مطابق فتوای فقهاء ما آن چه که طلا باشد زینت کردن با آن بر مردان حرام است خواه طلای زرد باشد یا سرخ یا سفید ولی باید توجه داشت که پلاتین فلز دیگری است و طلا نیست.[1] بنابراین اگر با مراجعۀ به کارشناسان معلوم شد که طلای سفید واقعا از جنس طلا است پس حرام است اما اگر از طلا نباشد اشکال ندارد. ضمن اینکه نماز خواندن همراه با اشیاء و وسایل تزئینی از جنس طلا، برای مردان باطل است،[2] مگر اینکه حکم را نمی‌دانسته و یا فراموش کرده باشد.[3] ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[4] دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): اگر چیزی که طلای سفید نامیده می‏شود، همان طلای زرد است که بر اثر مخلوط کردن ماده‏ای رنگ آن سفید شده، حرام است، ولی اگر عنصر طلا در آن به قدری کم است که عرفاً به آن طلا نمی‏‌گویند، مانع ندارد و پلاتین نیز اشکال ندارد. دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): پوشیدن طلا (اگر چه با آبکاری رنگ آن سفید شده باشد) مثل آویختن زنجیر طلا به سینه، و انگشتر طلا به دست کردن، و بستن ساعت مچی طلا به دست، برای مردان حرام، و نماز خواندن با آنها باطل است، ولی پوشیدن فلز پلاتین اشکال ندارد. دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): زینت به طلا برای مردان به هر رنگی که باشد (حتّی طلای سفید) جایز نیست و نماز خواندن با آن باطل است، ولی استفاده از پلاتین که فلز دیگری است اشکالی ندارد. دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): اگر واقعاً طلا باشد و صرفاً رنگش سفید باشد، جایز نیست، ولی اگر پلاتین که فلز دیگری است باشد و اسمش طلای سفید باشد مانع ندارد. پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است: هر نوع استفاده از طلا برای تزیین، برای مردها حرام است، چه این طلا به صورت حلقه ازدواج باشد و چه به صورت گردنبند یا حتی پوشش روی بند ساعت. طلای سفید هم اگر همین طلای سفید متعارف باشد که هم قیمت طلای زرد است و در واقع همان طلای زردی می باشد که با آبکاری، رنگ رویش عوض می شود، برای مردان حرام خواهد بود. امّا اگر منظور از طلای سفید، پلاتین باشد که از طلا گران تر است، استفاده از آن برای مردان حلال خواهد بود. لینک به سایت استفتاءات (کد 1206). [1] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج ‏2، ص 927، س 443، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق؛ أجوبة الاستفتاءات (بالفارسیة)، ص 90؛ آیت الله خامنه‌ای: (اگر چیزی که طلای سفید نامیده می‏شود همان طلای زرد است که بر اثر مخلوط کردن ماده‏ای رنگ آن سفید شده، حرام است ولی اگر عنصر طلا در آن به قدری کم است که عرفاً به آن طلا نمی‏گویند مانع ندارد. آن چه طلا نامیده می‏شود زینت کردن با آن بر مردان حرام است خواه طلای زرد باشد یا سرخ یا سفید، ولی باید توجه داشته باشید که پلاتین طلا نیست بلکه فلز دیگری است و اشکال ندارد)؛ آیت الله مکارم: (آن چه را طلای سفید می‏گویند نیز در حکم طلای سرخ و زرد است، بنا بر احتیاط واجب، اگر به آن «طلا» گفته شود)؛ توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏ 1، ص 140، م 255. [2] . ر.ک: توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)، ج‌1، ص 462. [3] . قمّی، شیخ عباس، الغایة القصوی فی ترجمة العروة الوثقی، ج‌1، ص 346، م 22، منشورات صبح پیروزی، قم، اول، 1423 ه‍ ق. [4] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
استفاده از حلقه یا انگشتری که از جنس طلای سفید است، برای آقایان چه حکمی دارد؟ آیا نماز با آن باطل است؟
مطابق فتوای فقهاء ما آن چه که طلا باشد زینت کردن با آن بر مردان حرام است خواه طلای زرد باشد یا سرخ یا سفید ولی باید توجه داشت که پلاتین فلز دیگری است و طلا نیست.[1]
بنابراین اگر با مراجعۀ به کارشناسان معلوم شد که طلای سفید واقعا از جنس طلا است پس حرام است اما اگر از طلا نباشد اشکال ندارد.
ضمن اینکه نماز خواندن همراه با اشیاء و وسایل تزئینی از جنس طلا، برای مردان باطل است،[2] مگر اینکه حکم را نمیدانسته و یا فراموش کرده باشد.[3]
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[4]
دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):
اگر چیزی که طلای سفید نامیده میشود، همان طلای زرد است که بر اثر مخلوط کردن مادهای رنگ آن سفید شده، حرام است، ولی اگر عنصر طلا در آن به قدری کم است که عرفاً به آن طلا نمیگویند، مانع ندارد و پلاتین نیز اشکال ندارد.
دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
پوشیدن طلا (اگر چه با آبکاری رنگ آن سفید شده باشد) مثل آویختن زنجیر طلا به سینه، و انگشتر طلا به دست کردن، و بستن ساعت مچی طلا به دست، برای مردان حرام، و نماز خواندن با آنها باطل است، ولی پوشیدن فلز پلاتین اشکال ندارد.
دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
زینت به طلا برای مردان به هر رنگی که باشد (حتّی طلای سفید) جایز نیست و نماز خواندن با آن باطل است، ولی استفاده از پلاتین که فلز دیگری است اشکالی ندارد.
دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
اگر واقعاً طلا باشد و صرفاً رنگش سفید باشد، جایز نیست، ولی اگر پلاتین که فلز دیگری است باشد و اسمش طلای سفید باشد مانع ندارد.
پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:
هر نوع استفاده از طلا برای تزیین، برای مردها حرام است، چه این طلا به صورت حلقه ازدواج باشد و چه به صورت گردنبند یا حتی پوشش روی بند ساعت. طلای سفید هم اگر همین طلای سفید متعارف باشد که هم قیمت طلای زرد است و در واقع همان طلای زردی می باشد که با آبکاری، رنگ رویش عوض می شود، برای مردان حرام خواهد بود. امّا اگر منظور از طلای سفید، پلاتین باشد که از طلا گران تر است، استفاده از آن برای مردان حلال خواهد بود.
لینک به سایت استفتاءات (کد 1206). [1] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنیهاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 2، ص 927، س 443، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق؛ أجوبة الاستفتاءات (بالفارسیة)، ص 90؛ آیت الله خامنهای: (اگر چیزی که طلای سفید نامیده میشود همان طلای زرد است که بر اثر مخلوط کردن مادهای رنگ آن سفید شده، حرام است ولی اگر عنصر طلا در آن به قدری کم است که عرفاً به آن طلا نمیگویند مانع ندارد. آن چه طلا نامیده میشود زینت کردن با آن بر مردان حرام است خواه طلای زرد باشد یا سرخ یا سفید، ولی باید توجه داشته باشید که پلاتین طلا نیست بلکه فلز دیگری است و اشکال ندارد)؛ آیت الله مکارم: (آن چه را طلای سفید میگویند نیز در حکم طلای سرخ و زرد است، بنا بر احتیاط واجب، اگر به آن «طلا» گفته شود)؛ توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 140، م 255. [2] . ر.ک: توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)، ج1، ص 462. [3] . قمّی، شیخ عباس، الغایة القصوی فی ترجمة العروة الوثقی، ج1، ص 346، م 22، منشورات صبح پیروزی، قم، اول، 1423 ه ق. [4] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [سایر] سلام حکم انداختن طلای سفید به طور عادی (خارج از نماز) بعنوان حلقه ی نامزدی برای آقایان چیه؟ آیا باید موقع خواندن نماز از دست خارج کرد؟
- [آیت الله خامنه ای] استفاده مردان از انگشتری که از جنس طلای سفید است، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اینجانب تازه عقد نموده ام و در خرید حلقه, (حلقه طلای سفید ) خریدند به گفته طلا فروشان فرق این طلا با طلای زرد این است که با طلای سفید میشود نماز خواند ولی با طلای زرد نمی شود. در رساله آقا آمده است که اگر پلاتین باشد حلقه برای مردان مشکلی ندارد و به گفته عده ای این طلای سفید همان پلاتین است . و بعضی ها میگویند همان طلاست . و آیا استفاده از طللای سفید (حلقه) برای مردان حرام است یا خیر؟
- [آیت الله سیستانی] آیا میتوانم در مورد استفاده از حلقه ازدواج از جنس طلای سفید به مرجع دیگری رجوع نمایم؟
- [آیت الله سیستانی] آیا با حلقه ای که از جنس طلای سفید است می شود نماز خواند؟ در حالت عادی همراه مرد باشد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] حلقه (انگشتر ) طلا سفید نماز را باطل می کند ؟
- [آیت الله خامنه ای] بنده در هنگام عقد ازدواج به تصور آنکه منظور از طلای سفید همان پلاتین است که محل اشکال نیست، به جای طلای زرد، حلقه طلای سفید به دست کردم و مدت یک سال واندی در هنگام نماز در دست من بوده است. اکنون بر اثر تذکر یکی از دوستان و مراجعه به طلا فروشی متوجه گشتم طلای سفید با پلاتین فرق دارد و با مراجعه به سایت حضرتعالی فهمیدم استعمال طلای سفید نیز برای مرد حرام است. حال با توجه به خطای تصوری بنده در مورد یکی دانستن طلای سفید با پلاتین آیا باید نمازهای این یک سال خود را از نو اعاده نمایم؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز خواندن با طلای سفید چه حکمی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا روکش یا عین جنس طلای زرد یا سفید برای زینت دندان یا مرمت آن را جایز می دانید یا خیر لطفا توضیح بفرمایید .
- [آیت الله سیستانی] بدست کردن انگشتر طلای سفید در نماز وغیراز آن چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آنچه را طلای سفید می گویند نیز در حکم طلای سرخ و زرد است، ولی پلاتین که فلزّ دیگری است اشکال ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .خرید و فروش رَبَوی, باطل و حرام است. ربا در داد و ستد به این صورت است: کالایی که با وزن یا پیمانه خرید و فروش میشود با همان جنس؛ لیکن با زیادی، معامله شود؛ خواه آن زیادی از کالا باشد یا پول و در صورتی که از کالا بود, از همان جنس باشد یا جنس دیگر؛ مثلاً خرید و فروش گندم، برنج، روغن، طلا، نقره، مس و... با همجنس خود با زیادی, حرام و باطل است؛ خواه یکی مرغوب و دیگری نامرغوب یا یکی سالم و دیگری عیبدار باشد، اگر طلای ساخته را با طلای نساخته معامله کند و هر دو با وزن داد و ستد شوند و زیادی گرفته شود, رباست.
- [آیت الله بروجردی] چند چیز در لباس نمازگزار مستحب است که از آن جمله است:عمامه با تحت الحنک، پوشیدن عبا، لباس سفید، پاکیزهترین لباسها، استعمال بوی خوش و دست کردن انگشتری عقیق.
- [آیت الله علوی گرگانی] چند چیز در لباس نمازگزار مستحبّ است که از آن جمله است: عمّامه با تحت الحنک، پوشیدن عبا ولباس سفید وپاکیزهترین لباسها واستعمال بوی خوش ودست کردن انگشتری عقیق.
- [آیت الله مظاهری] شش چیز در لباس نمازگزار مستحب است که از آن جمله است: 1 - عمامه با تحت الحنک. 2 - پوشیدن عبا. 3 - پوشیدن لباس سفید. 4 - پوشیدن پاکیزهترین لباسها. 5 - استعمال بوی خوش. 6 - دست کردن انگشتری عقیق.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] گذاشتن عمامه با تحت الحنک، پوشیدن عبا خصوصاً برای کسی که امام جماعت باشد، پوشیدن لباس سفید و پوشیدن پاکیزه ترین لباسها، و استعمال بوی خوش و دست کردن انگشتری عقیق برای نمازگزار مستحب است.
- [امام خمینی] چند چیز در لباس نمازگزار مستحب است که از آن جمله است: عمامه با تحت الحنک، پوشیدن عبا و لباس سفید و پاکیزه ترین لباسها، و استعمال بوی خوش، و دست کردن انگشتری عقیق.
- [آیت الله نوری همدانی] چند چیز در لباس نماز گزار مستحب است که از آن جمله است : عمامه با تحت الحتک ، پوشبدن عبا و لباس سفید و پاکیزه ترین لباسها و استعمال بوی خوش و دست کردن انگشتری عقیق . چیزهائی که در لباس نماز گزار مکروه است
- [آیت الله خوئی] اگر مقداری از جنسی را که با وزن یا پیمانه میفروشند به زیادتر از همان جنس بفروشد، مثلًا یک من گندم را به یک من و نیم گندم بفروشد، ربا و حرام است، بلکه اگر یکی از دو جنس سالم و دیگری معیوب، یا جنس یکی خوب و جنس دیگری بد باشد یا با یکدیگر تفاوت قیمت داشته باشند، چنانچه بیشتر از مقداری که میدهد بگیرد، باز هم ربا و حرام است، پس اگر مس درست را بدهد و بیشتر ازآن مس شکسته بگیرد، یا برنج صدری را بدهد و بیشتر از آن برنج گرده بگیرد، یا طلای ساخته را بدهد و بیشتر از آن طلای نساخته بگیرد، ربا و حرام میباشد.
- [آیت الله سیستانی] اگر مقداری از جنسی را که با وزن یا پیمانه میفروشند ، به زیادتر از همان جنس بفروشد ، مثلاً یک من گندم را به یک من و نیم گندم بفروشد ، ربا و حرام است ، بلکه اگر یکی از دو جنس ، سالم و دیگری معیوب ، یا جنس یکی خوب و جنس دیگری بد باشد ، یا با یکدیگر تفاوت قیمت داشته باشند ، چنانچه بیشتر از مقداری که میدهد بگیرد ، باز هم ربا و حرام است ، پس اگر مس درست را بدهد و بیشتر از آن مس شکسته بگیرد ، یا برنج صدری را بدهد و بیشتر از آن برنج گرده بگیرد ، یا طلای ساخته را بدهد و بیشتر از آن طلای نساخته بگیرد ، ربا و حرام میباشد .