اگر روزه دار در روزه ماه رمضان،‌عمداً عمل جنسی با همسر خود داشته باشد باید کفاره دهد که عبارت است از شصت روز روزه یا اطعام شصت فقیر و یا دادن شصت مدّ طعام به شصت مسکین که سهم هر کدام یک مدّ (ده سیر گندم یا جو یا برنج) است. و اگر این عمل جنسی فی نفسه حرام باشد مانند این که با زن حائض خود همبستر شود یا خدای ناکرده زنا کند، باید کفاره جمع دهد( شصت روز روزه و اطعام شصت فقیر) و در صورت تکرار این عمل در یک روز، بنابر نظر برخی از مراجع باید به ازاء هر بار آمیزش جنسی، یک کفاره جمع دهد که تفصیل آن در ذیل می آید. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): در فرض سؤال احتیاط واجب آن است که بعدد دفعات آمیزش جنسی کفاره بدهد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): باید یک کفاره جمع بدهد. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): اگر روزه دار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه جماع کند، بنابر احتیاط واجب برای هر دفعه یک کفاره بر او واجب است و اگر جماع حرام باشد مثل نزدیکی با زن خود در حال حیض یا زنا و تعدد پیدا کند برای هر دفعه یک کفاره جمع واجب می‌شود. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): احوط تکرّر کفاره جمع است. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
اگر فرد در یک روز رمضان چند بار از حرام جماع کند، آیا برای هر بار یک کفاره جمع باید بدهد؟ اگر این مسئله را نمیدانسته چطور؟
اگر روزه دار در روزه ماه رمضان،عمداً عمل جنسی با همسر خود داشته باشد باید کفاره دهد که عبارت است از شصت روز روزه یا اطعام شصت فقیر و یا دادن شصت مدّ طعام به شصت مسکین که سهم هر کدام یک مدّ (ده سیر گندم یا جو یا برنج) است. و اگر این عمل جنسی فی نفسه حرام باشد مانند این که با زن حائض خود همبستر شود یا خدای ناکرده زنا کند، باید کفاره جمع دهد( شصت روز روزه و اطعام شصت فقیر) و در صورت تکرار این عمل در یک روز، بنابر نظر برخی از مراجع باید به ازاء هر بار آمیزش جنسی، یک کفاره جمع دهد که تفصیل آن در ذیل می آید.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال احتیاط واجب آن است که بعدد دفعات آمیزش جنسی کفاره بدهد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
باید یک کفاره جمع بدهد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
اگر روزه دار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه جماع کند، بنابر احتیاط واجب برای هر دفعه یک کفاره بر او واجب است و اگر جماع حرام باشد مثل نزدیکی با زن خود در حال حیض یا زنا و تعدد پیدا کند برای هر دفعه یک کفاره جمع واجب میشود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
احوط تکرّر کفاره جمع است. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله مظاهری] اگر روزهدار در یک روز ماه رمضان چند دفعه جماع نماید، آیا باید برای هر جماع یک کفاره بدهد؟
- [آیت الله بهجت] آیا باطل کردن اعتکاف به وسیله جماع یا سایر محرّمات، کفاره دارد؟ و اگر کفاره دارد، آیا کفاره اش مانند کفاره ماه رمضان است؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که نمیدانسته به تأخیر انداختن قضای روزه تا ماه رمضان بعد موجب کفاره میشود، اگر بعد از ماه رمضان سال بعد روزه قضا را بگیرد، آیا باز هم کفاره تأخیر بر او واجب است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] چنانچه در ماه رمضان شخصی روزهدار، حیوانی را وطی کرد (قبلایا دبراً، حلال گوشت یا حرام گوشت) ولی منی از او خارج نشد، آیا روزه او باطل است یا خیر؟ در صورت بطلان، آیا قضا و کفّاره دارد؟ و در فرض کفّاره آیا کفّاره او جمع است یا خیر؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که به وقت اهل سنّت افطار کرده و مسئله را نمیدانسته آیا کفّاره بر او واجب است؟
- [آیت الله خوئی] مریض که اطمینان دارد تا ماه رمضان دیگر خوب نمیشود آیا میتواند در ماه رمضان حال یا شوال کفاره روزهاش را بدهد؟
- [سایر] کسی که در ماه رمضان مسافرت کرده، آیا علاوه بر قضا، باید کفّاره هم بدهد؟
- [سایر] کسی که در ماه رمضان مسافرت کرده، آیا علاوه بر قضا، باید کفّاره هم بدهد؟
- [آیت الله مظاهری] فرد بیماری مبتلا به یبوست است. اگر او در ماه رمضان با آب اماله کند، روزه او چه حکمی دارد؟ اگر باطل است، برای روزههای سالهای قبل، آیا باید کفاره هم بدهد یا فقط قضا لازم است؟
- [آیت الله خامنه ای] کسی که در ماه رمضان مسافرت کرده، آیا علاوه بر قضا، باید کفّاره هم بدهد؟ج) خیر، تنها قضای روزه ها واجب است و کفّاره ندارد؛ ولی اگر قضای روزه ها را تا ماه رمضان سال بعد به تأخیر اندازد، به جهت تأخیر، باید برای هر روز یک مد طعام کفّاره بدهد.س2: آیا می شود در ماه رمضان، برای فرار از روزه مسافرت کرد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزهدار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه جماع کند، بنابر احتیاط برای هر دفعه یک کفّاره بر او واجب است و اگر جماع او حرام باشد برای هر دفعه یک کفّاره جمع واجب میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر روزه دار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه جماع کند، بنابر احتیاط برای هر دفعه، یک کفاره بر او واجب است. ولی اگر جماع او حرام باشد، برای هر دفعه یک کفاره جمع واجب می شود.
- [امام خمینی] اگر روزه دار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه جماع کند، یک کفاره براو واجب است، ولی اگر جماع او حرام باشد یک کفاره جمع واجب می شود.
- [آیت الله بروجردی] اگر روزهدار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه جماع کند، بنا بر احتیاط برای هر دفعه یک کفاره بر او واجب است، ولی اگر جماعِ او حرام باشد، برای هر دفعه یک کفارهی جمع واجب میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر روزهدار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه جماع کند، برای هر دفعه یک کفاره بر او واجب است و اگر جماع او حرام باشد برای هر دفعه یک کفاره جمع واجب میشود و ظاهر این است که استمنا نیز در تکرر کفاره حکم جماع را دارد.
- [آیت الله سیستانی] - اگر معتکف اعتکاف واجب را با جماع و آمیزش عمداً باطل کند، چه در روز باشد یا شب، کفّاره واجب میشود و در سایر محرّمات، کفّاره ندارد هرچند احتیاط مستحب است که کفّاره بدهد. و کفّاره بطلان اعتکاف، همانند کفّاره ماه مبارک رمضان است که فرد مخیر است شصت روز را روزه بگیرد یا شصت فقیر را طعام بدهد، هرچند احتیاط استحبابی مراعات کفّاره مرتّبه است یعنی شصت روز روزه بگیرد و اگر نتوانست شصت فقیر را طعام دهد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر روزه دار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه جماع کند ، بنابر احتیاط واجب برای هر دفعه یک کفاره بر او واجب است و اگر جماع حرام باشد مثل نزدیکی با زن خود در حال حیض یا زنا و تعدد پیدا کند برای هر دفعه یک کفارة جمع واجب می شود .
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه جماع یا استمناء کند بنابر احتیاط برای هر دفعه یک کفاره بر او واجب است و اگر جماع یا استمناء او حرام باشد بنابر احتیاط برای هر دفعه یک کفاره جمع بر او واجب می شود
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر روزه دار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه جماع کند بنابر احتیاط واجب به همان اندازه کفّاره بر او واجب است، و نیز اگر جماعِ او حرام باشد بنابر احتیاط واجب به همان اندازه کفّاره جمع واجب می شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر روزه دار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه جماع کند یک کفاره بر او واجب است و در صورتی که جماع او حرام باشد یک کفاره جمع و همچنین اگر در یک روز چند مرتبه کارهای دیگری که روزه را باطل می کند انجام دهد.