در شش صورت اگر بدن یا لباس نمازگزار نجس باشد، نماز او صحیح است: 1. در جایی که به واسطۀ زخم یا جراحت یا دمل، لباس یا بدن به خون آلوده شده باشد. 2. در جایی که خون موجود در لباس کمتر از درهم باشد (درهم تقریباً به اندازۀ یک بند انگشتِ اشاره است). البته این مسئله در غیر از خون حیض، استحاضه و نفاس است.[1] 3. هر گاه لباسهای کوچک (مانند جوراب،[2] کلاه، کمربند و...) او نجس باشد. 4. محمول متنجّس. [مثل دستمال متنجسی که در جیب نماز گزار باشد] 5. لباس زنی که پرستار بچّه است.[3] 6. در جایی که ناچار است با بدن یا لباس نجس نماز بخواند.[4] [1] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 472. [2] . البته اگر جوراب بزرگ است [مثل جوراب شلواری] بطوری که ستر عورت می‌کند مستثنی نیست؛ گلپایگانی، سید محمد رضا، مجمع المسائل، ج‌4، ص 92، س 245، دار القرآن الکریم، قم، دوم، 1409 ه‍ ق. [3] . (زنی که پرستار بچه است و بیشتر از یک لباس ندارد، هر گاه در هر شبانه روز یک مرتبه لباس خود را آب بکشد، اگر چه تا روز دیگر لباسش به بول بچه نجس شود، می‌تواند با آن لباس نماز بخواند)؛ توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)، مسأله 863. [4] . امام خمینی، سید روح اللّٰه، (محشی - امام خمینی)، ج‌1، ص 469، دفتر انتشارات اسلامی، قم، هشتم، 1424 ه‍ ق.
در شش صورت اگر بدن یا لباس نمازگزار نجس باشد، نماز او صحیح است:
1. در جایی که به واسطۀ زخم یا جراحت یا دمل، لباس یا بدن به خون آلوده شده باشد.
2. در جایی که خون موجود در لباس کمتر از درهم باشد (درهم تقریباً به اندازۀ یک بند انگشتِ اشاره است). البته این مسئله در غیر از خون حیض، استحاضه و نفاس است.[1]
3. هر گاه لباسهای کوچک (مانند جوراب،[2] کلاه، کمربند و...) او نجس باشد.
4. محمول متنجّس. [مثل دستمال متنجسی که در جیب نماز گزار باشد]
5. لباس زنی که پرستار بچّه است.[3]
6. در جایی که ناچار است با بدن یا لباس نجس نماز بخواند.[4] [1] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 472. [2] . البته اگر جوراب بزرگ است [مثل جوراب شلواری] بطوری که ستر عورت میکند مستثنی نیست؛ گلپایگانی، سید محمد رضا، مجمع المسائل، ج4، ص 92، س 245، دار القرآن الکریم، قم، دوم، 1409 ه ق. [3] . (زنی که پرستار بچه است و بیشتر از یک لباس ندارد، هر گاه در هر شبانه روز یک مرتبه لباس خود را آب بکشد، اگر چه تا روز دیگر لباسش به بول بچه نجس شود، میتواند با آن لباس نماز بخواند)؛ توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)، مسأله 863. [4] . امام خمینی، سید روح اللّٰه، (محشی - امام خمینی)، ج1، ص 469، دفتر انتشارات اسلامی، قم، هشتم، 1424 ه ق.
- [آیت الله اردبیلی] در رساله آمده اگر اشیاء کوچک مثل کمربند و انگشتر و جوراب نجس باشند میشود با آنها نماز خواند ولی اگر غصبی باشند، نماز با این اشیاء غصبی حکمش چیست؟
- [آیت الله بهجت] در رساله هست که اگر چیزهایی مثل جوراب و کمربند و... نجس شود عیب ندارد. آیا مراد نجس شدن به هر نوع نجاستی است یا فقط خون زخم می باشد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا نگاه کردن به انگشتر زنان و روی پا بدون جوراب یا جوراب بدن نما اشکال دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا کاپشن و جوراب جزو لباس نمازگزار محسوب می شود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زن با بلوز و شلوار و جوراب و روسری (بدون چادر یا روپوش) نماز بخواند، آیا نمازش صحیح است؟
- [آیت الله بهجت] نمازگزار میتی بدون این که دست ها را بالا ببرد نماز میّت را می خواند، آیا نمازش صحیح است؟
- [آیت الله مظاهری] اگر نمازگزار از خروج باد معده جلوگیری کند تا نمازش تمام شود، آیا نماز او صحیح است؟
- [آیت الله اردبیلی] مردی با انگشتر طلا نماز میخواند، در حالی که نمیداند نماز با انگشتر طلا باطل است یا میداند، ولی فراموش کرده یا الان غفلت دارد که نباید با انگشتر طلا نماز بخواند. در صورتهای مطرح شده، نمازش صحیح است یا باطل؟
- [آیت الله خامنه ای] در صورتی که بین طواف جوراب نجس شود آیا بایستی طواف را قطع کرد؟
- [آیت الله خوئی] چیزهای چرمی، مانند فتق بند، و کمربند، و زین موتور و دوچرخه، و غیره که از بلاد کفار میآورند، محکوم به طهارت است، یا نجاست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر لباسهای کوچک نمازگزار مثل عرقچین، جوراب و دستکش که نمی شود با آنها عورت را پوشاند نجس باشد، چنانچه از مردار و حیوان حرام گوشت درست نشده باشد نماز با آنها صحیح است و نیز اگر با انگشتر یا عینک نجس نماز بخواند اشکال ندارد.
- [آیت الله بهجت] اگر لباسهای کوچک نمازگزار مثل عرقچین و جوراب، که نمیشود با آنها عورت را پوشانید، نجس باشد، چنانچه از مردار و حیوان نجسالعین درست نشده باشد، نماز با آن صحیح است و بنابر احتیاط باید از سایر حیوانات حرامگوشت نیز درست نشده باشد و یا با رطوبت با آنها ملاقات نکرده باشد. و اگر با انگشتر نجس نماز بخواند اشکال ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر لباس های کوچک نمازگزار مثل عرقچین و جوراب که نمی شود با آنها عورت را پوشانید نجس باشد چنان چه از مردار، یا حیوان حرام گوشت درست نشده باشد نماز با آنها صحیح است و نیز اگر با انگشتر نجس نماز بخواند اشکال ندارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر لباسهای کوچک نمازگزار مثل عرقچین و جوراب که نمی شود با آنها عورت را پوشانید نجس باشد؛ چنانچه از مردار و حیوان حرام گوشت درست نشده باشد؛ نماز با آنها صحیح است و نیز اگر با انگشتر نجس نماز بخواند اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] هر گاه چیزی از مردار نجس مانند گوشت و پوست آن که روح داشته همراه نمازگزار باشد ، نمازش صحیح است .
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوم از موارد عفو، لباسهای کوچک نمازگزار است، مانند عرقچین و جورابی که نمی توان با آن عورت را پوشانید، اگر نجس باشد نماز با آنها صحیح است و همچنین انگشتر و عینک که نجس شده است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر لباسهای کوچک نمازگزار مثل عرقچین و جوراب که نمی شود با انها عورت را پوشانید نجس باشد چنانچه سایر موانع لباس نمازگزار در ان نباشد مثل این که از مردار یا نجس العین یا حیوان حرام گوشت باشد نماز با ان صحیح است و نیز اگر با انگشتری نجس نماز بخواند اشکال ندارد
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر لباسهای کوچک نمازگزار؛ مثل عرقچین و جوراب که نمیشود با آن عورت را پوشانید، نجس باشد، چنانچه از ابریشم خالص و مردار و حیوان حرام گوشت درست نشده باشد، نماز با آنها صحیح است و نیز اگر با انگشتری نجس یا عینک نجس نماز بخواند اشکال ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در دو صورت اگر فقط لباس نمازگزار نجس باشد نماز او صحیح است: اول: آن که لباسهای کوچک او؛ مانند جوراب و عرقچین، نجس باشد. دوم: آن که لباس زنی که پرستار پسر بچه یا دختر بچه است نجس شده باشد و احکام این دو صورت نیز مفصلاً در مسائل بعد گفته میشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر لباسهای کوچک نمازگزار مثل عرقچین و جوراب که نمیشود با آنها عورت را پوشاند نجس باشد چنانچه از مردار یا حیوان حرام گوشت درست نشده باشد، نماز با آنها صحیح است و نیز اگر با انگشتری نجس نماز بخواند اشکال ندارد.