با سلام و احترام، چرا قبل از 6 سالگی بر بچه نماز میت نمی‌خوانند و بعد از 6 سال این امر شرعی واجب می‌شود؟ آیا دلیل و سندی مطابق با آیات و احادیث وجود دارد و ائمه(ع) نیز بر این شیوه عمل می‌نمودند؟
مراجع تقلید در این زمینه فرموده‌اند: "نماز خواندن بر میّت مسلمان، اگر چه بچه باشد واجب است، ولی باید پدر و مادر آن بچه یا یکی از آنان مسلمان باشند و شش سال بچه تمام شده باشد." [1] مسلماً آنچه در رساله‌های عملیه بیان می‌شود بر مبنای ادله شرعی است. و با توجه به اینکه این مسئله تعبدی بوده و صرفاً از روایات استخراج می‌شود این فتوا نیز (که بین فقها مشهور است) بر گرفته از احادیثی در این باب است، از جمله روایتی که در کتاب شریف «من لا یحضره الفقیه» آمده و متن آن از این قرار است: « از امام باقر(ع) سؤال شد: تا چه سنّی نماز میّت بر جنازه طفل واجب می‌شود؟ آن حضرت فرمودند: هنگامی که بفهمد نماز یعنی چه و قدرت تمیز داشته باشد و شش سالش تمام باشد. »[2] در این روایت، گویا تلازمی میان فهمیدن نماز از طرف مرده و نماز گزاردن بر او اعلام شده که البته ممکن است این تمام علت نباشد.   [1] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، ج‌1، ص 333مسأله 594، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [2] . قمّی، صدوق، محمّد بن علی بن بابویه، من لا یحضره الفقیه، ج‌1، ص 168، ح 488 ، دفتر انتشارات اسلامی، قم، دوم، 1413 ه‍ ق.
عنوان سوال:

با سلام و احترام، چرا قبل از 6 سالگی بر بچه نماز میت نمی‌خوانند و بعد از 6 سال این امر شرعی واجب می‌شود؟ آیا دلیل و سندی مطابق با آیات و احادیث وجود دارد و ائمه(ع) نیز بر این شیوه عمل می‌نمودند؟


پاسخ:

مراجع تقلید در این زمینه فرموده‌اند:
"نماز خواندن بر میّت مسلمان، اگر چه بچه باشد واجب است، ولی باید پدر و مادر آن بچه یا یکی از آنان مسلمان باشند و شش سال بچه تمام شده باشد." [1]
مسلماً آنچه در رساله‌های عملیه بیان می‌شود بر مبنای ادله شرعی است. و با توجه به اینکه این مسئله تعبدی بوده و صرفاً از روایات استخراج می‌شود این فتوا نیز (که بین فقها مشهور است) بر گرفته از احادیثی در این باب است، از جمله روایتی که در کتاب شریف «من لا یحضره الفقیه» آمده و متن آن از این قرار است:
« از امام باقر(ع) سؤال شد: تا چه سنّی نماز میّت بر جنازه طفل واجب می‌شود؟ آن حضرت فرمودند: هنگامی که بفهمد نماز یعنی چه و قدرت تمیز داشته باشد و شش سالش تمام باشد. »[2]
در این روایت، گویا تلازمی میان فهمیدن نماز از طرف مرده و نماز گزاردن بر او اعلام شده که البته ممکن است این تمام علت نباشد.   [1] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، ج‌1، ص 333مسأله 594، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [2] . قمّی، صدوق، محمّد بن علی بن بابویه، من لا یحضره الفقیه، ج‌1، ص 168، ح 488 ، دفتر انتشارات اسلامی، قم، دوم، 1413 ه‍ ق.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین