1. کسی که موقع غروب شب عید فطر بالغ و عاقل و هشیار است و فقیر نیست، باید برای خودش و کسانی که نان‏خور او هستند [چه از اعضای خانواده و چه غیر آنها مثل مهمان]، هر نفری یک صاع که تقریباً سه کیلو است، گندم یا جو یا خرما یا کشمش یا برنج یا ذرّت و مانند اینها به مستحقّ بدهد، و اگر پول یکی از اینها را هم بدهد کافی است.[1] ‏ 2. اگر مادر شما فقیر باشد و نتواند مخارج سال خود را تأمین کند، بر او دادن فطریه واجب نیست؛ و اگر فقیر نباشد، فطریه‌ی شما بر عهده‌ی مادرتان است، اما در این صورت، می‌توانید از طرف مادرتان و با اجازه‌ی از او فطریه‌ی خود را پرداخت نمایید.[2] 3. طفلی که در شب عید فطر هنوز در شکم مادر است و به دنیا نیامده، فطریه ندارد. در هر حال پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) نسبت به این سؤال، چنین است: چون نان خور مادر محسوب می شوید فطریه شما بر عهده مادرتان است؛ ولی می توانید مبلغ فطریه را به مادرتان هدیه کنید. لینک به سایت استفتائات [1] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، ج 2، ص 169، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق؛ بر گرفته از نمایه 6226. [2] . ر.ک: همان، ج‌2، ص 175.
من باردارم و در منزل مادرم هستم مادرم سرپرست خانوار و بی بضاعت میباشد، آیا میتوانم فطریه خودم و جنینم را خودم بپردازم یا بر عهدهی میزبان که مادرم هستند میباشد؟
1. کسی که موقع غروب شب عید فطر بالغ و عاقل و هشیار است و فقیر نیست، باید برای خودش و کسانی که نانخور او هستند [چه از اعضای خانواده و چه غیر آنها مثل مهمان]، هر نفری یک صاع که تقریباً سه کیلو است، گندم یا جو یا خرما یا کشمش یا برنج یا ذرّت و مانند اینها به مستحقّ بدهد، و اگر پول یکی از اینها را هم بدهد کافی است.[1] 2. اگر مادر شما فقیر باشد و نتواند مخارج سال خود را تأمین کند، بر او دادن فطریه واجب نیست؛ و اگر فقیر نباشد، فطریهی شما بر عهدهی مادرتان است، اما در این صورت، میتوانید از طرف مادرتان و با اجازهی از او فطریهی خود را پرداخت نمایید.[2] 3. طفلی که در شب عید فطر هنوز در شکم مادر است و به دنیا نیامده، فطریه ندارد. در هر حال پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) نسبت به این سؤال، چنین است: چون نان خور مادر محسوب می شوید فطریه شما بر عهده مادرتان است؛ ولی می توانید مبلغ فطریه را به مادرتان هدیه کنید. لینک به سایت استفتائات [1] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، ج 2، ص 169، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق؛ بر گرفته از نمایه 6226. [2] . ر.ک: همان، ج2، ص 175.
- [آیت الله شبیری زنجانی] میهمانی که قبل ازغروب آفتاب شب عید منزل میزبانش را ترک کند و پس از اذان مغرب برگردد باید فطریه خود را بپردازد یا بر عهده میزبان اوست؟
- [آیت الله نوری همدانی] باسلام محضر آیه الله العظمی نوری همدانی مد ظله العالی اگر مهمانی چند روز در منزل میزبان بماند و نزدیک غروب شب عید فطر بیرون برود و بعد از مغرب و نماز بیاید، آیا فطریه او بر عهده میزبان میباشد
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی به عنوان مهمانی وارد خانهای شود و در آن جا شام صرف کند، کسی نمیگوید که این مهمان با خوردن یک شام در منزل میزبان، جزء عائله او شده است و در عرف مردم، فقط اطلاق مهمان بر این فرد میشود نه عائله. پس چگونه است که با ورود مهمان، قبل از غروب شب عید فطر بر میزبان، مهمان را جزء عائله میزبان محسوب میکنیم و میگوییم زکات فطره مهمان برعهده میزبان است، در حالی که عائله محسوب شدن مهمان، بر خلاف فهم عرفی است؟
- [امام خمینی] دارایی پدر اینجانب، عبارت است از یک باب منزل مسکونی که من و مادرم و خانوادهام در آن زندگی میکنیم و یک باب باغچه که در گذشته هیچ در آمدی نداشته و مجاور خانه و حدود پانصد متر میباشد و من حدود سال 53 تا کنون مشغول کار هستم و یک حقوق ماهانه دارم و پدرم در سال 54 از دنیا رفته و مخارج روزمره او از این طریق بوده که مقداری خودم در استفتائات، ص: 442 حین تحصیل کار میکردم و مقداری مردم خیّر چون سیّد بوده به او کمک میکردهاند: 1 - اولا پدرم مستطیع بوده یا نه؟ 2- ثانیا من مستطیع هستم یا نه؟ 3- ثالثا در صورتی که پدرم و من هر دو مستطیع هستیم، برای کدام اول واجب است به حج برویم و آیا میتوانم از وام اداری که 4% سود به عنوان کار مزد گرفته میشود به حج بروم چون این باغچه راه مناسب ندارد و برای فروختن کسی بطور عادلانه خریدار آن نیست.