از نظر اسلام همه چیز پاک است، مگر نجاسات یازده گانه (بول، مدفوع، خون، منی، مردار، شراب، آبجو، کافر، سگ، خوک، عرق شتر نجاست خوار ) و چیز هایی که انسان یقین کند که با رطوبت به یکی از این نجاسات ملاقات کرده و نجاست به آن منتقل شده است. بنابراین، تمام چیزهایی که ما علم و آگاهی از نجاست آنها نداریم و یا در نجاست آنها شک داریم و یا حتی ظن و گمان به نجاست آنها داریم، همگی پاک هستند و ما هیچ وظیفه ای نسبت به اجتناب از آنها نداریم. اما یقین به نجس بودن چیزی از چه راهی ثابت می شود؟ در رساله های عملیه آمده است: "نجاست هر چیز از سه راه ثابت می‏شود: اوّل: آن که انسان یقین پیدا کند، ولی گمان حتّی گمان قوی کافی نیست، بنابراین غذا خوردن در بعضی از اماکن عمومی که گاه انسان گمان قوی به نجس بودن آنها دارد، جایز است، مگر آن که یقین به نجاست پیدا کند. دوّم: آن که کسی که چیزی در اختیار اوست (مانند صاحب خانه و فروشنده و خدمتکار) بگوید که آن چیز نجس است. سوّم: دو نفر عادل و یا حتّی یک نفر (که از گفته اش اطمینان حاصل می شود) بگوید که آن چیز نجس است.[1] اسلام و پیشوایان معصوم ما شدیدا با وسواس در طهارت و نجاست مخالف بوده و در گفتار و کردار خود با آن مبارزه کرده و فرموده اند: هر چیزی تا نجاستش محرز نشده پاک است.[2] براین اساس، ما نیز باید در همان حدی که به آن موظف هستیم مراعات کنیم. نه کمتر و نه بیشتر و باید تلاش کنیم در مسئله طهارت و نجاست دچار وسواس نشویم؛ زیرا وسوسه منجر به بیماری روانی می شود و چه بسا در نهایت سر از بی دینی در آورد.[3] بنابراین اگر برای شما مشقت و زحمتی ندارد می توانید تمام فرش را شستشو دهید ولی چنین چیزی واجب نیست و فقط شستن قسمت هایی که یقین به نجاست آن دارید لازم است. نمایه مربوط: سؤال 6309 (سایت: 6470) (عدم امکان شستن فرش نجس) . سؤال 697 (سایت: 745) (موی گربه) . [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 85، مسأله 121، (طبق فتوای آیت العظمی مکارم). [2] وسائل ‏الشیعة، ج 3 ، ص 467، (کُلُّ شَیْ‏ءٍ نَظِیف‏ حتّی تعلم انّه قذر). [3] با استفاده از سؤال 1972 (سایت: 2054) (راه های اثبات نجاست).
در خانه ام گربه ای وارد شده است و در نبود ما جایی مدفوع کرده و بر روی فرش راه رفته است. در این جهت چه کارهایی باید انجام داد؟ آیا فرش نجس شده و باید شسته شود؟
از نظر اسلام همه چیز پاک است، مگر نجاسات یازده گانه (بول، مدفوع، خون، منی، مردار، شراب، آبجو، کافر، سگ، خوک، عرق شتر نجاست خوار ) و چیز هایی که انسان یقین کند که با رطوبت به یکی از این نجاسات ملاقات کرده و نجاست به آن منتقل شده است. بنابراین، تمام چیزهایی که ما علم و آگاهی از نجاست آنها نداریم و یا در نجاست آنها شک داریم و یا حتی ظن و گمان به نجاست آنها داریم، همگی پاک هستند و ما هیچ وظیفه ای نسبت به اجتناب از آنها نداریم. اما یقین به نجس بودن چیزی از چه راهی ثابت می شود؟ در رساله های عملیه آمده است: "نجاست هر چیز از سه راه ثابت میشود: اوّل: آن که انسان یقین پیدا کند، ولی گمان حتّی گمان قوی کافی نیست، بنابراین غذا خوردن در بعضی از اماکن عمومی که گاه انسان گمان قوی به نجس بودن آنها دارد، جایز است، مگر آن که یقین به نجاست پیدا کند. دوّم: آن که کسی که چیزی در اختیار اوست (مانند صاحب خانه و فروشنده و خدمتکار) بگوید که آن چیز نجس است. سوّم: دو نفر عادل و یا حتّی یک نفر (که از گفته اش اطمینان حاصل می شود) بگوید که آن چیز نجس است.[1] اسلام و پیشوایان معصوم ما شدیدا با وسواس در طهارت و نجاست مخالف بوده و در گفتار و کردار خود با آن مبارزه کرده و فرموده اند: هر چیزی تا نجاستش محرز نشده پاک است.[2] براین اساس، ما نیز باید در همان حدی که به آن موظف هستیم مراعات کنیم. نه کمتر و نه بیشتر و باید تلاش کنیم در مسئله طهارت و نجاست دچار وسواس نشویم؛ زیرا وسوسه منجر به بیماری روانی می شود و چه بسا در نهایت سر از بی دینی در آورد.[3] بنابراین اگر برای شما مشقت و زحمتی ندارد می توانید تمام فرش را شستشو دهید ولی چنین چیزی واجب نیست و فقط شستن قسمت هایی که یقین به نجاست آن دارید لازم است. نمایه مربوط: سؤال 6309 (سایت: 6470) (عدم امکان شستن فرش نجس) . سؤال 697 (سایت: 745) (موی گربه) . [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 85، مسأله 121، (طبق فتوای آیت العظمی مکارم). [2] وسائل الشیعة، ج 3 ، ص 467، (کُلُّ شَیْءٍ نَظِیف حتّی تعلم انّه قذر). [3] با استفاده از سؤال 1972 (سایت: 2054) (راه های اثبات نجاست).
- [سایر] خادم مسجدی بزرگ هستم، می دانم یکی از فرشهای مسجد نجس شده است، ولی بدلیل جابجایی فرشها نمی دانم فرش نجس کدام فرش است حال آیا باید تمام فرشهای این مسجد بزرگ شسته شود؟
- [سایر] نگهداری گربه در خانه چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] اگر رویه ی کفش نجس شود، آن را واکس بزنیم و پای تر روی کفش گذاشته و وارد مسجد شویم، آیا فرش مسجد نجس می شود؟
- [آیت الله سیستانی] آیا مدفوع طوطی نجس است؟
- [آیت الله بهجت] اگر انسان به مهمانی رفت و بچّه اش فرش صاحب خانه را نجس نمود، آیا واجب است به صاحب خانه بگوید؟
- [سایر] آیا غذایی که گربه به آن دهان زده، نجس است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا غذائی که گربه از آن خورده نجس است؟
- [آیت الله بهجت] آیا کشتن گربه که موجب اذیت و آزار اهل خانه می شود، جایز است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا غذایی که گربه به آن دهان زده نجس است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی است که تابحال خمس نداده و حاضر به پرداخت خمس هم نیست، آیا جایز است به خانه او وارد شویم و روی فرش منزلش نماز بخوانیم یا وضو و غسل در خانه اش انجام دهیم؟
- [آیت الله سبحانی] اگر جایی از خانه یا فرش کسی نجس باشد و ببیند بدن یا لباس یا چیز دیگر کسانی که به اجازه او وارد خانه می شوند با رطوبت به جای نجس رسیده است; لازم نیست به آنان بگوید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر جایی از خانه یا فرش کسی نجس باشد و ببیند بدن یا لباس یا چیز دیگر کسانی که وارد خانه او می شوند با رطوبت به جای نجس رسیده است وجوب اعلام به آنان معلوم نیست.
- [امام خمینی] اگر جایی از خانه یا فرش کسی نجس باشد و ببیند بدن یا لباس یا چیز دیگر کسانی که وارد خانه او می شوند با رطوبت به جای نجس رسیده است، لازم نیست به آنان بگوید.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر جائی از خانه یا فرش کسی نجس باشد و ببیند بدن یا لباس یا چیز دیگر کسانی که وارد خانه او می شوند با رطوبت به جای نجس رسیده است ، لازم نیست به آنان بگوید .
- [آیت الله اردبیلی] اگر جایی از خانه یا فرش کسی نجس باشد و ببیند بدن یا لباس یا لوازم کسانی که وارد خانه او میشوند، با رطوبت به جای نجس رسیده و نجس شده است، لازم نیست به آنان بگوید، مگر آن که صاحب خانه باعث نجس شدن آنها شده باشد.
- [آیت الله بروجردی] اگر جایی از خانه یا فرش کسی نجس باشد و ببیند بدن، یا لباس، یا چیز دیگر کسانی که وارد خانهی او میشوند با رطوبت به جای نجس رسیده است، باید به آنان بگوید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر جایی از خانه یا فرش کسی نجس باشد و ببیند بدن یا لباس یا چیز دیگر کسی که وارد خانه او می شود با رطوبت به جای نجس رسیده است در صورتی که او سبب برای این امر باشد و در معرض این باشد که نجاست به ماکول و مشروب سرایت کند باید به انان بگوید
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر جائی از خانه یا فرش کسی نجس باشد و ببیند بدن یا لباس یا چیز دیگر کسانی که وارد خانه او می شوند با رطوبت به جای نجس رسیده است و در معرض این باشد که نجاست به ماکول و مشروب سرایت کند باید به آنان بگوید.
- [آیت الله خوئی] اگر جایی از خانه یا فرش کسی نجس باشد، و ببیند بدن یا لباس یا چیز دیگر کسانی که وارد خانه او میشوند با رطوبت بهجای نجس رسیده است، و در معرض این باشد که نجاست به مأکول و مشروب سرایت کند، باید به آنان بگوید.
- [آیت الله سیستانی] اگر جائی از خانه یا فرش کسی نجس باشد ، و ببیند بدن یا لباس یا چیز دیگر کسانی که وارد خانه او میشوند با رطوبت به جای نجس رسیده است ، چنانچه او موجب این امر شده باشد باید با دو شرطی که در مسأله پیش گذشت به آنان بگوید .