1. به طور کلی، هر چیزی که برای انسان ضرر قابل توجهی داشته باشد، مصرف آن حرام است. [1] و استعمال مواد مخدر و استفاده از آنها با توجه به آثار سوءشان از قبیل ضررهای شخصی و اجتماعی قابل ملاحظهای که بر استعمال آنها مترتّب میشود، حرام است.[2] پس، شیشه هم که جزو مواد مخدّر است، مصرف آن حرام است؛ اما با این حال، روزه صحیح است. 2. برای بیدار شدن در سحر ماه مبارک رمضان، نباید به راه حرام متوصل شد؛ آن هم در ماهی که همه به میهمانی خدا دعوت شده اند. 3. بنابر این سعی کنید با زود خوابیدن و خوردن غذای سبک خود را برای سحر بیدار کنید. در ضمن برای این کار بهتر است آیه آخر سوره کهف را بخوانید. امام صادق (ع) می فرماید:(اگر کسی آیه آخر سوره کهف را بخواند، هرساعتی که بخواهد بیدار می شود).[3] [1] مجمع المسائل (للگلپایگانی)، ج3، ص 64. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج2، ص 1017، س 1402 و ص 1018، س 1407. [3] کلینی، الکافی، ج 2، ص 540، دارالکتب الاسلامیة،تهران، 1365ش: (مَا مِنْ أَحَدٍ یَقْرَأُ آخِرَ الْکَهْفِ عِنْدَ النَّوْمِ إِلَّا تَیَقَّظَ فِی السَّاعَةِ الَّتِی یُرِیدُ).
در ماه مبارک رمضان جهت بیدار شدن از خواب برای سحر برایم مشکل است. بعضی از شب ها از ماده محرک شیشه استفاده می کنم که من را بیدار نگهدارد. در ضمن یک انرژی هم به من می دهد جهت نماز و قرآن خواندن. حکم این چیست؟
1. به طور کلی، هر چیزی که برای انسان ضرر قابل توجهی داشته باشد، مصرف آن حرام است. [1] و استعمال مواد مخدر و استفاده از آنها با توجه به آثار سوءشان از قبیل ضررهای شخصی و اجتماعی قابل ملاحظهای که بر استعمال آنها مترتّب میشود، حرام است.[2] پس، شیشه هم که جزو مواد مخدّر است، مصرف آن حرام است؛ اما با این حال، روزه صحیح است. 2. برای بیدار شدن در سحر ماه مبارک رمضان، نباید به راه حرام متوصل شد؛ آن هم در ماهی که همه به میهمانی خدا دعوت شده اند. 3. بنابر این سعی کنید با زود خوابیدن و خوردن غذای سبک خود را برای سحر بیدار کنید. در ضمن برای این کار بهتر است آیه آخر سوره کهف را بخوانید. امام صادق (ع) می فرماید:(اگر کسی آیه آخر سوره کهف را بخواند، هرساعتی که بخواهد بیدار می شود).[3]
[1] مجمع المسائل (للگلپایگانی)، ج3، ص 64. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج2، ص 1017، س 1402 و ص 1018، س 1407. [3] کلینی، الکافی، ج 2، ص 540، دارالکتب الاسلامیة،تهران، 1365ش: (مَا مِنْ أَحَدٍ یَقْرَأُ آخِرَ الْکَهْفِ عِنْدَ النَّوْمِ إِلَّا تَیَقَّظَ فِی السَّاعَةِ الَّتِی یُرِیدُ).
- [آیت الله مظاهری] کسی که در شب ماه رمضان در خواب محتلم شود و نیمه شب از خواب بیدار شود و بدون اینکه بفهمد صبح شده یا نه، دوباره بخوابد و پس از طلوع آفتاب بیدار شود، روزه او چه حکمی دارد؟
- [سایر] شب، قصد گرفتن روزه داشتم، اما سحر بیدار نشدم تا نیّت کنم. نزدیک آفتاب از خواب بیدار شدم، آیا روزه ام صحیح است؟
- [آیت الله خامنه ای] شب، قصد گرفتن روزه داشتم، اما سحر بیدار نشدم تا نیّت کنم. نزدیک آفتاب از خواب بیدار شدم، آیا روزه ام صحیح است؟
- [آیت الله سیستانی] اگر کسی در شب ماه رمضان در خواب محتلم شود و بعد بیدار شود و دوباره بخوابد بدون اینکه بداند آیا صبح شده یا حکم آن چه می باشد؟
- [سایر] سلام وقت بخیر من برای ماه رمضان نیت ختم قران کرده ام ولی به سوره سجده دار واجب رسیده ام و حایض هستم و امکان خواندن سوره برایم نیست چون نگرانم که نتوانم ختمم را پس از این دوران تا پایان ماه رمضان تمام کنم ایا میتوانم از کسی بخواهم ان یک سوره را برایم یخواند؟ نیتم دچار اشکال نمیشود؟
- [آیت الله مظاهری] غلط خواندن قرآن در ماه مبارک رمضان، مبطل روزه است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] غلط خواندن قرآن در ماه مبارک رمضان چه حکمی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر شخصی در ماه مبارک رمضان از خواب بیدار شود و غذا بخورد سپس متوجه بشود که از وقت اذان صبح گذشته است آیا روزه این فرد صحیح است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر کسی در ماه مبارک رمضان، از خواب بیدار شود و بعد متوجه بشود که از وقت اذان گذشته است آیا روزه این فرد صحیح است؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر شخصی در ماه مبارک رمضان از خواب بیدار شود و غذا بخورد، سپس متوجه شود که از وقت اذان صبح گذشته است، آیا روزهاش صحیح است؟
- [آیت الله اردبیلی] خواب دوم و سوم حائض یا نفساء در شب ماه رمضان پس از پاک شدن، حکم خواب دوم و سوم جنب را ندارد، بلکه اگر برای بیدار شدن و غسل کردن کوتاهی نکرده باشد، خواب سوم او نیز اشکال ندارد؛ وچنانچه تا اذان صبح بیدار نشود، روزه او صحیح است و در صورتی که کوتاهی کرده باشد، خواب اوّل او نیز اشکال دارد و چنانچه تا اذان صبح بیدار نشود، روزه او باطل است.
- [آیت الله مظاهری] کسی که در شب ماه رمضان جنب است و احتمال میدهد که اگر بخوابد پیش از اذان صبح بیدار میشود در صورتی که بخوابد و تا اذان صبح خواب بماند روزهاش صحیح است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر جنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود و بداند یا احتمال دهد که اگر دوباره بخوابد پیش از اذان صبح بیدار می شود، و تصمیم هم داشته باشد که بعد از بیدار شدن غسل کند، چنانچه دوباره بخوابد و تا اذان بیدار نشود، باید آن روز را قضا کند، و همچنین است اگر از خواب دوم بیدار شود و برای مرتبه سوم بخوابد، و بنابر احتیاط واجب در خواب سوم کفاره هم لازم است.
- [آیت الله سبحانی] هر گاه جنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود. اگر عادت و اطمینان دارد که اگر دوباره بخوابد برای غسل بیدار می شود، می تواند بخوابد.
- [امام خمینی] هرگاه جنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود، اگر احتمال بدهد که اگر دوباره بخوابد بیدار می شود برای غسل، می تواند بخوابد.
- [آیت الله سیستانی] هرگاه جنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود، اگر احتمال بدهد که اگر دوباره بخوابد پیش از اذان صبح بیدار میشود میتواند بخوابد.
- [آیت الله نوری همدانی] هرگاه جنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود . اگر احتمال بدهد که اگر دوباره بخوابد بیدار می شود برای غسل ، می تواند بخوابد .
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه جنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود، چنانچه احتمال بدهد که اگر دوباره بخوابد برای غسل بیدار میشود، میتواند بخوابد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود و بداند یا احتمال دهد که اگر دوباره بخوابد پیش از اذان صبح بیدار میشود و تصمیم هم داشته باشد که بعد از بیدار شدن غسل یا تیمم کند، چنانچه دوباره بخوابد و تا اذان بیدار نشود، باید روزه آن روز را قضا کند؛ همچنین اگر از خواب دوم بیدار شود و برای مرتبه سوم بخوابد و تا اذان صبح بیدار نشود، باید روزه آن روز را قضا کند و بنا بر احتیاط مستحبی کفاره نیز بدهد، بلکه بنا بر احتیاط مستحب در خواب دوم و همچنین در خواب اول در صورتی که عادت به بیدار شدن نداشته باشد، کفاره بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر جنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود و بداند یا احتمال دهد که اگر دوباره بخوابد پیش از اذان صبح بیدار میشود و تصمیم داشته باشد که بعد از بیدار شدن غسل کند، چنانچه دوباره بخوابد و تا اذان بیدار نشود، باید روزه آن روز را قضا کند، ولی کفّاره ندارد و اگر از خواب دوم بیدار شود و با احتمال بیدار شدن برای مرتبه سوم بخوابد و تا اذان صبح بیدار نشود، علاوه بر قضا احتیاطا کفّاره نیز بر او واجب میشود و خوابهای بعد از خواب سوم که تا اذان صبح ادامه پیدا میکنند نیز حکم خواب سوم را دارند.