پاسخ برخی از مراجع عظام تقلید به شرح زیر است: دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): اگر ایشان در تعیین زمان و مهر نیز وکیل بوده‌اند، مشکلی ندارد البته در صورت وجود همه شرایط که از جمله شرایط بنا بر احتیاط واجب اذن پدر یا جدّ پدری در دختر باکره می‌باشد. دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اشکال ندارد. دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): چنانچه وکیل در تعیین مدت و مهریه هم بوده اند و این کار را انجام داده اند عقد صحیح است. دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): چنانچه مرد زن را به وکالت از او با مدت و اجرت معیّنه عقد کرده باشد و لکن زن مقدار مدت و اجرت را بعداً فهمیده باشد و قبول کرده باشد عقد صحیح است. پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است: اگر شما به ایشان وکالت تام داده بودید که شما را برای هر مدت و با هر مهریه ای برای خودش عقد کند، عقد شما صحیح است. و اگر چنین وکالتی نداده بودید، عقد در صورتی صحیح است که پس از اطلاع شما از مدت و مهریه به این عقد راضی شوید و آن را امضا کنید، یعنی اجازه دهید. برای آگاهی بیشتر نمایه های زیر را مطالعه نمایید: 1. «شرایط ازدواج موقت»؛ سؤال 1238 (سایت: 1225) . 2. «ازدواج موقت دختر باکره»؛ سؤال 2190 (سایت: 2315) . 3. «پرداخت مهریه در ازدواج موقت»؛ 3237 (سایت: 3494) . 4. «علم و آگاهی به شرایط ازدواج موقت»؛ 7454 (سایت: 7664) .
من با آقایی موقت محرم شدم. البته خود ایشان از طرف من وکیل شدند و صیغه را خواندند، اما مقدار مهریه و مدت را به من نگفته بودند. آیا عقد صحیح است؟
پاسخ برخی از مراجع عظام تقلید به شرح زیر است: دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): اگر ایشان در تعیین زمان و مهر نیز وکیل بودهاند، مشکلی ندارد البته در صورت وجود همه شرایط که از جمله شرایط بنا بر احتیاط واجب اذن پدر یا جدّ پدری در دختر باکره میباشد. دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اشکال ندارد. دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): چنانچه وکیل در تعیین مدت و مهریه هم بوده اند و این کار را انجام داده اند عقد صحیح است. دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): چنانچه مرد زن را به وکالت از او با مدت و اجرت معیّنه عقد کرده باشد و لکن زن مقدار مدت و اجرت را بعداً فهمیده باشد و قبول کرده باشد عقد صحیح است. پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است: اگر شما به ایشان وکالت تام داده بودید که شما را برای هر مدت و با هر مهریه ای برای خودش عقد کند، عقد شما صحیح است. و اگر چنین وکالتی نداده بودید، عقد در صورتی صحیح است که پس از اطلاع شما از مدت و مهریه به این عقد راضی شوید و آن را امضا کنید، یعنی اجازه دهید. برای آگاهی بیشتر نمایه های زیر را مطالعه نمایید: 1. «شرایط ازدواج موقت»؛ سؤال 1238 (سایت: 1225) . 2. «ازدواج موقت دختر باکره»؛ سؤال 2190 (سایت: 2315) . 3. «پرداخت مهریه در ازدواج موقت»؛ 3237 (سایت: 3494) . 4. «علم و آگاهی به شرایط ازدواج موقت»؛ 7454 (سایت: 7664) .
- [آیت الله خامنه ای] آقایی بخاطر محرم شدن با خانواده ای، با دختر آن خانواده صیغه عقد موقت خوانده است مسأله ازدواج این دختر با پسری که نوه دختری آن آقا می باشد، چگونه است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] زیاد کردن مقدار مهریه بعد از اجرای صیغه عقد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] به دختری گفتند مهریّه شما 15 هزار روپیه هندی است و او به این مهریّه راضی شد ولی در عقد نامه 10 هزار نوشته شد، وکیل بعد از خواندن عقدنامه، بر مهریّه نوشته شده صیغه جاری کرد، آیا این صیغه (ازدواج دائمی) صحیح است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] به دختری گفتند مهریّه شما 15 هزار روپیه هندی است و او به این مهریّه راضی شد ولی در عقد نامه 10 هزار نوشته شد، وکیل بعد از خواندن عقدنامه، بر مهریّه نوشته شده صیغه جاری کرد، آیا این صیغه (ازدواج دائمی) صحیح است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا صیغه عقد می تواند صرفاً به قصد محرم شدن باشد نه لذّت بردن؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر زنی قبل از عقد مهریّه خویش را چه در نکاح دائم یا موقّت ببخشد، آیا می توان صیغه عقد را بدون مهریّه خواند؟
- [آیت الله خامنه ای] برای عقد موقت اگر مرد خودش وکیل زن شود باید چگونه صیغه را قرائت کند تا صحیح باشد؟
- [آیت الله بهجت] فردی قبل از ازدواج دایم، ازدواج موقّت کرده است و توافقی که روی مهریّه عقد دایم شده بود را سهوا مهریّه عقد موقّت قرار داده اند، تکلیف چیست؟
- [آیت الله سبحانی] اگر در ازدواج موقت، مهر تعیین نشود، عقد موقت صحیح است؟
- [آیت الله بهجت] حکم وکیل گرفتن و خواندن صیغه در عقد موقت چیست؟
- [آیت الله مظاهری] اگر خود زن و مرد بخواهند صیغه عقد غیر دائم را بخوانند، بعد از آنکه مدّت و مهر را معیّن کردند، چنانچه زن بگوید: (زَوَّجْتُکَ نَفْسی فِی الْمُدَّةِ الْمَعْلُومَةِ عَلَی الْمَهْرِ الْمَعْلُومِ). (یعنی خود را به همسری تو درآوردم برای مدّت معین، با مهریه معین) بعد مرد بگوید: (قَبِلْتُ) صحیح است، و اگر دیگری را وکیل کنند و وکیل زن به وکیل مرد بگوید: (زَوَّجْتُ مَوَکِّلَتی مُوَکِّلَکَ فِی الْمُدَّةِ الْمَعْلُومَةِ عَلَی الْمَهْرِ الْمَعْلُومِ). (یعنی وکیل خودم را به ازدواج وکیل تو درآوردم در مدّت معین، با مهریه معین) و وکیل مرد بگوید: (قَبِلْتُ لِمُوَکِّلی هکَذا). صحیح میباشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] وکیل لازم نیست مرد باشد، زن هم میتواند برای خواندن صیغه عقد از طرف دیگری وکیل شود؛ بلکه بچه ممیّز نیز میتواند برای خواندن صیغه وکیل شود.
- [آیت الله سبحانی] اگر صیغه عقد دائم را خود زن و مرد بخوانند و اول زن بگوید: (زَوَّجْتُکَ نَفْسِی عَلَی الصَّداقِ المَعْلُوم) (یعنی خود را زن تو نمودم، به مهری که معیّن شده). پس از آن بدون فاصله مرد بگوید: (قَبِلْتُ التَّزْوِیجَ علی الصَّداقِ المعلومِ) (یعنی قبول کردم ازدواج را با همان مهر معلوم) عقد صحیح است و اگر دیگری را وکیل کنند که از طرف آنها صیغه عقد را بخواند چنانچه مثلاً اسم مرد احمد و اسم زن فاطمه باشد و وکیل زن بگوید: (زَوَّجْتُ مُوَکِّلَتِی فاطِمَةَ مُوَکِّلِکَ اَحْمَدَ عَلَی الصَّداقِ المَعْلُومِ). پس بدون فاصله وکیل مرد بگوید: (قَبِلْتُ التَّزویج لِمُوَکِّلِی اَحْمَدَ عَلَی الصَّداقِ الْمَعْلُومِ) صحیح می باشد. دستور خواندن عقد موقت
- [آیت الله شبیری زنجانی] زن و مرد تا اطمینان نکنند که وکیل آنها صیغه را خوانده است، یا به دلیل معتبری همچون گفتار دو شاهد عادل ثابت نشده باشد که صیغه خوانده شده، نمیتوانند به احکام زناشویی عمل کنند، مثلاً به یکدیگر نگاه محرمانه نمایند و گمان به این که وکیل صیغه را خوانده است کفایت نمیکند و اگر وکیل بگوید صیغه را خواندهام، بنا بر احتیاط واجب تا از گفته وی به خواندن صیغه اطمینان حاصل نشود، گفته وکیل کفایت نمیکند و اگر اطمینان شخصی یا نوعی حاصل شود که وکیل عقد را خوانده و شک داشته باشیم که درست خوانده یا خیر، عقد خوانده شده شرعاً صحیح به شمار میآید.
- [آیت الله مظاهری] ازدواج موقّت اگرچه برای لذّت بردن هم نباشد مثلاً به قصد محرم شدن با نزدیکان آن دختر باشد صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] در زناشویی، چه دائم و چه موقّت، باید صیغه خوانده شود و تنها راضی بودن زن و مرد کافی نیست و صیغه عقد را یا خود زن و مرد میخوانند یا دیگری را وکیل میکنند که از طرف آنان بخواند و اگر زن و مرد نتوانند صیغه را صحیح بخوانند، باید وکیل بگیرند.
- [آیت الله بهجت] کسی که صیغه عقد را میخواند، چه برای خود و چه بهعنوان وکیل، بنابر احتیاط واجب، باید بالغ و عاقل باشد و در هنگام خواندن صیغه قصد ایجاد عقد نکاح داشته باشد، و اگر در حال مستی صیغه را بخوانند، عقد صحیح نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] پدر و جد پدری می توانند برای محرم شدن، یک ساعت یا دو ساعت زنی را به عقد پسر نابالغ خود درآورند، و نیز می توانند دختر نابالغ خود را برای محرم شدن، به عقد کسی درآورند ولی باید آن عقد برای دختر مصلحت داشته باشد حتی اگر به مقدار مهریه ای باشد که برای دختر قرار می دهند.
- [آیت الله سبحانی] اگر صیغه عقد دائم را خود زن و مرد بخوانند و اول زن بگوید: (زَوَّجْتُکَ نَفْسِی عَلَی الصَّداقِ المَعْلُوم) (یعنی خود را زن تو نمودم، به مهری که معیّن شده). پس از آن بدون فاصله مرد بگوید: (قَبِلْتُ التَّزْوِیجَ علی الصَّداقِ المعلومِ) (یعنی قبول کردم ازدواج را با همان مهر معلوم) عقد صحیح است و اگر دیگری را وکیل کنند که از طرف آنها صیغه عقد را بخواند چنانچه مثلاً اسم مرد احمد و اسم زن فاطمه باشد و وکیل زن بگوید: (زَوَّجْتُ مُوَکِّلَتِی فاطِمَةَ مُوَکِّلِکَ اَحْمَدَ عَلَی الصَّداقِ المَعْلُومِ). پس بدون فاصله وکیل مرد بگوید: (قَبِلْتُ التَّزویج لِمُوَکِّلِی اَحْمَدَ عَلَی الصَّداقِ الْمَعْلُومِ) صحیح می باشد.
- [آیت الله مظاهری] وکیل لازم نیست مرد باشد، زن هم میتواند برای خواندن صیغه عقد از طرف دیگری وکیل شود.