از نظر فقه شیعه طواف نساء یکی از واجبات انواع حج (قِران، افراد و تمتع)[1] و عمره مفرده است[2] و تنها در عمره تمتع، طواف نساء واجب نیست[3] که مطابق روایات متعدد هرکس مُحرم شود و آن‌را بجا نیاورد حج او صحیح نخواهد بود و تکلیف از گردن او ساقط نخواهد شد و لازم است آن‌را کامل نماید تا حج او صحیح باشد. علاوه بر این، هیچ همسری (جدید یا سابق) بر او حلال نخواهد شد چه زن باشد یا مرد.[4] امام جعفر صادق(ع) در این زمینه می‌فرماید: «اگر خداوند متعال بر مردم منّت نگذاشته بود و طواف نساء را بر آنان واجب نکرده بود، هر مردی که از حج به سوی همسرش بر می‌گشت، همسرش بر او حلال نبود».[5] ‏ فتوای همه مراجع تقلید شیعه از جمله حضرت امام خمینی (ره) در این زمینه این است که: اگر طواف نساء را درست بجا نیاورد یا فراموش کند، چنان‌چه در بین راه یا بعد از مراجعت به وطن، یادش بیاید، باید در صورت امکان دوباره برگردد و آن‌را انجام دهد و در صورت عدم تمکّن از بازگشت خودش، دیگری را برای انجام آن نایب بگیرد تا زن بر او حلال باشد».[6] لازم به تذکر است که طواف نساء از ارکان حج نیست تا با عدم آن همه اعمال حج از بین برود، بلکه از واجبات غیر رکنی حج است که می‌توان بعد از اعمال حج (و لو با فاصله زمانی) آن‌را بجا آورد و عمل را جبران کرد.[7] نکته پایانی این‌که انسان با احرام حج، برخی لذائذ دنیوی را بر خود حرام می‌کند و تنها این لذائذ زمانی مجاز می‌شود که این احرام از بین برود. لذت ارتباط جنسی تنها با این طواف از میان خواهد رفت و به همین دلیل بدان طواف نساء می‌گویند. [1] . محمودی، محمد رضا‌، مناسک حج (محشّی)، ص 149، نشر مشعر‌، تهران، 1429ق؛ بهجت، محمد تقی، جامع المسائل، ج ‌2، ص 242 – 243، دفتر معظم‌له، قم، چاپ دوم، 1426ق. [2] . همان، ص 104. [3] . مناسک حج (محشّی)، ص 547. [4] . موسوی شاهرودی، سید مرتضی، جامع الفتاوی (مناسک حج)، ص 211، نشر مشعر، قم، چاپ سوم، 1428ق. [5] . «لَوْ لَا مَا مَنَّ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ عَلَی النَّاسِ مِنْ طَوَافِ النِّسَاءِ لَرَجَعَ الرَّجُلُ إِلَی أَهْلِهِ وَ لَیْسَ یَحِلُّ لَهُ أَهْلُه»؛ کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج ‏4، ص 514، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق. [6] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج ‏2، ص 193، م 2050، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [7] . جامع الفتاوی (مناسک حج)، ص 212.
چرا کسانی که در مراسم حج شرکت می کنند باید طواف نساء را بجا بیاورند؟ بر چه اساس کسانی که این طواف را انجام نداده اند او با شوهر یا همسرش دیگر محرم نمی باشد تا طواف را بجا بیاورد؟ اگر کسی یادش رفته باشد حکم آن چیست؟
از نظر فقه شیعه طواف نساء یکی از واجبات انواع حج (قِران، افراد و تمتع)[1] و عمره مفرده است[2] و تنها در عمره تمتع، طواف نساء واجب نیست[3] که مطابق روایات متعدد هرکس مُحرم شود و آنرا بجا نیاورد حج او صحیح نخواهد بود و تکلیف از گردن او ساقط نخواهد شد و لازم است آنرا کامل نماید تا حج او صحیح باشد. علاوه بر این، هیچ همسری (جدید یا سابق) بر او حلال نخواهد شد چه زن باشد یا مرد.[4]
امام جعفر صادق(ع) در این زمینه میفرماید: «اگر خداوند متعال بر مردم منّت نگذاشته بود و طواف نساء را بر آنان واجب نکرده بود، هر مردی که از حج به سوی همسرش بر میگشت، همسرش بر او حلال نبود».[5]
فتوای همه مراجع تقلید شیعه از جمله حضرت امام خمینی (ره) در این زمینه این است که: اگر طواف نساء را درست بجا نیاورد یا فراموش کند، چنانچه در بین راه یا بعد از مراجعت به وطن، یادش بیاید، باید در صورت امکان دوباره برگردد و آنرا انجام دهد و در صورت عدم تمکّن از بازگشت خودش، دیگری را برای انجام آن نایب بگیرد تا زن بر او حلال باشد».[6]
لازم به تذکر است که طواف نساء از ارکان حج نیست تا با عدم آن همه اعمال حج از بین برود، بلکه از واجبات غیر رکنی حج است که میتوان بعد از اعمال حج (و لو با فاصله زمانی) آنرا بجا آورد و عمل را جبران کرد.[7]
نکته پایانی اینکه انسان با احرام حج، برخی لذائذ دنیوی را بر خود حرام میکند و تنها این لذائذ زمانی مجاز میشود که این احرام از بین برود. لذت ارتباط جنسی تنها با این طواف از میان خواهد رفت و به همین دلیل بدان طواف نساء میگویند. [1] . محمودی، محمد رضا، مناسک حج (محشّی)، ص 149، نشر مشعر، تهران، 1429ق؛ بهجت، محمد تقی، جامع المسائل، ج 2، ص 242 – 243، دفتر معظمله، قم، چاپ دوم، 1426ق. [2] . همان، ص 104. [3] . مناسک حج (محشّی)، ص 547. [4] . موسوی شاهرودی، سید مرتضی، جامع الفتاوی (مناسک حج)، ص 211، نشر مشعر، قم، چاپ سوم، 1428ق. [5] . «لَوْ لَا مَا مَنَّ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ عَلَی النَّاسِ مِنْ طَوَافِ النِّسَاءِ لَرَجَعَ الرَّجُلُ إِلَی أَهْلِهِ وَ لَیْسَ یَحِلُّ لَهُ أَهْلُه»؛ کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 4، ص 514، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق. [6] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنیهاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 2، ص 193، م 2050، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [7] . جامع الفتاوی (مناسک حج)، ص 212.
- [آیت الله خامنه ای] کسی که چندین عمره بجا آورده یا اعمال حج را انجام داده و قبل از طواف نساء مُحرم به احرام شده آیا یک طواف نساء کفایت می کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] شخصی عمره مفرده بجا آورده و بدون انجام طواف نساء به مدینه آمده، و اکنون می خواهد برای عمره تمتّع محرم شود. آیا مجاز است بدون انجام طواف نساء محرم گردد، و پس از انجام عمره تمتّع طواف نساء را بجا آورد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا مُحرم می تواند قبل از انجام طواف واجب خود (چه طواف عمره باشد، یا حج، یا طواف نساء) به نیابت از معذور طواف انجام دهد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا مُحرم می تواند قبل از انجام طواف واجب خود (چه طواف عمره باشد، یا حج، یا طواف نساء) به نیابت از معذور طواف انجام دهد؟
- [آیت الله وحید خراسانی] ایا محرم قبل از انجام طواف واجب خود چه طواف عمره یا حج و چه طواف نساء می تواند همین طواف ها را برای معذور نیابت کند
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که طوافِ نساءِ عمره مفرده را بجا نیاورده، و پس از آن حجّ اِفراد بجا آورده است، آیا طوافِ نساءِ حجّ اِفراد کفایت می کند؟
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که طواف نساء عمره مفرده را بجا نیاورده و بعد از ان حج افراد بجا می اورد ایا طواف نساء حج افراد کفایت می کند
- [آیت الله خوئی] اگر حاج پس از اتمام نسک و قبل از طواف نساء محرم شد به احرام عمره مفرده آیا دو طواف نساء باید بکند؟ و بر فرض لزوم تعدد لازم است طواف نساء حج را مقدم بدارد یا خیر؟ و اگر دو طواف نمود بدون قصد عنوان حج یا عمره کافی است یا خیر؟
- [آیت الله وحید خراسانی] شخصی طواف نساء عمره مفرده را فراموش کرده و بعد برای عمره تمتع محرم شده است ایا طواف نساء فراموش شده را بعد از انجام اعمال عمره تمتع بجا اورد یا قبل از ان
- [آیت الله مکارم شیرازی] شخصی با پول خمس نداده لباس احرام خریده، و با همان لباس محرم شده، و طواف و نماز طواف را بجا آورده است. اکنون وظیفه اش چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مرد طواف نساء را که یکی از کارهای حج است بجا نیاورد، زنش که بواسطه مُحرم شدن بر او حرام شده بود حلال نمی شود، و نیز اگر زن طواف نساء نکند، شوهرش بر او حلال نمی شود، ولی اگر بعداً طواف نساء را انجام دهند به یکدیگر حلال می شوند.
- [امام خمینی] اگر مرد طواف نساء را که یکی از کارهای حج است بجا نیاورد، زنش که به واسطه محرم شدن بر او حرام شده بود حلال نمی شود. و نیز اگر زن طواف نساء نکند، شوهرش بر او حلال نمی شود، ولی اگر بعدا طواف نساء را انجام دهند به یکدیگر حلال می شوند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] تا مرد یا زن طواف نساء را که یکی از مناسک حجّ و عمره مفرده و عمره قِران است بجا نیاورند، بهرهگیری جنسی زن و شوهر از یکدیگر حلال نمیشود و اگر بخواهند ازدواج کنند، چنانچه با حلق یا تقصیر از احرام خارج شده باشند، ازدواجشان صحیح است هر چند طواف نساء را انجام نداده باشند.
- [آیت الله سیستانی] اگر مرد یا زن طواف نساء را که یکی از کارهای حج و عمره مفرده است ، بجا نیاورند ، استمتاع جنسی بر آنها حلال نمیشود تا طواف نساء را انجام دهد ، ولی اگر ازدواج کند چنانچه با حلق یا تقصیر از احرام خارج شده باشد ، ازدواجش صحیح است ، هر چند طواف نساء انجام نداده باشد .
- [آیت الله مظاهری] اگر مرد یا زن طواف نساء را - که یکی از کارهای حجّ است - به جا نیاورد، همسرش بر او حلال نمیشود، و نیز نمیتواند همسر دیگری هم بگیرد، تا وقتی که طواف نساء را انجام دهد.
- [آیت الله سبحانی] اگر مرد طواف نساء را که یکی از کارهای حج است، به جا نیاورد، زنش که به واسطه مُحْرِم شدن بر او حرام شده بود، حلال نمی شود. و نیز اگر زن طواف نساء نکند، شوهرش بر او حلال نمی شود ولی اگر بعداً طواف نساء را انجام دهند، به یکدیگر حلال می شوند.
- [آیت الله سبحانی] اگر مرد طواف نساء را که یکی از کارهای حج است، به جا نیاورد، زنش که به واسطه مُحْرِم شدن بر او حرام شده بود، حلال نمی شود. و نیز اگر زن طواف نساء نکند، شوهرش بر او حلال نمی شود ولی اگر بعداً طواف نساء را انجام دهند، به یکدیگر حلال می شوند.
- [آیت الله بهجت] اگر مرد طواف نساء را، که یکی از اعمال حج است، بهجا نیاورد، زنش که بهواسطه مُحْرِم شدن بر او حرام شده بود، حلال نمیشود، و نیز اگر زن طواف نساء نکند، شوهرش بر او حلال نمیشود، ولی اگر بعداً طواف نساء را انجام دهند به یکدیگر حلال میشوند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر مرد طواف نساء را که یکی از کارهای حجّ است ، بجا نیاورد ، زنش که به واسطة مُحْرِم شدن بر او حرام شده بود حلال نمی شود ، ونیز اگر زن طواف نسا ء نکند شوهرش بر او حلال نمی شود ، ولی اگر بعداً طواف نساءرا انجام دهند به یکدیگر حلال می شوند .
- [آیت الله نوری همدانی] اگر طواف نساء را در ست بجا نیاورد یا فراموش کند ، چنانچه بعد از چند روز یادش بیاید و از بین راه برگردد و بجا آورد صحیح است . ودر صورت فراموشی چنانچه برگشتن برای او مشّقت و زحمت است می تواند نائب بگیرد و تا هنگامی که بوسیله خود یا نائب او طواف نساء انجام نشده است ، زن بر او حرام است .