1. مسافرت در حال روزه، در بعد از ظهر از ماه مبارک رمضان اشکالی نداشته و روزه (آن روز)صحیح است.[1] 2. همچنین شخصی که مسافر است اگر پیش از ظهر به وطنش یا به جایی که می خواهد ده روز در آنجا بماند، برسد، چنان چه کاری که روزه را باطل میکند انجام نداده، باید آن روز را روزه بگیرد.[2] مثلاً اگر شخص روزه دار بعد از ظهر روز سه شنبه از وطن خود یا جایی که ده روز در آن قصد ماندن کرده بود به جایی مسافرت نماید، روزه آن روزش(سه شنبه) صحیح است و برای این که روزه روزه روز چهارشنبه اش نیز صحیح باشد باید قبل از ظهر در روز چهارشنبه به وطن خود یا جایی که می خواهد ده روز در آنجا بماند، برسد، و در صورتی که کاری را هم که روزه را باطل می کند، انجام نداده باشد، و بعد از رسیدن به این مکان، نیت روزه کند، روزه اش صحیح است. [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 953، م 1721. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 954، م 1722و ص 953، م 1721.
کسی که بعد از ظهر در ماه رمضان به مسافرت می رود، اگر بخواهد روزه اش را نخورد، حکم شرعی چیست؟ آیا باید قبل از اذان صبح برگردد یا می تواند قبل از اذان ظهر مراجعت نماید؟
1. مسافرت در حال روزه، در بعد از ظهر از ماه مبارک رمضان اشکالی نداشته و روزه (آن روز)صحیح است.[1] 2. همچنین شخصی که مسافر است اگر پیش از ظهر به وطنش یا به جایی که می خواهد ده روز در آنجا بماند، برسد، چنان چه کاری که روزه را باطل میکند انجام نداده، باید آن روز را روزه بگیرد.[2] مثلاً اگر شخص روزه دار بعد از ظهر روز سه شنبه از وطن خود یا جایی که ده روز در آن قصد ماندن کرده بود به جایی مسافرت نماید، روزه آن روزش(سه شنبه) صحیح است و برای این که روزه روزه روز چهارشنبه اش نیز صحیح باشد باید قبل از ظهر در روز چهارشنبه به وطن خود یا جایی که می خواهد ده روز در آنجا بماند، برسد، و در صورتی که کاری را هم که روزه را باطل می کند، انجام نداده باشد، و بعد از رسیدن به این مکان، نیت روزه کند، روزه اش صحیح است.
[1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 953، م 1721. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 954، م 1722و ص 953، م 1721.
- [آیت الله مظاهری] شخصی صبح ماه مبارک رمضان قصد مسافرت دارد و میداند که قبل از اذان ظهر به حد شرعی میرسد، آیا میتواند در محل خود صبحانه بخورد؟
- [آیت الله بروجردی] مسافری که قبل از ظهر به مسافت شرعی مسافرت نموده و میداند که قبل از ظهر همان روز مراجعت خواهد نمود، میتواند روزه را نخورد و آن روز را از روزه خود محسوب دارد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر کسی در ماه مبارک رمضان مسافرت کند چگونه است؟ اگر کسی صبح مسافرت کند و تا غروب به وطن خود برگردد آیا روزه او صحیح است یا خیر؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی در ماه مبارک رمضان، می دانسته که قبل از ظهر، به مسافرت می رود و نباید روزه بگیرد، لذا صبح، قبل از حرکت در منزل افطار کرد (صبحانه خورد) آیا فقط قضای آن روز را بگیرد یا کفّاره هم دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] در ماه مبارک رمضان اگر فرد روزهدار بعد از اذان صبح تا قبل از اذان ظهر جنب شود، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر در روزه ماه رمضان بعد ازاذان صبح کسی در خواب جنب شود روزه اش باطل می شود یا نه و اگر باطل نمی شود آیا می توان بعد از اذان ظهر یا اذان مغرب غسل کرد یا نه؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در ماه رمضان، قبل از ظهر، به قصد مسافرت شرعی از منزل حرکت میکند، ولی حرکتش را طوری تنظیم میکند که قبل از اذان ظهر از حدّ ترخّص خارج نشود، آیا روزهاش صحیح است؟
- [سایر] سلام،من بعد از اذان ظهر میخواهم به شمال مسافرت کنم که بیش از 170 کیلومتر است,حکم شرعی چیست؟
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی در روز ماه مبارک رمضان عمداً مسافرت کند و روزهاش را بخورد و قبل از ظهر دوباره برگردد، اشکالی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] شخصی یقین دارد که فردا قبل از اذان ظهر مسافرت میکند و بدین جهت در شب ماه مبارک رمضان خود را جنب میکند و بعد از اذان صبح غسل مینماید و نماز میخواند و سپس به مسافرت میرود. آیا چیزی بر عهده این شخص میآید یا نه؟ اگر با این فرض، موفّق به مسافرت نشود، حکمش چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . وقت نیت روزه ماه رمضان از اول شب است تا اذان صبح.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] وقت نیت روزه ماه رمضان از اول شب است تا اذان صبح.
- [آیت الله خوئی] وقت نیت روزه ماه رمضان از اول شب است تا اذان صبح.
- [آیت الله سبحانی] کسی که در روزه ماه رمضان از محل خود مسافرت می کند و قبل از ظهر همان روز مراجعت می کند چنانچه مفطری انجام نداده باشد، حکمش حکم کسی است که مسافر بوده و قبل از ظهر به وطن می رسد. اگر چیزی که روزه را باطل می کند انجام نداده باشد نیّت روزه و امساک کند و روزه او صحیح است.
- [آیت الله نوری همدانی] نیت روزة ماه رمضان وقت معین ندارد تا اذان صبح هر وقت نیت روزة فردا بکند اشکال ندارد .
- [آیت الله اردبیلی] آخرین وقتی که میتوان برای روزه رمضان و یا هر روزه واجب معیّن دیگر نیّت نمود، هنگام اذان صبح است.
- [آیت الله مظاهری] اگر در ماه رمضان، پیش از ظهر کافر مسلمان شود و از اذان صبح تا آن وقت کاری که روزه را باطل میکند انجام نداده باشد باید نیّت روزه کند و روزه او صحیح است و قضا هم ندارد.
- [آیت الله سیستانی] کسی که میخواهد قضای روزه رمضان را بگیرد، اگر بعد از اذان صبح بیدار شود و ببیند محتلم شده و بداند پیش از اذان محتلم شده است، میتواند آن روز را به قصد قضای ماه رمضان روزه بگیرد.
- [آیت الله علوی گرگانی] هرگاه در ماه رمضان بعد از اذان صبح بیدار شود وببیند محتلم شده، اگرچه بداند پیش از اذان صبح محتلم شده، روزه او صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] اگر بچّه پیش از اذان صبح ماه رمضان بالغ شود باید روزه بگیرد و اگر بعد از اذان بالغ شود، روزه آن روز بر او واجب نیست.