این‌کار اشکال ندارد و در صورتی‌که مسجد مذکور اختصاص به گروه و قوم خاصی نداشته باشد، مسجد جامع شمرده می‌شود. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): فی نفسه اشکال ندارد. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): مانعی ندارد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): اشکالی ندارد. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): در صورتی‌که محل رفت و آمد همۀ مردم باشد و اختصاص به قوم خاصی نداشته باشد، مسجد جامع محسوب می‌شود. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): اشکالی ندارد. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
اینکار اشکال ندارد و در صورتیکه مسجد مذکور اختصاص به گروه و قوم خاصی نداشته باشد، مسجد جامع شمرده میشود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
فی نفسه اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در صورتیکه محل رفت و آمد همۀ مردم باشد و اختصاص به قوم خاصی نداشته باشد، مسجد جامع محسوب میشود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اشکالی ندارد. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله نوری همدانی] آیا اعتکاف در مسجد جامع صحیح است؟ اعتکاف در غیر مسجد جامع چگونه است؟
- [آیت الله سیستانی] آیا اعتکاف برای مسافر در مساجد چهار گانه یا دیگر مساجد جامع صحیح است؟
- [آیت الله سبحانی] آیا اعتکاف در غیر مساجد جامع مثل حسینه و مسجد محله به امید مطلوبیت صحیح است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مسجد متروکه و مخروبه ای در صد متری مسجد جامع قرار دارد آیا نذورات برای این مسجد صحیح است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] مراد از مسجد جامع که اعتکاف در آن صحیح است، چه مسجدی است؟
- [آیت الله نوری همدانی] ملاک در تعیین مسجد جامع چیست؟ آیا ممکن است تعداد مساجد جامع یک شهر یا روستا متعدد باشد؟ آیا مساجد جامع ممکن است به هم خیلی نزدیک باشند؟
- [آیت الله اردبیلی] اعتکاف باید در مسجد جامع انجام شود. سؤال این است که به کدام مسجد، مسجد جامع گفته میشود؟
- [آیت الله بهجت] برخی از مسجدهای جامع در شهرها، در قدیم مرکزیّت و جامعیّت داشته و فعلاً به حالت نیمه متروک درآمده و جامعیّت خود را از دست داده است؛ هر چند هنوز به آن مسجد جامع اطلاق می شود و در عوض مسجدهای بزرگ با مرکزیّت بیشتری ساخته شده است، آیا اعتکاف در این گونه مساجد جدیدالتأسیس، بدون عنوان مسجد جامع صحیح است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا در مسجد جامع روستا یا قصبه اعتکاف صحیح است هر چند روستاها به هم نزدیک باشند؟
- [آیت الله نوری همدانی] جامع بودن مسجد را از چه راهی میتوان فهمید؟ آیا با حکم حاکم، جامع بودن مسجد معلوم میشود؟
- [آیت الله اردبیلی] اعتکاف باید در یکی از پنج مسجد: (مسجدالحرام)، (مسجدالنبی صلیاللهعلیهوآلهوسلم )، (مسجدکوفه)، (مسجد بصره) و یا مسجد جامع هر شهر انجام شود.
- [آیت الله سبحانی] محل اعتکاف، باید مسجد جامع باشد، و مراد از مسجد جامع این است که در آنجا نماز جماعت برگزار شده و به عنوان مسجد شهر حساب شود. بنابراین در بیشتر شهرها فقط یک مسجد می تواند محل اعتکاف باشد، مگر این که به خاطر بزرگی شهر دو مسجد یا بیشتر همزمان، مسجد شهر به حساب آیند، بنابراین، مسجد محلّه و امثال آن، برای اعتکاف، کافی نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در شرع مقدّس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها مسجدالحرام است و بعد از آن مسجد پیغمبر(صلی الله علیه وآله) و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدّس و بعد مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محلّه، و بعد از مسجد محلّه، مسجد بازار است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است انسان نماز را در مسجد بخواند و بسیار روی آن تاکید شده و بهتر از همه مساجد، مسجدالحرام است، سپس مسجد پیغمبر(صلی الله علیه وآله) و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس است و در درجه بعد مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محله و مسجد بازار است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها مسجدالحرام است و بعداز آن مسجد پیغمبر (ص) و بعد از آن مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس و بعد از آن مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محله و بعد از آن مسجد بازار است.
- [آیت الله سیستانی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند ، و بهتر از همه مسجدها مسجد الحرام است ، و بعد از آن مسجد پیغمبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم ، و بعد از آن مسجد کوفه ، و بعد از آن مسجد بیت المقدس ، و بعد از آن مسجد جامع هر شهر ، و بعد از آن مسجد محلّه ، و بعد از آن مسجد بازار است .
- [آیت الله علوی گرگانی] در شرع مقدّس اسلام بسیار سفارش شده است، که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها، مسجد الحرام است و بعد از آن مسجد پیغمبر و بعد مسجد کوفه ومسجد بیت المقدّس و بعد مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محلّه و بعد از مسجد محلّه، مسجد بازار است.
- [آیت الله اردبیلی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها، مسجدالحرام و بعد از آن مسجد پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم و بعد از آن مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیتالمقدس و بعد از آن مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محلّه و بعد از آن مسجد بازار است.
- [آیت الله بهجت] نماز در مسجد از نماز در غیر مسجد افضل است؛ و بهتر از همه مسجدالحرام است و بعد مسجدالنبی و بعد مسجد کوفه و بعد مسجد سهله و مسجد خیف و مسجد غدیر و مسجد بیتالمقدس و مسجد براثا و مسجد قبا و مسجد جامع هر شهر و بعد مسجد قبیله و بعد مسجد بازار؛ و از جمله مواضع مستحب و بافضیلت، مشاهد مشرفه انبیا و اوصیای آنان و ائمه علیهمالسلام است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها مسجد الحرام است و بعد از آن مسجد پیامبر صلی الله علیه و آله و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس و بعد از مسجد بیت المقدس، مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محله و بعد از مسجد محله، مسجد بازار است.