این شرط به دو صورت محقق می شود: اول: به صورت شرط ضمن عقد (در عقد ازدواج شرط می شود که دخولی صورت نپذیرد). دوم: شرط خارج از عقد (این شرط رابطه ای با عقد ازدواج ندارد). در صورت اول وفای به آن شرط لازم است و در صورت تخلّف، شوهر گناهکار است. [1] اما در صورت دوم گرچه حکم شرط ضمن عقد را ندارد، اما از نظر اخلاقی و شرعی باید انسان به شرایطی که در ضمن عقد مخصوصاً عقد ازدواج متعهد می شود، پایبند باشد و بر خلاف آنها عمل نکند. اما اگر منظور از شرط عدم دخول هنگام عقد ازدواج موقت، دخول در قبل بوده، براین اساس دخول در دبر از این جهت اشکالی ندارد؛ چون خلاف شرط نیست. بله پیرامون نزدیکی با همسر از راه مقعد بین فقها اختلاف نظر وجود دارد. [2] در وجوب نگه داشتن عده فرقی بین دخول در مقعد و فرج نیست و در هر صورت زن باید عده نگه دارد. [3] برای آگاهی بیشتر به نمایه: نزدیکی با همسر از طریق مقعد، سؤال 2566 (سایت: 2714) مراجعه فرمائید. [1] نراقی، رسائل و مسائل، ج 2، ص 162، م 598؛ بهجت، جامع المسائل، ج 3، ص 501. [2] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 260، (اراکی): در دُبُر زن حائض، وطی کردن، محل اشکال است؛ (خوئی): بنا بر احتیاط لازم وطی زن در دُبُر، چه حائض باشد چه نباشد، حرام است؛ (گلپایگانی، صافی): در دُبُر زن حائض هم وطی ننماید چون کراهت شدیده دارد؛ (فاضل): وطی کردن در دُبُر زن حائض اگر راضی باشد، کراهت شدیده دارد؛ (سیستانی)؛ بنا بر احتیاط وطی زن در دُبُر اگر راضی نباشد، چه حائض باشد چه نباشد، جایز نیست؛ (زنجانی)؛ وطی زن در دُبر شدیداً مکروه است و خلاف احتیاط استحبابی است و در حال حیض، احتیاط استحبابی اکید در ترک آن است. امام خمینی، آیت الله نوری، آیت الله فاضل، تعلیقات علی العروة ج 2، النکاح، الفصل الاول، م 1؛ آیت الله صافی، توضیح المسائل مراجع، م 45؛ آیت الله خامنه ای، استفتاء س 419، آیت الله مکارم. [3] . بهجت، جامع المسائل، ج4، ص 36.
اگر در هنگام عقد ازدواج موقت شرط عدم دخول مطرح شود آیا دخول در مقعد جایز می باشد یا خیر و آیا اصولاً "در صورت دخول در مقعد زوجه باید عده نگه دارد یا وجوب نگه داری عدّه صرفاً "پس ازدخول در فرج می باشد؟
این شرط به دو صورت محقق می شود: اول: به صورت شرط ضمن عقد (در عقد ازدواج شرط می شود که دخولی صورت نپذیرد). دوم: شرط خارج از عقد (این شرط رابطه ای با عقد ازدواج ندارد). در صورت اول وفای به آن شرط لازم است و در صورت تخلّف، شوهر گناهکار است. [1] اما در صورت دوم گرچه حکم شرط ضمن عقد را ندارد، اما از نظر اخلاقی و شرعی باید انسان به شرایطی که در ضمن عقد مخصوصاً عقد ازدواج متعهد می شود، پایبند باشد و بر خلاف آنها عمل نکند. اما اگر منظور از شرط عدم دخول هنگام عقد ازدواج موقت، دخول در قبل بوده، براین اساس دخول در دبر از این جهت اشکالی ندارد؛ چون خلاف شرط نیست. بله پیرامون نزدیکی با همسر از راه مقعد بین فقها اختلاف نظر وجود دارد. [2] در وجوب نگه داشتن عده فرقی بین دخول در مقعد و فرج نیست و در هر صورت زن باید عده نگه دارد. [3] برای آگاهی بیشتر به نمایه: نزدیکی با همسر از طریق مقعد، سؤال 2566 (سایت: 2714) مراجعه فرمائید.
[1] نراقی، رسائل و مسائل، ج 2، ص 162، م 598؛ بهجت، جامع المسائل، ج 3، ص 501. [2] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 260، (اراکی): در دُبُر زن حائض، وطی کردن، محل اشکال است؛ (خوئی): بنا بر احتیاط لازم وطی زن در دُبُر، چه حائض باشد چه نباشد، حرام است؛ (گلپایگانی، صافی): در دُبُر زن حائض هم وطی ننماید چون کراهت شدیده دارد؛ (فاضل): وطی کردن در دُبُر زن حائض اگر راضی باشد، کراهت شدیده دارد؛ (سیستانی)؛ بنا بر احتیاط وطی زن در دُبُر اگر راضی نباشد، چه حائض باشد چه نباشد، جایز نیست؛ (زنجانی)؛ وطی زن در دُبر شدیداً مکروه است و خلاف احتیاط استحبابی است و در حال حیض، احتیاط استحبابی اکید در ترک آن است. امام خمینی، آیت الله نوری، آیت الله فاضل، تعلیقات علی العروة ج 2، النکاح، الفصل الاول، م 1؛ آیت الله صافی، توضیح المسائل مراجع، م 45؛ آیت الله خامنه ای، استفتاء س 419، آیت الله مکارم. [3] . بهجت، جامع المسائل، ج4، ص 36.
- [سایر] آیا با زنی که عده نگه نمی دارد می شود ازدواج موقت کرد؟ ایا در عقد موقت لازم است بدانیم که زن عده نگه می دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در عقد موقت که با شرط عدم دخول بوده اگر منی مرد بر اثر تحریکاتی روی فرج زن ریخته باشد آیا عدّه دارد؟ منظور این است که چون منی مرد روی فرج زن را آلوده کرده، اگر شک داشته باشد که این منی داخل رفته یا نه، آیا عدّه واجب است؟
- [سایر] آیا زنی که در ازدواج موقت عده نگه نمی دارد می شود ازدواج موقت کرد یا خیر؟ ایا برای عقد موقت نیازی به این است که بدانیم زن عده نگه میدارد یا خیر؟
- [آیت الله سبحانی] زوجه در زمان نامزدی بدون دخول، از زوج حامله شد. آیا زوجه در صورت طلاق باید عدّه نگه دارد؟ و عِدّه ی او چه مقدار است؟
- [سایر] با سلام وتشکر از زحمات شما عزیزان، آیا زمانی که خانمی ازدواج موقت می کند باید عده نگه دارد؟ چنانچه شخص دیگری بخواهد وی را مجدداً عقد موقت کند، آیا ایشان بدون نگه داشتن عده می تواند به عقد موقت مجدد در بیاید؟ در خصوص زنانی که اشتغال به فاحشگی دارند این امر چگونه است، آیا ایشان را که اصلاً عده نگه نمی دارند می توان صیغه موقت کرد؟
- [سایر] آیا باید در ازدواج موقت عده نگه داشت؟ آیا زنان فاحشه هم باید عده نگه بدارند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا وکالت بلاعزل با حقّ توکیل، که در ضمن عقد نکاح یا عقد خارج لازم زوج به زوجه میدهد که در موارد دوازدهگانه حقّ طلاق با زوجه باشد شرط فعل است یا شرط نتیجه؟ چون زوجه پیش از اجرای صیغه عقد نکاح با قبول تمام شرایط از طرف زوج حاضر است که با مشارالیه ازدواج کند؟
- [آیت الله سیستانی] زمان نگه داشتن عده در ازدواج موقت چقدر است ؟
- [آیت الله بهجت] آیا زن پس از ازدواج موقت باید عده نگه دارد و آیا این عده نگه داشتن اجحاف به زن نیست؟
- [آیت الله بهجت] مردی زنی را به عقد موقّت خود درمی آورد. در بین مباشرت با آن زن شکّ می کند که آیا او از زنانی است که زیاد صیغه می شود و عدّه نگه نمی دارد یا نه؟، آیا تحقیق واجب است؟
- [آیت الله سیستانی] اگر با زنی که در عدّه طلاق رجعی است زنا کند ، آن زن بنابر احتیاط واجب بر او حرام میشود ، و اگر در عدّه متعه یا طلاق بائن ، یا عدّه وفات یا عدّه وطی شبهه باشد ، بعداً میتواند او را عقد نماید ، و معنای طلاق رجعی ، و طلاق بائن ، وعدّه متعه ، و عدّه وفات ، و عدّه وطی شبهه ، در احکام طلاق گفته خواهد شد .
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زنی را برای خود عقد کند، دائمه باشد یا صیغه، تا وقتی که آن زن در عقد اوست نمیتواند با خواهر آن زن ازدواج نماید بلکه همچنین است اگر در عدّه متعه باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر با مادر یا خواهر یا دختر کسی ازدواج نماید، و بعد از ازدواج و دخول به زوجه، با آن شخص لواط کند، آنان بر او حرام نمیشوند، و اگر بعد از عقد و پیش از دخول لواط کند، بنابر احتیاط واجب آن زن بر او حرام میشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] ابتدای عده طلاق از وقتی است که خواندن صیغه طلاق تمام می شود چه زن بداند طلاقش داده اند یا نداند پس اگر بعد از تمام شدن عده بفهمد که او را طلاق داده اند لازم نیست دوباره عده نگه دارد
- [آیت الله مکارم شیرازی] ابتدای شروع عده طلاق از آن موقعی است که صیغه طلاق خوانده می شود، خواه زن بداند یا نداند، حتی اگر بعد از تمام شدن مدت عده بفهمد او را طلاق داده اند لازم نیست دوباره عده نگه دارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر با مادر یا خواهر یا دختر کسی ازدواج نماید، و بعد از ازدواج و دخول به زوجه، با آن کس لواط کند، آنان بر او حرام نمی شوند. و اگر بعد از عقد و پیش از دخول لواط کند، بنابر احتیاط واجب آن زن بر او حرام می شود.
- [آیت الله سیستانی] اگر زنی را دو بار طلاق دهد و به او رجوع کند ، یا دو بار او را طلاق دهد و بعد از هر طلاق عقدش کند ، یا بعد از یک طلاق رجوع و بعد از طلاق دیگر عقد کند ، بعد از طلاق سوم آن زن بر او حرام است ، ولی اگر بعد از طلاق سوم به دیگری شوهر کند ، با پنج شرط به شوهر اول حلال میشود ، یعنی میتواند آن زن را دوباره عقد نماید : اول : آنکه عقد شوهر دوم همیشگی باشد ، و اگر ازدواج موقت کند ، بعد از آنکه از او جدا شد شوهر اول نمیتواند او را عقد کند . دوم : شوهر دوم با او نزدیکی و دخول کند ، و احتیاط واجب آن است که نزدیکی از فرج باشد نه از دبر . سوم : شوهر دوم طلاقش دهد یا بمیرد . چهارم : عدّه طلاق ، یا عدّه وفات شوهر دوم تمام شود . پنجم : بنابر احتیاط واجب شوهر دوم در زمان نزدیکی بالغ باشد .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر با مادر یا خواهر یا دختر پسری ازدواج نماید و بعد از ازدواج و دخول به زوجه با آن پسر لواط کند، آنان بر او حرام نمی شوند، ولی اگر آنها را طلاق داد بنابر احتیاط واجب دو مرتبه آنها را عقد نکند، و نیز اگر بعد از عقد و پیش از دخول لواط کند بنابر احتیاط واجب آن زن بر او حرام می شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر با زنی که در عده طلاق رجعی است، زنا کند آن زن بر او بنابر احتیاط واجب حرام می شود. و اگر با زنی که در عده متعه، یا طلاق باین، یا عده وفات است زنا کند، بعداً می تواند او را عقد نماید، اگرچه احتیاط مستحب آن است که با او ازدواج نکند. و معنای طلاق رجعی و طلاق باین و عده متعه و عده وفات در احکام طلاق گفته خواهد شد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر با زنی که در عدّه طلاق رجعی است زنا کند، بنابر احتیاط واجب آن زن بر او حرام میشود و اگر با زنی که در عدّه ازدواج موقّت یا طلاق بائن یا عدّه وفات است زنا کند، بعد میتواند او را عقد نماید، اگرچه احتیاط مستحب آن است که با او ازدواج نکند و معنای طلاق رجعی و طلاق بائن و عدّه ازدواج موقّت و عدّه وفات در احکام طلاق گفته خواهد شد.