1. ذبح حیوان باردار، اشکالی ندارد. 2. اگر از شکم مادر تذکیه شده‏‌اش مرده بیرون بیاید یا مرده بیرون آورده شود خوردنش حلال است و تذکیه‌‏اش به تذکیه مادرش می‏‌باشد، لیکن شرطش این است که تامّ الخلقه باشد و مو یا کرک در آورده باشد وگرنه مردار می‌باشد. 3. چنانچه همراه ذبح مادر مرده باشد حلال است، بلی اگر بعد از ذبح مادرش زنده باشد و خروجش از شکم مادر زائد بر مقدار متعارف طول کشیده باشد در این فرض اگر در بطن مادر مرده باشد حلال نیست. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): 1. اگر حیوان حامله حلال گوشت را ذبح شرعی کنند اشکال ندارد. 2و3. اگر از شکم مادر تذکیه شده‏‌اش مرده بیرون بیاید یا مرده بیرون آورده شود خوردنش حلال است و تذکیه‌‏اش به تذکیه مادرش می‏‌باشد، لیکن شرطش این است که تامّ الخلقه باشد و مو یا کرک در آورده باشد وگرنه میته می‌باشد. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): 1. اشکال ندارد. 2. حلال است. 3. حلال است. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): اگر حیوانی را سر ببرند یا شکار کنند و بچه زنده‌ای از آن بیرون آید، چنانچه آن بچه را مطابق دستور شرع سر ببرند حلال و گرنه حرام است، اما اگر بچه با شکار کردن یا سر بریدن مادر، در شکم او مرده باشد حلال است به شرط این که خلقت بچه کامل شده و مو یا پشم در بدنش روییده باشد. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): 1. مانعی ندارد ولی بهتر این است که صبر کنند تا وضع حمل کند. 2. چنانچه تام الخلقه باشد و موی یا پشمش روییده باشد با تذکیه(ذبح) مادرش مذکی خواهد بود. 3. چنانچه همراه ذبح مادر مرده باشد حلال است بلی اگر بعد از ذبح مادرش زنده باشد و خروجش از شکم مادر زائد بر مقدار متعارف طول کشیده باشد در این فرض اگر در بطن مادر مرده باشد حلال نیست. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): 1. ذبح حیوان حامله بلامانع است. 2. اگر بعد از ذبح و تذکیه حیوان، جنین به صورت مرده خارج شود اگر کامل الخلقه باشد، حلال و پاک است و اگر زنده خارج شود باید ذبح و تذکیه شود. 3. از جواب قبل معلوم شد. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
1. کشتن حیوانی که باردار است چه حکمی دارد؟ 2. جنینی که از بطن حیوان ذبح شده خارج میشود اگر مرده باشد حلال است یا نه؟ 3. در صورتی که بعد از مدتی جنین خارج شود (نه بلافاصله بعد از ذبح حیوان مادر)، آیا در این صورت که جنین مرده خارج میشود باز هم گوشتش حلال است؟
1. ذبح حیوان باردار، اشکالی ندارد.
2. اگر از شکم مادر تذکیه شدهاش مرده بیرون بیاید یا مرده بیرون آورده شود خوردنش حلال است و تذکیهاش به تذکیه مادرش میباشد، لیکن شرطش این است که تامّ الخلقه باشد و مو یا کرک در آورده باشد وگرنه مردار میباشد.
3. چنانچه همراه ذبح مادر مرده باشد حلال است، بلی اگر بعد از ذبح مادرش زنده باشد و خروجش از شکم مادر زائد بر مقدار متعارف طول کشیده باشد در این فرض اگر در بطن مادر مرده باشد حلال نیست.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
1. اگر حیوان حامله حلال گوشت را ذبح شرعی کنند اشکال ندارد.
2و3. اگر از شکم مادر تذکیه شدهاش مرده بیرون بیاید یا مرده بیرون آورده شود خوردنش حلال است و تذکیهاش به تذکیه مادرش میباشد، لیکن شرطش این است که تامّ الخلقه باشد و مو یا کرک در آورده باشد وگرنه میته میباشد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
1. اشکال ندارد.
2. حلال است.
3. حلال است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اگر حیوانی را سر ببرند یا شکار کنند و بچه زندهای از آن بیرون آید، چنانچه آن بچه را مطابق دستور شرع سر ببرند حلال و گرنه حرام است، اما اگر بچه با شکار کردن یا سر بریدن مادر، در شکم او مرده باشد حلال است به شرط این که خلقت بچه کامل شده و مو یا پشم در بدنش روییده باشد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
1. مانعی ندارد ولی بهتر این است که صبر کنند تا وضع حمل کند.
2. چنانچه تام الخلقه باشد و موی یا پشمش روییده باشد با تذکیه(ذبح) مادرش مذکی خواهد بود.
3. چنانچه همراه ذبح مادر مرده باشد حلال است بلی اگر بعد از ذبح مادرش زنده باشد و خروجش از شکم مادر زائد بر مقدار متعارف طول کشیده باشد در این فرض اگر در بطن مادر مرده باشد حلال نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
1. ذبح حیوان حامله بلامانع است.
2. اگر بعد از ذبح و تذکیه حیوان، جنین به صورت مرده خارج شود اگر کامل الخلقه باشد، حلال و پاک است و اگر زنده خارج شود باید ذبح و تذکیه شود.
3. از جواب قبل معلوم شد. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر از شکم حیوان زنده بچه مرده بیرون آید یا آن را بیرون بیاورند خوردن گوشتش چه صورتی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] زنی که کودک خود را شیر می داده و باردار هم بوده و در همان حال روزه ماه رمضان را هم گرفته است، و هنگام زایمان فرزندش مرده به دنیا آمد، اگر از ابتدا احتمال ضرر را می داده و در عین حال روزه گرفته است: 1. آیا روزه اش صحیح است یا خیر؟ 2. آیا دیه بر ذمّه او هست یا خیر؟ 3. اگر احتمال ضرر نمی داده، ولی بعداً معلوم شده که روزه گرفتن برای جنین ضرر داشته، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رابطه با ذبح شرعی حیوان در توضیح المسائل نکاتی است که توضیح بیشتری در خصوص آنها نیاز دارم. 1 آیا به نظر معظم له اگر جوزه به طرف تن باشد نه سر و ذبح شده باشد یعنی از بالای جوزه سر بریده باشند آیا حیوان حلال است؟ 2 در رابطه با اوداج اربعه آیا به نظر معظم له اگر سه رگ بریده شود و یک رگ بماند ذبح درست است یا نه؟
- [آیت الله خامنه ای] از حضرتعالی تقاضا می کنیم به سه سؤال زیر پاسخ فرمایید. 1. اگر زن حامله ای هنگام وضع حمل از دنیا برود، جنین موجود در رحم زن در موارد زیر چه حکمی دارد: الف: اگر روح به تازگی در او دمیده شده باشد (سه ماه یا بیشتر)، با توجه به این که احتمال مرگ جنین در صورت خارج کردن آن از رحم مادر بسیار زیاد است؟ ب: اگر عمر جنین هفت ماه یا بیشتر باشد؟ ج: اگر جنین در رحم مادر مرده باشد؟ 2. اگر زن حامله هنگام وضع حمل بمیرد، آیا بررسی کامل مرگ و زندگی جنین بر دیگران واجب است؟ 3. اگر زن حامله هنگام وضع حمل فوت کند و بچه در شکم او زنده بماند و شخصی بر خلاف متعارف با وجود زنده بودن جنین دستور دفن مادر با جنین را بدهد، نظر شما در این باره چیست؟
- [آیت الله خوئی] سر حیوانی به واسطه افتادن آهن و غیره از بدن جدا گردیده یا ذبح کننده خطا کرده و از ما فوق جوزه ذبح کرده و سر را جدا نموده ولی حیوان هنوز در حال حرکت است اگر از بقیهء گلو اوداج أربعه را با حفظ شرایط لازمه ذبح کننده حلال میشود یا نه؟
- [آیت الله خامنه ای] در صورتی که حیوان در حال مرگ باشد، آیا با بریدن جوزک می توان حیوان را حلال کرد؟ب: آیا این بریدن نیز باید رو به قبله باشد؟ج: در صورتی که در فرض (2) حیوان حلال می شود سر حیوان چه حکمی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] الف - چنانچه زنی از زنا باردار شود و اقدام به قتل فرزند طبیعی خود پس از تولّد کند حکم هر یک از صورتهای زیر را از جهت قصاص ، دیه و تعزیر بیان فرمائید : 1 - کودک از طرفین ولدالزنا بوده باشد؟ 2 - کودک فقط از طرف پدر ولدالزنا بوده باشد؟ 3 - کودک فقط از طرف مادر ولدالزنا بوده باشد؟ ب - حکم صورتی را که مادری اقدام به قتل فرزند مشروع خود پس از تولّد کند بیان فرمائید؟
- [سایر] سلام 1.متاهل 2-افسرده 3-به خاطر 2 بچه به زندگی مشترک را تحمل می کنم اما دوست دارم تنها زندگی کنم 4-آیا این کارم درست هست یا بچه ها مادر غمگین نداشته باشند بهتره؟
- [آیت الله خامنه ای] پدر و مادری جنین چهل روزه ای را سقط کرده اند چون مادر بیمار بوده و پزشکان به صورت شفاهی گفته بودند که زایمان برای مادر خطر دارد و از باردار شدن منع شده بوده است، آیا به عمل فوق دیه تعلق می گیرد یا خیر؟ در صورتی که جواب مثبت است قیمت امروزی چقدر است و به چه جایی یا کسی پرداخت گردد؟
- [سایر] 1. آیا روح انسان بعد از مرگ در قالب حیوان قرار می گیرد؟ 2. در برزخ سرگردان است؟ 3. در قرآن آمده انسان بعد از مرگ انتقال پیدا می کند به کجا و در چه زمانی؟
- [آیت الله مظاهری] اگر فهمید حیوانی را رو به قبله ذبح نکرده است آن حیوان حلال است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مطابق بعضی از روایات چند چیز در کشتن حیوانات مکروه است: 1 کارد را پشت حلقوم حیوان فرو کنند و به طرف جلو بیاورند که حلقوم از پشت بریده شود. 2 در جایی حیوان را بکشند که حیوان دیگر آن را می بیند. 3 در موقع شب یا پیش از ظهر جمعه سر حیوان را ببرند، ولی در صورت احتیاج عیبی ندارد. 4 حیوانی را که انسان خودش پرورش داده با دست خود بکشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چند چیز در ذبح حیوانات طبق بعضی از روایات مستحب است: 1 هنگام سربریدن گوسفند دستوپایش را باز بگذارند و موقع سربریدن گاو چهاردست وپایش را ببندند و هنگام کشتن شتر دودست آن را از پایین یا زیربغل به یکدیگر ببندندوپاهایش رابازگذارند و مرغ را بعد از سر بریدن رها کنندتا پروبال بزند. 2 کسی که حیوان را می کشد رو به قبله باشد. 3 پیش از کشتن حیوان آب جلو آن بگذارند. 4 کاری کنند که حیوان کمتر اذیت شود، مثلاً با سرعت سر او را ببرند.
- [آیت الله سبحانی] اگر حیوانی را شکار کنند یا سر ببرند و بچه مرده ای از شکمش بیرون آورند، و مرگ او به خاطر کشتن مادر باشد چنانچه خلقت آن بچه کامل باشد و مو یا پشم در بدنش روئیده باشد پاک و حلال است. شکار کردن با سگ شکاری
- [آیت الله مکارم شیرازی] 35 ذبح حیوانات با وسایل ماشینی در صورتی که شرایط شرعی آن مطابق آنچه در بحث ذبح حیوانات گفته شد انجام شود جایز است و چنان حیوانی پاک و حلال است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه به و سیله باز شکاری یا حیوان دیگر تربیت شده ای غیر از سگ، حیوانی را شکارکند آن شکار حلال نیست، مگر این که وقتی برسند که حیوان زنده باشد مطابق دستور شرع آن را ذبح کنند، در این صورت حلال است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] لباس نمازگزار باید از اجزاء حیوان مرده ای که خون جهنده دارد (یعنی حیوانی که اگر رگش را ببرند خون از آن جستن می کند) نباشد، بلکه اگر از حیوان حلال گوشت مرده ای مانند ماهی که خون جهنده ندارد لباس تهیّه کند احتیاط مستحب آن است که با آن نماز نخواند.
- [آیت الله بهجت] اگر حیوان حلالگوشت وحشی را با اسلحه شکار کنند، با پنج شرط حلال و بدنش پاک است: 1 اسلحه شکار مثل کارد و شمشیر برنده باشد، یا مثل نیزه و تیر، تیز باشد که بهواسطه تیز بودن، بدن حیوان را پاره کند، و اگر بهوسیله دام یا چوب و سنگ و مانند اینها حیوانی را شکار کنند بنابر اظهر پاک نمیشود و خوردن آن هم حرام است؛ و اگر حیوانی را با تفنگ شکار کنند، چنانچه گلوله آن تیز باشد که در بدن حیوان فرو رود و آن را پاره کند پاک و حلال است، و اگر گلوله تیز نباشد، بلکه با فشار در بدن حیوان فرو رود و حیوان را بکشد، یا بهسبب حرارتش بدن حیوان را بسوزاند و در اثر سوزاندن، حیوان بمیرد، پاک و حلال بودنش، اشکال دارد. 2 کسی که شکار میکند باید مسلمان باشد یا بچه مسلمان باشد که خوب و بد را بفهمد، و اگر کافر یا کسی که اظهار دشمنی با اهلبیت پیغمبر صلیاللهعلیهوآله میکند، حیوانی را شکار نماید، آن شکار حلال نیست. 3 اسلحه را برای شکار کردن حیوان بهکار ببرد، و اگر مثلاً جایی را نشانهگیری کند و ناخواسته حیوانی را بکشد، آن حیوان پاک نیست و خوردن آن هم حرام است. 4 در وقت بهکار بردن اسلحه، نام خدا را ببرد و چنانچه عمداً نام خدا را نبرد شکار حلال نمیشود، ولی اگر فراموش کند، در صورتی که معتقد به وجوبِ بردنِ نام خدا در این هنگام بوده، و یا اگر معتقد نبوده، عادت به بردن نام خدا را داشت، اشکال ندارد. 5 وقتی به حیوان برسد که مرده باشد، یا اگر زنده است به اندازه سر بریدن آن وقت نباشد؛ و چنانچه به اندازه سر بریدن وقت باشد و سر حیوان را نبُرد تا بمیرد، حرام میشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سر بریدن حیوانات با وسایل ماشینی در صورتی که شرایط شرعی آن مطابق آنچه در بحث ذبح حیوانات گفته شد انجام شود جایز است و چنین حیوانی پاک و حلال است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر حیوانی را شکار کنند یا سر ببرند وبچه مردهای از شکمش بیرون آورند، چنانچه خلقت آن بچه کامل باشد ومو یا پشم در بدنش روییده باشد پاک وحلال است در صورتی که به واسطه کشتن مادرش مرده باشد ولی اگر پیش از آن مرده باشد، نجس وحرام است.