مسافری که مردد است و تاریخ دقیق سفرش را نمی داند دو صورت دارد : 1- اگر مدت دقیق اقامتش را نمی داند ولی می داند که حداقل ده روز در یک جا می ماند (مثلا مریضی در بیمارستان بستری است تاریخ دقیق ترخیصش را نمی داند ولی می داند حداقل ده روز در آن جا می ماند) با حفظ بقیه شرائط باید نمازش را تمام بخواند. 2- اگر اصلا مدت اقامتش را نمی داند بلکه مردد است (بین کمتر از ده روز وبیش از ده روز) این شخص تا سی روز نمازش را شکسته می خواند ولی بعد از گذشت سی روز اگر چه مقدار کمی در آنجا بماند، باید نماز را تمام بخواند[1] . [1] اگر مسافر بعد از رسیدن به هشت فرسخ سی روز در محلی بماند و در تمام سی روز در رفتن و ماندن مردد باشد، بعد از گذشتن سی روز اگر چه مقدار کمی در آنجا بماند، باید نماز را تمام بخواند. مسافری که میخواهد نه روز یا کمتر در محلی بماند، اگر بعد از آن که نه روز یا کمتر در آنجا ماند، بخواهد دوباره نه روز دیگر یا کمتر بماند همین طور تا سی روز، روز سی و یکم باید نماز را تمام بخواند. مسافری که سی روز مردّد بوده، در صورتی باید نماز را تمام بخواند که سی روز را در یک جا بماند، پس اگر مقداری از آن را در جایی و مقداری را در جای دیگر بماند، بعد از سی روز هم باید نماز را شکسته بخواند؛ توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 727 و 728، مسأله 135، 1354 1355.
با توجه به این که در مسافرت هستم و مدت مسافرتم معلوم نیست لطفا وضعیت نمازم را از نظر شکسته و تمام (قصر و اتمام ) بفرمایید.
مسافری که مردد است و تاریخ دقیق سفرش را نمی داند دو صورت دارد : 1- اگر مدت دقیق اقامتش را نمی داند ولی می داند که حداقل ده روز در یک جا می ماند (مثلا مریضی در بیمارستان بستری است تاریخ دقیق ترخیصش را نمی داند ولی می داند حداقل ده روز در آن جا می ماند) با حفظ بقیه شرائط باید نمازش را تمام بخواند. 2- اگر اصلا مدت اقامتش را نمی داند بلکه مردد است (بین کمتر از ده روز وبیش از ده روز) این شخص تا سی روز نمازش را شکسته می خواند ولی بعد از گذشت سی روز اگر چه مقدار کمی در آنجا بماند، باید نماز را تمام بخواند[1] .
[1] اگر مسافر بعد از رسیدن به هشت فرسخ سی روز در محلی بماند و در تمام سی روز در رفتن و ماندن مردد باشد، بعد از گذشتن سی روز اگر چه مقدار کمی در آنجا بماند، باید نماز را تمام بخواند. مسافری که میخواهد نه روز یا کمتر در محلی بماند، اگر بعد از آن که نه روز یا کمتر در آنجا ماند، بخواهد دوباره نه روز دیگر یا کمتر بماند همین طور تا سی روز، روز سی و یکم باید نماز را تمام بخواند. مسافری که سی روز مردّد بوده، در صورتی باید نماز را تمام بخواند که سی روز را در یک جا بماند، پس اگر مقداری از آن را در جایی و مقداری را در جای دیگر بماند، بعد از سی روز هم باید نماز را شکسته بخواند؛ توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 727 و 728، مسأله 135، 1354 1355.
- [آیت الله خوئی] این بنده که مغازه فروش مصالح ساختمانی دارم و اغلب اوقات سال برای خرید اجناس مسافرت میکنم بفرمائید تکلیف روزه و نماز من چیست و مدتی هم نمازم را قصر خواندهام آیا قضا دارد یا نه؟
- [آیت الله بهجت] نیّت نماز مسافر چگونه است؟ آیا ذکر قصر یا اتمام، در نیّت لازم است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اینجانب راننده یک شرکت مسافربری می باشم. اکنون دوازده روز مرخصی گرفته ام و بنا دارم به مدت یک هفته به همراه خانواده ام به مشهد مقدس مسافرت کنم، آیا در سفر مشهد نمازم قصر است یا تمام؟ و آیا بعد از دوازده روز که به کارم برمی گردم در سفر اوّل نمازم قصر است یا تمام؟
- [آیت الله خوئی] در صورتی که فرزندی بدون رضایت و یا با نهی والدین مسافرت کند (به سفر غیر واجب) آیا وظیفهاش جمع صلاة است بین قصر و اتمام و یا قصر، همچنین زن نسبت به عدم اذن شوهر یا نهی او؟
- [آیت الله خوئی] شخصی هر سال برای جمعآوری محصولات یا غیر آن مدت دو ماه یا زیادتر یا کمتر مسافرت دارد آیا در تمام این مدت باید نماز خود را قصر بخواند یا نه؟ و گاهی است که عمل هر ساله او نیست بلکه اتفاقی است که میداند دو ماه مثلاً مسافرت دارد، متمنی است چنانچه ممکن باشد تحدیدی برای مسافرت این گونه کثیر السفرها از نظر قصر بودن یا از نظر تمام بودن بفرمایید بسیار مورد حاجت است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] با توجه به توسعه فعلی مکه و مدینه مسافر در چه قسمتی از این دو شهر مخیر بین قصر و اتمام است و آیا فرقی بین نایب و غیره هست؟
- [آیت الله خامنه ای] من هر هفته برای زیارت حضرت معصومه(سلام الله علیها) و انجام اعمال مسجد جمکران به شهر قم مسافرت می کنم، آیا در این سفر نمازم را تمام بخوانم یا شکسته؟
- [آیت الله وحید خراسانی] بعضی از حجاج در مکه قصد اقامه کرده اند چه بطن مکه یا محلات ان مثل شیشه و ریع الذاخر یا مسفله یا حجون اگر یقین داشته باشند که تا عرفات چهار فرسخ است نماز را قصر و اگر شک داشته باشند در مسافت شرعی نماز را تمام می خوانند بفرمایید در مراجعت از عرفات و منی تکلیف انان از نظر قصر و اتمام چیست با توجه به اینکه توقف انان در مکه یک روز یا سه روز یا نه روز است و باید به ایران یا مدینه حرکت کنند
- [آیت الله بروجردی] محصّلین علوم دینیّه قم مسافرت به یک فرسخی مینمایند، از قبیل جمکران و شاه زاده جمال، پس از مراجعت قصد عشره ندارند و مردّدند، وبعضیها قطع دارند که قبل از ده روز مسافرت میکنند، تکلیف شان دربارهی قصر و اتمام نماز چیست؟
- [آیت الله جوادی آملی] کسی که در مجموع اقامت در مکه و مشعر و منی ده روز می ماند و سپس به مکه بر می گردد نماز در این اماکن پس از بازگشت به مکه از نظر قصر و اتمام چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که از وطنش صرف نظر کرده و می خواهد وطن دیگری برای خود اختیار کند اگر شغلش مسافرت نباشد باید در مسافرت نماز را شکسته بخواند
- [آیت الله بروجردی] کسی که از وطنش صرف نظر کرده و میخواهد وطن دیگری برای خود اختیار کند، اگر شغلش مسافرت نباشد، باید در مسافرت نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله سیستانی] حملهدار یعنی کسی که برای رساندن حاجیها به مکه مسافرت میکند چنانچه شغلش مسافرت باشد باید نماز را تمام بخواند ، و اگر شغلش مسافرت نباشد و فقط در ایام حج برای حملهداری سفر میکند ، چنانچه مدت سفر او کم باشد مثلاً دو سه هفته ، نماز او شکسته است ، و اگر زیاد باشد مانند سه ماه ، نماز او تمام است ، و اگر شک داشته باشد که کثیر السفر بر او صدق میکند ، یا نه ، احتیاطاً جمع کند بین قصر و تمام .
- [آیت الله سیستانی] کسی که از وطنش صرف نظر کرده و میخواهد وطن دیگری برای خود اختیار کند ، اگر عنوانی که موجب تمام شدن نماز است ، مانند کثیر السفر ، یا خانه به دوش ، بر او صدق نکند باید در مسافرت خود نماز را شکسته بخواند . شرط هشتم : آنکه اگر از وطن حرکت میکند به حدّ ترخّص برسد ، و امّا در غیر وطن ، حدّ ترخّص اثری ندارد ، و همین که از محل اقامت خارج شود ، نمازش قصر است .
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که از وطنش صرف نظر کرده و می خواهد وطن دیگری برای خود انتخاب کند باید در مسافرت نماز را شکسته بخواند، مگر آن که سفرش طولانی شود و جزء افراد خانه بدوش حساب شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که مجموع رفتن و برگشتن او هشت فرسخ است، چنان چه هیچ یک از رفتن و برگشتن کمتر از چهار فرسخ نباشد، باید نماز را شکسته بخواند. و اگر رفتن سه فرسخ و برگشتن پنج فرسخ، یا رفتن پنج فرسخ و برگشتن سه فرسخ باشد، باید نماز را تمام، یعنی چهار رکعت بخواند. و اگر چه احتیاط این است که اگر رفتن مثلاً سه فرسخ و برگشتن پنج فرسخ باشد. جمع بین اتمام و قصر نماید.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که از وطن خود صرف نظر کرده و میخواهد وطن دیگری برای خود اختیار کند، اگر شغل او مسافرت نباشد، باید در مسافرت نماز را شکسته بخواند؛ ولی چنانچه قصد او این باشد که وطنی برای خود اختیار نکند و یا این که مردّد باشد که وطن اختیار کند یا نه، باید نماز را تمام بخواند.
- [امام خمینی] کسی که از وطنش صرف نظر کرده و می خواهد وطن دیگری برای خود اختیار کند، اگر شغلش مسافرت نباشد باید در مسافرت نماز را شکسته بخواند. شرط هشتم: آنکه به حد ترخص برسد، یعنی از وطنش یا جایی که قصد کرده ده روز در آنجا بماند، بقدری دور شود که دیوار شهر را نبیند و صدای اذان آن را نشنود، ولی باید در هوا غبار یا چیز دیگری نباشد که از دیدن دیوار و شنیدن اذان جلوگیری کند، و لازم نیست بقدری دور شود که مناره ها و گنبدها را نبیند، یا دیوارها هیچ پیدا نباشد، بلکه همین قدر که دیوارها کاملا معلوم نباشد، کافی است.
- [آیت الله سیستانی] کسی که تصمیم دارد ده روز در محلی بماند ، اگر احتمال بدهد که برای ماندن او مانعی برسد و آن احتمال از نظر عقلا قابل توجه باشد ، باید نماز را شکسته بخواند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که از وطنش صرف نظر کرده، و می خواهد وطن دیگری برای خود اختیار کند، اگر شغلش مسافرت نباشد، باید در مسافرت نماز را شکسته بخواند. شرط هشتم آن که به حد ترخص برسد، یعنی از وطنش یا جایی که با قصد ده روز در آنجا مانده، به قدری دور شود که دیوار شهر را نبیند و صدای اذان آن را نشنود، ولی باید در هوا غبار یا چیز دیگری نباشد که از دیدن دیوار و شنیدن اذان جلوگیری کند. و لازم نیست به قدری دور شود که مناره ها و گنبدها را نبیند، بلی اگر به قدری دور شده که دیوار خانه های شهر کاملا معلوم نیست، ولی شبح آنها نمایان است، احتیاط لازم آن است که نماز نخواند تا وقتی که شبح پنهان شود، یا هم شکسته بخواند و هم تمام.