یکی از محرمات احرام، که مخصوص مردهاست، مسئله «استظلال»، به معنای «زیر سایه و سقف رفتن» است. البته این کار صرفاً در حال سفر - مثلاً از مِنی به عرفات رفتن – حرام بوده و بعد از رسیدن به مقصد اشکالی ندارد. پس مُحرم می‌تواند در محلی که ساکن شده، زیر سایه رود و با چتر و اتومبیل مسقّف، رفت و آمد کند.[1] گفتنی است، این حکم مربوط به استظلال در روز است، ولی درباره استظلال در شب، بین مراجع تقلید، اختلاف نظر بوده و شرح آن چنین است: الف. برخی می‌گویند، استظلال در شب جایز است.[2] ب. گروهی می‌گویند، احتیاط مستحب در ترک آن است.[3] ج. بعضی نظرشان آن است که احتیاط واجب در ترک آن است. [4] د. عده‌ای نیز در این‌باره می‌گویند: این کار جایز است مگر در شب‌های بارانی و سرد و مانند آن. [5] شایان ذکر است، در صورت وجود عذر- مثل شدت گرما، سرما یا بارندگی- بنابر نظر مراجع می‌توان استظلال کرد، ولی کفّاره دارد.[6] و کفاره آن قربانی کردن یک گوسفند است. [1] . ر.ک: محمودی، محمد رضا، مناسک حج (محشّٰی)، ص 232، م 465، نشر مشعر، تهران، ویرایش جدید، 1429 ه‍ ق. [2] . آیات عظام بهجت و نوری همدانی. [3] .آیات عظام امام خمینی، گلپایگانی، فاضل، صافی و اراکی. [4] . آیات عظام تبریزی و وحید خراسانی. [5] . آیات عظام خویی، خامنه‌ای، سیستانی و مکارم شیرازی؛ آیات عظام خامنه‌ای و سیستانی: (در شب‌های بارانی و سرد، بنا بر احتیاط واجب جایز نیست). [6] . ر.ک: مناسک حج (محشّٰی)، ص 237، م 484 و 485.
اگر در حال احرام و شب هنگام سوار ماشین مسقف باشیم و باران درحال باریدن باشد، آیا اشکالی به حج یا عمره ما وارد است؟
یکی از محرمات احرام، که مخصوص مردهاست، مسئله «استظلال»، به معنای «زیر سایه و سقف رفتن» است. البته این کار صرفاً در حال سفر - مثلاً از مِنی به عرفات رفتن – حرام بوده و بعد از رسیدن به مقصد اشکالی ندارد. پس مُحرم میتواند در محلی که ساکن شده، زیر سایه رود و با چتر و اتومبیل مسقّف، رفت و آمد کند.[1]
گفتنی است، این حکم مربوط به استظلال در روز است، ولی درباره استظلال در شب، بین مراجع تقلید، اختلاف نظر بوده و شرح آن چنین است:
الف. برخی میگویند، استظلال در شب جایز است.[2]
ب. گروهی میگویند، احتیاط مستحب در ترک آن است.[3]
ج. بعضی نظرشان آن است که احتیاط واجب در ترک آن است. [4]
د. عدهای نیز در اینباره میگویند: این کار جایز است مگر در شبهای بارانی و سرد و مانند آن. [5]
شایان ذکر است، در صورت وجود عذر- مثل شدت گرما، سرما یا بارندگی- بنابر نظر مراجع میتوان استظلال کرد، ولی کفّاره دارد.[6] و کفاره آن قربانی کردن یک گوسفند است. [1] . ر.ک: محمودی، محمد رضا، مناسک حج (محشّٰی)، ص 232، م 465، نشر مشعر، تهران، ویرایش جدید، 1429 ه ق. [2] . آیات عظام بهجت و نوری همدانی. [3] .آیات عظام امام خمینی، گلپایگانی، فاضل، صافی و اراکی. [4] . آیات عظام تبریزی و وحید خراسانی. [5] . آیات عظام خویی، خامنهای، سیستانی و مکارم شیرازی؛ آیات عظام خامنهای و سیستانی: (در شبهای بارانی و سرد، بنا بر احتیاط واجب جایز نیست). [6] . ر.ک: مناسک حج (محشّٰی)، ص 237، م 484 و 485.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا سوار شدن بر ماشین سقف دار در شب به حج یا عمره ضرری وارد می کند و کفّاره دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا سوار شدن بر ماشین سقفدار در شب به حج یا عمره ضرری وارد میکند و کفّاره دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخص محرم وارد مکّه شده، آیا میتواند در روز سوار ماشین مسقّف شود؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخص محرم وارد مکّه شده، آیا میتواند در روز سوار ماشین مسقّف شود؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی برای انجام عمره مفرده به مسجد تنعیم میرود و محرم میشود، آیا روز هم میتواند سوار ماشین مسقّف شود؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی برای انجام عمره مفرده به مسجد تنعیم میرود و محرم میشود، آیا روز هم میتواند سوار ماشین مسقّف شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر محرم در حال احرام و در هنگام شب در ماشین مسقّف حرکت کند و در حالی که خواب است باران ببارد آیا کفّاره بر او واجب می شود؟
- [آیت الله وحید خراسانی] شخصی با احرام عمره تمتع وارد مکه شده و بعد از اعمال عمره برای حج افراد محرم شده است ایا حج او صحیح است
- [آیت الله بروجردی] در احرام حج یا عمره در حال سیر با مرکبی که سوار است داخل بازار سر پوشیده میشود آیا صدق استظلال مینماید و کفّاره استظلال باید بدهدیا خیر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] حجّاجی که فعلا از ایران برای عمره مفرده می روند با ماشین مسقّف می روند و در بین راه برای نماز و غذا چند مرتبه سوار و پیاده می شوند، آیا یک کفّاره کافی است یا برای هر دفعه که پیاده و سوار می شوند کفّاره لازم است؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که برای حج یا عمره احرام بسته است؛ اگر بمیرد؛ حنوط کردن او جایز نیست مگر اینکه در احرام حج بعد از تمام کردن سعی بمیرد.
- [آیت الله خوئی] کسی که برای حج یا عمره احرام بسته است، اگر بمیرد حنوط کردن او جایز نیست، مگر در احرام حج بعد از تمام کردن سعی بمیرد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که برای حج یا عمره احرام بسته، اگر بمیرد حنوط کردن او جایز نیست؛ مگر این که در احرام حج بعد از حلق یا تقصیر و سعی بین صفا و مروه، یا در عمره مفرده پس از حلق یا تقصیر بمیرد.
- [آیت الله مظاهری] کسی که روزه واجب گرفته یا برای حجّ یا عمره احرام بسته بهتر است غسل ارتماسی نکند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که برای حج یا عمره احرام بسته است، اگر پیش از انجام سعی در احرام حج و پیش از تقصیر در احرام عمره بمیرد نباید او را با آب کافور غسل دهند و به جای آن باید با آب خالص غسلش بدهند.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که برای حجّ یا عمره احرام بسته اگر بمیرد، باید مثل دیگران کفن شود وپوشاندن سر وصورتش اشکال ندارد.
- [آیت الله بروجردی] کسی که برای حج یا عمره احرام بسته است، اگر پیش از تمام کردن طواف بمیرد، حنوط کردن او جایز نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که برای حج یا عمره احرام بسته است اگر بمیرد حنوط کردن او جایز نیست ولی اگر در احرام حج بعد از تمام کردن سعی بمیرد حنوط کردن او واجب است
- [آیت الله بروجردی] کسی که برای حج یا عمره احرام بسته است، اگر پیش از تمام کردن طواف حج یا عمره بمیرد، نباید او را با آب کافور غسل دهند و به جای آن باید با آب خالص غسلش بدهند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که برای حج یا عمره احرام بسته اگر بمیرد، باید مثل دیگران کفن شود و پوشاندن سر و صورتش اشکال ندارد.