همانطور که نوشته اید در رساله های عملیه آمده است "اگر در صورت و دستها و جلوی سر و روی پاها به واسطه سوختن یا چیز دیگر، برآمدگی (تاول )پیدا شود ، شستن و مسح روی آن کافی است. و چنانچه سوراخ شود رساندن آب به زیر پوست لازم نیست، بلکه اگر پوست یک قسمت آن کنده شود، لازم نیست آب را به زیر قسمتی که کنده نشده برساند ولی چنانچه پوستی که کنده شده گاهی به بدن میچسبد و گاهی بلند میشود باید آن را قطع کند یا آب را به زیر آن برساند.[1] بنا براین در جاهایی که لازم است آب به زیر قسمتی که کنده نشده برسد، اگر انسان فراموش کرد و آب را به زیر آن نرساند و نماز خواند، وضویش باطل و در نتیجه نمازش نیز باطل است. و باید به صورت صحیح وضو بگیرد و نماز را دوباره بخواند. [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص: 176 ، مسأله 292
در رساله خوانده ام که اگر بخشی از پوست جدا شود (ولی کاملآ نیفتد) باید در وضو آب را به زیر آن رساند؛ حال اگر شخص نداند یا بداند و فراموش کند و وضو بگیرد و نماز بخواند و بعد متوجه شود، باید نماز را دوباره بخواند؟
همانطور که نوشته اید در رساله های عملیه آمده است "اگر در صورت و دستها و جلوی سر و روی پاها به واسطه سوختن یا چیز دیگر، برآمدگی (تاول )پیدا شود ، شستن و مسح روی آن کافی است. و چنانچه سوراخ شود رساندن آب به زیر پوست لازم نیست، بلکه اگر پوست یک قسمت آن کنده شود، لازم نیست آب را به زیر قسمتی که کنده نشده برساند ولی چنانچه پوستی که کنده شده گاهی به بدن میچسبد و گاهی بلند میشود باید آن را قطع کند یا آب را به زیر آن برساند.[1] بنا براین در جاهایی که لازم است آب به زیر قسمتی که کنده نشده برسد، اگر انسان فراموش کرد و آب را به زیر آن نرساند و نماز خواند، وضویش باطل و در نتیجه نمازش نیز باطل است. و باید به صورت صحیح وضو بگیرد و نماز را دوباره بخواند.
[1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص: 176 ، مسأله 292
- [آیت الله بهجت] در رساله آمده اگر پوست صورت از لای مو پیدا باشد در وضو بنابر احوط باید آب را به پوست رساند، حال اگر شک شود که آب به پوست می رسد یا نه، وظیفه چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] دور ریختن آب ، در صورتی که شخص بداند دیگر آبی برای وضو و غسل در وقت نماز یا پیش از وقت نماز در دسترس نیست چه حکمی دارد؟
- [سایر] در پاسخ یکی از سوالاتم گفته بودید اگر بعد از نماز شخص متوجه شود پوست یکی از اعضای وضو بلند شده بوده و آب را به زیر آن نرسانده، باید وضو و نماز را تجدید کند. می خواستم بپرسم این کار یعنی قبل از هر بار وضو گرفتن یک بار تمام اعضای وضو را بررسی کند؛ در حالی که این کار نه بین مردم رایج است و نه عقلانی به نظر می رسد. از طزف دیگر نمی شود شخص در حالی نمازش را بخواند که می داند شاید قبول نباشد یا بعدا بخواهد دوباره بخواندش و کاری هم نتواند انجام دهد. لطفا پاسخ قبلی خودتان را شفاف تر بیان کنید.
- [آیت الله بهجت] کسی در زمان حیات خود لباسی را به فقیری که لباس پاک نداشته، داد تا نماز بخواند. او لباس را نبخشیده بود، اما آن شخص فراموش کرد لباس را برگرداند و مدتی با آن نماز خواند. اکنون که جهت برگرداندن لباس مراجعه می کند متوجه می شود آن فرد، فوت نموده است. تکلیف نمازهایی که او با آن لباس خوانده چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] زنی که غسل حیض را فراموش کرده و نماز خوانده البتّه وضو هم میگرفته، آیا نماز او صحیح است؟
- [آیت الله سیستانی] اگر شخصی جنب باشد و نماز و روزه بگیرد ولی نداند که جنب است وبعد از چند مدت متوجه شود و بداند که جنب بوده تکلیف چه میباشد؟
- [آیت الله سیستانی] اگر شخصی جنب باشد و نماز و روزه گیرد ولی نداند که جنب است وبعد از چند مدت متوجه شود و بداند که جنب بوده تکلیف چه میباشد؟
- [آیت الله سیستانی] اگر شخصی جنب باشد و نماز و روزه بگیرد ولی نداند که جنب است وبعد از چند مدت متوجه شود و بداند که جنب بوده تکلیف چه میباشد؟
- [آیت الله بهجت] اگر شخصی وضو گرفت و سپس آن را تجدید کرد و بعد از نماز متوجه شد که یکی از این دو وضو قبل از نماز باطل شده، حکم نمازی که خوانده و نماز بعدی را بیان فرمایید.
- [سایر] با سلام. اگر روی دست نمازگزار قبل از نماز خودکار کشیده شود ولی شخص نداند،سپس بعد از خواندن نماز متوجه خودکاری بودن دست خود شود و توسط یکی از اطرافیان توجیه شود که این مسئله مربوط به قبل از گرفتن وضو بوده است،فرد ملزم به خواندن دوباره نماز می باشد؟ مرجع تقلید:آیت الله مکارم
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بعد از گذشتن وقت نماز مغرب و عشا، بداند یک نماز خوانده ولی نداند سه رکعتی خوانده یا چهاررکعتی باید قضای نماز مغرب و عشا را بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که میداند وضو گرفته و حَدَثی (یعنی چیزی که باعث باطل شدن وضو است) هم از او سر زده مثلاً ادرار کرده اگر نداند کدام جلوتر بوده، چه زمان یکی را بداند و چه نداند، چنانچه هنوز نماز نخوانده است، باید وضو بگیرد و اگر در بین نماز است، باید نماز را قطع کند و وضو بگیرد و اگر نماز را خوانده است، باید وضو بگیرد و نمازی را که خوانده دوباره بخواند.
- [آیت الله مظاهری] وضو با آب نجس و آب مضاف باطل است، گرچه انسان نجس بودن یا مضاف بودن آن را نداند یا فراموش کرده باشد، و اگر با آن وضو نمازی هم خوانده باشد، باید آن نماز را دوباره با وضوی صحیح بخواند.
- [آیت الله وحید خراسانی] وضو با اب نجس و اب مضاف باطل است اگر چه انسان نجس یا مضاف بودن ان را نداند یا فراموش کرده باشد و اگر با ان وضو نمازی هم خوانده باشد باید ان نماز را دوباره با وضوی صحیح بخواند
- [آیت الله نوری همدانی] وضو با آب نجس و آب مضاف باطل است ، اگر چه انسان نجس بودن یا مضاف بودن آن را نداند یا فراموش کرده باشد ، و اگر با آن وضو نمازی هم خوانده باشد ، باید آن نماز را دوباره با وضوی صحیح بخواند .
- [آیت الله بروجردی] وضو با آب نجس و آب مضاف باطل است، اگر چه انسان نجس بودن یا مضاف بودن آن را نداند یا فراموش کرده باشد و اگر با آن وضو نمازی هم خوانده باشد، باید آن نماز را دوباره با وضوی صحیح بخواند.
- [آیت الله خوئی] وضو با آب نجس و آب مضاف باطل است، اگرچه انسان نجس بودن یا مضاف بودن آن را نداند یا فراموش کرده باشد. و اگر با آن وضو نمازی هم خوانده باشد، باید آن نماز را دوباره با وضوی صحیح بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] وضو با آب نجس و آب مضاف باطل است، اگرچه انسان نجس بودن یا مضاف بودن آن را نداند یا فراموش کرده باشد و اگر با آن وضو نمازی نیز خوانده باشد، باید آن نماز را دوباره با وضوی صحیح بخواند.
- [آیت الله سیستانی] وضو با آب نجس و آب مضاف باطل است ، اگر چه انسان نجس بودن یا مضاف بودن آن را نداند یا فراموش کرده باشد . و اگر با آن وضو نمازی هم خوانده باشد ، باید آن نماز را دوباره با وضوی صحیح بخواند .
- [آیت الله بهجت] وضو با آب نجس و آب مضاف باطل است، اگرچه انسان نجس بودن یا مضاف بودن آن را نداند یا فراموش کرده باشد، و اگر با آن وضو نمازی هم خوانده باشد، باید آن نماز را دوباره با وضوی صحیح بخواند.