زنی که به عقد دائمی مردی در می آید، باید خود را برای هر لذّتی که او می‏خواهد، تسلیم نماید و بدون عذر شرعی از نزدیکی کردن او جلوگیری نکند. و اگر در این موارد از شوهر اطاعت کند، تهیه غذا و لباس و منزل او و لوازم دیگری که در کتاب های فقهی بیان شده، بر شوهر واجب است و اگر تهیّه نکند، چه توانایی داشته باشد یا نداشته باشد، مدیون زن است.‏[1] بنابراین در زمانی که زن به عقد دائمی مرد درآمده است، نباید شوهر را از روابط جنسی محروم کند. علاوه بر این که زن نمی تواند به بهانه عدم پرداخت کامل مهریه توسط شوهر، او را از روابط جنسی محروم کند. مراجع معظم تقلید در پاسخ به این سؤال که: آیا زن می تواند تمکین (عمل زناشویی) را مشروط به پرداخت کل اقساط مهریه اش کند؟ می فرمایند: دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی): در مفروض سؤال زن حق ندارد تمکین نکند[2]. دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی): با دریافت اولین قسط مهریه زن باید تمکین کند[3]. دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی): در صورتیکه مهریه در عقد نقد باشد و زمانی برای آن معین نشده زن می تواند تا مهریه را مطالبه ننموده تمکین نکند ولی در صورتیکه مهریه بصورت دین ما فی الذمه باشد زن حق امتناع از تمکین ندارد[4]. [5] اگر در سندهای ازدواج دقت کنید، به صورت معمول پرداخت مهریه را به زمان قدرت و استطاعت موکول می نمایند که با این شرط نمی توان از تمکین در زمان عقد و قبل از عروسی خودداری کرد، اما اگر در ازدواج شرط شود که مهریه به صورت نقدی پرداخت شده و یا شرط قدرت و استطاعت در آن لحاظ نشود، زن می تواند قبل از دریافت کامل مهریه از تمکین خودداری کند که البته در این فرض نیز اگر یک بار تمکین نمود، حق خودداری از تمکین برای دفعات بعد را ندارد. [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏2، ص 476. [2] استفتاء کتبی از دفتر ایشان. [3] استفتاء کتبی از دفتر ایشان. معظم له در استفتائات جدید، ج 3، ص 247، سؤال 658، می فرماید: اگر زوجه قبلاً از اعسار زوج آگاهی داشته است. در این صورت نمی تواند به بهانه پرداخت مهریه، تمکین نکند. و اگر زوجه قبلاً از اعسار زوج آگاهی نداشته است، که دو صورت دارد: 1. به دادگاه مراجعه کرده و از سوی حاکم شرع، قسط بندی شده و زوج مقداری و یا لااقل اولین قسط را پرداخته است، زن باید تمکین کند و نمی تواند به بهانه این که هنوز تمام اقساط تمام نشده تا پایان آخرین قسط، انجام عمل زناشویی را به تأخیر اندازد. 2. به دادگاه مراجعه نکرده و یا این که مراجعه کرده اند ولی هنوز زوج، هیچ قسطی پرداخت نکرده است، زن می تواند تمکین خاص نکند، اما دیگر وظایف زناشویی را باید انجام دهد. [4] استفتاء کتبی از دفتر ایشان. [5] با استفاده از سؤال 3251 (سایت: 4349) (شرط پرداخت کل مهریه در تمکین).
سلام من 4 سال است که عقد کرده ام، ولی هنوز عروسی نکرده ایم، با این که با هم محرم هستیم، ولی تا زمانی که عروسی نکرده ام، علاقه ای به رابطه جنسی ندارم، آیا من در مورد رابطه جنسی با شوهرم وظیفه ای دارم؟
زنی که به عقد دائمی مردی در می آید، باید خود را برای هر لذّتی که او میخواهد، تسلیم نماید و بدون عذر شرعی از نزدیکی کردن او جلوگیری نکند. و اگر در این موارد از شوهر اطاعت کند، تهیه غذا و لباس و منزل او و لوازم دیگری که در کتاب های فقهی بیان شده، بر شوهر واجب است و اگر تهیّه نکند، چه توانایی داشته باشد یا نداشته باشد، مدیون زن است.[1] بنابراین در زمانی که زن به عقد دائمی مرد درآمده است، نباید شوهر را از روابط جنسی محروم کند. علاوه بر این که زن نمی تواند به بهانه عدم پرداخت کامل مهریه توسط شوهر، او را از روابط جنسی محروم کند. مراجع معظم تقلید در پاسخ به این سؤال که: آیا زن می تواند تمکین (عمل زناشویی) را مشروط به پرداخت کل اقساط مهریه اش کند؟ می فرمایند: دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی): در مفروض سؤال زن حق ندارد تمکین نکند[2]. دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی): با دریافت اولین قسط مهریه زن باید تمکین کند[3]. دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی): در صورتیکه مهریه در عقد نقد باشد و زمانی برای آن معین نشده زن می تواند تا مهریه را مطالبه ننموده تمکین نکند ولی در صورتیکه مهریه بصورت دین ما فی الذمه باشد زن حق امتناع از تمکین ندارد[4]. [5] اگر در سندهای ازدواج دقت کنید، به صورت معمول پرداخت مهریه را به زمان قدرت و استطاعت موکول می نمایند که با این شرط نمی توان از تمکین در زمان عقد و قبل از عروسی خودداری کرد، اما اگر در ازدواج شرط شود که مهریه به صورت نقدی پرداخت شده و یا شرط قدرت و استطاعت در آن لحاظ نشود، زن می تواند قبل از دریافت کامل مهریه از تمکین خودداری کند که البته در این فرض نیز اگر یک بار تمکین نمود، حق خودداری از تمکین برای دفعات بعد را ندارد. [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج2، ص 476. [2] استفتاء کتبی از دفتر ایشان. [3] استفتاء کتبی از دفتر ایشان. معظم له در استفتائات جدید، ج 3، ص 247، سؤال 658، می فرماید: اگر زوجه قبلاً از اعسار زوج آگاهی داشته است. در این صورت نمی تواند به بهانه پرداخت مهریه، تمکین نکند. و اگر زوجه قبلاً از اعسار زوج آگاهی نداشته است، که دو صورت دارد: 1. به دادگاه مراجعه کرده و از سوی حاکم شرع، قسط بندی شده و زوج مقداری و یا لااقل اولین قسط را پرداخته است، زن باید تمکین کند و نمی تواند به بهانه این که هنوز تمام اقساط تمام نشده تا پایان آخرین قسط، انجام عمل زناشویی را به تأخیر اندازد. 2. به دادگاه مراجعه نکرده و یا این که مراجعه کرده اند ولی هنوز زوج، هیچ قسطی پرداخت نکرده است، زن می تواند تمکین خاص نکند، اما دیگر وظایف زناشویی را باید انجام دهد. [4] استفتاء کتبی از دفتر ایشان. [5] با استفاده از سؤال 3251 (سایت: 4349) (شرط پرداخت کل مهریه در تمکین).
- [سایر] آیا مراسم عقد و عروسی در ماه محرم حرام است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا دختر من به شوهر مادر همسرم (شوهرم) محرم است؟
- [سایر] الان چهار ماه است که عروسی کرده ام و شوهرم، هنوز نتوانسته فرد مورد علاقه اش را فراموش کند. آیا از من کاری بر می آید ؟
- [سایر] من و شوهرم در زمان نامزدی بدون محرم بودن با هم رابطه در حد نوازش داشتیم، البته مراسم خواستگاری و بله برون انجام شده بود، الان 2 سال است که زندگی مشترکمان را شروع کردیم. آیا آن رابطه گناه محسوب می شده است، باید چکار کرد؟
- [سایر] آیا مراسم عقد و عروسی در ماه محرم و صفر جایز است؟
- [سایر] سلام 1.دختری19ساله 2.سه ماه نامزدی کردم اما هنوز محرم نیستیم 3.همه از موضوع نامزدی خبر دارن 4.من هنوز علاقه مند نشدم دلیل قبول کردن ایشون: تطابق ایشون با معیارهام بوده 5.یعنی از روی عقل تصمیم گرفتم نه احساسی 6.میترسم بهش علاقه مند نشم چکار کنم؟ لطفا راهنماییم کنید.
- [سایر] اگر زن در شب عروسی غنا بخواند، آیا مردان محرم میتوانند به آن گوش فرا دهند؟
- [سایر] با سلام من به تازگی ازدواج کرده ام و در دوران پایانی عقد هستم و انشاالله 2 ماه دیگر عروسی ام است من کمی خجالتی هستم و نمی دانم برای ایجاد رابطه جنسی با گفتن چه جملاتی و چگونه شهوت همسر خود را بیدار کنم و یا او را ارضا کنم لطفا کاملا محرمانه جواب دهید .
- [سایر] با عرض سلام متاسفانه مادرم باعث شد که من و شوهرم که خیلی دوستش دارم از هم جدا شیم . ما عقد موقت موقت بودیم یک ماه .بعد از اتمام زمان به علت اینکه مادرم از شوهرم دیگر خوشش نمی آمد نگذاشت ما عقد دائم کنیم.آبا کسی که مثل مادرم من وشوهرم را که محرم بودیملز هم جدا کرد می بخشد؟ برای حل مشکل خودم باید چیکار کنم؟
- [سایر] مخارج جشن عقد بعهده خانواده من بوده است و حالا که مخارج عروسی بعهده خانواده شوهرم است ، می گویند اسراف است . آیا این کار درستی است ؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر پدر یا جدّ پدری طفل خود را که در محلّ دیگری است ونمیداند زنده است یا مرده برای محرم شدن به عقد کسی در آورد، بر حسب ظاهر محرم بودن حاصل میشود و چنانچه بعداً معلوم شود که در موقع عقد آن دختر زنده نبوده، عقد باطل است وکسانی که به واسطه عقد ظاهراً محرم شده بودند، نامحرمند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر پدر یا جدّپدری ، طفل خود را که در محلّ دیگری است و نمی داند زنده است یا مرده ، برای محرم شدن به عقد کسی در آورد ، بر حسب ظاهر محرم بودن حاصل می شود وچنانچه بعداًمعلوم شود که در موقع عقد آن دختر زنده نبوده ، عقد باطل است وکسانی که به واسطة عقد ظا هراً محرم شده بودند ، نا محرمند .
- [آیت الله بروجردی] اگر پدر یا جد پدری طفل خود را که در محل دیگری ست و نمیداند زنده است یا مرده، برای محرم شدن به عقد کسی در آورد، بر حسب ظاهر محرم بودن حاصل میشود و چنانچه بعداً معلوم شود که در موقع عقد آن دختر زنده نبوده، عقد باطل است و کسانی که به واسطهی عقد ظاهراً محرم شده بودند، نامحرمند.
- [امام خمینی] اگر پدر یا جد پدری، طفل خود را که در محل دیگری است و نمی داند زنده است یا مرده، برای محرم شدن به عقد کسی در آورد، بر حسب ظاهر محرم بودن حاصل می شود و چنانچه بعدا معلوم شود که در موقع عقد آن دختر زنده نبوده عقد باطل است و کسانی که به واسطه عقد ظاهرا محرم شده بودند نامحرمند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر پدر یا جدّ پدری، طفل خود را که در محلّ دیگریست و نمیداند زنده است یا مرده، برای محرم شدن به عقد کسی درآورد، بر حسب ظاهر محرم بودن حاصل میشود و چنانچه بعداً معلوم شود که در موقع عقد، آن فرزند زنده نبوده، عقد باطل است و کسانی که به واسطه عقد ظاهراً محرم شده بودند، نامحرمند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پدر یا جد پدری، طفل خود را که در محل دیگری است و نمی داند زنده است یا مرده، برای محرم شدن به عقد کسی در آورد، بر حسب ظاهر محرم بودن حاصل می شود، و چنانچه بعداً معلوم شود که در موقع عقد آن دختر زنده نبوده عقد باطل است و کسانی که بواسطه عقد ظاهراً محرم شده بودند نامحرمند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر پدر یا جد پدری، طفل خود را که در محل دیگری است و نمی داند زنده است یا مرده، برای محرم شدن به عقد کسی در آورد، بر حسب ظاهر محرم بودن حاصل می شود، و چنان چه بعداً معلوم شود که در موقع عقد، آن دختر زنده نبوده، عقد باطل است، و کسانی که به واسطه عقد ظاهراً محرم شده بودند نامحرمند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر پدر یا جدّ پدری، طفل خود را که در محلّ دیگری است و نمیداند زنده است یا مرده، برای محرم شدن به عقد کسی درآورد، در صورتی که قصد جِدّی حاصل شود و امکان استمتاع هم باشد، بر حسب ظاهر محرم بودن حاصل میشود و چنانچه بعدا معلوم شود که در هنگام عقد آن طفل زنده نبوده، عقد باطل است و کسانی که به واسطه عقد ظاهرا محرم شده بودند، نامحرمند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر پدر یا جد پدری؛ طفل خود را که در محل دیگری است و نمی داند زنده است یا مرده؛ برای محرم شدن به عقد کسی در آورد؛ در صورتی که مدت زوجیت قابل باشد که از معقوده استمتاع شود؛ بر حسب ظاهر محرم بودن حاصل می شود و چنانچه بعدا معلوم شود که در موقع عقد؛ آن دختر زنده نبوده؛ عقد باطل است و کسانی که به واسطه عقد ظاهرا محرم شده بودند نامحرمند.
- [آیت الله سیستانی] اگر پدر یا جدّ پدری ، طفل خود را که در محل دیگری است و نمیداند زنده است یا مرده ، برای محرم شدن به عقد کسی در آورد ، در صورتی که مدت زوجیّت قابل باشد که از معقوده استمتاع شود ، بر حسب ظاهر محرم بودن حاصل میشود ، و چنانچه بعداً معلوم شود که در موقع عقد ، آن دختر زنده نبوده ، عقد باطل است ، و کسانی که بواسطه عقد ظاهراً محرم شده بودند نامحرمند .