اگر فطریه زن بر عهده شوهرش بوده و او فقیر باشد، پرداخت فطریه بر شوهر واجب نیست. ولی اگر به هر دلیلی فطریه بر عهده خود زن بود، بر اساس برخی نظرات می‌تواند فطریه و کفارات خود را به شوهر فقیرش پرداخت کند،[1] ولی برخی از فقها پرداخت آنها به شوهر را مجزی نمی‌دانند.[2] ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): صحیح نیست. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): اگر زن در نفقه شوهرش باشد، فطریه او بر عهده‌ی شوهرش می‌باشد و چنانچه مرد فقیر باشد زن می‌تواند کفاره خود را به همسرش بدهد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در فرض سؤال زن می‌تواند کفاره و فطریه خود را به شوهرش بدهد. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): خیر. [1] . ر.ک:امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 2، ص 175، م 2008، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [2] . آیات عظام خامنه‌ای و نوری همدانی. [3] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
آیا خانمی که وضعیت شوهرش برای امرار معاش متوسط پایین است، میتواند فطریه و یا کفاره روزهاش را به شوهر دهد تا نان خانه را تأمین کند؟
اگر فطریه زن بر عهده شوهرش بوده و او فقیر باشد، پرداخت فطریه بر شوهر واجب نیست. ولی اگر به هر دلیلی فطریه بر عهده خود زن بود، بر اساس برخی نظرات میتواند فطریه و کفارات خود را به شوهر فقیرش پرداخت کند،[1] ولی برخی از فقها پرداخت آنها به شوهر را مجزی نمیدانند.[2]
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
صحیح نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
اگر زن در نفقه شوهرش باشد، فطریه او بر عهدهی شوهرش میباشد و چنانچه مرد فقیر باشد زن میتواند کفاره خود را به همسرش بدهد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال زن میتواند کفاره و فطریه خود را به شوهرش بدهد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
خیر. [1] . ر.ک:امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنیهاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 2، ص 175، م 2008، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [2] . آیات عظام خامنهای و نوری همدانی. [3] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [سایر] اگر زن به جهت نیاز شوهر، در تأمین مخارج زندگی کمک کند؛ چه کسی باید زکات فطره آنها را بدهد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر زن به جهت نیاز شوهر، در تأمین مخارج زندگی کمک کند؛ چه کسی باید زکات فطره آنها را بدهد؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا خانمی که مدتی از شوهرش قهر میباشد و در خانه پدر زندگی میکند میتواند بدون اذن شوهر به مسافرت برود؟ در ضمن در طول مدت قهر شوهر هزینه یا نفقهای به زن پرداخت نکرده است.
- [آیت الله اردبیلی] آیا خانمی که مدتی از شوهرش قهر میباشد و در خانه پدر زندگی میکند میتواند بدون اذن شوهر به مسافرت برود؟ در ضمن در طول مدت قهر شوهر هزینه یا نفقهای به زن پرداخت نکرده است.
- [آیت الله بهجت] شخصی دو خانه دارد که در یکی ساکن است و خانه دیگر را اجاره داده و از درآمد آن امرار معاش می کند که بدون اجاره بهای آن خانه، خرج زندگیش تأمین نمی شود، آیا به خانه ی دوم خمس تعلق می گیرد؟
- [آیت الله خامنه ای] زنی که از تمکین شوهر خود داری می کند، آیا زکات فطره او از شوهرش برداشته می شود؟
- [سایر] اگر خانمی از شوهرش اجازه گرفت که به محلی برود، آیا میتواند از آنجا به محل دیگری (مانند خانه پدر و مادر و..) نیز برود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زنی چند سال قبل در خانه شوهر، علاوه بر انجام امور خانه داری، فرش هم می بافته و قیمت آن صرف در معاش و خرید لوازم خانه و تعمیرات خانه می شده است. ضمناً جهیزیه ای با پول شیربها که قبلا از شوهر گرفته، به خانه شوهر برده است، که بعضی از آنها فروخته شده، و بعضی مستهلک شده و از بین رفته، فعلا شوهرش می خواهد او را طلاق بدهد. آیا زن مزبور، حقی دارد یا نه؟
- [آیت الله بهجت] شب عید فطر، فقیری درب خانه ای را می زند و صاحب خانه نیز مقداری نان و خرما به او می دهد. لیکن فقیر وارد خانه نمی شود و بعد از تشکر از صاحب خانه آن جا را ترک می کند. آیا فطریه ی او بر عهده ی صاحب خانه است یا خیر؟
- [سایر] جهیزیهای که دختر با خود به خانه شوهر میآورد، از آن کیست؟ اگر دختر از شوهرش جدا شود، آیا میتواند آنها را با خود ببرد؟
- [آیت الله سبحانی] اگر انسان نان خور کسی باشد و پیش از غروب نان خور کس دیگر شود، فطره او بر کسی که نان خور او شده واجب است مثلاً اگر دختر پیش از غروب به خانه شوهر رود، شوهرش باید فطره او را بدهد.
- [آیت الله سیستانی] اگر انسان نان خور کسی باشد و پیش از غروب نان خور کس دیگر شود ، فطره او بر کسی که نان خور او شده واجب است ، مثلاً اگر دختر پیش از غروب به خانه شوهر رود ، باید شوهرش فطره او را بدهد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان نان خور کسی باشد و پیش از مغرب یا مقارن آن نان خور کس دیگر شود، فطره او بر کسی که نان خور او شده واجب است. مثلاً اگر دختر پیش از مغرب به خانه شوهر رود، شوهرش باید فطره او را بدهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر انسان نان خور کسی باشد و پیش از غروب یا مقارن غروب نان خور کس دیگر شود؛ فطره او بر کسی که نان خور او شده واجب است؛ مثلا اگر دختر پیش از غروب به خانه شوهر رود؛ باید شوهرش فطره او را بدهد.
- [امام خمینی] اگر انسان نان خور کسی باشد و پیش از غروب نان خور کس دیگر شود فطره او بر کسی که نان خور او شده واجب است، مثلا اگر دختر پیش از غروب به خانه شوهر رود، شوهرش باید فطره او را بدهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر انسان نانخور کسی باشد، ولی قبل از غروب نانخور دیگری شود، زکات فطره او بر عهده شخص دوم است، مثل این که دختر پیش از غروب به خانه شوهر رود که شوهرش باید فطره او را بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر انسان نانخور کسی باشد و پیش از غروب، نانخور کس دیگر شود، فطره او بر کسی که نانخور او شده واجب است، مثلاً اگر دختر پیش از غروب به خانه شوهر رود، شوهرش باید فطره او را بدهد.
- [آیت الله مظاهری] کسی که سیّد نیست میتواند به سیّد صدقه مستحبّی بدهد چنانکه میتواند غیر از زکات مال و زکات فطره صدقات واجب نظیر کفّارات و نذورات را به او بدهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان نانخور کسی باشد و پیش از غروب نانخور کس دیگر شود، فطره او بر کسی که نانخور او شده واجب است مثلا اگر دختر پیش از غروب به خانه شوهر رود، شوهرش باید فطره او را بدهد.
- [آیت الله بهجت] اگر انسان نانخور کسی باشد و پیش از غروب نانخور دیگری شود، فطره او بر کسی که نانخور او شده واجب است، مثلاً اگر دختر پیش از غروب به خانه شوهر رود، شوهرش باید فطره او را بدهد.