آیا این روایت درست است که بعد از استحمام حتماً از آب حمام بنوشید، همچنین حتماً پاهای خود را با آب سرد بشویید؟
در ارتباط با پرسش باید گفت، روایتی در زمینه آداب استحمام وجود دارد که با توجه به وضعیت فیزیکی حمام‌های گذشته توصیه‌هایی در آن ارائه شده است(و البته برخی از آنها را می‌توان در زمان کنونی نیز اجرا کرد). متن روایت چنین است: امام صادق(ع) فرمود: زمانی که داخل حمام شدی، هنگام بیرون آوردن لباس، بگو: «اللَّهُمَّ انْزِعْ عَنِّی رِبْقَةَ النِّفَاقِ‏ وَ ثَبِّتْنِی عَلَی الْإِیمَان‏» خدایا گردن‌بند نفاق را از گردنم بیرون کن و مرا بر ایمانم ثابت‌قدم نگه‌دار. چون به بخش اول حمام رسیدی بگو:« اللَّهُمَّ إِنِّی أَعُوذُ بِکَ مِنْ شَرِّ نَفْسِی وَ أَسْتَعِیذُ بِکَ مِنْ أَذَاه‏» خدایا به تو پناه می‌برم از بدی خودم و تو را پناه می‌گیرم از آن. سپس هنگامی به بخش دوم رفتی؛ بگو:« اللَّهُمَّ أَذْهِبْ عَنِّی الرِّجْسَ النِّجْسَ وَ طَهِّرْ جَسَدِی وَ قَلْبِی‏» خدایا از من پلیدی و نجاست را دور کن و تن و دلم را پاک کن. آن‌گاه آب داغ بردار و بر سر و پاهایت بریز. و اگر می‌‏توانی جرعه‌‏ای از آن بنوش که مثانه را پاک می‌کند. و در خزینه ساعتی بمان. و چون به خزانه بعدی(اطاق سوم) رسیدی؛ بگو: « نَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ النَّارِ وَ نَسْأَلُهُ الْجَنَّة» پناه می‌بریم به خدا از آتش و از او بهشت را درخواست می کنیم و تا از خانه گرم آن بیرون آئی آن را تکرار کن. مبادا در حمام آب سرد یا نوشابه سرد دیگر بنوشی که معده را بیمار می‌کند. آب سرد بر سر مریز که تن را ضعیف کند، بلکه هنگام خروج از حمام آب سرد بر پاها بریز که بیماری را از بدن خارج می‌کند. و چون لباس پوشیدی بگو: «اللَّهُمَّ أَلْبِسْنِی التَّقْوَی وَ جَنِّبْنِی الرَّدَی‏»خداوندا لباس تقوا بر من بپوش و از پستی و سقوط نگهدار. و اگر این کارها را رعایت کنی از هر بیماری در امان خواهی بود.[1]   [1] . شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج ‏1، ص 113، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.
عنوان سوال:

آیا این روایت درست است که بعد از استحمام حتماً از آب حمام بنوشید، همچنین حتماً پاهای خود را با آب سرد بشویید؟


پاسخ:

در ارتباط با پرسش باید گفت، روایتی در زمینه آداب استحمام وجود دارد که با توجه به وضعیت فیزیکی حمام‌های گذشته توصیه‌هایی در آن ارائه شده است(و البته برخی از آنها را می‌توان در زمان کنونی نیز اجرا کرد).
متن روایت چنین است:
امام صادق(ع) فرمود:
زمانی که داخل حمام شدی، هنگام بیرون آوردن لباس، بگو: «اللَّهُمَّ انْزِعْ عَنِّی رِبْقَةَ النِّفَاقِ‏ وَ ثَبِّتْنِی عَلَی الْإِیمَان‏» خدایا گردن‌بند نفاق را از گردنم بیرون کن و مرا بر ایمانم ثابت‌قدم نگه‌دار.
چون به بخش اول حمام رسیدی بگو:« اللَّهُمَّ إِنِّی أَعُوذُ بِکَ مِنْ شَرِّ نَفْسِی وَ أَسْتَعِیذُ بِکَ مِنْ أَذَاه‏» خدایا به تو پناه می‌برم از بدی خودم و تو را پناه می‌گیرم از آن.
سپس هنگامی به بخش دوم رفتی؛ بگو:« اللَّهُمَّ أَذْهِبْ عَنِّی الرِّجْسَ النِّجْسَ وَ طَهِّرْ جَسَدِی وَ قَلْبِی‏» خدایا از من پلیدی و نجاست را دور کن و تن و دلم را پاک کن.
آن‌گاه آب داغ بردار و بر سر و پاهایت بریز. و اگر می‌‏توانی جرعه‌‏ای از آن بنوش که مثانه را پاک می‌کند. و در خزینه ساعتی بمان.
و چون به خزانه بعدی(اطاق سوم) رسیدی؛ بگو: « نَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ النَّارِ وَ نَسْأَلُهُ الْجَنَّة» پناه می‌بریم به خدا از آتش و از او بهشت را درخواست می کنیم و تا از خانه گرم آن بیرون آئی آن را تکرار کن.
مبادا در حمام آب سرد یا نوشابه سرد دیگر بنوشی که معده را بیمار می‌کند. آب سرد بر سر مریز که تن را ضعیف کند، بلکه هنگام خروج از حمام آب سرد بر پاها بریز که بیماری را از بدن خارج می‌کند. و چون لباس پوشیدی بگو: «اللَّهُمَّ أَلْبِسْنِی التَّقْوَی وَ جَنِّبْنِی الرَّدَی‏»خداوندا لباس تقوا بر من بپوش و از پستی و سقوط نگهدار.
و اگر این کارها را رعایت کنی از هر بیماری در امان خواهی بود.[1]   [1] . شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج ‏1، ص 113، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین