1. بنده ناجی استخر هستم. در ماه رمضان افرادی در روز برای آب درمانی و....مراجعه می‌کنند آیا با فرض اینکه ممکن است فردی نیاز به کمک داشته و برای نجات او مجبور باشم سر را به زیر آب ببرم، اشتغال به این کار در حال روزه جایز است؟ 2. اگر برای نجات فردی سر را به زیر آب بردم، تکلیف روزه‌ام چیست؟
1. اشتغال به این کار جایز و چه بسا لازم است. 2. در هر حال نجات جان مسلمان واجب است، و اگر این امر در ماه رمضان موجب شود که روزه‌دار تمام سر را به زیر آب فرو برد، باید روزه را تا پایان روز نگه داشته و بعدا قضای آن را بجا آورد، ولی این کار کفاره ندارد، هر چند عمدی باشد. البته برخی از فقها[1] فرو بردن سر در آب را مبطل روزه نمی‌دانند. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): 1. فی نفسه اشتغال به چنین کاری اشکال ندارد بلکه گاهاً واجب است. 2. در فرض مذکور فرو بردن سر زیر آب اشکال ندارد ولی روزه باطل می‌شود و بعداً باید قضای آن را بجا آورید. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): فرو بردن تمام سر در آب روزه را باطل نمی‌کند. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): 1و2. در هر حال کسی که برای نجات غریق مجبور است سر را در آب فرو ببرد روزه‏‌اش اشکال دارد، ولی به عنوان نجات جان مسلمانی این کار واجب است و بعداً قضا کند. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): سر فرو بردن زیر آب موجب بطلان روزه می‌شود و اگر برای نجات غریق باشد، کفاره ندارد و تنها قضای آن کافی است. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): فرو بردن سر در آب باطل کننده‌ی روزه نیست و ناجی غریق بودن برای روزه‌دار اشکالی ندارد. لینک به سایت استفتائات   [1] . آیات عظام سیستانی و  هادوی تهرانی. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
عنوان سوال:

1. بنده ناجی استخر هستم. در ماه رمضان افرادی در روز برای آب درمانی و....مراجعه می‌کنند آیا با فرض اینکه ممکن است فردی نیاز به کمک داشته و برای نجات او مجبور باشم سر را به زیر آب ببرم، اشتغال به این کار در حال روزه جایز است؟ 2. اگر برای نجات فردی سر را به زیر آب بردم، تکلیف روزه‌ام چیست؟


پاسخ:

1. اشتغال به این کار جایز و چه بسا لازم است.
2. در هر حال نجات جان مسلمان واجب است، و اگر این امر در ماه رمضان موجب شود که روزه‌دار تمام سر را به زیر آب فرو برد، باید روزه را تا پایان روز نگه داشته و بعدا قضای آن را بجا آورد، ولی این کار کفاره ندارد، هر چند عمدی باشد. البته برخی از فقها[1] فرو بردن سر در آب را مبطل روزه نمی‌دانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. فی نفسه اشتغال به چنین کاری اشکال ندارد بلکه گاهاً واجب است.
2. در فرض مذکور فرو بردن سر زیر آب اشکال ندارد ولی روزه باطل می‌شود و بعداً باید قضای آن را بجا آورید.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
فرو بردن تمام سر در آب روزه را باطل نمی‌کند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
1و2. در هر حال کسی که برای نجات غریق مجبور است سر را در آب فرو ببرد روزه‏‌اش اشکال دارد، ولی به عنوان نجات جان مسلمانی این کار واجب است و بعداً قضا کند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
سر فرو بردن زیر آب موجب بطلان روزه می‌شود و اگر برای نجات غریق باشد، کفاره ندارد و تنها قضای آن کافی است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
فرو بردن سر در آب باطل کننده‌ی روزه نیست و ناجی غریق بودن برای روزه‌دار اشکالی ندارد.
لینک به سایت استفتائات   [1] . آیات عظام سیستانی و  هادوی تهرانی. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.





مسئله مرتبط یافت نشد
1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین