سؤال شما از چند قسمت تشکیل شده است که به هر قسمت جداگانه پرداخته می شود. 1- نماز خواندن با بدن ولباس خونی؟ 2- نماز خواندن با توجه به عدم اطلاع از وقت نماز؟ 3- نماز خواندن با توجه به عدم شناخت جهت قبله؟ نماز از جمله عباداتی است که در هیچ حالتی از انسان ساقط نمی شود، مگر انسان در حال بیهوشی کامل باشد. مراجع محترم تقلید در باره اهمیت نماز می فرمایند: "در هیچ حالتی تکلیف نماز از شخص مکّلف ساقط نمی‏شود. اگر نمی‏تواند ایستاده نماز بگزارد، باید نشسته بخواند و اگر نشسته نمی‏تواند، خوابیده و به پهلوی راست رو به قبله بخواند. اگر به پهلوی راست نمی‏تواند، به پهلوی چپ بخواند. در غیر این صورت به پشت بخوابد، به طوری که کف پای او رو به قبله باشد. حتی در اتوبوس یا هواپیما اگر وقت نماز تنگ باشد، باید در حد مقدور نسبت به قبله و رکوع و سجود اقدام کند."[1] اما درباره ندانستن قبله به این مسئله توجه فرمایید: مسأله 784: اگر برای پیدا کردن قبله وسیله‏ای ندارد، یا با این که کوشش کرده گمانش به طرفی نمی‏رود، چنانچه وقت نماز وسعت دارد باید چهار نماز به چهار طرف بخواند و اگر به اندازه چهار نماز وقت ندارد، باید به اندازه‏ی که وقت‏دارد نماز بخواند؛ مثلا فقط به اندازه یک نماز وقت دارد، باید نماز را در طرفی که می‏خواهد بخواند. و باید نمازها را طوری بخواند که یقین کند یکی از آنها رو به قبله بوده یا اگر از قبله کج بوده، به طرف دست راست و دست چپ قبله نرسیده است.[2] لباس و بدن نماز گزار باید پاک باشد ولی اگر لباس پاک نداشت و تطهیر بدن نیز به هر علت ممکن نبود باید به دستور ذیل عمل کند. مسأله 813 کسی که غیر از لباس نجس، لباس دیگری ندارد (و وقت تنگ است یا احتمال نمی‏دهد که لباس پاک پیدا کند اگر به واسطه سرما یا عذر دیگر نمی‏تواند لباس را بیرون بیاورد باید در همان لباس نماز بخواند و نمازش صحیح است ولی چنانچه بتواند لباس را بیرون بیاورد، باید نماز را به دستوری که برای برهنگان[3] گفته شد به جا آورد.[4] در نهایت انسان اگر وقت نماز را نداند باید به ظن خود عمل کند و نماز را به قدری تأخیر بیاندازد که مطمئن شود وقت داخل شده است.[5] 1.توضیح‏المسائل مراجع، م 971 آیت‏الله نوری، توضیح‏المسائل، م 971 و آیت‏الله وحید، توضیح‏المسائل، م 978 دفتر آیت‏الله خامنه‏ای . به نقل از نرم افزار پرسمان. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)،ج‏1،434،مسأله 784. [3] نک مسأله 797 :کسی که می‏خواهد نماز بخواند، اگر برای پوشاندن خود حتی برگ درخت و علف نداشته باشد (و احتمال ندهد، که تا آخر وقت چیزی پیدا کند که خود را با آن به پوشاند)، در صورتی که نامحرم او را می‏بیند باید نشسته نماز بخواند و عورت خود را با ران خود به پوشاند و اگر کسی او را نمی‏بیند، ایستاده نماز بخواند و جلوی خود را با دست به پوشاند و در هر صورت رکوع و سجود را با اشاره انجام می‏دهد و برای سجود سر را قدری پایین‏تر می‏آورد. توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 445 . [4] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 453. [5] وسیلة النجاة (مع حواشی الگلپایگانی)، ج‏1،ص 127 ،مسأله 16.
با سلام لطفا به این سؤالات جواب دهید: ادای نماز در شرایط خونی بودن لباس و بدن، عدم اطلاع از وقت نماز، عدم اطلاع از جهت قبله، باید به چه نحوی باشد، تکلیف مکلف در این شرایط چیست؟
سؤال شما از چند قسمت تشکیل شده است که به هر قسمت جداگانه پرداخته می شود. 1- نماز خواندن با بدن ولباس خونی؟ 2- نماز خواندن با توجه به عدم اطلاع از وقت نماز؟ 3- نماز خواندن با توجه به عدم شناخت جهت قبله؟ نماز از جمله عباداتی است که در هیچ حالتی از انسان ساقط نمی شود، مگر انسان در حال بیهوشی کامل باشد. مراجع محترم تقلید در باره اهمیت نماز می فرمایند: "در هیچ حالتی تکلیف نماز از شخص مکّلف ساقط نمیشود. اگر نمیتواند ایستاده نماز بگزارد، باید نشسته بخواند و اگر نشسته نمیتواند، خوابیده و به پهلوی راست رو به قبله بخواند. اگر به پهلوی راست نمیتواند، به پهلوی چپ بخواند. در غیر این صورت به پشت بخوابد، به طوری که کف پای او رو به قبله باشد. حتی در اتوبوس یا هواپیما اگر وقت نماز تنگ باشد، باید در حد مقدور نسبت به قبله و رکوع و سجود اقدام کند."[1] اما درباره ندانستن قبله به این مسئله توجه فرمایید: مسأله 784: اگر برای پیدا کردن قبله وسیلهای ندارد، یا با این که کوشش کرده گمانش به طرفی نمیرود، چنانچه وقت نماز وسعت دارد باید چهار نماز به چهار طرف بخواند و اگر به اندازه چهار نماز وقت ندارد، باید به اندازهی که وقتدارد نماز بخواند؛ مثلا فقط به اندازه یک نماز وقت دارد، باید نماز را در طرفی که میخواهد بخواند. و باید نمازها را طوری بخواند که یقین کند یکی از آنها رو به قبله بوده یا اگر از قبله کج بوده، به طرف دست راست و دست چپ قبله نرسیده است.[2] لباس و بدن نماز گزار باید پاک باشد ولی اگر لباس پاک نداشت و تطهیر بدن نیز به هر علت ممکن نبود باید به دستور ذیل عمل کند. مسأله 813 کسی که غیر از لباس نجس، لباس دیگری ندارد (و وقت تنگ است یا احتمال نمیدهد که لباس پاک پیدا کند اگر به واسطه سرما یا عذر دیگر نمیتواند لباس را بیرون بیاورد باید در همان لباس نماز بخواند و نمازش صحیح است ولی چنانچه بتواند لباس را بیرون بیاورد، باید نماز را به دستوری که برای برهنگان[3] گفته شد به جا آورد.[4] در نهایت انسان اگر وقت نماز را نداند باید به ظن خود عمل کند و نماز را به قدری تأخیر بیاندازد که مطمئن شود وقت داخل شده است.[5] 1.توضیحالمسائل مراجع، م 971 آیتالله نوری، توضیحالمسائل، م 971 و آیتالله وحید، توضیحالمسائل، م 978 دفتر آیتالله خامنهای . به نقل از نرم افزار پرسمان. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)،ج1،434،مسأله 784. [3] نک مسأله 797 :کسی که میخواهد نماز بخواند، اگر برای پوشاندن خود حتی برگ درخت و علف نداشته باشد (و احتمال ندهد، که تا آخر وقت چیزی پیدا کند که خود را با آن به پوشاند)، در صورتی که نامحرم او را میبیند باید نشسته نماز بخواند و عورت خود را با ران خود به پوشاند و اگر کسی او را نمیبیند، ایستاده نماز بخواند و جلوی خود را با دست به پوشاند و در هر صورت رکوع و سجود را با اشاره انجام میدهد و برای سجود سر را قدری پایینتر میآورد. توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص: 445 . [4] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص: 453. [5] وسیلة النجاة (مع حواشی الگلپایگانی)، ج1،ص 127 ،مسأله 16.
- [آیت الله خامنه ای] اگر وقت ادای نماز کم باشد و نیاز به رفع حاجت هم باشد تکلیف شرعی چیست؟
- [آیت الله خوئی] اگر مکلف نداند قبله را در اوّل وقت، و میداند اگر صبر کند در آخر وقت، قبله را فرا خواهد گرفت آیا جایز است در اوّل وقت نماز بخواند یا خیر؟
- [آیت الله اردبیلی] بدن یا لباس برخی از بیماران بستری در بیمارستان به واسطه خونگیری و... نجس میشود. در صورتی که امکان شستن بدن و تهیه لباس پاک نباشد، برای ادای نماز چه باید بکنند؟
- [سایر] خیلی خیلی فوری سلام از بچگی بدلیل عدم اطلاع والدین از مسائل تربیتی با مسائل جنسی اشنا شدم و شرایط و جو حاکم بر اقوام به نحوی بود که قبل ... تا ادامه پیام...
- [آیت الله نوری همدانی] بدن برخی از بیماران بستری در بیمارستان به واسطه خونگیری و... نجس است و بعضی نیز دارای لباس نجس میباشند. در صورتی که امکان غسل و دسترسی به لباس پاک نباشد برای ادای نماز چگونه باید عمل کنند؟
- [سایر] با سلام. میخواستم بدونم نحوه جواب دادن شما به سوالات چطوریه؟یعنی وقتی بخواهید جوبهای پیامها رو بدید هرچی پیام جدید هست رو جواب میدید یا قسمتی از اونها رو؟ من مدتیه برای شما یک پیام فرستادم و ازون وقت تا حالا چند بار پیامهای جدید رو پاسخ دادید اما پیام من نبود.این یعنی پیامم اصلا نرسیده یا تو نوبته یا چی؟ چون خیلی مهم و ضروریه ممنون میشم اطلاع بدید که اگه نرسیده دوباره بفرستم. مچکرم
- [آیت الله علوی گرگانی] بدن کسی خونی بوده و با آن نماز خواند، در حالی که نمیدانسته بیش از مقدار یک درهم است، بعد متوجّه شده تکلیف چیست؟
- [آیت الله مظاهری] اگر در دو جای بدن یا لباس لکه خونی که هر کدام به اندازه حدوداً یک درهم است باشد، آیا نماز خواندن با آن مشکل دارد ؟
- [آیت الله بهجت] شخصی که با کشتی یا قطار یا هواپیما مسافرت می نماید، رو به سمت قبله مشغول نماز خواندن می شود. در حین ادای نماز، ناگهان کشتی تغییر مسیر می دهد و آن فرد در خلاف جهت قبله قرار می گیرد. در این وضعیت، تکلیف او چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر در مأموریتی مثل امدادرسانی در زلزله و( وقت شرعی نماز تنگ است و لباس امدادگر نیز نجس است شرایط خواندن نماز چگونه است؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] سجده و تشهدی را که انسان فراموش کرده و بعد از نماز؛ قضای آن را به جا می آورد؛ باید تمام شرائط نماز مانند پاک بودن بدن و لباس و رو به قبله بودن و شرطهای دیگر را داشته باشد.
- [آیت الله خوئی] سجده و تشهدی را که انسان فراموش کرده و بعد از نماز قضای آن را بهجا میآورد، باید تمام شرایط نماز مانند پاک بودن بدن و لباس و رو به قبله بودن و شرطهای دیگر را داشته باشد.
- [آیت الله سیستانی] سجدهای را که انسان فراموش کرده و بعد از نماز ، قضای آن را بجا میآورد ، باید تمام شرائط نماز مانند پاک بودن بدن ، و لباس ، و رو به قبله بودن ، و شرطهای دیگر را داشته باشد .
- [آیت الله مظاهری] سجده و تشهّدی را که انسان فراموش کرده و بعد از نماز قضای آن را به جا میآورد، باید تمام شرایط نماز مانند پاک بودن بدن و لباس و رو به قبله بودن و شرطهای دیگر را داشته باشد.
- [آیت الله بروجردی] سجده و تشهّدی را که انسان فراموش کرده و بعد از نماز قضای آن را به جا میآورد، باید تمام شرائط نماز، مانند پاک بودن بدن و لباس و رو به قبله بودن و شرطهای دیگر را داشته باشد.
- [امام خمینی] سجده و تشهدی را که انسان فراموش کرده و بعد از نماز قضای آن را بجامی آورد باید تمام شرایط نماز مانند پاک بودن بدن و لباس و رو به قبله بودن و شرطهای دیگر را داشته باشد.
- [آیت الله بهجت] سجده و تشهدی را که انسان فراموش کرده و بعد از نماز قضای آن را بجا می آورد باید تمام شرایط نماز مانند پاک بودن بدن و لباس و رو به قبله بودن و شرط های دیگر را داشته باشد .
- [آیت الله بهجت] سجده و تشهدی را که انسان فراموش کرده و بعد از نماز قضای آن را بهجا میآورد، باید تمام شرایط نماز مانند پاک بودن بدن و لباس و رو به قبله بودن و شرطهای دیگر را داشته باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بدن یا لباس کسی که در وسعت وقت مشغول نماز است در بین نماز نجس شود و پیش از آن که چیزی از نماز را با نجاست بخواند، متوجّه این موضوع شود یا بفهمد که بدن یا لباس او نجس است و شک کند که همان وقت نجس شده یا از قبل نجس بوده، در صورتی که آب کشیدن بدن یا لباس یا عوض کردن لباس یا بیرون آوردن آن، نماز را به هم نزند، باید در بین نماز بدن یا لباس را آب بکشد یا لباس را عوض نماید یا اگر چیز دیگری عورت او را پوشانده، لباس را بیرون آورد، ولی اگر به نحوی باشد که در صورت آب کشیدن بدن یا لباس یا تعویض یا بیرون آوردن لباس، نماز به هم بخورد، باید نماز را رها کند و دوباره با بدن و لباس پاک نماز بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در بدن یا لباس نمازگزار خون زخم یا جراحت یا دمل باشد و همچنین اگر چرکی که با خون بیرون آمده یا عرق متّصل به زخم یا دوایی که روی زخم گذاشتهاند و نجس شده، در بدن یا لباس او باشد، چنانچه به نحوی باشد که آب کشیدن بدن یا لباس یا تعویض لباس در آن شرایط برای بیشتر مردم سخت باشد، تا وقتی که زخم یا جراحت یا دمل خوب نشده است، میتواند با آن خون نماز بخواند.