1. یکی از مبطلات نماز، حرف زدن از روی عمد است؛ یعنی اگر عمداً حرف بزند حتّی یک جمله، یا یک کلمه، حتّی کلمه دو حرفی مانند «من» و «ما» نماز باطل است، بلکه بنا بر احتیاط واجب[1] اگر دو حرف معنی‌دار هم نباشد نماز باطل می‌شود. اما سخن گفتن از روی سهو و فراموشی و نسیان، نماز را باطل نمی‌کند.[2] و اگر نمازگزار از روی سهو و فراموشی حرفی بزند، پس از نماز باید دو سجده سهو بجا آورد.[3] 2. اگر سجده سهو را بعد از سلام نماز عمداً به جا نیاورد، معصیت کرده و واجب است هر چه زودتر آن را انجام دهد و چنان‌چه سهواً به جا نیاورد، هر وقت یادش آمد باید فوراً انجام دهد و لازم نیست نماز را دوباره بخواند.[4] 3. در حرف زدن عمدی که موجب باطل شدن نماز می‌شود، فرقی میان صحبت کردن به زبان فارسی، و یا عربی و یا هر زبان دیگری نیست. و اگر سهواً باشد، باید سجده سهو بجا آورد. [1] . منظور از احتیاط در مبطلات نماز آن است که نماز را تمام کرده بعد اعاده کند. امام خمینی، توضیح المسائل (محشّٰی)، گردآورنده: بنی هاشمی خمینی، سید محمد حسین، ج 1، ص 619، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [2] . ر.ک: همان، ص 618 – 620. [3] . همان، ص 669. [4] . همان، ص 673.
فارسی صحبت کردن در یک سجده چه حکمی دارد؟ آیا سجده سهو باید خواند اگر همان لحظه نخوانده باشی، نماز را باید مجدد خواند؟
1. یکی از مبطلات نماز، حرف زدن از روی عمد است؛ یعنی اگر عمداً حرف بزند حتّی یک جمله، یا یک کلمه، حتّی کلمه دو حرفی مانند «من» و «ما» نماز باطل است، بلکه بنا بر احتیاط واجب[1] اگر دو حرف معنیدار هم نباشد نماز باطل میشود. اما سخن گفتن از روی سهو و فراموشی و نسیان، نماز را باطل نمیکند.[2] و اگر نمازگزار از روی سهو و فراموشی حرفی بزند، پس از نماز باید دو سجده سهو بجا آورد.[3]
2. اگر سجده سهو را بعد از سلام نماز عمداً به جا نیاورد، معصیت کرده و واجب است هر چه زودتر آن را انجام دهد و چنانچه سهواً به جا نیاورد، هر وقت یادش آمد باید فوراً انجام دهد و لازم نیست نماز را دوباره بخواند.[4]
3. در حرف زدن عمدی که موجب باطل شدن نماز میشود، فرقی میان صحبت کردن به زبان فارسی، و یا عربی و یا هر زبان دیگری نیست. و اگر سهواً باشد، باید سجده سهو بجا آورد. [1] . منظور از احتیاط در مبطلات نماز آن است که نماز را تمام کرده بعد اعاده کند. امام خمینی، توضیح المسائل (محشّٰی)، گردآورنده: بنی هاشمی خمینی، سید محمد حسین، ج 1، ص 619، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [2] . ر.ک: همان، ص 618 – 620. [3] . همان، ص 669. [4] . همان، ص 673.
- [آیت الله خامنه ای] آیا در سجده می توان بعد از ذکر سجده دعایی به زبان فارسی خواند؟ یا فقط دعایی به زبان فارسی خواند؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا اگر در سجده دعایی را سهواً به فارسی بگوییم و بعد از نماز دو سجده سهو بجا آوریم نماز صحیح است؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر شخصی سجده سهو را فراموش کند و بعد از شروع نماز دوم، یعنی در بین نماز یادش بیاید که سجده سهو نماز اول را انجام نداده است چه وظیفهای دارد؟ ج) پس از اتمام نماز دوم، فوراً بهجا آورد. س: اگر شخصی بعد از نماز اول، سجده سهوی را که بر او واجب شده بود، فراموش کند و در بین نماز دوم یادش بیاید، در صورت وجوب سجده سهو مجدّد در نماز دوم، تکلیف او چیست؟ آیا باید اول سجده سهو مربوط به نماز دوم را بهجا آورد یا مربوط به نماز اول را؟
- [آیت الله بروجردی] نماز گزار حمد را فراموش کرد، سوره را خواند داخل رکن شد، بعد از نماز قضای حمد و سجده سهو لازم است یا خیر؟
- [آیت الله جوادی آملی] بعد از نمازی که سجده سهو در آن واجب شده است به جا آوردن سجده سهو، برای آن نماز مقدم است یا سجده به خاطر سهو نمازهای گذشته؟
- [سایر] آیا می شود به فارسی دعا کرد ؟ اگر به عربی دعا کنیم بهترمستجاب می شود ؟ آیا می شود نماز را به فارسی خواند ؟
- [آیت الله بهجت] اگر در یک نماز بیش از یک مورد سجده سهو پیش آمد؛ آیا خواندن یک سجده سهو کفایت می کند؟
- [آیت الله بهجت] آیا باید در همان لحظه خسوف و کسوف نماز آیات را خواند و یا می شود کمی تأخیر انداخت؟
- [سایر] سلام، امام رضا (ع) در ایران فارسی صحبت می کردند؟
- [سایر] چرا باید نماز را به زبان عربی خواند؟ آیا نمی توان آن را به صورت فارسی به جا آورد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز احتیاط و سجده و تشهد فراموش شده را باید رو به قبله خواند، و سجده سهو را نیز بنابر احتیاط لازم باید رو به قبله به جا آورد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کارهایی که در اصل نماز واجب سجده سهو را واجب میکند در نماز احتیاط موجب سجده سهو نمیشود بنابراین اگر در نماز احتیاط چیزی که رکن نیست سهواً کم یا زیاد شود، سجده سهو ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] برای کم و زیاد کردن اجزاء نماز احتیاط از روی سهو، سجده سهو واجب نیست.
- [آیت الله خوئی] اگر در نماز نافل کاری کند که برای آن در نماز واجب سجدة سهو واجب میشود، یا یک سجده یا تشهد را فراموش نماید، لازم نیست بعد از نماز سجدة سهو یا قضای سجده و تشهد را بهجا آورد.
- [آیت الله بهجت] اگر کاری کند که در نمازهای یومیه برای آن سجده سهو لازم است، بنابر اظهر در نماز عید سجده سهو لازم نیست، اگرچه احوط آن است که سجده سهو بهجا آورد.
- [آیت الله بهجت] اگر چیزی را که غلط خوانده دوباره بهطور صحیح بخواند، برای دوباره خواندن آن سجده سهو واجب نیست، و همچنین اگر در بین نماز احتیاط موجبات سجده سهو پیش بیاید، بنابر اظهر سجده سهو واجب نمیشود.
- [آیت الله بهجت] اگر چیزی را که غلط خوانده دوباره به طور صحیح بخواند برای دوباره خواندن آن سجده سهو واجب نیست، و همچنین اگر در بین نماز احتیاط موجبات سجده سهو پیش بیاید، بنابر اظهر سجده سهو واجب نمی شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر بعد از سلام نماز یادش بیاید که یک رکعت یا بیشتر از اخر نماز را نخوانده چنانچه کاری انجام داده که اگر در نماز عمدا یا سهوا اتفاق بیفتد نماز را باطل می کند مثلا پشت به قبله کرده نمازش باطل است و اگر چنین کاری انجام نداده باید فورا مقداری را که فراموش کرده به جا اورد و برای سلام زیادی بنابر احتیاط واجب دو سجده سهو بنماید و همچنین دو سجده سهو دیگر اگر تشهد زیاد کرده باشد
- [آیت الله بهجت] اگر تشهّد را فراموش کند و بایستد و پیش از رکوع یادش بیاید که تشهّد را نخوانده، باید بنشیند و تشهد را بخواند و بقیه نماز را مطابق معمول بخواند، سپس بعد از اتمام نماز دو سجده سهو برای ایستادن بیجا و دو سجده سهو برای قرائت یا تسبیحات زیادی در صورتی که خوانده باشد نیز بهجا آورد؛ و اگر در رکوع یا بعد از آن یادش بیاید، باید نماز را مطابق معمول تمام کند و بعد از سلام نماز، تشهد را قضا کند و بنابر احتیاط واجب برای تشهّد فراموش شده دو سجده سهو بهجا آورد.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که باید سجده یا تشهّد را قضا نماید، اگر برای کار دیگری هم سجده سهو بر او واجب شود، باید بعد از نماز سجده یا تشهّد را قضا نماید، بعد سجده سهو را بجا آورد.