پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [1] حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): اینکه خودش صیغه عقد را بخواند یا دیگری، تأثیری در حکم مسأله ندارد و به ‌طور کلی اگر ادعا کند که شوهر ندارد و در عده نیست حرف او پذیرفته است. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر مورد سوء ظن نباشد اشکال ندارد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در صورتی که زن متهم به دروغگویی و بی تقوایی نباشد می توان به قول او اعتماد کرد. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): چنانچه زن بگوید بی شوهر است قولش پذیرفته است مگر اینکه متهم به کذب باشد. [1] . استفتا از سایت دفاتر مراجع تقلید (مد ظلهم العالی) ، توسط سایت اسلام کوییست.
خانمی که خودش صیغه می خواند اگر خودش بگوید طلاق گرفته، برای ازدواج موقت کافی است یا باید تحقیق کرد و مطمئن شد که طلاق گرفته است؟
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [1] حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): اینکه خودش صیغه عقد را بخواند یا دیگری، تأثیری در حکم مسأله ندارد و به طور کلی اگر ادعا کند که شوهر ندارد و در عده نیست حرف او پذیرفته است. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر مورد سوء ظن نباشد اشکال ندارد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در صورتی که زن متهم به دروغگویی و بی تقوایی نباشد می توان به قول او اعتماد کرد. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): چنانچه زن بگوید بی شوهر است قولش پذیرفته است مگر اینکه متهم به کذب باشد.
[1] . استفتا از سایت دفاتر مراجع تقلید (مد ظلهم العالی) ، توسط سایت اسلام کوییست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا برای عقد موقت هم لازم است صیغه طلاق خواند شود یا همین قدر که مرد مدت را ببخشد کافی است؟
- [سایر] آیا در عقد دائم یا موقّت باید صیغه خوانده شود و رضایت تنها کافی نیست؟
- [آیت الله سیستانی] آیا خواندن صیغه ازدواج با زبان عربی توسط غیر عرب کافی است؟ بدون آن که معانی آن کلمات را بداند باعلم به این که در حقیقت، مقصود اجرای عقد ازدواج است؟ وآنگهی صیغه ازدواج را با لغت و زبان غیرعربی نمی توان خواند؟
- [آیت الله بروجردی] خُلع و مبارات طرفین و انشائین میخواهند یا همان یک صیغه کافی میباشد؟
- [آیت الله بهجت] خانمی دختر نابالغ خویش را برای مدّت دو روز برای مردی صیغه می خواند. آیا بعد از اتمام زمان صیغه به طور دایمی برای این خانم محرم است یا خیر؟
- [آیت الله مظاهری] برای نیابت حج یا عمره مفرده عقد یا صیغه خاصی باید جاری شود یا توافق ظاهری طرفین کافی است؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا برای اعلم بودن مجتهد حتماً باید تحقیق کرد یا این که اطلاعات فرد کافی است؟
- [آیت الله نوری همدانی] در خواندن صیغه طلاق در حضور شهود عدلین آیا عدالت واقعی شرط است یا به ظاهر که عادل است و فسق ظاهری انجام نمیدهد کفایت میکند و تحقیق لازم نیست؟ حتماً اگر نفس عدالت شرط باشد کار بسیار مشکل میشود که صیغه طلاق را خوانده عنایت فرمایید جواب را مرقوم فرمایید.
- [سایر] صیغه طلاق چگونه خوانده میشود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خانمی که صیغه شده، چه مدت و به چه طریق می تواند دوباره ازدواج کند؟
- [آیت الله بهجت] بنابر اظهر، ترجمه صیغه عقد به فارسی یا زبان دیگر با وجود قدرت بر عربی کافی است، و احتیاط مستحب عربی بودن صیغه است، و برای کسی که آشنا به معنای عربی صیغه نیست و فقط میداند که صیغه عقد، به این لفظ جاری میشود، احتیاط مستحب این است که هم صیغه عربی و هم ترجمهاش را بخواند، و اکتفا کردن او به عربی خالی از تأمل نیست، و اگر نمیتوانند صیغه عربی را بخوانند و یا وکیل بگیرند، قطعاً ترجمه کافی است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] صلح را می توان با صیغه عربی یا فارسی یا هر زبان دیگری خواند، بلکه هر اقدام عملی که به وضوح نشان دهد طرفین می خواهند به وسیله آن صلح و سازش کنند کافی است.
- [آیت الله خوئی] زن و مرد تا یقین نکنند که وکیل آنها صیغه را خوانده است نمیتوانند به یکدیگر نگاه محرمانه نمایند، و گمان به این که وکیل صیغه را خوانده است کفایت نمیکند، ولی اگر وکیل بگوید صیغه را خواندهام کافی است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زن و مرد تا یقین نکنند که وکیل آنان صیغه را خوانده است نمیتوانند به یکدیگر نگاه محرمانه نمایند، و گمان به اینکه وکیل صیغه را خوانده است کفایت نمیکند، ولی اگر وکیل بگوید صیغه را خواندهام کافی است.
- [آیت الله اردبیلی] زن و مرد تا یقین نکنند که وکیل آنها صیغه را خوانده است، نمیتوانند به یکدیگر نگاه محرمانه نمایند و گمان به این که وکیل صیغه را خوانده است، کفایت نمیکند؛ ولی اگر وکیل بگوید: (صیغه را خواندهام) کافی است.
- [آیت الله بروجردی] زن و مرد تا یقین نکنند که وکیل آنها صیغه را خوانده است، نمیتوانند به یکدیگر رفتار محرمانه نمایند و گمان به این که وکیل صیغه را خوانده است کفایت نمیکند، ولی اگر وکیل بگوید صیغه را خواندهام کافی است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در عقد ازدواج خواه دائم باشد یا موقت، خواندن صیغه لازم است و رضایت طرفین به تنهایی کافی نیست و صیغه عقد را طرفین یا وکیل آنها می توانند بخوانند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] صیغه وقف را می توان به عربی یا به هر زبان دیگر خواند، مثلاً اگر بگوید: (خانه خود را برای فلان منظور وقف کردم) کافی است و احتیاج به قبول ندارد، خواه وقف عام باشد یا وقف خاص، هرچند احتیاط مستحب آن است که حاکم شرع در وقف عام و اشخاصی که برای آنها وقف شده در وقف خاص، صیغه قبول بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در زناشویی؛ چه دائم و چه غیر دائم، باید صیغه خوانده شود، و تنها راضیبودن زن و مرد کافی نیست، و صیغه عقد را یا خود زن و مرد میخوانند، یا دیگری را وکیل میکنند که از طرف آنان بخواند.
- [آیت الله علوی گرگانی] در زناشویی چه دائم وچه غیر دائم باید صیغه خوانده شود وتنها راضی بودن زن و مرد کافی نیست و صیغه عقد را یا خود زن و مرد میخوانند یا دیگری را وکیل میکنند که از طرف آنان بخواند.