همان طور که می دانید سگ از حیوانات نجس است. در صورتی دست شخصی که با سگ تماس داشته است، نجس می شود که شرط سرایت نجاست، که وجود رطوبت در یکی از دو طرف است، موجود باشد. اما در صورتی که دو طرف خشک باشند و یا رطوبت بسیار ناچیز باشد که از یکی به دیگری منتقل نشود، نجاست سرایت نخواهد کرد. [1] اگر با این شرایط، دست شخص نجس شود و با دست مرطوب به فرد دیگری بزند و یا دست خشک باشد ولی آن فرد بدن یا لباسش خیس و یا مرطوب باشد،بدن آن فرد هم نجس می شود. در مورد سؤال دوم شما توجه داشته باشید وقتی بدن یا لباس شما نجس می شود که بدن یا لباستان مرطوب یا خیس باشد و یا محلی که سگ در آن جا بوده است خیس و مرطوب باشد. البته این حکم زمانی است که اگر شما از تماس گرفتن سگ به زمین با شرایط ذکر شده یقین داشته باشید، اما اگر شک داشته باشید اصل بر پاک بودن زمین است، ولی نشستن در محلی که گربه بوده است موجب نجاست بدن یا لباس نمی شود. نمایه های مربوط به سؤالتان را در این آدرس ها 697 (سایت: 745) و 1305 (سایت: 1291) و 6824 (سایت: 6988) ببینید. [1] با استفاده از سؤال 1305 (سایت: 1291).
اگر شخصی دستش را به سگ بزند و همان دست را به لباس یا دست فرد دیگری بزند،لباس یا دست آن فرد نجس می شود؟ اگر از روی زمینی که سگ یا گربه راه رفته بنشینیم نجس می شویم؟
همان طور که می دانید سگ از حیوانات نجس است. در صورتی دست شخصی که با سگ تماس داشته است، نجس می شود که شرط سرایت نجاست، که وجود رطوبت در یکی از دو طرف است، موجود باشد. اما در صورتی که دو طرف خشک باشند و یا رطوبت بسیار ناچیز باشد که از یکی به دیگری منتقل نشود، نجاست سرایت نخواهد کرد. [1] اگر با این شرایط، دست شخص نجس شود و با دست مرطوب به فرد دیگری بزند و یا دست خشک باشد ولی آن فرد بدن یا لباسش خیس و یا مرطوب باشد،بدن آن فرد هم نجس می شود. در مورد سؤال دوم شما توجه داشته باشید وقتی بدن یا لباس شما نجس می شود که بدن یا لباستان مرطوب یا خیس باشد و یا محلی که سگ در آن جا بوده است خیس و مرطوب باشد. البته این حکم زمانی است که اگر شما از تماس گرفتن سگ به زمین با شرایط ذکر شده یقین داشته باشید، اما اگر شک داشته باشید اصل بر پاک بودن زمین است، ولی نشستن در محلی که گربه بوده است موجب نجاست بدن یا لباس نمی شود. نمایه های مربوط به سؤالتان را در این آدرس ها 697 (سایت: 745) و 1305 (سایت: 1291) و 6824 (سایت: 6988) ببینید.
[1] با استفاده از سؤال 1305 (سایت: 1291).
- [سایر] اینجا در کشور آمریکا حیواناتی همانند گربه و سگ از جمله حیواناتی هستند که بسیار اهلی و دست آموز و مورد علاقه اند. با این اوصاف بفرمایید که آیا: 1. گربه ها نجس هستند؟ 2. آیا می توان به گربه دست زد؟ 3. آیا می توان در مکانی که گربه زندگی می کند نماز خواند؟ 4. آیا موی گربه نجس است؟ در مورد سگ چطور؟ 1. آیا دست زدن به سگ حرام است؟ 2. در صورتی که شخص به سگ دست بزند آیا وی نجس خواهد بود؟ 3. چه اتفاقی رخ می دهد اگر که یک سگ در حین رد شدن در مقابلمان با لباسمان تماس حاصل کند؟ 4. آیا می توان در مکانی که سگ در آنجا نگهداری می شود نماز خواند؟
- [سایر] کسی از اقوام من سگ خریده و نگهداری می کند بدون رعایت نجس بودن آن. آیا زمانی که در مکانی او را ملاقات می کنم و مثلا با او دست می دهم (در حالی که دستش خشک است) یا او به لوازم من دست می زند نجاست منتقل می شود و من باید دست یا لباس ها یا وسایلم را آب بکشم؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا بدن شخص جنب نجس است؟ یعنی اگر دستش خیس باشد و با کسی دست بدهد و یا به شیئی دست بزند، آن شیء یا آن شخص، نجس میشود؟ و یا اگر بدن جنب بر اثر یک فعالیت بدنی عرق کند، لباس جنب یا هر چیزی که ممکن است با این عرق در تماس باشد نجس است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر شخصی در نزاعی با خودکار به دست دیگری بزند. به طوری که مقداری از پوست دستش کنده شود و خون بیاید، چه حکمی دارد؟ ناگفته نماند نمی دانم چقدر از پوست دست وی جراحت دیده، فقط می دانم که پوستِ دستش کنده شده، و خون آمده است. و اصلا از شخصی مجنیّ علیه و فامیلهایش اطّلاعی ندارم، تا حلالیّت طلب کنم.
- [آیت الله مظاهری] موی سگ اگر در لباس و فضای منزل باشد، آن لباس و فضا نجس میشود؟
- [آیت الله بهجت] شخصی با دست نجس مرطوب با دیگران مصافحه می کند، آیا اطلاع دادن به آن ها لازم است؟ و آیا شخصی لباس نجسی را که به کسی عاریه می دهد، آیا باید او را از نجاست لباس مطلع نماید؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر دست و صورت و لباس شخصی نجس باشد و یا بچهای که همراه او میباشد نجس باشد آیا به صاحب خانه بگوید و آیا مسئول نیست؟
- [آیت الله اردبیلی] گربهای از کنار شخصی که در حال نماز است، رد میشود و لباس او به مو و بدن گربه برخورد میکند. آیا نماز او درست است یا باطل؟
- [آیت الله نوری همدانی] ایا دست انسان به کافر و یا سگ و خوک خشک بخورد، بازهم نجس میشود یا باید مرطوب باشد تا دست نجس شود؟
- [سایر] آیا سگ دست آموز خانگی نجس است؟ نظر آیت الله هادوی در این موضوع چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] نیم خورده سگ و خوک و کافر غیر کتابی نجس و خوردن ان حرام است و نیم خورده حیوانات حرام گوشت پاک و خوردن ان در غیر گربه مکروه است
- [آیت الله شبیری زنجانی] نیمخورده سگ و خوک و کافر غیر کتابی نجس و خوردن آن حرام است؛ بلکه بنا بر احتیاط باید از نیمخورده اهل کتاب اجتناب کرد و نیمخورده حیوانات حرامگوشت، پاک و خوردن آن (مگر در مورد گربه) مکروه میباشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] نیم خورده سگ و خوک و کافر غیر کتابی نجس و خوردن ان حرام است و نیم خورده حیوانات حرام گوشت پاک و خوردن ان در غیر گربه مکروه است
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه بداند قسمتی از فرش، یا لباس نجس شده اما نمی داند کدام قسمت آن است اگر دست، به قسمتی از آن بزند نجس نمی شود، همین طور هر دو چیزی که می داند یکی از آن دو نجس شده ،ولی نمی داند کدام نجس است ملاقات با یکی از آن دو سبب نجاست نمی شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بدن و لباس یا وسائل شخصی فرد مسلمانی نجس شود و او از ما جدا شود بعد از اینکه مجدّداً او را دیدیم لباس و بدن و وسائل او با شرایط زیر محکوم به طهارت است: 1 بداند که لباس یا بدن یا وسائل او نجس شده است. 2 استفاده از آن وسائل مشروط به طهارت باشد. 3 احتمال اینکه او بدن و لباس و وسائل را تطهیر کرده، وجود داشته باشد.
- [آیت الله اردبیلی] خوردن گوشت و شیر حیوان نجس العین سگ و خوک و حیوانات درندهای که معمولاً نیش و چنگال دارند، مانند شیر، پلنگ، یوزپلنگ، گرگ، کفتار، شغال، روباه و گربه و نیز حیواناتی که مسخ شدهاند، مانند فیل، خرس، بوزینه و خرگوش، حرام میباشد.
- [آیت الله مظاهری] هر حیوان حرام گوشت چه اهلی باشد مثل گربه و چه وحشی باشد مانند شیر، پلنگ و عقاب، اگر ذبح یا شکار شود گوشت و پوست آن پاک است گرچه خوردن آن حرام است مگر سگ و خوک که نجس العین هستند و با ذبح یا شکار پاک نمیشوند.
- [آیت الله سبحانی] در تیمّم باید پیشانی و کف دستها و پشت دست ها پاک باشد .و اگر کف دست نجس باشد و نتواند آن را آب بکشد، باید با همان کف دست نجس تیمّم کند. و احتیاط مستحب آن است علاوه بر این، پشت دست ها را به چیزی که تیمّم بر آن صحیح است، بزند و بر دست ها و پیشانی بکشد.
- [آیت الله سیستانی] اگر چیز پاک به چیز نجس برسد ، و هر دو یا یکی از آنها به طوری تر باشد که تری یکی به دیگری برسد ، چیز پاک نیز نجس میشود ، ولی با تعدد واسطه نجس نمیشود . مثال : در صورتی که دست راست به بول متنجّس شود ، آنگاه آن دست با رطوبت جدیدی با دست چپ ملاقات کند ، این ملاقات موجب نجاست دست چپ خواهد بود ، و اگر دست چپ بعد از خشک شدن با لباس مرطوب مثلاً ملاقات کند لباس نیز نجس میشود ، ولی اگر آن لباس با چیز دیگری با رطوبت ملاقات کند حکم به نجاست آن چیز نمیشود . و اگر تری به قدری کم باشد که به دیگری نرسد ، چیزی که پاک بوده نجس نمیشود اگر چه به عین نجس برسد .
- [آیت الله مظاهری] هشت چیز در لباس نمازگزار مکروه است و از آن جمله است: 1 - پوشیدن لباس سیاه. 2 - پوشیدن لباس کثیف. 3 - پوشیدن لباس تنگ. 4 - پوشیدن لباس شرابخوار. 5 - پوشیدن لباس کسی که از نجاست پرهیز نمیکند. 6 - پوشیدن لباسی که نقش صورت دارد. 7 - باز بودن دکمههای لباس. 8 - دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد.