آیا خرید و فروش مزایده‌ای موتورسیکلتهای راهنمایی و رانندگی که مالکان آنها راضی نیستند، جایز است؟ (چه بسا راکبین این موتورها به دلیل جریمه سنگین و فقر مالی توانایی ترخیص موتور خود را ندارند)، آیا تصرف راهنمایی و رانندگی در آنها حکم غصب را ندارد؟
ملاک در این‌گونه امور، قوانین و مقررات مربوطه می‌باشد، و اگر به حکم حاکم شرع و یا با استناد به قانون جاری دولت اسلامی، در مورد وسایل نقلیه­ای که صاحبان آن مرتکب تخلف شده­اند، مزایده­ای صورت پذیرد، مانعی ندارد. البته برخی از فقها، هر چند خریدهای گذشته را صحیح می‌شمرند، اما احتیاط را در شرکت­نکردن در چنین معاملاتی می‌دانند.[1]    ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): ملاک در این‌گونه امور، قوانین و مقررات مربوطه می‌باشد و اگر به حکم حاکم شرع و یا با استناد به قانون جاری دولت اسلامی صورت گیرد مانعی ندارد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): احتیاط کنید و خریداری نکنید اما آنچه را در حال حاضر خریده‌اید اشکالی ندارد. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): در موارد مذکور به مقتضای قوانین عمل شود. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): اگر این مزایده‌ها طبق قوانین باشد و مسئولین امر اجازه این کار را داشته باشند خرید و فروش آنها جایز است. لینک به سایت استفتائات   [1] . آیت الله مکارم شیرازی. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
عنوان سوال:

آیا خرید و فروش مزایده‌ای موتورسیکلتهای راهنمایی و رانندگی که مالکان آنها راضی نیستند، جایز است؟ (چه بسا راکبین این موتورها به دلیل جریمه سنگین و فقر مالی توانایی ترخیص موتور خود را ندارند)، آیا تصرف راهنمایی و رانندگی در آنها حکم غصب را ندارد؟


پاسخ:

ملاک در این‌گونه امور، قوانین و مقررات مربوطه می‌باشد، و اگر به حکم حاکم شرع و یا با استناد به قانون جاری دولت اسلامی، در مورد وسایل نقلیه­ای که صاحبان آن مرتکب تخلف شده­اند، مزایده­ای صورت پذیرد، مانعی ندارد. البته برخی از فقها، هر چند خریدهای گذشته را صحیح می‌شمرند، اما احتیاط را در شرکت­نکردن در چنین معاملاتی می‌دانند.[1]   
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
ملاک در این‌گونه امور، قوانین و مقررات مربوطه می‌باشد و اگر به حکم حاکم شرع و یا با استناد به قانون جاری دولت اسلامی صورت گیرد مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
احتیاط کنید و خریداری نکنید اما آنچه را در حال حاضر خریده‌اید اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در موارد مذکور به مقتضای قوانین عمل شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر این مزایده‌ها طبق قوانین باشد و مسئولین امر اجازه این کار را داشته باشند خرید و فروش آنها جایز است.
لینک به سایت استفتائات   [1] . آیت الله مکارم شیرازی. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین