1. خرید و فروش قبر در زمین‌های شخصی، جایز است. 2. فروش یک قطعه زمین به چند نفر برای دفنِ هم‌زمان در سطوح مختلف زمین، جایز است. 3. فروش یک قطعه زمین برای قبر به شرط وقف آن برای موردی مثل مسجد یا امام‌زاده اشکالی ندارد. در این‌باره می‌توانید به کتاب‌های فقهی از جمله «عروة الوثقی» مراجعه نمایید. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [1] حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): فروش زمین وقفی هر چند وقف قبرستان باشد، جایز نیست. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): 1و2. در زمین های شخصی اشکالی ندارد. 3. اگر در زمین شخصی باشد و با رضایت آنها باشد اشکالی ندارد. به کتب فقهی از جمله عروة الوثقی مراجعه کنید. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): 1و2. اگر زمین، وقف برای قبرستان بوده خرید و فروش آن جایز نیست و لکن اگر زمین ملک شخصی بوده می توانند در قبال دفن مرده مبالغی دریافت نمایند. 3. به نحو شرط فعل ظاهراً مانعی ندارد. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): خرید و فروش و شرط مذکور مانعی ندارد. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر ساخت و سازی باشد اشکال ندارد. حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی (دامت برکاته): 1- خرید و فروش قبر جایز است. 2- فروش یک قطعه زمین به چند نفر برای دفن هم زمان در سطوح مختلف زمین جایز است. 3- فروش یک قطعه زمین برای قبر به شرط وقف آن برای موردی مثل مسجد یا امام زاده اشکالی ندارد. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
1. آیا خرید و فروش قبر (محل دفن اموات) جایز است؟ 2. آیا میشود یک مساحت از زمین را به سه نفر برای دفن سه میت بفروشند با ساختن قبرهای سه طبقه؟ 3. آیا میشود زمینی را ابتدا برای دفن میّت به بازماندگان اموات بفروشند و با آنها شرط کنند که پس از دفن، این قطعه از زمین، وقف صحن مسجد یا امامزاده میگردد؟ (لطفا منبعی در مورد مستحبات ساخت آرامگاه مسلمانان ارائه کنید).
1. خرید و فروش قبر در زمینهای شخصی، جایز است. 2. فروش یک قطعه زمین به چند نفر برای دفنِ همزمان در سطوح مختلف زمین، جایز است. 3. فروش یک قطعه زمین برای قبر به شرط وقف آن برای موردی مثل مسجد یا امامزاده اشکالی ندارد. در اینباره میتوانید به کتابهای فقهی از جمله «عروة الوثقی» مراجعه نمایید. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [1] حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): فروش زمین وقفی هر چند وقف قبرستان باشد، جایز نیست. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): 1و2. در زمین های شخصی اشکالی ندارد. 3. اگر در زمین شخصی باشد و با رضایت آنها باشد اشکالی ندارد. به کتب فقهی از جمله عروة الوثقی مراجعه کنید. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): 1و2. اگر زمین، وقف برای قبرستان بوده خرید و فروش آن جایز نیست و لکن اگر زمین ملک شخصی بوده می توانند در قبال دفن مرده مبالغی دریافت نمایند. 3. به نحو شرط فعل ظاهراً مانعی ندارد. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): خرید و فروش و شرط مذکور مانعی ندارد. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر ساخت و سازی باشد اشکال ندارد. حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی (دامت برکاته): 1- خرید و فروش قبر جایز است. 2- فروش یک قطعه زمین به چند نفر برای دفن هم زمان در سطوح مختلف زمین جایز است. 3- فروش یک قطعه زمین برای قبر به شرط وقف آن برای موردی مثل مسجد یا امام زاده اشکالی ندارد. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله نوری همدانی] قطعه زمینی حدود صد سال پیش جهت دفن اموات مسلمین تعیین شد، ولی الان بیش از پنجاه سال است که دیگر میت در آن دفن نمیشود و طبق شیاع اهالی محل و فتاوای بعضی از مراجع تقلید قبرستان مورد نظر وقف معاطات میباشد و واقف آن هم شخص معین نمیباشد و در قسمتی از قبرستان در سنوات گذشته مدرسه احداث گردیده حال از محضر عالی استعلام میشود جایز است در گورستان مذکور مسجد احداث نمایند یا خیر؟ در صورت عدم امکان آیا اهالی میتوانند با پرداخت بهاء متناسب به عرصه گورستان احداث مسجد نمایند ضمناً هیچگونه نبش قبر به عمل نخواهد آمد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] قطعه زمینی وقف حمام عمومی بوده و مدّتها بصورت حمام عمومی دایر بوده است، ولی چند سالی است که حمام خراب شده است و بخاطر اینکه در زمان حاضر مردم معمولاً هر کدام در منزل خود حمّام دارند آن حمام خیلی مورد استفاده نبوده است، در این زمان فردی می گوید من این زمین را از سازمان اوقاف خریده ام و پس از مدّتی در این زمین مسجدی بنا کرده و تولیت آن را به عهده می گیرد. با توجه به مطالب فوق بیان بفرمایید که: 1 آیا خرید و فروش زمین وقفی جایز است؟ چنانچه موضوع وقف خراب شود چطور؟ و در صورت جواز از چه کس یا سازمانی می شود خرید؟ 2 حکم این مسجد ساخته شده چگونه است؟ و نمازهایی که در آنجا خوانده می شود، صحیح است یا خیر؟ 3 آیا باید دوباره در آن زمین حمّام عمومی ساخته شود؟ با توجه به اینکه چندان استفاده ای ندارد و کسی هم بانی ساخت حمام نمی شود و خرج زیادی هم برای مسجد شده است.