آیا نیتی که در ابتدای نماز انسان دارد باید تا آخر نماز ادامه یابد؟ به دیگر سخن، اگر نمازگزار در بین نماز نیت کند که نماز را قطع کند، اما مبطلی انجام ندهد نمازش باطل می‌شود؟
نظر مراجع تقلید در این باره مختلف است، برخی‌ می‌گویند، اگر در اثنای نماز، چنین قصدی کند و با این حال، نماز را تمام کند، نمازش باطل است.[1] اما برخی دیگر معتقدند، تا زمانی که نمازگزار، مرتکب مبطلی نشده نمازش باطل نمی‌شود.[2] ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): به طور کلی اگر در اثنای نماز، قصد شکستن نماز نماید یا قصد کند کاری را که نماز را باطل می‌‏کند انجام دهد و توجه هم داشته باشد که این کار با نماز منافات دارد، چنانچه با این حال، نماز را تمام کند، نمازش باطل است و همچنین است اگر با همان نیّت، برخی از اجزای نماز را بخواند سپس به نیّت اوّلش برگردد و به آنچه آورده اکتفا کند. و اگر بدون آن‏که چیزی از نماز را انجام دهد، به نیّت اوّلش برگردد، نماز باطل نمی‌‏شود. چنان‏که اگر نماز را با همان نیّت تمام کند، یا بعض اجزای آن را در همان حال بخواند، در حالی که توجه نداشته است که آنچه که گفته شد (کاری که نماز را باطل می‌‏کند) با نماز منافات دارد، بنابر اقوی نمازش باطل نیست و احتیاط (مستحب) آن است که در تمام این صورت‏ها نماز را تمام کند، سپس اعاده نماید. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): در فرض سؤال شما نماز باطل نمی‌شود. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): انسان باید از اول تا آخر نماز به نیت خود باقی باشد و چنانچه از نماز غافل شود یا عمداً از نیت نماز خارج شود نمازش باطل است. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): مادامی که فرد مرتکب مبطلی نشده نمازش باطل نمی‌شود، ولی آن مقدار از اذکاری که بدون نیت یا همراه با تردید بوده باید از سر بگیرد. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): مادامی که در نماز عملی که موجب بطلان نماز باشد از وی سر نزند نماز صحیح است.  لینک به سایت استفتائات   [1] . آیات عظام خامنه‌ای و صافی گلپایگانی. [2] . آیات عظام  سیستانی، نوری‌ همدانی و هادوی تهرانی. [3] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
عنوان سوال:

آیا نیتی که در ابتدای نماز انسان دارد باید تا آخر نماز ادامه یابد؟ به دیگر سخن، اگر نمازگزار در بین نماز نیت کند که نماز را قطع کند، اما مبطلی انجام ندهد نمازش باطل می‌شود؟


پاسخ:

نظر مراجع تقلید در این باره مختلف است، برخی‌ می‌گویند، اگر در اثنای نماز، چنین قصدی کند و با این حال، نماز را تمام کند، نمازش باطل است.[1] اما برخی دیگر معتقدند، تا زمانی که نمازگزار، مرتکب مبطلی نشده نمازش باطل نمی‌شود.[2]
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
به طور کلی اگر در اثنای نماز، قصد شکستن نماز نماید یا قصد کند کاری را که نماز را باطل می‌‏کند انجام دهد و توجه هم داشته باشد که این کار با نماز منافات دارد، چنانچه با این حال، نماز را تمام کند، نمازش باطل است و همچنین است اگر با همان نیّت، برخی از اجزای نماز را بخواند سپس به نیّت اوّلش برگردد و به آنچه آورده اکتفا کند. و اگر بدون آن‏که چیزی از نماز را انجام دهد، به نیّت اوّلش برگردد، نماز باطل نمی‌‏شود. چنان‏که اگر نماز را با همان نیّت تمام کند، یا بعض اجزای آن را در همان حال بخواند، در حالی که توجه نداشته است که آنچه که گفته شد (کاری که نماز را باطل می‌‏کند) با نماز منافات دارد، بنابر اقوی نمازش باطل نیست و احتیاط (مستحب) آن است که در تمام این صورت‏ها نماز را تمام کند، سپس اعاده نماید.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال شما نماز باطل نمی‌شود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
انسان باید از اول تا آخر نماز به نیت خود باقی باشد و چنانچه از نماز غافل شود یا عمداً از نیت نماز خارج شود نمازش باطل است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
مادامی که فرد مرتکب مبطلی نشده نمازش باطل نمی‌شود، ولی آن مقدار از اذکاری که بدون نیت یا همراه با تردید بوده باید از سر بگیرد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
مادامی که در نماز عملی که موجب بطلان نماز باشد از وی سر نزند نماز صحیح است.  لینک به سایت استفتائات   [1] . آیات عظام خامنه‌ای و صافی گلپایگانی. [2] . آیات عظام  سیستانی، نوری‌ همدانی و هادوی تهرانی. [3] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین