اکثر مراجع معظم تقلید غسل ارتماسی را برای روزه دار در ماه رمضان جایز ندانسته و در صورت ارتکاب عمدی آن، روزه و غسل وی را باطل می دانند. بله اگر از روی فراموشی یا ندانستن مسئله انجام داد روزه و غسل او صحیح است.[1] بنابراین، این شخص، یا باید غسل ترتیبی انجام دهد یا در صورت داشتن عذر تیمم بدل از غسل کند. این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد. [1] . رک: توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)، ج1، ص 219؛ (آیه الله سیستانی: فرو بردن تمام سر در آب روزه را باطل نمیکند ولی کراهت شدید دارد. توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)، ج1، ص 905)؛ (آیه الله شبیری: اگر بدون عذر غسل ارتماسی کند بنا بر احتیاط واجب غسل او باطل میباشد. توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)، ج1، ص 220)؛ (نظر آیه الله مکارم احتیاط واجب در عدم جواز است. همان )؛.
با سلام، اگر شخصی در ماه رمضان بعد از اذان صبح جنب شود باید غسل انجام دهد در صورتی که انجام غسل با فرو بردن سر در آب همراه است آیا این عمل (شستن سر) باعث باطل شدن روزه نمی شود؟
اکثر مراجع معظم تقلید غسل ارتماسی را برای روزه دار در ماه رمضان جایز ندانسته و در صورت ارتکاب عمدی آن، روزه و غسل وی را باطل می دانند. بله اگر از روی فراموشی یا ندانستن مسئله انجام داد روزه و غسل او صحیح است.[1] بنابراین، این شخص، یا باید غسل ترتیبی انجام دهد یا در صورت داشتن عذر تیمم بدل از غسل کند. این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] . رک: توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)، ج1، ص 219؛ (آیه الله سیستانی: فرو بردن تمام سر در آب روزه را باطل نمیکند ولی کراهت شدید دارد. توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)، ج1، ص 905)؛ (آیه الله شبیری: اگر بدون عذر غسل ارتماسی کند بنا بر احتیاط واجب غسل او باطل میباشد. توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)، ج1، ص 220)؛ (نظر آیه الله مکارم احتیاط واجب در عدم جواز است. همان )؛.
- [آیت الله علوی گرگانی] شخصی در شب ماه رمضان جنب میشود، یکساعت به اذان صبح مانده برای غسل به حمّام میرود، لکن اذان آغاز میشود روزه او چه حکمی دارد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر در روزه ماه رمضان بعد ازاذان صبح کسی در خواب جنب شود روزه اش باطل می شود یا نه و اگر باطل نمی شود آیا می توان بعد از اذان ظهر یا اذان مغرب غسل کرد یا نه؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر شخصی در ماه مبارک رمضان قبل از اذان صبح (یعنی تا اذان صبح وقت زیادی دارد) بیدار شود و محتلم شده باشد (جنب) و به دلیلی فرصتی برای حمّام کردن نداشته باشد، روزه او باطل است یا نه؟
- [آیت الله علوی گرگانی] شخصی در ماه رمضان ساعت هشت شب جنب شده و خوابیده بنا داشته که قبل از اذان صبح بلند شود غسل کند لکن وسط اذان بلند شده روزه او چه صورت دارد اگر بنا نداشته بلند شود چطور؟
- [آیت الله سیستانی] فرو بردن تمام سر در آب روزه را باطل است ؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در شب ماه رمضان جنب است و غسل نمیکند به نیت این که قبل از اذان صبح غسل نماید ولی بعد از اذان صبح بیدار شود آیا روزه آن روزی که او گرفته صحیح میباشد؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در شب ماه رمضان جنب است و غسل نمیکند به نیت این که قبل از اذان صبح غسل نماید ولی بعد از اذان صبح بیدار شود آیا روزه آن روزی که او گرفته صحیح میباشد؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در شب ماه رمضان جنب است و غسل نمیکند به نیت این که قبل از اذان صبح غسل نماید ولی بعد از اذان صبح بیدار شود آیا روزه آن روزی که او گرفته صحیح میباشد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی در ماه رمضان یک ربع به اذان صبح بیدار شده و جنب است و این مدت برای خوردن سحری و غسل کفایت نمی کند، وظیفه او چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که در شب ماه رمضان جنب است و یا زنی که در شب ماه رمضان از حیض پاک شده است، اگر اینها یقین دارند تا اذان صبح آب پیدا نمیشود تا غسل کنند، آیا میتوانند قبل از اینکه اذان صبح شود، تیمم کنند و بخوابند و یا اینکه باید تا اذان صبح بیدار بمانند و نزدیک اذان صبح تیمّم بکنند و بخوابند؟
- [آیت الله سیستانی] فرو بردن تمام سر در آب روزه را باطل نمیکند، ولی کراهت شدید دارد. ? باقی ماندن بر جنابت و حیض و نفاس تا اذان صبح:
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر جنب عمداً تا اذان صبح غسل نکند، یا اگر وظیفه او تیمّم است عمداً تیمّم ننماید، اگر روزه او روزه ماه رمضان یا قضای رمضان باشد، روزهاش باطل است و همچنین است بنابر احتیاط واجب در روزههای واجب دیگر.
- [آیت الله خوئی] اگر برای آن که کسی را از غرق شدن نجات دهد، سر را در آب فرو برد، اگرچه نجات دادن او واجب باشد، روزهاش باطل است. 7- باقی ماندن بر جنابت و حیض و نفاس تا اذان صبح (مسألة 1628)- اگر جنب عمداً در ماه رمضان تا اذان صبح غسل نکند، روزهاش باطل است، و کسی که وظیفهاش تیمم است و عمداً تیمم ننماید روزهاش نیز باطل است. و حکم قضاء ماه رمضان بعداً خواهد آمد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر جنب عمدا در ماه رمضان تا اذان صبح غسل نکند یا اگر وظیفه او تیمم است عمدا تیمم ننماید روزه اش باطل است و حکم قضای ماه رمضان خواهد امد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر در روزه غیر ماه رمضان و قضاء آن از روزه های واجبی که مثل روزه ماه رمضان وقت آن معین است؛ جنب عمدا تا اذان صبح غسل نکند اظهر این است که روزه اش صحیح است.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که میخواهد قضای روزه رمضان را بگیرد، هرگاه تا اذان صبح جنب بماند، اگرچه از روی عمد نباشد روزه او باطل است.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که می خواهد قضای روزه ماه رمضان را بگیرد هرگاه تا اذان صبح جنب بماند اگر چه از روی عمد نباشد روزه او باطل است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که می خواهد قضای روزه رمضان را بگیرد؛ هرگاه تا اذان صبح جنب بماند؛ اگرچه از روی عمد نباشد روزه او باطل است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جنب عمداً در ماه رمضان تا اذان صبح غسل نکند روزهاش باطل است و جنبی که وظیفهاش تیمّم است اگر عمداً تیمّم ننماید روزهاش باطل است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر جنب عمداً تا اذان صبح غسل نکند، یا اگر وظیفه او تیمم است عمداً تیمم ننماید در روزه ماه رمضان و قضای آن، روزهاش باطل است، و در غیر این دو، احوط باقینماندن بر جنابت است تا صبح.