تا وقتی که منی از انسان خارج نشود، جنب نمی‌شود و غسل واجب نیست. فتوای مراجع تقلید در این زمینه چنین است: « اگر منی از جای خود حرکت کند و بیرون نیاید، یا انسان شک کند که منی از او بیرون آمده یا نه، غسل بر او واجب نیست».[1] ‏ بنابراین چون جنب نشده است، روزه او نیز صحیح است. اما در صورتی که با بازی و ملاعبه، از انسان منی خارج شود گرچه جنب می‌شود اما باطل شدن روزه او دو حالت دارد: 1. اگر عادت مرد یا زن این نباشد که در هنگام ملاعبه و بغل کردن همسر، منی از آنها خارج شود،[2] ولی به طور اتفاقی در موردی، منی از آنان خارج شود، روزه صحیح است، ولی اگر ملاعبه را ادامه دهد تا آنجا که نزدیک است منی خارج شود و خودداری نکند تا اینکه خارج گردد، روزه‌اش باطل است.[3] 2. اگر عادت مرد یا زن این باشد که معمولاً در هنگام ملاعبه و بغل کردن همسر منی از آنها خارج می‌شود،[4] در صورت بیرون آمدن منی، روزه باطل است و باید قضای آن را بجا آورند.[5] خاطر نشان می‌شود موارد فوق مربوط به زمانی است که فرد از ابتدا قصد نداشته باشد که از وی منی خارج شود، و الا اگر با قصد خروج منی، کاری مانند ملاعبه با همسر انجام دهد و منی خارج گردد، قضای روزه بر وی واجب است و اگر اقدام به این کار با دانستن مسئله، باشد، کفاره نیز واجب می‌شود. ولی اگر این امر موجب خروج منی نشود، اکثر مراجع تقلید می‌گویند باید روزه‌ی آن روز را تمام کرده و بعدا قضای آن را بجا آورد،[6] ولی برخی از مراجع[7] روزه‌ی وی را صحیح دانسته‌اند. [8] در هر حال، پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته)، به سؤال فوق چنین است: اگر یقین به جنابت نیست و هیچ مقدار از منی، ولو همراه ادرار، خارج نشده است، جنابتی حاصل نشده و روزه صحیح است. اما اگر جنابت حاصل شده و منی خارج گشته، ولو همراه ادرار، غسل واجب است و اگر با علم به این که چنین عملی – یعنی در آغوش گرفتن همسر – منجرّ به جنابت می‌شود، چنین کاری را کرده باشد، روزه باطل و قضا و کفاره افطار عمدی آن واجب می‌شود و اگر (بغل کردن همسر) اتفاقاً منجر به جنابت شده است، روزه صحیح است. [1] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 1، ص 211، م 352، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [2] . آیات عظام گلپایگانی، صافی، اراکی، خوئی، سیستانی، تبریزی و شبیری: ( اگر اطمینان دارد که منی از او خارج نمی‌شود..)؛ آیات عظام فاضل و مکارم: ( اگر عادت به خروج منی نداشته و اتفاقا خارج شود، روزه‌اش باطل است مگر این که اطمینان داشته باشد که منی از او خارج نمی‌شود). [3] . آیت الله اراکی: (و بنا بر احتیاط واجب قضا و کفّاره دارد). [4] . آیات عظام گلپایگانی، صافی، اراکی، خوئی، سیستانی، تبریزی و شبیری و وحید: ( اگر اطمینان ندارد که منی از او خارج نمی‌شود..). [5] . توضیح المسائل (المحشی للامام الخمینی)، ج 1، ص 899، ذیل م 1595. [6] . آیات عظام گلپایگانی، صافی، اراکی، مکارم، نوری، خوئی، سیستانی، تبریزی، شبیری و وحید. [7] . آیات عظام خمینی، خامنه‌ای، فاضل. [8] . توضیح المسائل (المحشی للامام الخمینی)، ج 1، ص 898، ذیل م 1594؛ وحید ‌خراسانی، حسین، توضیح المسائل،‌ قم، مدرسه امام باقر(ع)،‌ چاپ نهم، ‌1428 ه‍ ق‌.
در ماه رمضان همسرم را بغل کرده بودم و احساس کردم که در حال ارضا شدن هستم و سریع آلتم را در مشتم گرفتم و سستی بدنم را احساس کردم، ولی پس از رها کردن آلتم هیچ آبی از من خارج نشد. حال تکلیف من در انجام روزه و غسل چیست؟
تا وقتی که منی از انسان خارج نشود، جنب نمیشود و غسل واجب نیست. فتوای مراجع تقلید در این زمینه چنین است: « اگر منی از جای خود حرکت کند و بیرون نیاید، یا انسان شک کند که منی از او بیرون آمده یا نه، غسل بر او واجب نیست».[1] بنابراین چون جنب نشده است، روزه او نیز صحیح است.
اما در صورتی که با بازی و ملاعبه، از انسان منی خارج شود گرچه جنب میشود اما باطل شدن روزه او دو حالت دارد:
1. اگر عادت مرد یا زن این نباشد که در هنگام ملاعبه و بغل کردن همسر، منی از آنها خارج شود،[2] ولی به طور اتفاقی در موردی، منی از آنان خارج شود، روزه صحیح است، ولی اگر ملاعبه را ادامه دهد تا آنجا که نزدیک است منی خارج شود و خودداری نکند تا اینکه خارج گردد، روزهاش باطل است.[3]
2. اگر عادت مرد یا زن این باشد که معمولاً در هنگام ملاعبه و بغل کردن همسر منی از آنها خارج میشود،[4] در صورت بیرون آمدن منی، روزه باطل است و باید قضای آن را بجا آورند.[5]
خاطر نشان میشود موارد فوق مربوط به زمانی است که فرد از ابتدا قصد نداشته باشد که از وی منی خارج شود، و الا اگر با قصد خروج منی، کاری مانند ملاعبه با همسر انجام دهد و منی خارج گردد، قضای روزه بر وی واجب است و اگر اقدام به این کار با دانستن مسئله، باشد، کفاره نیز واجب میشود.
ولی اگر این امر موجب خروج منی نشود، اکثر مراجع تقلید میگویند باید روزهی آن روز را تمام کرده و بعدا قضای آن را بجا آورد،[6] ولی برخی از مراجع[7] روزهی وی را صحیح دانستهاند. [8]
در هر حال، پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته)، به سؤال فوق چنین است:
اگر یقین به جنابت نیست و هیچ مقدار از منی، ولو همراه ادرار، خارج نشده است، جنابتی حاصل نشده و روزه صحیح است.
اما اگر جنابت حاصل شده و منی خارج گشته، ولو همراه ادرار، غسل واجب است و اگر با علم به این که چنین عملی – یعنی در آغوش گرفتن همسر – منجرّ به جنابت میشود، چنین کاری را کرده باشد، روزه باطل و قضا و کفاره افطار عمدی آن واجب میشود و اگر (بغل کردن همسر) اتفاقاً منجر به جنابت شده است، روزه صحیح است. [1] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنیهاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 1، ص 211، م 352، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [2] . آیات عظام گلپایگانی، صافی، اراکی، خوئی، سیستانی، تبریزی و شبیری: ( اگر اطمینان دارد که منی از او خارج نمیشود..)؛ آیات عظام فاضل و مکارم: ( اگر عادت به خروج منی نداشته و اتفاقا خارج شود، روزهاش باطل است مگر این که اطمینان داشته باشد که منی از او خارج نمیشود). [3] . آیت الله اراکی: (و بنا بر احتیاط واجب قضا و کفّاره دارد). [4] . آیات عظام گلپایگانی، صافی، اراکی، خوئی، سیستانی، تبریزی و شبیری و وحید: ( اگر اطمینان ندارد که منی از او خارج نمیشود..). [5] . توضیح المسائل (المحشی للامام الخمینی)، ج 1، ص 899، ذیل م 1595. [6] . آیات عظام گلپایگانی، صافی، اراکی، مکارم، نوری، خوئی، سیستانی، تبریزی، شبیری و وحید. [7] . آیات عظام خمینی، خامنهای، فاضل. [8] . توضیح المسائل (المحشی للامام الخمینی)، ج 1، ص 898، ذیل م 1594؛ وحید خراسانی، حسین، توضیح المسائل، قم، مدرسه امام باقر(ع)،
چاپ نهم، 1428 ه ق.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که بخواهد روزه ماه مبارک رمضان را بگیرد و در بین غسل واجب اذان صبح بگویند تکلیف روزهاش چیست؟
- [آیت الله مظاهری] در ماه رمضان من باید قبل از اذان صبح، غسل جنابت میکردم، ولی چون خسته بودم وقتی برای سحری بیدارم کردند، سریع دوباره خوابیدم و البته میدانستم که باید غسل کنم و بعد از اذان بیدار شدم. تکلیف روزه آن روز من چیست؟ اگر روزه باطل است، آیا کفاره هم واجب میشود یا قضا کافی است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] کسی که در روزه ماه رمضان غسل جنابت کرده و مدّتی روزه گرفته و نماز خوانده، بعد از چند روز فهمیده غسل باطل بوده، تکلیف نماز و روزه او چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] کسی که در روزه ماه رمضان بطور مداوم آروغ می زند اگر آبی در دهانش بیاید یا نیاید حکم روزه اش چیست و غیر ماه رمضان هم این حالت برای فرد هست؟
- [آیت الله مظاهری] روزهداری که در روز ماه مبارک رمضان محتلم شده است، آیا لازم است که زود غسل کند؟
- [آیت الله اردبیلی] شخصی انزال را سبب وجوب غسل میدانسته نه دخول را، نماز و روزه رمضان و حجّ او چگونه است؟
- [آیت الله مظاهری] کسی قبل از اذان صبح در ماه رمضان جنب شده و بعد برای روزه غسل کرده است. بعد از سه روز میفهمد که آبی که با آن غسل کرده، نجس بوده است. حکم نماز و روزه او در این سه روز چگونه است؟
- [آیت الله سبحانی] اگر در ماه رمضان قبل از اذان صبح محتلم شود و اگر بخواهد غسل را انجام دهد برای خوردن سحری وقتی نمی ماند تکلیف او چیست؟
- [آیت الله بهجت] کسی در ماه مبارک رمضان چند غسل کرده، در روزهای متعدد، بعد یقین کند یکی از این غسل ها باطل بوده حکم روزه های این شخص چه می باشد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر غسل جنابت برای روزه ماه رمضان یا روزه های دیگر فراموش شود و در اثناء روز به یاد انسان بیفتد، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خوئی] اگر در روزه غیر ماه رمضان و قضاء آن از روزههای واجبی که مثل روزة ماه رمضان وقت آن معین است، جنب عمداً تا اذان صبح غسل نکند اظهر این است که روزهاش صحیح است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر زن پیش از اذان صبح از حیض یا نفاس پاک شود و عمدا غسل نکند؛ در روزه ماه رمضان؛ روزه اش باطل است و در غیر آن باطل نیست اگرچه احوط غسل کردن است. و زنی که وظیفه اش نسبت به حیض یا نفاس؛ تیمم است؛ در روزه ماه رمضان اگر عمدا پیش از اذان صبح تیمم نکند روزه اش باطل است.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که روزه واجب گرفته در صورتی که روزه او مانند روزه ماه رمضان واجب معین باشد یا برای حجّ یا عمره احرام بسته، نمیتواند غسل ارتماسی کند، ولی اگر از روی فراموشی غسل ارتماسی کند، غسل او صحیح است.
- [آیت الله خوئی] اگر بداند که روزه است و عمداً برای غسل سر را در آب فرو برد، چنانچه روز او روز رمضان باشد، روزه و غسل او هر دو باطل است و همچنین است حکم روزة قضای رمضان بعد از زوال علی الاحوط و اگر روزة مستحب باشد، یا روزة واجبی باشد که مثل روزة کفاره وقت معینی ندارد غسل او صحیح و روزهاش باطل میباشد و ظاهر این است که این حکم در روزة واجب معین نیز جاری است.
- [آیت الله سبحانی] زن مستحاضه باید روزه ماه رمضان را بگیرد و در صورتی روزه او درست است که غسل نماز مغرب و عشای شبی که می خواهد فردای آن روز روزه بگیرد، بجا آورد و همچنین غسل، روزی که روزه است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در غیر رمضان اگر در روزه واجبی که مثل روزه ماه رمضان وقت آن معیّن است، تا اذان صبح غسل نکند و تیمم هم ننماید روزهاش صحیح است؛ خصوصاً اگر عمداً نباشد، مگر در قضای ماه رمضان که حکم آن در مسأله 1643 و 1644 خواهد آمد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر جنب عمدا در ماه رمضان تا اذان صبح غسل نکند یا اگر وظیفه او تیمم است عمدا تیمم ننماید روزه اش باطل است و حکم قضای ماه رمضان خواهد امد
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در روزة واجبی که مثل روزه ماه رمضان وقت آن معین است تا اذان صبح غسل نکند و تیمم هم ننماید ولی از روی عمد نباشد ، مثل آنکه دیگری نگذارد غسل و تیمم کند روزه اش صحیح است .
- [آیت الله سبحانی] اگر در روزه واجبی که مثل روزه ماه رمضان وقت آن معین است، تا اذان غسل نکند و تیمم هم ننماید ولی از روی عمد نباشد، مثل آن که دیگری نگذارد غسل و تیمم کند روزه اش صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زن پیش از اذان صبح از حیض یا نفاس پاک شود، ولی به اندازه غسل کردن وقت نداشته باشد، چنانچه بخواهد روزه رمضان و یا روزه واجب معین دیگری را بگیرد، باید تیمم کند و روزه او صحیح است و همچنین اگر برای هیچکدام از غسل و تیمّم وقت نداشته باشد یا بعد از اذان بفهمد که پیش از اذان پاک شده، میتواند روزه رمضان و یا روزه واجب معیّن دیگری را بگیرد و روزه او صحیح است؛ ولی بنابر احتیاط واجب در هیچ یک از دو صورتی که گفته شد، نمیتواند روزه واجب غیر معیّن مثل روزه قضای رمضان را بگیرد.