مراجع تقلید می‌گویند، در شب عید فطر، شخصی که نان‌خور صاحب‌خانه است، فطریه‌اش بر عهده صاحب‌خانه می‌باشد. اما درباره‌ی اینکه نان‌خور به چه کسی گفته می‌شود بین فقها اختلاف نظر است. اکثر فقها می‌گویند شخص میهمان با یک شب، نانخور، محسوب نمی‌شود، اما برخی از مراجع[1] ، میهمان در یک شب را هم نانخور شمرده و چنانچه قبل از غروب، وارد منزل صاحبخانه شده باشد، زکات فطره وی را بر عهده صاحب‌خانه می‌دانند. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): میهمان اگر نانخور صاحب‌خانه محسوب شود کفاره او به عهده‌ی میزبان است مگر اینکه _میهمان_فطریه را به وکالت از طرف او پرداخت نماید. توجه داشته باشید میهمان با یک شب نانخور محسوب نمی‌شود و فطریه به عهده خودش می‌باشد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): فطره میهمان بر عهده صاحبخانه نیست، مگر اینکه برای چند شب میهمان او باشد، به طوری که نان خور او محسوب شود. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): کسی که تنها برای افطار شب عید دعوت شده نان خور به حساب نمی‏آید، و فطره‌اش بر صاحبخانه نیست. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): چنانچه میهمان قبل از غروب وارد بر صاحبخانه شود و آن شب نانخور وی باشد زکات فطره اش بر عهدۀ میزبان است. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): در هر دو فرض بر عهده صاحب خانه است. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): مهمانی که قبل از غروب آفتاب شب عید فطر وارد منزل انسان می‌شود اگر بنا دارد مدّتی مهمان بوده به گونه‏ ای که «نان‏ خور» بشمار می‏ آید، زکات فطره وی بر صاحب‌خانه واجب است، ولی اگر تنها همان شب را مهمان است زکات فطره او بر صاحب خانه واجب نیست، هر چند احتیاط مستحبّ آن است که زکات فطره او را هم بدهد و اگر در طول ماه رمضان نان‏ خور انسان باشد، زکات فطره وی بر انسان واجب است. در مواردی که به طور مسلّم نمی‏ توان زکات را به گردن مهمان یا صاحبخانه دانست، چنانچه یکی از آن دو با اجازه دیگری زکات فطره را به نیّت کسی که واقعاً زکات فطره به گردن او است بدهد، کافی است و بر دیگری پرداخت مجدّد زکات فطره لازم نیست. لینک به سایت استفتائات [1] . آیت الله صافی گلپایگانی. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
سلام، 1. فطریه مهمانی که فقط شب عید فطر مهمان شده است، به عهده کیست؟ 2. فطریه مهمانی که چند روز قبل از شب عید و شب عید مهمان است به عهده چه کسی است؟
مراجع تقلید میگویند، در شب عید فطر، شخصی که نانخور صاحبخانه است، فطریهاش بر عهده صاحبخانه میباشد. اما دربارهی اینکه نانخور به چه کسی گفته میشود بین فقها اختلاف نظر است.
اکثر فقها میگویند شخص میهمان با یک شب، نانخور، محسوب نمیشود، اما برخی از مراجع[1] ، میهمان در یک شب را هم نانخور شمرده و چنانچه قبل از غروب، وارد منزل صاحبخانه شده باشد، زکات فطره وی را بر عهده صاحبخانه میدانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
میهمان اگر نانخور صاحبخانه محسوب شود کفاره او به عهدهی میزبان است مگر اینکه _میهمان_فطریه را به وکالت از طرف او پرداخت نماید. توجه داشته باشید میهمان با یک شب نانخور محسوب نمیشود و فطریه به عهده خودش میباشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
فطره میهمان بر عهده صاحبخانه نیست، مگر اینکه برای چند شب میهمان او باشد، به طوری که نان خور او محسوب شود.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
کسی که تنها برای افطار شب عید دعوت شده نان خور به حساب نمیآید، و فطرهاش بر صاحبخانه نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه میهمان قبل از غروب وارد بر صاحبخانه شود و آن شب نانخور وی باشد زکات فطره اش بر عهدۀ میزبان است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
در هر دو فرض بر عهده صاحب خانه است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
مهمانی که قبل از غروب آفتاب شب عید فطر وارد منزل انسان میشود اگر بنا دارد مدّتی مهمان بوده به گونه ای که «نان خور» بشمار می آید، زکات فطره وی بر صاحبخانه واجب است، ولی اگر تنها همان شب را مهمان است زکات فطره او بر صاحب خانه واجب نیست، هر چند احتیاط مستحبّ آن است که زکات فطره او را هم بدهد و اگر در طول ماه رمضان نان خور انسان باشد، زکات فطره وی بر انسان واجب است. در مواردی که به طور مسلّم نمی توان زکات را به گردن مهمان یا صاحبخانه دانست، چنانچه یکی از آن دو با اجازه دیگری زکات فطره را به نیّت کسی که واقعاً زکات فطره به گردن او است بدهد، کافی است و بر دیگری پرداخت مجدّد زکات فطره لازم نیست.
لینک به سایت استفتائات [1] . آیت الله صافی گلپایگانی. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله نوری همدانی] فطریه مهمانی که بعد از ظهر و یا هنگام غروب عید فطر وارد منزل ما میشود به عهده کیست؟
- [آیت الله خوئی] قبل از غروب عید فطر شد مهمانی آمد و افطار کرد و بعد از دو ساعت رفت، فطره او به عهده کیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر مهمان فقط شب عید فطر و قبل از غروب وارد خانه من شود و افطار کند و صبح بعد صبحانه و نهار خورده و برود زکاة فطره او بر عهده کیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] باسلام محضر آیه الله العظمی نوری همدانی مد ظله العالی اگر مهمانی چند روز در منزل میزبان بماند و نزدیک غروب شب عید فطر بیرون برود و بعد از مغرب و نماز بیاید، آیا فطریه او بر عهده میزبان میباشد
- [آیت الله نوری همدانی] شب عید فطر و قبل از آن فرزندم، که هنوز مستقل نشده و نان خور من هست در پادگان بوده زکاة فطره او بر عهده کیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در توضیح المسائل فرموده اید: فطره مهمانی که نان خور حساب می شود بر صاحب خانه واجب است، سؤال این است که اگر کسی فقط شب عید فطر مهمان باشد آیا نان خور حساب می شود؟
- [آیت الله نوری همدانی] با سلام منظور از نانخور برای پرداخت زکات فطره چیست؟ آیا کسی که فقط به عنوان مهمان عادی در شب عید فطر به منزل کسی می رود، نانخور صاحب خانه محسوب می شود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] روحانی چنانچه شب عید فطر در محلّ تبلیغ به منزلی دعوت شود فطریهاش به عهده کیست؟
- [آیت الله سبحانی] اگر مرجع تقلید میزبان می گوید با یک شب ماندن مهمان، نان خور محسوب می شود و مرجع تقلید مهمان می گوید نان خور محسوب نمی شود فطریه بر عهده کیست؟
- [آیت الله اردبیلی] در روز عید مبارک فطر اگر مهمان باشیم شرایط فطریه به چه صورت خواهد بود؟ آیا صاحبخانه باید فطریه را بدهد یا نه؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی هنگام غروب شب عید فطر دیوانه باشد، زکات فطره بر او واجب نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر کسی موقع غروب شب عید فطر دیوانه باشد زکات فطره بر او واجب نیست
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کسی هنگام غروب شب عید فطر دیوانه باشد، زکات فطره بر او واجب نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] فطره مهمانی که پیش از غروب شب عید فطر با رضایت صاحبخانه وارد شده ونان خور او حساب میشود، بر او واجب است.
- [آیت الله علوی گرگانی] فطره مهمانی که بعد از غروب شب عید فطر وارد میشود، بر صاحبخانه واجب نیست اگر چه در خانه او هم افطار کند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] فطره مهمانی که پیش از غروب شب عید فطر با رضایت صاحبخانه وارد شده و نان خور او حساب می شود؛ بر او واجب است.
- [آیت الله مظاهری] کسی که قبل از غروب شب عید فطر، زکات فطره بر او واجب نیست، اگر تا پیش از ظهر روز عید شرطهای واجب شدن زکات فطره در او پیدا شود، مستحب است زکات فطره را بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] فطره مهمانی که پیش از غروب شب عید فطر بر صاحبخانه وارد شده و نانخور او حساب میشود، بر میزبان واجب است.
- [آیت الله سبحانی] فطره مهمانی که پیش از غروب شب عید فطر با رضایت صاحبخانه وارد شده و عرفاً نان خور او حساب می شود بر او واجب است.
- [آیت الله خوئی] فطرة مهمانی که پیش از غروب شب عید فطر با رضایت صاحبخانه وارد شده و نانخور او حساب میشود، بر او واجب است.