فتوای فقها در مورد سؤال اول متفاوت است که در ذیل مطرح می شود: 1. چنین شخصی باید به دستور جبیره عمل کند[1] و بنا بر احتیاط واجب اگر تمام یا بعض محلّ تیمّم بیمانع باشد، تیمّم هم بنماید.[2] 2. فقط در صورتی که آن چیزی که چسبیده، دوا باشد؛ حکم جبیره را دارد[3] . 3. وظیفهاش تیمّم است[4] ، مگر در صورتی که در جای تیمم هم (مانع)چسبیده باشد که در این صورت، وضو کافی است[5] . 4. وظیفهاش تیمّم است مگر آن که آن چیز در مواضع تیمّم باشد که در این صورت لازم است بین وضو و تیمّم جمع کند[6] ، [7] . اما در مورد سؤال دوم اگر وظیفه شما جبیره باشد طبعا از آن رو که شما عملا وضوی جبیره ای گرفتید کفایت می کند اما بنابر این که جبیره کفایت نکند طبعا آن وضو کافی نیست پس باید به وظیفه و تکلیفتان عمل کنید. [1] آیات عظام امام خمینی، خامنه ای، فاضل، بهجت، مکارم، نوری. [2] آیات عظام گلپایگانی، صافی. [3] آیات عظام خوئی، تبریزی و سیستانی. [4] آیت الله العظمی زنجانی. [5] آیات عظام خوئی و تبریزی. [6] آیت الله العظمی سیستانی. [7] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 196، مسأله 1338.
1. اگر بر دست مانعی باشد که قابل ازاله نباشد آیا باید وضو را به نیت وضوی جبیره ای بگیرد یا وضوی معمولی؟ 2. در فرض مذکور اگر به نیت وضوی معمولی وضو گرفت آیا صحیح است؟
فتوای فقها در مورد سؤال اول متفاوت است که در ذیل مطرح می شود: 1. چنین شخصی باید به دستور جبیره عمل کند[1] و بنا بر احتیاط واجب اگر تمام یا بعض محلّ تیمّم بیمانع باشد، تیمّم هم بنماید.[2] 2. فقط در صورتی که آن چیزی که چسبیده، دوا باشد؛ حکم جبیره را دارد[3] . 3. وظیفهاش تیمّم است[4] ، مگر در صورتی که در جای تیمم هم (مانع)چسبیده باشد که در این صورت، وضو کافی است[5] . 4. وظیفهاش تیمّم است مگر آن که آن چیز در مواضع تیمّم باشد که در این صورت لازم است بین وضو و تیمّم جمع کند[6] ، [7] . اما در مورد سؤال دوم اگر وظیفه شما جبیره باشد طبعا از آن رو که شما عملا وضوی جبیره ای گرفتید کفایت می کند اما بنابر این که جبیره کفایت نکند طبعا آن وضو کافی نیست پس باید به وظیفه و تکلیفتان عمل کنید.
[1] آیات عظام امام خمینی، خامنه ای، فاضل، بهجت، مکارم، نوری. [2] آیات عظام گلپایگانی، صافی. [3] آیات عظام خوئی، تبریزی و سیستانی. [4] آیت الله العظمی زنجانی. [5] آیات عظام خوئی و تبریزی. [6] آیت الله العظمی سیستانی. [7] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 196، مسأله 1338.
- [آیت الله بهجت] اگر روی زخم صورت و دست بخیه زده شده و یا سرم به دست باشد، با فرض پاک بودن دست و صورت و بخیه و سرم، وظیفه ی انسان وضوی جبیره است یا وضوی معمولی؟ و آیا علاوه بر وضو تیمّم هم لازم است؟
- [آیت الله خوئی] کسی که باید تیمم و وضو جبیره بگیرد اگر جلوتر از وضوی جبیره تیمم نماید صحیح است یا نه؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر مانعی بر اعضای وضو باشد که برطرف شدنش عسر و حرج دارد، چنانچه فرموده اند وظیفه جبیره است. سوال این است که کسی چنین مانعی را بعد از اتمام وضو دیده و در نتیجه نیت جبیره نکرده است، آیا وضویش باطل است؟ طول عمر مرجع بزرگوار را از خداوند منال خواستارم.
- [آیت الله بهجت] شخصی که وظیفه اش وضوی جبیره است اگر در غیر وقت نماز به نیّت طهارت وضو بگیرد، وضویش چه حکمی دارد؟ آیا با این وضو می تواند نماز واجب بخواند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] دست شخصی جبیره بوده و مدتی برای وضو دست راست را در کیسه پلاستیکی می کرده و آن را می شسته یا وضوی ارتماسی می گرفته است، حکم آن چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی مدتی دستش را برای وضوی جبیره ای در کیسه پلاستیکی کرده و وضوی ارتماسی گرفته و یا به جای دست کشیدن، آن را شسته و نماز خوانده، آیا نمازهای او صحیح است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر در زمان وضو گرفتن دو نفر کنار هم باشند و آب وضوی شخص اوّل به دست شخص دوّم بریزد آیا وضوی شخص دوّم صحیح است یا خیر؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] دست کسی مجروح است و باید وضوی جبیره ای بگیرد، آیا اگر قسمت مجروح را که تا مچ یا آرنج است در کیسه پلاستیکی بگذارد و وضو بگیرد چطور است؟
- [آیت الله اردبیلی] وقتی خانمی به انگشتان دست یا پای خود لاک می زند در هنگام نماز برای وضو گرفتن آیا ملزم و مکلف به پاک کردن آنها است یا میتوان با وضوی جبیره به این مهم اقدام نماید؟
- [آیت الله بهجت] اگر زنی برای این که بعدا می خواهد آرایش کند زودتر وضو بگیرد آیا در نیّت او خللی وارد می شود یا وضوی او صحیح است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که در کف دست وانگشتها جبیره دارد و در موقع وضو دست تر روی آن کشیده است، باید سر وپا را با همان رطوبت جبیره مسح کند در صورتیکه باکف دست، مسح ممکن نباشد.
- [آیت الله نوری همدانی] نمازهائی را که انسان با وضوی جبیره ای خوانده صحیح است ، و بعد از آنکه عذرش بر طرف شد ، برای نمازهای بعد هم در صورتی که وضوی او باطل نشده است نباید وضو بگیرد ، ولی اگر برای آنکه نمی دانسته تکلیفش جبیره است یا تیمم ، هر دو را انجام داده باشد ، باید برای نمازهای بعد وضو بگیرد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نمازهایی را که انسان با وضوی جبیره ای خوانده صحیح است ولی بعد از آن که عذرش برطرف شد و هنوز وضوی جبیره ای باطل نشده است، برای نمازهای بعد بنابر احتیاط لازم باید وضو بگیرد. بلکه بنابر احتیاط اگر در وقت، عذرش برطرف شود نمازش را با وضوی جدید اعاده نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که یقین دارد وقت داخل شده اگر نیت وضوی واجب کند و بعد از وضو بفهمد وقت داخل نشده وضوی او صحیح است.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که یقین دارد وقت داخل شده ، اگر نیّت وضوی واجب کند و بعد از وضو بفهد وقت داخل نشده ، وضوی او صحیح است .
- [آیت الله اردبیلی] کسی که یقین دارد وقت نماز داخل شده، اگر نیّت وضوی واجب کند و بعد از وضو بفهمد وقت داخل نشده، وضوی او صحیح است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که یقین دارد وقت نماز داخل شده اگر نیت وضوی واجب کند و بعد از وضو بفهمد وقت داخل نشده، وضوی او صحیح است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که یقین دارد وقت داخل شده؛ اگر نیت وضوی واجب کند و بعد از وضو بفهمد وقت داخل نشده؛ وضوی او صحیح است.
- [آیت الله بروجردی] کسی که یقین دارد وقت داخل شده اگر نیت وضوی واجب کند و بعد از وضو بفهمد وقت داخل نشده، وضوی او صحیح است.
- [آیت الله خوئی] کسی که یقین دارد وقت داخل شده اگر نیت وضوی واجب کند و بعد از وضو بفهمد وقت داخل نشده، وضوی او صحیح است.