در منابع روایی؛ هیچ روایتی که دلالت بر منع و یا کراهت ازدواج در ماه شوال کند را نیافتیم. از طرفی بر اساس نقل برخی منابع، ازدواج پیامبر اسلام(ص) با عایشه در ماه شوال و در مکه بود و نیز زفاف آنها نیز در این ماه و در شهر مدینه واقع شده است. از این‌رو؛ عایشه دوست داشت که مردم در این ماه ازدواج کنند.[1] برخی از اندیشمندان شیعی با اشاره به مشکلاتی که از جانب این همسر حضرت رسول(ص) برای شخص حضرتشان، حضرت علی(ع) و کلیّت اسلام پیش آمد، این ازدواج را نامبارک دانسته و از این جهت، توجیهی برای نظریه مکروه بودن ازدواج در این ماه ارائه کرده‌اند،[2] که البته با توجه به منابع استنباط فقه شیعی، چنین استحسانی نمی‌تواند علتی برای حکم به کراهت در نظر گرفته شود. [1] . ابن أبی‌الحدید، عبدالحمید بن هبه الله، شرح نهج البلاغة، ج 9، ص 190، قم، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی، چاپ اول، 1404ق. [2] . مجلسی، محمد باقر، زاد المعاد، ص 157، بیروت، موسسة الأعلمی للمطبوعات‏، چاپ اول، 1423ق.
در منابع روایی؛ هیچ روایتی که دلالت بر منع و یا کراهت ازدواج در ماه شوال کند را نیافتیم.
از طرفی بر اساس نقل برخی منابع، ازدواج پیامبر اسلام(ص) با عایشه در ماه شوال و در مکه بود و نیز زفاف آنها نیز در این ماه و در شهر مدینه واقع شده است. از اینرو؛ عایشه دوست داشت که مردم در این ماه ازدواج کنند.[1]
برخی از اندیشمندان شیعی با اشاره به مشکلاتی که از جانب این همسر حضرت رسول(ص) برای شخص حضرتشان، حضرت علی(ع) و کلیّت اسلام پیش آمد، این ازدواج را نامبارک دانسته و از این جهت، توجیهی برای نظریه مکروه بودن ازدواج در این ماه ارائه کردهاند،[2] که البته با توجه به منابع استنباط فقه شیعی، چنین استحسانی نمیتواند علتی برای حکم به کراهت در نظر گرفته شود. [1] . ابن أبیالحدید، عبدالحمید بن هبه الله، شرح نهج البلاغة، ج 9، ص 190، قم، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی، چاپ اول، 1404ق. [2] . مجلسی، محمد باقر، زاد المعاد، ص 157، بیروت، موسسة الأعلمی للمطبوعات، چاپ اول، 1423ق.
- [سایر] شب زنده داری شب اول ماه شوال (عید فطر) چه اثری دارد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی هلال ماه شوال را قبل از غروب کامل آفتاب رؤیت نماید، آیا میتواند روزه خود را افطار کند؟
- [سایر] چرا باید روز اول ماه شوّال، روزه حرام باشد و روزه آخر ماه رمضان واجب، که در این صورت محل اختلافات بسیاری شود. آیا بهتر نبود، روزه ماه شوّال نیز مانند سایر ایام سال جایز بود، تا این چنین اختلاف نشود؟
- [امام خمینی] آیا اول سال استطاعت برای حج، اول ماه شوال است و پیش از ماه شوال اگر قدرت مالی پیدا شد جایز است مکلف به مصرف دیگر برساند و دیگر حج بر او واجب نیست یا آن که از بعد از ایام حج تا سال دیگر سال استطاعت حساب میشود و جایز نیست خود را از استطاعت خارج کند؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر چند نفر عادل شهادت بدهند که دو نفر عادل ماه را دیده اند؛ آیا اول ماه رمضان یا شوال ثابت می شود؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر هلال ماه شوال در یک شهر دیده نشود، ولی تلویزیون و رادیو از حلول آن خبر دهند، آیا کافی است یا تحقیق بیشتری واجب است؟
- [آیت الله نوری همدانی] ب: شخصی مریض بود و مرض او بعد از رمضان برطرف شد و 15 روز زنده بود و 15 شوال فوت کرد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در منطقهای هلال ماه مبارک رمضان یا هلال شوال ثابت شود، آیا برای کسانی که در غرب این منطقه واقع شدهاند، هلال ثابت میشود یا خیر؟
- [آیت الله خوئی] مریض که اطمینان دارد تا ماه رمضان دیگر خوب نمیشود آیا میتواند در ماه رمضان حال یا شوال کفاره روزهاش را بدهد؟
- [سایر] اگر چند نفر عادل شهادت بدهند که دو نفر عادل ماه را دیدهاند ؛ آیا اول ماه رمضان یا شوال ثابت میشود؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . روزی را که انسان نمی داند آخر رمضان است یا اول شوال، باید روزه بگیرد ولی اگر پیش از مغرب بفهمد که اول شوال است باید افطار کند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] روزی را که انسان نمی داند آخر رمضان است یا اول شوال؛ باید روزه بگیرد؛ ولی اگر در اثناء روز بفهمد که اول شوال است باید افطار کند.
- [آیت الله بروجردی] روزی را که انسان نمیداند آخر ماه رمضان است یا اوّل شوال، باید روزه بگیرد، ولی اگر پیش از مغرب بفهمد که اوّل شوال است باید افطار کند.
- [آیت الله بهجت] روزی را که انسان نمیداند آخر رمضان است یا اول شوال، باید روزه بگیرد، ولی اگر تا پیش از مغرب بفهمد که اول شوال است باید افطار کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر انسان شک کند که آخر رمضان است یا اوّل شوّال وعمداً روزه خود را باطل کند، بعد معلوم شود اوّل شوّال بوده کفّاره بر او واجب نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] روزی را که انسان نمیداند آخر رمضان است یا اوّل شوّال باید روزه بگیرد ولی اگر پیش از مغرب بفهمد که اوّل شوّال است باید افطارکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] روزی را که انسان نمیداند آخر ماه رمضان است یا اول شوال باید روزه بگیرد، ولی اگر در اثناء روز بفهمد که اول شوال است باید افطار کند.
- [آیت الله مظاهری] روزی را که انسان نمیداند آخر رمضان است یا اوّل شوّال، باید روزه بگیرد، ولی اگر پیش از مغرب بفهمد که اوّل شوال است باید افطار کند.
- [آیت الله نوری همدانی] روزی را که انسان نمی آخر رمضان است یا اول شوال ، باید روزه بگیرد . ولی اگر پیش از مغرب بفهمد که اول شوال است باید افطارکند .
- [آیت الله سیستانی] روزی را که انسان نمیداند آخر رمضان است یا اول شوال ، باید روزه بگیرد ، ولی اگر در اثناء روز بفهمد که اول شوال است ، باید افطار کند .