در غسل لازم است تمام ظاهر بدن شسته شود و اگر به اندازه سر مویی از بدن نشسته بماند، غسل باطل است (البتّه نباید به وسوسههای شیطانی اعتنا کرد)، ولی شستن جاهایی از بدن که دیده نمیشود، مثل توی گوش و بینی و داخل دهان، واجب نیست. و جایی را که شک دارد از ظاهر بدن است یا از باطن آن، شستن آن لازم نیست ولی احتیاط در شستن است. اگر سوراخ جای گوشواره و مانند آن به قدری گشاد باشد که داخل آن دیده شود، باید آن را شست و اگر دیده نشود شستن داخل آن لازم نیست. کف پا نیز باید در غسل شسته شود. هم چنین موهای کوتاهی را که جزء بدن حساب میشود، باید بشوید و بنا بر احتیاط، شستن موهای بلند هم لازم است. [1] نمایه مربوط: سؤال 8726 (سایت: 8670)، (انجام اعمال عبادی بدون غسل جنابت) [1] با استفاده از توضیح المسائل مراجع،ج1 ، صص 221و 222.
در غسل لازم است تمام ظاهر بدن شسته شود و اگر به اندازه سر مویی از بدن نشسته بماند، غسل باطل است (البتّه نباید به وسوسههای شیطانی اعتنا کرد)، ولی شستن جاهایی از بدن که دیده نمیشود، مثل توی گوش و بینی و داخل دهان، واجب نیست. و جایی را که شک دارد از ظاهر بدن است یا از باطن آن، شستن آن لازم نیست ولی احتیاط در شستن است. اگر سوراخ جای گوشواره و مانند آن به قدری گشاد باشد که داخل آن دیده شود، باید آن را شست و اگر دیده نشود شستن داخل آن لازم نیست. کف پا نیز باید در غسل شسته شود. هم چنین موهای کوتاهی را که جزء بدن حساب میشود، باید بشوید و بنا بر احتیاط، شستن موهای بلند هم لازم است. [1] نمایه مربوط: سؤال 8726 (سایت: 8670)، (انجام اعمال عبادی بدون غسل جنابت)
[1] با استفاده از توضیح المسائل مراجع،ج1 ، صص 221و 222.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا در غسل لازم است، به بدن دست بکشند؟
- [سایر] آیا در غسل لازم است بدن از بالا به پایین شسته شود؟<BR>
- [آیت الله مظاهری] آیا در غسل، دست کشیدن به اعضای بدن هم لازم است یا خیر؟
- [آیت الله سبحانی] اگر عضوی از بدن جدا شود، آیا غسل آن لازم است؟
- [آیت الله بهجت] در هنگام غسل دادن میّت، آیا پوشاندن تمام بدن یا بعضی از بدن میّت لازم است؟ اگر مماثل باشند چه طور؟
- [آیت الله بهجت] اگر به جاهایی از بدن میّت چیزی هم چون اثر چسب زخم و... مانده باشد و بر طرف کردن آن دشوار باشد، وظیفه چیست؟
- [آیت الله بهجت] اگر تمام بدن انسان قبل از غسل خیس باشد، آیا با اتصال آب جدید به خیسی سابق می توان نیّت غسل کرد؟ یا رساندن و جریان یافتن آب جدید بر اعضای غسل لازم است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در اثناء غسل یا بعد از غسلها، بدن میت نجس شود یا خون یا بول و نجاستی از او خارج شود، آیا اعاده غسلها لازم است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا برای غسل باید بدن خشک باشد یا با بدن خیس نیز می توان نیت غسل کرد و غسل انجام داد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا برای غسل کردن، بدن باید خشک باشد؟ و یا اینکه می توان پس از استحمام و شست وشوی بدن غسل کرد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر در غسل به اندازه سر مویی از بدن نشسته بماند، غسل باطل است اگر غسل ارتماسی باشد و اگر ترتیبی بوده لازم است شستن آن جزیی که شسته نشده است و همچنین لازم است اعاده اعضایی که بعد از آن است ولیشستن جاهایی از بدن که دیده نمیشود، مثل توی گوش وبینی واجب نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در غسل به اندازه سر مویی از بدن نشسته بماند، غسل باطل است، ولی شستن جاهایی از بدن که دیده نمی شود، مثل توی گوش و بینی، واجب نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در غسل به اندازه سر مویی از بدن نشسته بماند، غسل باطل است ولی شستن جاهایی از بدن که دیده نمی شود، مثل داخل گوش و بینی واجب نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در غسل به اندازة سر موئی از بدن نشسته بماند ، غسل باطل است ، ولی شستن جاهائی از بدن که دیده نمی شود مثل توی گوش و بینی ، واجب نیست .
- [امام خمینی] اگر در غسل به اندازه سر مویی از بدن نشسته بماند، غسل باطل است،ولی شستن جاهایی از بدن که دیده نمی شود، مثل توی گوش و بینی، واجب نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در غسل اندکی از بدن نَشُسته باقی بماند، غسل صحیح نیست ولی شستن جاهایی از بدن، مانند داخل گوش و بینی که دیده نمیشوند یا دیده میشوند ولی جزء باطن محسوب میشوند، واجب نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر در غسل به اندازهی سر مویی از بدن نشسته بماند، غسل باطل است، ولی شستن جاهایی از بدن که دیده نمیشود مثل توی گوش و بینی واجب نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] در غسل ارتماسی باید تمام بدن پاک باشد ولی در غسل ترتیبی پاک بودن تمام بدن لازم نیست و اگر تمام بدن نجس باشد و هر قسمتی را پیش از غسل دادن آن قسمت آب بکشد کافیاست.
- [آیت الله مظاهری] در غسل ارتماسی باید تمام بدن پاک باشد ولی در غسل ترتیبی پاک بودن تمام بدن لازم نیست. و اگر تمام بدن نجس باشد و هر قسمتی را پیش از غسل دادن آن قسمت آب بکشد کافی است.
- [آیت الله سبحانی] در غسل ارتماسی باید تمام بدن پاک باشد ولی در غسل ترتیبی پاک بودن تمام بدن لازم نیست و اگر تمام بدن نجس باشد و هر قسمتی را پیش از غسل دادنِ آن قسمت آب بکشد کافی است.