1. در صورتی که با بازی و ملاعبه و بغل کردن همسر، از انسان منی خارج شود، گرچه جُنب می‌شود، اما فقط در صورتی روزه‌ی او باطل است که عادت مرد یا زن این باشد که با این عمل از آنها منی خارج شود، و در این صورت، باید قضای روزه را بجا آورند.[1] 2. در فرض سؤال که شما پس از خروج منی روزه را افطار کردید، روزه باطل شده و باید قضای آن انجام شود، اما درباره‌ی اینکه آیا این امر کفاره‌ دارد یا خیر، نظر مراجع تقلید متفاوت است، برخی[2] کفاره‌ای را لازم نمی‌دانند، برخی[3] بنابراحتیاط کفاره افطار عمدی[4] را واجب می‌دانند. و بعضی[5] نیز می‌گویند، اگر در یادگیری مسأله کوتاهی کرده باشد، علاوه بر قضا کفاره واجب است. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[6] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): در فرض سؤال باید قضای روزه را بجا آورد و اگر در یادگیری مسأله کوتاهی کرده باشد، علاوه بر قضا کفاره نیز واجب است. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر از خود مطمئن بود و اتفاقا و بدون قصد سابق منی از او خارج شود روزه صحیح است، و در فرض مذکور قضا کافی است. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): روزه باطل بوده و باید به احتیاط واجب کفاره هم بدهد. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): روزه باطل و قضا واجب است، ولی کفاره افطار عمد لازم نیست. لینک به سایت استفتائات [1] . برگرفته از نمایه 9710. [2] . آیات عظام سیستانی و هادوی. [3] . آیت الله صافی گلپایگانی. [4] . برای آگاهی بیشتر در این موضوع می‌توانید به نمایه 1965 (کفارۀ روزه) مراجعه نمایید. [5] . آیت الله خامنه‌ای. [6] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
اگر در ماه رمضان در اثر ملاعبت زن و شوهر به طور غیر عمدی منی از مرد خارج شود و آنرا حمل بر ابطال روزه نمایند و روزه را با صرف نمودن غذا باز کنند، حکم چیست؟
1. در صورتی که با بازی و ملاعبه و بغل کردن همسر، از انسان منی خارج شود، گرچه جُنب میشود، اما فقط در صورتی روزهی او باطل است که عادت مرد یا زن این باشد که با این عمل از آنها منی خارج شود، و در این صورت، باید قضای روزه را بجا آورند.[1]
2. در فرض سؤال که شما پس از خروج منی روزه را افطار کردید، روزه باطل شده و باید قضای آن انجام شود، اما دربارهی اینکه آیا این امر کفاره دارد یا خیر، نظر مراجع تقلید متفاوت است، برخی[2] کفارهای را لازم نمیدانند، برخی[3] بنابراحتیاط کفاره افطار عمدی[4] را واجب میدانند. و بعضی[5] نیز میگویند، اگر در یادگیری مسأله کوتاهی کرده باشد، علاوه بر قضا کفاره واجب است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[6]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال باید قضای روزه را بجا آورد و اگر در یادگیری مسأله کوتاهی کرده باشد، علاوه بر قضا کفاره نیز واجب است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر از خود مطمئن بود و اتفاقا و بدون قصد سابق منی از او خارج شود روزه صحیح است، و در فرض مذکور قضا کافی است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
روزه باطل بوده و باید به احتیاط واجب کفاره هم بدهد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
روزه باطل و قضا واجب است، ولی کفاره افطار عمد لازم نیست.
لینک به سایت استفتائات [1] . برگرفته از نمایه 9710. [2] . آیات عظام سیستانی و هادوی. [3] . آیت الله صافی گلپایگانی. [4] . برای آگاهی بیشتر در این موضوع میتوانید به نمایه 1965 (کفارۀ روزه) مراجعه نمایید. [5] . آیت الله خامنهای. [6] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله خامنه ای] آیا مسافرت عمدی در ماه رمضان به قصد افطار و فرار از روزه گرفتن، جایز است؟
- [سایر] اگر در ماه رمضان با گفت و گوی تلفنی یا حضوری از مرد منی خارج شود، آیا روزه اش باطل می شود؟
- [سایر] تا جایی که می دانم قسم خوردن در ماه رمضان به پیامبر و امامان سبب ابطال روزه است آیا خواندن ادعیه که در آن قسم می خورد به این موارد نیز سبب ابطال است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] بلعیدن خون دندان در ماه مبارک رمضان و در حالیکه عمدی است و شخص روزه دار جاهل به مسئله شرعی است روزه ایشان چه حکمی دارد؟
- [سایر] اگر در روز ماه مبارک رمضان زن و شوهر نزدیکی کنند چه حکمی دارد و باید چه کاری انجام دهند؟ آیا باید روزه را قضا بگیرند؟
- [سایر] زن بارداری که به جهت حمل و شیردهی نتوانسته روزه ماه رمضان و قضای آن را تا سال بعد بگیرد؛ آیا تکلیف قضا از او ساقط میشود و حکم مریض را دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا زن میتواند برای گرفتن روزه ماه رمضان قرص بخورد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر در ماه رمضان مرد و زن زبان خود را در دهان همدیگر بگذارند و بمکند ، آیا روزه آن ها باطل است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] روزه زنانی که در ماه مبارک رمضان برای جلوگیری از عادت ماهانه از قرص استفاده می نمایند صحیح است یا خیر؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر در روزه ماه مبارک رمضان از انسان مایعی با شهوت و جستن و سست شدن بدن ( که حکم منی را دارد ) خارج شود روزه اش چه حکمی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که می خواهد قضای روزه رمضان را بگیرد اگر بعد از اذان صبح بیدار شود، و ببیند محتلم شده، و بداند پیش از اذان محتلم شده است چنانچه وقت قضای روزه تنگ است مثلاً پنج روز روزه قضای رمضان دارد و پنج روز هم به رمضان مانده است، احتیاط واجب آن است که هم آنروز را روزه بگیرد هم عوض آنرا بعد از رمضان، و اگر وقت قضای روزه تنگ نیست باید روز دیگری روزه بگیرد.
- [آیت الله مظاهری] اگر به واسطه مرض، حیض یا نفاس روزه رمضان را نگیرد و پیش از تمام شدن رمضان بمیرد، لازم نیست روزههایی را که نگرفته برای او قضا نمایند.
- [آیت الله سبحانی] اگر روزه دار در ماه رمضان، با زن خود که روزه دار است، جماع کند و در بین جماع زن راضی شود، باید مرد دو کفّاره و زن یک کفاره بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب، داخل نمودن منی مرد اجنبی در رحم زن اجنبیّه زنی که همسر آن مرد نیست جایز نیست، چه با اجازه زن باشد یا نه و چه شوهر داشته باشد یا نه و چه با اجازه شوهر او باشد یا نباشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] هرگاه مرد در روزه ماه رمضان یا در حال حیض زن با او نزدیکی کند، معصیت کرده ولی بچهای که به دنیا آید حلالزاده است.
- [آیت الله مظاهری] وارد نمودن منی مرد در رحم زوجه او با وسیله اشکال ندارد، لکن باید از مقدمات حرام احتراز نمایند، پس اگر مرد با رضایت زن این عمل را خودش انجام دهد، و منی خود را به وجه حلالی به دست بیاورد مانعی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که به واسطه بیماری یا حیض و نفاس روزه ماه رمضان را نگیرد و پیش از پایان ماه رمضان از دنیا برود لازم نیست روزه هایی را که نگرفته برای او قضا نمایند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] هر گاه مرد در روزه ماه رمضان یا در حال حیض زن با او نزدیکی کند معصیت کرده، ولی اگر بچهای از آنان به دنیا آید، حلالزاده است.
- [آیت الله بهجت] هرگاه مرد در روزه ماه رمضان یا در حال حیض با زن نزدیکی کند معصیت کرده، ولی اگر بچهای از آنان بهدنیا بیاید حلالزاده است.
- [آیت الله بهجت] اگر به عهد خود وفا نکند باید کفاره بدهد و کفاره آن بنابر احتیاط کفاره افطار عمدی روزه ماه رمضان است.