اگر نذر شرعی نبوده و صیغه نذر خوانده نشده، عمل به این نذر لازم نیست. بنابر این می‌توان در بین آن به سفر رفت. اما اگر صیغه‌ی نذر خوانده شد، نباید به مسافرت رفت و در صورت نیاز و اضطرار باید بعد از سفر ادامه روزه‌‌ها را بگیرد. البته در صورتی که پدر یا مادر از گرفتن روزه نهی کنند، نذر منحل شده و تکلیفی ندارد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای(مد ظله العالی): نذر روزه در سفر مانعی ندارد و با این نذر روزه صحیح است، ولی احتیاط آن است که نذر قبل از شروع مسافرت باشد؛ در هر صورت اگر صیغه مخصوص نذر را که در رساله‌های عملیه ذکر شده است نخوانده‌اید عمل به آن لازم نیست. حضرت آیت الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی): اگر نذر با صیغه شرعی نباشد، عمل به این نذر واجب نیست. و همچنین اگر پدر یا مادرتان شما را از متعلق این نذر نهی کنند این نذر منحل می‌شود و تکلیفی ندارید. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مد ظله العالی): چنانچه صیغه نذر خوانده باشید، باید طبق نذر عمل نمایید، ولی اگر سفر اضطراری و لازمی است بعد از آن ادامه را بگیرید. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی(مد ظله العالی): چنانچه نذر با صیغه خاصه خوانده نشده باشد(سفر رفتن) مانعی ندارد. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
نذر کردهام یک ماه مداوم روزه بگیرم، روز سیزدهم میخواهم به اردو بروم، تکلیف روزهام چیست؟
اگر نذر شرعی نبوده و صیغه نذر خوانده نشده، عمل به این نذر لازم نیست. بنابر این میتوان در بین آن به سفر رفت. اما اگر صیغهی نذر خوانده شد، نباید به مسافرت رفت و در صورت نیاز و اضطرار باید بعد از سفر ادامه روزهها را بگیرد. البته در صورتی که پدر یا مادر از گرفتن روزه نهی کنند، نذر منحل شده و تکلیفی ندارد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنهای(مد ظله العالی): نذر روزه در سفر مانعی ندارد و با این نذر روزه صحیح است، ولی احتیاط آن است که نذر قبل از شروع مسافرت باشد؛ در هر صورت اگر صیغه مخصوص نذر را که در رسالههای عملیه ذکر شده است نخواندهاید عمل به آن لازم نیست. حضرت آیت الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی): اگر نذر با صیغه شرعی نباشد، عمل به این نذر واجب نیست. و همچنین اگر پدر یا مادرتان شما را از متعلق این نذر نهی کنند این نذر منحل میشود و تکلیفی ندارید. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مد ظله العالی): چنانچه صیغه نذر خوانده باشید، باید طبق نذر عمل نمایید، ولی اگر سفر اضطراری و لازمی است بعد از آن ادامه را بگیرید. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی(مد ظله العالی): چنانچه نذر با صیغه خاصه خوانده نشده باشد(سفر رفتن) مانعی ندارد. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله اردبیلی] بنده جهت زایمان دخترم میخواهم به کشور انگلیس بروم و مصادف با ماه مبارک رمضان میشود. اذان صبح ساعت 2 صبح است و اذان مغرب ساعت 10 شب. با توجه به طول روز تکلیف روزهام چه میشود؟
- [آیت الله اردبیلی] من از زمانی که 9 ساله شدم و روزه گرفتن واجب شد تا الآن که 20 سال دارم، به دلیل مشکل معده درد حدود 10 یا 15 روز روزه گرفتم. حالا میخواهم بدانم کفارة روزهام در این سالها چقدر میشود؟
- [سایر] کسی که نذر کرده ایام البیض (روزهای سیزدهم تا پانزدهم) ماه رجب را اعتکاف کند، چنانچه در این ایام بیمار شود، تکلیف چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] چند سالی است شهرستان کرج را وطن اخذ نموده و سه ماه پیش در یک سازمانی در تهران به صورت قراردادی به مدت 89 روز مشغول به کار شدم فعلاً مدت تمام شده و قرارداد یکساله بستهام و قرار است رسمی بشوم و هر روز صبح از کرج به تهران بروم و برگردم در این مدّت یکسال تکلیف نماز و روزهام از نظر قصر و اتمام و شکستن روزه چیست؟
- [سایر] نذری کردهام، ولی بین دو چیز (روزه گرفتن و صدقه دادن به فقیر ) شک دارم و نمیدانم کدام یک از آن دو است ؛ تکلیف چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] حدود 8 سال است کلیههای بنده سنگ ساز است و هر سال هم روزه گرفتهام ولی بعد از ماه مبارک سنگ بزرگی در کلیه پدیدار شده و چند ماه اذیت و درد کشیدهام. به پزشک مراجعه کردهام و پزشکان میگویند: ( اگر روزه نگیری بهتر است ولی خود دانی) اما بطور قطع هیچکدام نظر نمیدهند. خودم هم نمیدانم که اگر روزه بگیرم آیا مشکل خواهم داشت یا نه. تکلیف من چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] شخصی نذر کرده که هفتهای یک روز را روزه بگیرد و بعد از نذر کردن، دو ماه روزه کفّاره که 31 روز آن باید پی در پی باشد، بر عهدهاش ثابت میشود. اکنون تکلیف او نسبت به این دو واجبی که با هم مزاحمت میکنند، چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که روزه گرفتن یک ماه را نذر کرده، اما بعد از نذر کردن، شک میکند که روزه ماه رجب را نذر کرده یا ماه شعبان را، چه باید بکند؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که دو نذر کرده که با هم قابل جمع شدن است، مثل این که نذر کرده غیر از ماه رمضان، یک ماه روزه بگیرد و از طرفی نذر کرده که ماه شعبان را روزهدار باشد، آیا با روزه گرفتن در ماه شعبان، به هر دو نذر عمل کرده یا به یک نذر؟ اگر دو نذر به طور قهری با هم جمع شوند (مثل این که نذر کرده هر جمعه روزهدار باشد و از طرفی نذر کرده که روز پانزدهم هر ماه روزه بگیرد و گاهی روز پانزدهم ماه، روز جمعه است)، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] زنی نذر میکند که در روز معیّنی روزه بگیرد و در همان روز حیض میشود. تکلیف او در مورد این نذر چه میشود؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر نذر کند که روز معینی را روزه بگیرد ، چنانچه در آن روز عمداً روزة خود را باطل کند ، باید یک بنده آزاد نماید یا دو ماه پی در پی روزه بگیرد یا به شصت فقیر طعام دهد .
- [امام خمینی] اگر نذر کند که روز معینی را روزه بگیرد، چنانچه در آن روز عمدا روزه خود را باطل کند، باید یک بنده آزاد نماید، یا دو ماه پی در پی روزه بگیرد،یا به شصت فقیر طعام دهد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر نذر کند عملی را انجام دهد، باید به همان نحو که نذر کرده بجا آورد، پس اگر نذر کند که روز اوّل ماه صدقه بدهد یا روزه بگیرد یا نماز اوّل ماه بخواند، اگر قبل از آن روز یا بعد از آن بجا آورد، کفایت نمیکند و نیز اگر نذر کند که وقتی بیمار او خوب شد صدقه بدهد، اگر پیش از آن که بیمار خوب شود صدقه بدهد، کافی نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر نذر کند عملی را انجام دهد، باید همانطور که نذر کرده بجا آورد پس اگر نذر کند که روز اوّل ماه صدقه بدهد، یا روزه بگیرد یا نماز اوّل ماه بخواند چنانچه قبل از آن روز یا بعد از آن بجا آورد کفایت نمیکند و نیز اگر نذر کند که وقتی مریض او خوب شد صدقه بدهد، چنانچه پیش از آن که خوب شود صدقه را بدهد کافی نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر نذر کند عملی را انجام دهد ؛ باید همانطور که نذر کرده بجا آورد پس اگر نذر کند که روز اوّل ماه صدقه بدهد ، یا روزه بگیرد ، یا نماز اوّل ماه بخواند چنانچه قبل از آن روز یا بعد از آن بجا آورد کفایت نمی کند . و نیز اگر نذر کند که وقتی مریض او خوب شود صدقه بدهد ، چنانچه پیش از آن که خوب شود صدقه بدهد کافی نیست .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر نذر کند عملی را انجام دهد، باید همان طور که نذر کرده به جا آورد پس اگر نذر کند که روز اول ماه صدقه بدهد، یا روزه بگیرد، یا نماز اول ماه بخواند چنانچه قبل از آن روز یا بعد از آن به جا آورد کفایت نمی کند. و نیز اگر نذر کند که وقتی مریض او خوب شود صدقه بدهد، چنانچه پیش از آن که خوب شود صدقه را بدهد کافی نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر نذر کند عملی را انجام دهد، باید همان طور که نذر کرده به جا آورد، پس اگر نذر کند که روز اوّل ماه صدقه بدهد، یا روزه بگیرد، یا نماز اوّل ماه بخواند، چنانچه قبل از آن روز یا بعد از آن به جا آورد کفایت نمیکند و نیز اگر نذر کند که وقتی مریض او خوب شد صدقه بدهد، چنانچه پیش از آن که خوب شود صدقه را بدهد، کافی نیست.
- [آیت الله سیستانی] اگر نذر کند عملی را انجام دهد ، باید همانطور که نذر کرده بجا آورد ، پس اگر نذر کند که روز اول ماه صدقه بدهد ، یا روزه بگیرد ، یا نماز اول ماه بخواند ، چنانچه قبل از آن روز یا بعد از آن بجا آورد کفایت نمیکند . و نیز اگر نذر کند که وقتی مریض او خوب شد صدقه بدهد ، چنانچه پیش از آنکه خوب شود صدقه را بدهد کافی نیست .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر نذر کند که روز معیّنی را روزه بگیرد، چنانچه در آن روز عمداً روزه خود را باطل کند باید یک بنده آزاد کند، یا دو ماه پی در پی روزه بگیرد یا شصت فقیر را اطعام کند، یعنی کفاره نذر را بدهد و قضای آن را هم بگیرد.
- [آیت الله بروجردی] اگر نذر کند که روز معینی را روزه بگیرد، چنانچه در آن روز عمداً روزهی خود را باطل کند، باید یک بنده آزاد نماید، یا دو ماه پی در پی روزه بگیرد، یا به شصت فقیر طعام دهد.