اکثر مراجع تقلید؛ خرما، مویز، کشمش و آب آنها را اگر چه جوش بیاید پاک، و خوردن آنها را حلال می‌دانند. اما برخی از فقها[1] در این زمینه می‌گویند: هرگاه مویز و کشمش را در غذا بریزند و بجوشد، به طوری که آب به داخل آن نفوذ کند و آب داخلش نیز بجوشد حرام می‌شود، اما نجس نیست و می‌توان آنها را جدا کرد و غذا را خورد. ولی در حال سرخ کردن و دم کردن در برنج و امثال آن مانعی ندارد. و در مورد خرما نیز اگر آب آن در غذا وارد شود و بجوشد و مستهلک شود، مانعی ندارد. ولی اگر مقدار آن به قدری باشد که بجوشد ولی مستهلک نشود، نمی‌توان آن‌را خورد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای(مد ظله العالی): نجس نمی‌شود و استفاده از آن اشکال ندارد. حضرت آیت الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی): خرما و مویز و کشمش و آب آنها اگر چه جوش بیایند پاک، و خوردن آنها حلال است. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مد ظله العالی): هرگاه مویز و کشمش را در غذا بریزند و بجوشد، به طوری که آب به داخل آن نفوذ کند و آب داخلش نیز بجوشد حرام می‌شود، اما نجس نیست و می‌توان آنها را جدا کرد و غذا را خورد. ولی در حال سرخ کردن و دم کردن در برنج و امثال آن مانعی ندارد. و در مورد خرما نیز اگر آب آن در غذا وارد شود و بجوشد و مستهلک شود، مانعی ندارد. ولی اگر مقدار آن به قدری باشد که بجوشد ولی مستهلک نشود، نمی‌توان آن‌را خورد. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): هیچ‌یک از موارد مذکور در سؤال اشکال ندارد. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): کشمش و خرما با جوشیدن در غذا نجس نمی‌شود و خوردن آن اشکال ندارد. حضرت آیت الله هادوی تهرانی(دامت برکاته): خرما و کشمش با جوشاندن در غذا نجس نمی‌شود. لینک به سایت استفتائات [1] . آیت الله مکارم شیرازی. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
آیا خرما و کشمش با جوشانیدن در غذا نجس میشوند و نمیتوان غذا را مصرف کرد؟ مثل جوشانیدن غذا در کشمش پلو و یا خرما و کشمش در بعضی خورشتها.
اکثر مراجع تقلید؛ خرما، مویز، کشمش و آب آنها را اگر چه جوش بیاید پاک، و خوردن آنها را حلال میدانند. اما برخی از فقها[1] در این زمینه میگویند: هرگاه مویز و کشمش را در غذا بریزند و بجوشد، به طوری که آب به داخل آن نفوذ کند و آب داخلش نیز بجوشد حرام میشود، اما نجس نیست و میتوان آنها را جدا کرد و غذا را خورد. ولی در حال سرخ کردن و دم کردن در برنج و امثال آن مانعی ندارد. و در مورد خرما نیز اگر آب آن در غذا وارد شود و بجوشد و مستهلک شود، مانعی ندارد. ولی اگر مقدار آن به قدری باشد که بجوشد ولی مستهلک نشود، نمیتوان آنرا خورد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای(مد ظله العالی):
نجس نمیشود و استفاده از آن اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی):
خرما و مویز و کشمش و آب آنها اگر چه جوش بیایند پاک، و خوردن آنها حلال است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مد ظله العالی):
هرگاه مویز و کشمش را در غذا بریزند و بجوشد، به طوری که آب به داخل آن نفوذ کند و آب داخلش نیز بجوشد حرام میشود، اما نجس نیست و میتوان آنها را جدا کرد و غذا را خورد. ولی در حال سرخ کردن و دم کردن در برنج و امثال آن مانعی ندارد. و در مورد خرما نیز اگر آب آن در غذا وارد شود و بجوشد و مستهلک شود، مانعی ندارد. ولی اگر مقدار آن به قدری باشد که بجوشد ولی مستهلک نشود، نمیتوان آنرا خورد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
هیچیک از موارد مذکور در سؤال اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
کشمش و خرما با جوشیدن در غذا نجس نمیشود و خوردن آن اشکال ندارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی(دامت برکاته):
خرما و کشمش با جوشاندن در غذا نجس نمیشود. لینک به سایت استفتائات [1] . آیت الله مکارم شیرازی. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله خامنه ای] اگر کشمش را در روغن سرخ کنیم پاک است یا نجس؟ اگر نجس است طریقه صحیح پخت عدس پلو چیست؟ در مورد خرما چطور؟
- [آیت الله سبحانی] آیا جایز است که کشمش را در آش بریزند که پخته شود یا در روغن سرخ کنند یا در میان پلو بگذارند تا همراه غذا طبخ شود؟
- [آیت الله سیستانی] آیا در زمانی که در غذا انگور یا کشمش هم مخلوت باشد آن غذا نجس است ؟
- [آیت الله بهجت] خوردن کشمش و خرما در میان شیرینی هایی که با پخت مستقیم و یا غیر مستقیم هم چون فر و... تهیه می شود اشکال دارد؟ و در صورت نجاست، آیا تمام شیرینی نجس است یا همان قسمتی که خرما و کشمش وجود دارد؟
- [آیت الله بهجت] کشمش و خرما را اگر در آب بجوشانند یا سرخ کنند آیا نجس می شود؟ اگر سوخته شده باشد چه طور؟
- [آیت الله مظاهری] اگر کشمش و خرما در آب جوشانده شوند، یا آنها را سرخ کنند، نجس می شوند؟ خوردن آنها چه حکمی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کشمش و خرما را اگر در آب بجوشانند، یا آنها را سرخ کنند، آیا نجس می شوند؟ و خوردن آنها چه حکمی دارد؟
- [سایر] سلام مجدد و تشکر بابت پاسخگویی و مقاله مفیدیدتان. بله من پودر جوانه گندم رو از عطاری تهیه کردم آخه شنیدم که جوانه گندم رو بعد از غذا مصرف کنی چاق میشی و منظورم از اینکه تاثیر نداشت همین بود که وزنم زیاد نشد. من خیلی میل به غذا ندارم ولی خرما و گردو و کشمش و.... زیاد مصرف میکنم که اقلا لاغرتر نشم! ولی طبق این مقاله همشون برای طبع من مضر هستن چیز ترش هم که زیاد میخورم زیر چشمام کبود میشه باید چکار کنم؟ آیا میشه آدم طبعش رو عوض کنه؟مثلا من طبعم به جای گرم و خشک سرد و تر بشه؟هیچ راهی داره؟ببخشید طولانی شد باتشکر
- [آیت الله سیستانی] آیا خوردن خرما و کشمش که در آب بجوشد و پخته شود اشکال دارد ؟
- [آیت الله سیستانی] آیا خوردن کشمش در غذا حلال است و آیا هنگامی که باد می کند می شود آنرا خورد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر گندم و جو و خرما را پیش از خشک شدن مصرف کند، چنانچه خشک آنها به اندازه نصاب باشد، باید زکات آنها را داد، همچنین است اگر انگور را پیش از کشمش شدن مصرف کند، چنانچه کشمش آنها به اندازه نصاب باشد، باید زکات آنها را داد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر پوشال ریز انگور و کشمش و خرما داخل آنها باشد و سرکه بریزند مانعی ندارد؛ ولی احتیاط در آن است که تا خرما و کشمش و انگور سرکه نشده، خیار و بادمجان و مانند اینها در آن نریزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زکات گندم و جو وقتی واجب می شود که به آن گندم و جو گفته شود و زکات کشمش وقتی واجب می شود که انگور صدق کند و زکات خرما هم موقعی واجب می شود که به آن خرما گفته شود. ولی وقت دادن زکات در گندم و جو، موقع خرمن و جدا کردن کاه آنها، و در خرما و کشمش موقعی است که انگور خشک شده کشمش شود و رطب، تمر شده باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] زکات گندم و جو وقتی واجب می شود که دانه آن بسته شود و به آن گندم و جو گویند و زکات انگور و کشمش موقعی است که میوه برسد و به آن انگور گویند و همچنین در مورد خرما زمانی است که خرما برسد و قابل خوردن شود، ولی وقت دادن زکات در گندم و جو زمانی است که آن را خرمن کنند و کاه را جدا نمایند و در خرما و کشمش موقعی است که خشک شود، مگر این که بخواهند آن را به صورت تر مصرف کنند که باید زکات آن را بدهند به شرط این که خشک شده آن به حد نصاب برسد.
- [آیت الله وحید خراسانی] خرما و مویز و کشمش و اب انها اگر چه جوش بیایند پاک و خوردن انها حلال است
- [آیت الله سیستانی] خرما و مویز و کشمش و آب آنها اگر چه جوش بیایند پاک ، و خوردن آنها حلال است .
- [امام خمینی] خرما و مویز و کشمش و آب آنها اگر جوش بیاید، پاک و خوردن آنها حلال است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر زکات خرمای خشک یا کشمش بر او واجب باشد نمی تواند زکات آن را خرمای تازه یا انگور بدهد مگر خرما یا انگوری که از جمله همان خرما و کشمش باشد که زکات به آن تعلق گرفته و نیز اگر زکات خرمای تازه یا انگور بر او واجب باشد، نمی تواند زکات آن را خرمای خشک یا کشمش بدهد مگر آن که خرمای خشک یا کشمش از جمله خرما و انگوری باشد که زکات به آن تعلق گرفته ولی اگر یکی از اینها یا چیز دیگری را به قصد قیمت زکات بدهد مانعی ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر زکات خرمای خشک یا کشمش بر او واجب باشد، نمیتواند زکات آن را خرمای تازه یا انگور بدهد، مگر خرما یا انگوری که از جمله همان خرما و کشمش باشد که زکات به آن تعلق گرفته، و نیز اگر زکات خرمای تازه یا انگور بر او واجب باشد، نمیتواند زکات آن را خرمای خشک یا کشمش بدهد مگر آن که خرمای خشک یا کشمش از جمله خرما و انگوری باشد که زکات به آن تعلق گرفته، ولی اگر یکی از اینها یا چیز دیگری را به قصد قیمت زکات بدهد، مانعی ندارد.
- [آیت الله بهجت] افضل این است که زکات فطره را از خرما بدهد و بعد از آن کشمش و بعد از آن خوراک غالب مردم شهر، ولی اگر شخصی خوراک غالبش غیر از خوراک غالب مردم شهر بود، بعید نیست که بعد از خرما و کشمش، دادن فطره از همان خوراک خودش افضل باشد، نه خوراک غالب مردم شهر.