به طور کلی در این‌باره، اطمینان خود مکلف، ملاک است.[1] البته اذان مؤذنی که مورد اطمینان و وقت‌شناس باشد نیز برای هر محل و منطقه‌ای معتبر است.[2] لذا در استفتایی که در این زمینه از برخی مراجع تقلید به عمل آمده، ایشان اذان پخش شده از صدا و سیمای جمهوری اسلامی را برای انجام نماز و روزه، حجت و کافی دانسته‌اند.[3] البته رعایت احتیاط، در این‌باره خصوصاً در نماز صبح، مناسب است.[4] [1] . ر.ک: خامنه‌ای، سید علی، أجوبة الاستفتاءات، ص 72، دفتر معظم له، قم، اول، 1424 ه‍ ق. [2] . ر.ک: صافی گلپایگانی، لطف الله، جامع الأحکام ، ج‌1، ص 64، انتشارات حضرت معصومه، قم، چهارم، 1417 ه‍ ق. [3] . ر.ک: فاضل لنکرانی، محمد، جامع المسائل، ج‌1، ص 98، س 323 ، انتشارات امیر قلم، قم، یازدهم، ه‍ ق. [4] . خامنه‌ای، سید علی، أجوبة الاستفتاءات، ص 37، س 362.
آیا اذانی که از رادیو و تلویزیون جمهوری اسلامی پخش میشود، برای اطمینان یافتن از حصول وقت نماز کفایت میکند یا خیر؟ منظور از یقین در وقت نماز چیست؟
به طور کلی در اینباره، اطمینان خود مکلف، ملاک است.[1] البته اذان مؤذنی که مورد اطمینان و وقتشناس باشد نیز برای هر محل و منطقهای معتبر است.[2] لذا در استفتایی که در این زمینه از برخی مراجع تقلید به عمل آمده، ایشان اذان پخش شده از صدا و سیمای جمهوری اسلامی را برای انجام نماز و روزه، حجت و کافی دانستهاند.[3]
البته رعایت احتیاط، در اینباره خصوصاً در نماز صبح، مناسب است.[4] [1] . ر.ک: خامنهای، سید علی، أجوبة الاستفتاءات، ص 72، دفتر معظم له، قم، اول، 1424 ه ق. [2] . ر.ک: صافی گلپایگانی، لطف الله، جامع الأحکام ، ج1، ص 64، انتشارات حضرت معصومه، قم، چهارم، 1417 ه ق. [3] . ر.ک: فاضل لنکرانی، محمد، جامع المسائل، ج1، ص 98، س 323 ، انتشارات امیر قلم، قم، یازدهم، ه ق. [4] . خامنهای، سید علی، أجوبة الاستفتاءات، ص 37، س 362.
- [آیت الله بهجت] آیا اذانی که از رادیو و تلویزیون جمهوری اسلامی پخش می شود، برای اطمینان یافتن از حصول وقت نماز کفایت می کند یا خیر؟
- [آیت الله مظاهری] آیا برای اطمینان از ابتدای ماه، اعلام حلول ماه توسط رادیو و تلویزیون(جمهوری اسلامی) کفایت میکند یا تحقیق بیشتری لازم است؟
- [آیت الله مظاهری] آیا برای اطمینان از ابتدای ماه، اعلام حلول ماه توسط رادیو و تلویزیون(جمهوری اسلامی) کفایت میکند یا تحقیق بیشتری لازم است؟
- [آیت الله نوری همدانی] گوش دادن به موزیکها و سرودهائیکه از رادیو یا تلویزیون جمهوری اسلامی پخش میشود چه حکمی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا می توان در مورد وقت نماز و روزه به اذانی که از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش می شود اکتفا و عمل کرد؟
- [آیت الله بهجت] اگر نمازگزار صدای اذانی که از رادیو و تلویزیون به صورت زنده و مستقیم پخش می گردد بشنود، می تواند به آن اکتفا کرده و فقط اقامه بگوید؟ اگر به صورت غیرزنده پخش شود، چه طور؟
- [آیت الله خامنه ای] موسیقی که از رادیو و تلویزیون جمهوری اسلامی پخش می شود، چه حکمی دارد؟ آیا این گفته که حضرت امام(قدّس سره) موسیقی را به طور مطلق حلال اعلام کرده اند، صحیح است؟
- [آیت الله بهجت] اگر کسی به اذان رادیو و تلویزیون اعتماد نداشته باشد و یقین به دخول فجر صادق ننماید، آیا می تواند پس از پخش اذان از رادیو و تلویزیون باز هم غذا بخورد؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا اذان رادیو و تلویزیون جمهوری اسلامی ایران حجّت است و میشود با آن نماز خواند و روزه را افطار کرد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا اذان رادیو و تلویزیون جمهوری اسلامی ایران حجّت است و می شود با آن نماز خواند و روزه را افطار کرد؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر یقین یا اطمینان کند وقت داخل شده و مشغول نماز شود و در بین نماز شک کند که وقت داخل شده یا نه نماز او باطل است ولی اگر در بین نماز یقین یا اطمینان داشته باشد که وقت داخل شده و شک کند که انچه از نماز خوانده در وقت بوده یا نه نمازش صحیح است
- [آیت الله مکارم شیرازی] هنگامی انسان می تواند مشغول نماز شود که یقین به داخل شدن وقت پیدا کند، یا لااقل یک مرد عادل خبر از ورود وقت دهد، اذان شخص وقت شناس و مورد اطمینان نیز کافی است و اگر گمان قوی به دخول وقت از راههای دیگر پیدا کند نیز کفایت می کند، خواه از روی ساعت صحیح باشد یا غیرآن.
- [آیت الله اردبیلی] انسان هنگامی میتواند مشغول نماز شود که یقین یا اطمینان کند وقت آن فرا رسیده است یا دو مرد عادل از داخل شدن وقت خبر دهند.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی یقین یا اطمینان داشته باشد که وقت نماز فرا رسیده و مشغول نماز شود و در بین نماز شک کند که وقت داخل شده یا نه، نماز او باطل است؛ ولی اگر در بین نماز یقین یا اطمینان حاصل شود که وقت داخل شده و شک کند آن مقداری از نماز را که خوانده است, در وقت بوده یا پیش از آن، نماز او صحیح است؛ ولی اگر در بین نماز اطمینان حاصل شود که پیش از تمام شدن نماز، وقت داخل میشود، نماز او باطل است.
- [آیت الله سیستانی] اگر بواسطه مانع شخصی مانند نابینایی یا در زندان بودن نتواند در اول وقتِ نماز به داخل شدنِ وقت یقین کند ، باید نماز را به تأخیر بیندازد تا یقین یا اطمینان کند که وقت داخل شده است . و همچنین است بنابر احتیاط لازم اگر مانع از یقین به داخل شدن وقت از موانع عمومی از قبیل ابر و غبار و مانند اینها باشد.
- [آیت الله خوئی] اگر به واسط ابر یا غبار، نتواند در اول وقت نماز به داخل شدن وقت یقین کند، چنانچه گمان داشته باشد که وقت داخل شده، میتواند مشغول نماز شود، ولی در چیزهایی که نسبت به شناختن وقت مانع شخصی باشد مثل نابینائی و در زندان بودن، احتیاط واجب آن است که نماز را تأخیر بیندازد تا یقین یا اطمینان کند که وقت داخل شدهاست.
- [آیت الله سیستانی] موقعی انسان میتواند مشغول نماز شود که یقین کند وقت داخل شده است ، یا دو مرد عادل به داخل شدن وقت خبر دهند ، بلکه به اذان و به خبر شخصی که مکلف بداند شدیداً مراعات دخول وقت را میکند چنانچه موجب اطمینان شود نیز میتوان اکتفا نمود .
- [آیت الله سبحانی] موقعی انسان می تواند مشغول نماز شود، که یقین کند وقت داخل شده است، یا یک مرد عادل به داخل شدن وقت خبر دهد. یا خود اطمینان به دخول وقت پیدا کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . موقعی انسان می تواند مشغول نماز شود که یقین کند، یا اطمینان حاصل نماید وقت داخل شده است، یا اذان گوی وقت شناس مورد وثوق اذان بگوید، یا دو مرد عادل به داخل شدن وقت خبر دهند.
- [آیت الله علوی گرگانی] رادیو و تلویزیون هم دارای منافع حلال و عقلایی بسیار و هم دارای منافع حرام است وجائز است انتفاع بردن از آنها به نحو حلال از قبیل اخبار و مواعظ و نشان دادن چیزهای حلال برای تعلیم وتربیت صحیح یا نشان دادن کالاها و عجایب خلقت از برّ وبحر، وامّا چیزهای حرام از قبیل پخش غنا و موسیقی و اشاعه منکرات و پخش قوانین خلاف اسلام و مدح خائن و ظالم و ترویج باطل و ارائه چیزهائی که اخلاق جامعه را فاسد و عقاید آنان را متزلزل میکند حرام و معصیت است و شنیدن و نگاه کردن آنها هم جائز نیست.