مراجع عظام تقلید می فرمایند: مسافر نمی تواند روزه مستحبی بگیرد و اگر نذر کند روزه بگیرد و روز آن را معین نکند، نمی‏تواند آن را در سفر به جا آورد. ولی چنانچه نذر کند که روز معینی را در سفر روزه بگیرد باید آن را در سفر به جا آورد.[1] اما مسافر می‏تواند برای خواستن حاجت‏، سه روز در مدینه طیبه روزه مستحبی بگیرد.[2] و أحوط این است که آن سه روز، روزهای چهار شنبه و پنجشنبه و جمعه باشد. هر چند عده ای روزه گرفتن در سفر را مکروه می دانند و حتی در خصوص این سه روز روزه ای که برای برآورده شدن حاجت در مدینه گرفته می شود بیان می دارند که جواز روزه در این صورت خالی از قوّت نیست‏ لیکن احوط ترک آن است.[3] پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) در خصوص سؤال مذکور به این شرح است: روزه مستحبی در سفر جایز است، هر چند احتیاط ترک آن است، مگر در برخی موارد مانند سه روز روزه مستحبی در مدینة النبی (صلی الله علیه و آله) برای برآورده شدن حاجت. برای آگاهی بیشتر مراجعه شود به: نمایه: حکم روزه در مأموریت، سؤال شماره 3046 (سایت: 3296) . [1] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 952. [2] . همان، ص 953، (خوئی، تبریزی، سیستانی، زنجانی). [3] . مجمع الرسائل (المحشی لصاحب الجواهر)، ج ‏1، ص 432.
نظر حضرت آیت الله هادوی در مورد این مسئله که آیا مسافر بدون قصد ده روز می تواند روزه مستحبی بگیرد چیست؟
مراجع عظام تقلید می فرمایند: مسافر نمی تواند روزه مستحبی بگیرد و اگر نذر کند روزه بگیرد و روز آن را معین نکند، نمیتواند آن را در سفر به جا آورد. ولی چنانچه نذر کند که روز معینی را در سفر روزه بگیرد باید آن را در سفر به جا آورد.[1] اما مسافر میتواند برای خواستن حاجت، سه روز در مدینه طیبه روزه مستحبی بگیرد.[2] و أحوط این است که آن سه روز، روزهای چهار شنبه و پنجشنبه و جمعه باشد. هر چند عده ای روزه گرفتن در سفر را مکروه می دانند و حتی در خصوص این سه روز روزه ای که برای برآورده شدن حاجت در مدینه گرفته می شود بیان می دارند که جواز روزه در این صورت خالی از قوّت نیست لیکن احوط ترک آن است.[3] پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) در خصوص سؤال مذکور به این شرح است: روزه مستحبی در سفر جایز است، هر چند احتیاط ترک آن است، مگر در برخی موارد مانند سه روز روزه مستحبی در مدینة النبی (صلی الله علیه و آله) برای برآورده شدن حاجت. برای آگاهی بیشتر مراجعه شود به: نمایه: حکم روزه در مأموریت، سؤال شماره 3046 (سایت: 3296) . [1] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 952. [2] . همان، ص 953، (خوئی، تبریزی، سیستانی، زنجانی). [3] . مجمع الرسائل (المحشی لصاحب الجواهر)، ج 1، ص 432.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نظر حضرت آیت الله مکارم در مورد بیع مصحف چیست؟
- [سایر] آیا مسافر میتواند روزه مستحبی بگیرد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا مسافر می تواند روزه مستحبی بگیرد؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا مسافر می تواند روزه مستحبی بگیرد؟
- [سایر] نظر حضرت آیت الله خویی(ره) را درباره تعداد آیات ناسخ و منسوخ مرقوم فرمایید.
- [سایر] نظر حضرت آیت الله العظمی خامنهای دربارهی برگزاری مراسم لعن چیست؟
- [سایر] حضرت آیت الله هادوی سلام علیکم؛ به نظر حضرت عالی آیا عدم النفع ضرر محسوب می شود یا خیر ؟
- [آیت الله مظاهری] آیا مسافر میتواند در سفر روزه مستحبی بگیرد؟
- [سایر] لطفاً نظر مراجع معظم به ویژه آیت الله هادوی دام ظله را در مورد مسئله زیر بیان فرمایید: آیا پاسور از آلات اختصاصی قمار است؟
- [آیت الله مظاهری] آیا مسافر در صورتی که روزه قضا به عهده دارد، میتواند در سفر روزه مستحبی بگیرد؟
- [امام خمینی] مسافر می تواند برای خواستن حاجت، سه روز در مدینه طیبه روزه مستحبی بگیرد.
- [آیت الله مظاهری] مسافر میتواند در سفر روزه مستحبّی بگیرد و نیازی به قصدِ ده روز یا نذر هم ندارد.
- [آیت الله سبحانی] مسافر می تواند برای خواستن حاجت سه روز روزهای چهارشنبه و پنجشنبه و جمعه در مدینه طیّبه روزه مستحبی بگیرد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مسافر نمیتواند روزه مستحبی بگیرد، مگر در مدینه طیبه (به تفصیلی که در مسأله بعد میآید) و اگر نذر کند روزه مستحبی بگیرد، نمیتواند آن را در سفر به جا آورد، مگر در نیّت نذر تصریح کرده باشد که روزه را در سفر انجام دهد، یا چه مسافر باشد یا نباشد روزه بگیرد و لازم نیست قبل از رفتن به مسافرت نذر کند بلکه میتواند بعد از سفر نذر کند که در همان سفر روزه بگیرد.
- [آیت الله بهجت] مسافر نمیتواند در سفر روزه بگیرد، مگر اینکه روزه گرفتن در سفر را نذر کرده باشد، که در این صورت روزه گرفتن صحیح است، و بنابراحتیاط واجب روزه مستحبی را در سفر به نیت رجاء باید گرفت، مگر در مدینه مشرفه که بنابر روایت، مسافر میتواند برای برآورده شدن حاجت سه روز روزه بگیرد.
- [آیت الله علوی گرگانی] مسافر میتواند برای خواستن حاجت سه روز در مدینه طیّبه روزه مستحبّی بگیرد و بنابر احتیاط باید سه روز، چهار شنبه وپنج شنبه وجمعه باشد.
- [آیت الله سیستانی] مسافر میتواند برای خواستن حاجت سه روز در مدینه طیّبه روزه مستحبی بگیرد ، و احوط این است که آن سه روز روزهای چهارشنبه و پنجشنبه و جمعه باشد .
- [آیت الله اردبیلی] مسافر میتواند برای خواستن حاجت، سه روز در مدینه منوّره، روزه مستحبّی بگیرد و احتیاط واجب این است که آن سه روز، روزهای چهارشنبه، پنج شنبه و جمعه باشد.
- [آیت الله سیستانی] اگر نذر کند روزه مستحبی بگیرد و روز آن را معیّن نکند ، نمیتواند آن را در سفر بجا آورد ، ولی چنانچه نذر کند که روز معیّنی را در سفر روزه بگیرد ، باید آن را در سفر بجا آورد . و نیز اگر نذر کند روز معیّنی را چه مسافر باشد یا نباشد ، روزه بگیرد ، باید آن روز را اگر چه مسافر باشد روزه بگیرد .
- [آیت الله خوئی] اگر نذر کند که روز مستحبی بگیرد و روز آ ن را معین نکند، نمیتواند آن را در سفر بهجا آورد. ولی چنانچه نذر کند که روز معینی را در سفر روزه بگیرد، بایدآن را در سفر بهجا آورد. و نیز اگر نذر کند روز معینی را چه مسافر باشد یا نباشد، روزه بگیرد، باید آن روز را اگرچه مسافر باشد روزه بگیرد