به طور کلی این‌گونه امور تابع قوانین و مقررات مربوطه است؛ پس اگر از سوی اداره اول، مجوزی برای این کار نداشته باشد، اشکال دارد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): تابع قوانین و مقررات مربوطه است. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): چنانچه برخلاف قوانین حکومت اسلامی و مقررات مربوطه نباشد اشکالی ندارد و در این زمینه از مسئولین مربوطه سوال نمایید. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): چنانچه مخالفتی با مقررات اداره‌ای که در آنجا شاغل است نداشته باشد، خواندن جماعت برای اداره دیگر بلا مانع است. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): در صورتی‌که مخالف با شرائط کاری ضمن قرار داد ادارۀ اول نباشد مانعی ندارد. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): اگر از سوی اداره اول مجوزی برای این کار داشته باشد، اشکالی ندارد. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
فردی روحانی، که در ادارهای حقوق میگیرد و باید تا آخر وقت اداری برای آن اداره کار کند، آیا میتواند در وقت اداری برای اداره دیگری (با مزد) نماز جماعت بخواند؟
به طور کلی اینگونه امور تابع قوانین و مقررات مربوطه است؛ پس اگر از سوی اداره اول، مجوزی برای این کار نداشته باشد، اشکال دارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
تابع قوانین و مقررات مربوطه است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه برخلاف قوانین حکومت اسلامی و مقررات مربوطه نباشد اشکالی ندارد و در این زمینه از مسئولین مربوطه سوال نمایید.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه مخالفتی با مقررات ادارهای که در آنجا شاغل است نداشته باشد، خواندن جماعت برای اداره دیگر بلا مانع است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در صورتیکه مخالف با شرائط کاری ضمن قرار داد ادارۀ اول نباشد مانعی ندارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر از سوی اداره اول مجوزی برای این کار داشته باشد، اشکالی ندارد. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله بهجت] اگر در اداره جات، انجام بعضی کارهای مستحبی مانند دعا یا سخنرانی در بین دو نماز، موجب طولانی شدن نماز جماعت و گرفته شدن وقت اداری شود، این کارها جایز است؟
- [آیت الله بهجت] خواندن نماز جماعت و گوش فرا دادن به سخنرانی بیان احکام شرعی که توسط مبلّغین انجام می گیرد در ساعت اداری شرکت ها و ادارات، چه حکمی دارد؟ حکم خواندن نماز فرادا در وقت اداری چیست؟ اگر کسی بدون اجازه کار فرما نماز بخواند؛ آیا نماز او اشکال شرعی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا روحانی کاروان که نماز طواف را به صورت فرادا خوانده میتواند همان نماز را همانند نمازهای یومیّه با نیت جماعت برای افراد کاروان بخواند یا خیر؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا روحانی کاروان که نماز طواف را به صورت فرادا خوانده میتواند همان نماز را همانند نمازهای یومیّه با نیت جماعت برای افراد کاروان بخواند یا خیر؟
- [سایر] با حقوق کارمندی، ماشین سواری تهیه کردهام تا با آن کار کنم و از سودش، زندگیام را اداره کنم؛ زیرا حقوق کارمندی برای این منظور کافی نیست. آیا به این ماشین خمس تعلق میگیرد؟
- [آیت الله بهجت] در بعضی اماکن اداری، هنگام برپایی نماز جماعت که در وقت اداری است، تعدادی از افراد به خاطر شرایط کاری در نماز جماعت شرکت نمی کنند با آن که انجام دادن آن کارها بعد از وقت اداری یا در روز بعد ممکن است آیا عمل آن ها سبک شمردن نماز محسوب می شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در اثر کثرت ازدحام، مقام حضرت ابراهیم (علیه السلام) در موسم حج وسط طواف کنندگان قرار میگیرد، اگر کسی آن جا نماز طواف واجب بخواند مشکل و دیگران اعتراض میکنند، آیا تا آخر مسجدالحرام پشت مقام ابراهیم میتواند نماز بخواند؟
- [آیت الله مظاهری] اگر نمازگزار در آخر وقت نماز ظهر و عصر بخواهد نماز بخواند و نداند آیا برای هر دو نماز وقت دارد یا فقط میتواند نماز عصر را بخواند، چه باید بکند؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا دریافت حقوق ماهانه برای اقامه نماز جماعت و راهنمایی و ارشاد دینی در نهادها و اداره های دولتی جایز است؟
- [آیت الله خوئی] نمازگزار با آنکه میداند جماعت منعقد میشود میتواند اول وقت نماز را فرادیََ بخواند و بعد به جماعت اعاده کند یا خیر؟
- [امام خمینی] اگر انسان احتمال بدهد که تا آخر وقت بتواند ایستاده نماز بخواند میتواند اول وقت نماز بخواند اگرچه احتیاط آن است که نماز را تأخیر بیندازد.
- [آیت الله مظاهری] کسی که باید با وضو یا غسل جبیرهای نماز بخواند چنانچه بداند که تا آخر وقت عذر او برطرف نمیشود، میتواند در اوّل وقت نماز بخواند، ولی اگر امید دارد که تا آخر وقت عذر او برطرف شود، بهتر است صبر کند و اگر اوّل وقت نماز خواند و آخر وقت عذرش برطرف شد لازم نیست نماز را اعاده کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر چیزی ندارد که در نماز خود را با آن بپوشاند، چنانچه مأیوس از پیدا کردن آن تا آخر وقت باشد میتواند در اول وقت نماز بخواند؛ ولی اگر اتّفاقاً تا آخر وقت پیدا شد باید نماز خود را اعاده کند و اگر احتمال دهد پیدا میکند میتواند نماز خود را به تأخیر بیندازد و در آخر وقت مطابق وظیفهاش نماز بخواند و میتواند قبل از آن رجاءً نماز بخواند که اگر تا آخر وقت عذرش باقی بود نماز خوانده شده صحیح، وگرنه باید آن را اعاده کند.
- [آیت الله بروجردی] کسی که باید با وضو یا غسل جبیرهای نماز بخواند، چنانچه بداند که تا آخر وقت عذر او برطرف نمیشود، میتواند در اوّل وقت نماز بخواند، ولی اگر امید دارد که تا آخر وقت عذر او برطرف شود، احتیاط واجب آن است که صبر کند و اگر عذر او برطرف نشد در آخر وقت نماز را با وضو یا غسل جبیرهای به جا آورد.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که باید با وضو یا غسل جبیرهای نماز بخواند، میتواند در اوّل وقت نماز بخواند، هرچند احتمال بدهد که تا آخر وقت عذر او برطرف شود، ولی در این فرض بهتر است نماز را به تأخیر بیندازد.
- [آیت الله خوئی] اگر انسان احتمال بدهد که آخر وقت میتواند ایستاده نماز بخواند، بهتر است نماز را تأخیر بیندازد. پس اگر نتوانست بایستد در آخر وقت مطابق وظیفهاش نماز را بهجا آورد، و درصورتی که اول وقت نماز را خوند و در آخر وقت قدرت بر ایستادن حاصل نموده، باید نماز را دوباره بهجا آورد.
- [آیت الله مظاهری] کسی که وظیفهاش تیمّم است، اگر بداند تا آخر وقت عذر او باقی میماند، در وسعت وقت میتواند با تیمّم نماز بخواند، و اگر امید دارد که عذر او بر طرف شود یا بداند که تا آخر وقت عذر او بر طرف میشود نمیتواند در وسعت وقت با تیمّم نماز بخواند.
- [آیت الله مظاهری] کسی که در نماز جمعه شرکت نمیکند میتواند در اوّل وقت و در حین نماز جمعه نماز ظهر را به جماعت یا فرادی بخواند.
- [آیت الله بروجردی] هرگاه انسان عذری دارد که اگر بخواهد در اوّل وقت نماز بخواند، ناچار است مثلاً با تیمّم یا با لباس نجس نماز بخواند، چنانچه بداند عذر او تا آخر وقت باقی است، میتواند در اوّل وقت نماز بخواند، ولی اگر احتمال بدهد که عذر او از بین میرود، باید صبر کند تا عذرش برطرف شود و چنانچه عذر او برطرف نشد، در آخر وقت نماز بخواند و لازم نیست به قدری صبر کند که فقط بتواند کارهای واجب نماز را انجام دهد، بلکه اگر برای مستحبات نماز مانند اذان و اقامه و قنوت هم وقت دارد، میتواند تیمّم کند و نماز را با آن مستحبات به جا آورد.
- [آیت الله سیستانی] کسی که وظیفهاش تیمم است ، اگر بداند تا آخر وقت عذر او باقی میماند یا از بر طرف شدن آن مأیوس باشد ، در وسعت وقت میتواند با تیمم نماز بخواند ، ولی اگر بداند تا آخر وقت عذر او بر طرف میشود باید صبر کند و با وضو یا غسل نماز بخواند ، بلکه اگر از بر طرف شدن آن تا آخر وقت مأیوس نباشد نمیتواند تا وقتی که مأیوس نشده تیمم کند و نماز بخواند ، مگر آنکه احتمال دهد که اگر زودتر با تیمم نماز نخواند نتواند تا آخر وقت حتی با تیمم نماز بخواند .