با سلام در فقه حنفی پر کردن دندان حرام است و هر کسی که دندانش را پر کند اگر جنب شود هیچ‌گاه با غسل پاک نمی‌شود، دلیل ایشان برای این فتوی چیست ؟ و دلایل اهل تشیع برای ایشان به منظور جایز بودن این عمل از منابع اهل سنت و تشیع چیست؟
یکی از واجباتِ غسل در نزد شیعه و اهل سنت، رساندن آب به تمام بدن است، در این بین، حنبلی‌ها و حنفیه (از فرقه‌های اهل سنت)، مضمضه (گرداندن آب درون دهان) و استنشاق (آب به درون بینی کشیدن) را نیز جزو واجبات غسل شمرده‌اند.[1] و می‌گویند چنانچه هنگام غسل، غذا یا چیز دیگری در بین دندان‌ها باشد احتیاط آن است که آن را تمیز نموده و خارج کند. با این حال اگر چنین نکرد، غسل او را باطل ندانسته‌اند.[2] پس روشن می‌شود که چرا حنفیه چنین نظری درباره‌ی پر کردن دندان دارند. ولی نظر شیعه همسان با دیگر مذاهب اهل سنت آن است که مضمضه و استنشاق جزو واجبات غسل نبوده بلکه فقط از مستحبات آن به شمار می‌آید.[3]   [1] . ر.ک: جزیری، عبد الرحمن، غروی، سید محمد، مازح،‌ یاسر، الفقه علی المذاهب الأربعة و مذهب أهل البیت وفقاً لمذهب أهل البیت(ع)‌، ج‌1، ص 193، بیروت، دار الثقلین‌، چاپ اول، 1419ق؛ مغنیه، محمد جواد‌، الفقه علی المذاهب الخمسة، دار التیار الجدید، ج‌1، ص 45، دار الجواد، بیروت، چاپ دهم، 1421ق. [2] . ر.ک: الفقه علی المذاهب الأربعة و مذهب أهل البیت علیهم السلام، ج‌1، ص 190. [3] . ر.ک: همان، ص 196.  
عنوان سوال:

با سلام در فقه حنفی پر کردن دندان حرام است و هر کسی که دندانش را پر کند اگر جنب شود هیچ‌گاه با غسل پاک نمی‌شود، دلیل ایشان برای این فتوی چیست ؟ و دلایل اهل تشیع برای ایشان به منظور جایز بودن این عمل از منابع اهل سنت و تشیع چیست؟


پاسخ:

یکی از واجباتِ غسل در نزد شیعه و اهل سنت، رساندن آب به تمام بدن است، در این بین، حنبلی‌ها و حنفیه (از فرقه‌های اهل سنت)، مضمضه (گرداندن آب درون دهان) و استنشاق (آب به درون بینی کشیدن) را نیز جزو واجبات غسل شمرده‌اند.[1] و می‌گویند چنانچه هنگام غسل، غذا یا چیز دیگری در بین دندان‌ها باشد احتیاط آن است که آن را تمیز نموده و خارج کند. با این حال اگر چنین نکرد، غسل او را باطل ندانسته‌اند.[2]
پس روشن می‌شود که چرا حنفیه چنین نظری درباره‌ی پر کردن دندان دارند. ولی نظر شیعه همسان با دیگر مذاهب اهل سنت آن است که مضمضه و استنشاق جزو واجبات غسل نبوده بلکه فقط از مستحبات آن به شمار می‌آید.[3]   [1] . ر.ک: جزیری، عبد الرحمن، غروی، سید محمد، مازح،‌ یاسر، الفقه علی المذاهب الأربعة و مذهب أهل البیت وفقاً لمذهب أهل البیت(ع)‌، ج‌1، ص 193، بیروت، دار الثقلین‌، چاپ اول، 1419ق؛ مغنیه، محمد جواد‌، الفقه علی المذاهب الخمسة، دار التیار الجدید، ج‌1، ص 45، دار الجواد، بیروت، چاپ دهم، 1421ق. [2] . ر.ک: الفقه علی المذاهب الأربعة و مذهب أهل البیت علیهم السلام، ج‌1، ص 190. [3] . ر.ک: همان، ص 196.  





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین