اگر عوض‌کردن آن ممکن باشد، باید تعویض شود و اگر برداشتن آن ممکن نباشد یا برای زخم ضرر داشته باشد، این دستمال یا چسب مانند جبیره خواهد بود. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): اگر عوض‌کردن آن ممکن باشد، باید تعویض شود و اگر برداشتنش ممکن نباشد یا برای زخم ضرر دارد، مانند جبیره است به نحوی که پارچه پاکی را بطوری که جزء جبیره حساب شود روی آن بگذارید و دست تر روی آن بکشید. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر آب برای زخم ضرر داشته باشد می‌توانید روی خود چسب زخم با دست نم‌دار دست بکشید. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): اگر متمکّن از تعویض باشد باید برای نماز دستمال و یا چسب پاک جایگزین شود و اما نسبت به وضوء اگر آب برای زخم مضر نباشد باید بعد از گرفتن آن وضوء به نحو متعارف گرفت و اگر وظیفه اش وضوی جبیره باشد لازم است حتی الامکان دستمال پاک جایگزین شود. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
اگر دستمال یا چسبی که روی زخم گذاشتهایم بیش از یک درهم(اندازهای که در بدن یا لباس نمازگزار وجودش بلا مانع است) توسط زخم خونی شود میشود با آن نماز خواند؟
اگر عوضکردن آن ممکن باشد، باید تعویض شود و اگر برداشتن آن ممکن نباشد یا برای زخم ضرر داشته باشد، این دستمال یا چسب مانند جبیره خواهد بود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
اگر عوضکردن آن ممکن باشد، باید تعویض شود و اگر برداشتنش ممکن نباشد یا برای زخم ضرر دارد، مانند جبیره است به نحوی که پارچه پاکی را بطوری که جزء جبیره حساب شود روی آن بگذارید و دست تر روی آن بکشید.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر آب برای زخم ضرر داشته باشد میتوانید روی خود چسب زخم با دست نمدار دست بکشید.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
اگر متمکّن از تعویض باشد باید برای نماز دستمال و یا چسب پاک جایگزین شود و اما نسبت به وضوء اگر آب برای زخم مضر نباشد باید بعد از گرفتن آن وضوء به نحو متعارف گرفت و اگر وظیفه اش وضوی جبیره باشد لازم است حتی الامکان دستمال پاک جایگزین شود. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله علوی گرگانی] بدن کسی خونی بوده و با آن نماز خواند، در حالی که نمیدانسته بیش از مقدار یک درهم است، بعد متوجّه شده تکلیف چیست؟
- [آیت الله مظاهری] اگر در دو جای بدن یا لباس لکه خونی که هر کدام به اندازه حدوداً یک درهم است باشد، آیا نماز خواندن با آن مشکل دارد ؟
- [آیت الله بهجت] اگر محل غایط را با سنگ یا دستمال پاک کنند، آیا برطرف شدن لزجی غایط از محل لازم است یا نه؟ و آیا اگر انسان عرق کند و یا محل غایط خیس شود، موجب نجاست بدن یا لباس می شود؟ و آیا در این صورت می توان با این بدن و لباس نماز خواند؟
- [آیت الله اردبیلی] در مواردی که تطهیر بدن یا لباس به دلیل زخم یا بیماری، دارای حرج شخصی یا نوعی باشد و از موارد عفو قروح و جروح محسوب نشود، نماز را چگونه باید خواند؟
- [آیت الله اردبیلی] در لباس نمازگزار مقداری خون هست؛ ولی نمیداند که به اندازه درهم است یا کمتر از آن. آیا نماز با آن صحیح است؟
- [آیت الله اردبیلی] خونی به مقدار کمتر از درهم، در لباس وجود دارد که معلوم نیست خون حیض و نفاس و استحاضه است یا خونی که از رگ بریده خارج شده است. آیا نماز با آن مجزی است یا خیر؟
- [آیت الله علوی گرگانی] بعد از اتمام غسل میّت خونی از بدن او جاری شود آیا میشود قبل از تطهیر بدن و کفن نماز میّت بر او خواند؟
- [آیت الله بهجت] اگر در روی بدن یا لباس چندین لکّه ی خون باشد که هر کدام از مقدار یک درهم کمتر، ولی مجموعا از مقدار درهم بیشتر است، آیا نماز خواندن با آن ها اشکال دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در دو جای بدن یا لباس لکّه خون، هر کدام به اندازه حدوداً یک درهم باشد آیا نماز خواندن اشکال دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر در دو جای بدن یا لباس، لکه خون و هر کدام کمتر از اندازه یک درهم باشد، آیا نماز خواندن اشکال دارد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر بدن یا لباس خونی نباشد ولی به واسطه رسیدن به خون نجس شود اگر مقداری که نجس شده کمتر از درهم باشد، میشود با آن نماز خواند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بدن یا لباس خونی نشود، ولی به واسطه رسیدن به خون، متنجّس شود، اگرچه مقداری که متنجس شده کمتر از درهم باشد، نمیتوان با آن نماز خواند.
- [آیت الله جوادی آملی] .کسی که بدنش زخم است اگر در بدن یا لباس خود , خونی بیش از درهم ببیند و احتمال قابل اعتنا دهد که از همان زخم است , اقامه نماز با آن, اشکال ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که بدنش زخم است، اگر در بدن یا لباس خود خونی که بیشتر از درهم است ببیند و نداند از زخم است یا خون دیگر احتیاط این است که با آن نماز نخواند.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که بدنش زخم است اگر در بدن یا لباس خود خونی ببیند که به مقدار درهم یا بیشتر از ان است و نداند از زخم است یا خون دیگر جایز نیست با ان نماز بخواند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که بدنش زخم است؛ اگر در بدن یا لباس خود خونی که بیشتر از درهم است ببیند و نداند از زخم است یا خون دیگر؛ جایز نیست که با آن نماز بخواند.
- [آیت الله سیستانی] کسی که بدنش زخم است ، اگر در بدن یا لباس خود خونی که بیشتر از درهم است ببیند و نداند از زخم است یا خون دیگر ، احتیاط واجب آن است که با آن نماز نخواند .
- [آیت الله خوئی] کسی که بدنش زخم است، اگر در بدن یا لباس خود خونی که بیشتر از درهم ببیند، و نداند از زخم است یا خون دیگر، جایز نیست با آن نماز بخواند.
- [آیت الله بهجت] کسی که بدنش زخم است، اگر در بدن یا لباس خود خونی که بیشتر از دِرهم است ببیند و نداند از زخم است یا خون دیگر، بنابر اظهر جایز است با آن نماز بخواند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خون دهان و بینی حکم زخم بدن را ندارد و اگر لباس و بدن به واسطه آن نجس شود نمی توان با آن نماز خواند مگر این که کمتر از درهم باشد. ولی خون بواسیر حکم خون زخم بدن را دارد و نماز با آن اشکال ندارد.