1. باطن بدن (از جمله داخل دهان) در صورت برخورد با نجاست (داخلی یا خارجی)، نیاز به آب کشیدن ندارد و با از بین رفتن عین نجس، نجاست نیز بر طرف می‌شود. البته برخی از فقها[1] در صورت سرایت نجاست خارجی به داخل دهان، آب کشیدن آن را بنا بر احتیاط، واجب می‌دانند. 2. دندان پر شده و روکش شده که (بر خلاف دندان مصنوعی) ثابت است حکم دندان طبیعی و باطن بدن را دارد که در صورت تماس با عین نجس و از بین رفتن آن، پاک می‌باشد و نیاز به آب کشیدن ندارد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2] حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): 1.‌ اگر به گونه‌ای است که جزو دندان طبیعی محسوب می‌شود حکم دندان طبیعی را دارد که با صرف ملاقات نجس نمی‌شود و اگر عین نجاست مثل خون در آن وجود داشته باشد با زوال عین نجاست پاک می‌شود و آب کشیدن آن لازم نیست و اگر جزو دندان طبیعی محسوب نمی‌شود برای تطهیر آن باید آبکشی شود. 2. تفاوتی نمی‌کند. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): دندان پر شده و روکش شده که ثابت است حکم دندان طبیعی را دارد که با ملاقات نجاست خارجی نجس می‌شود، و با از میان رفتن آن پاک می‌گردد. و اما نجاست داخلی مانند خونی که از لای دندان بیرون می‏آید موجب نجس شدن باطن بدن نمی‏شود. حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی): در اینکه دهان با برطرف شدن نجاست پاک می‌شود تفاوتی بین نجاستی که از درون بوده یا از بیرون وارد شده نیست و تنها دندان مصنوعی که برداشته می‌شود از ظاهر است و باید آب کشیده شود. حضرت آیت الله العظمی صافی‌ گلپایگانی (مد ظله العالی): 1. اگر داخل دهان خون بیاید با برطرف شدن خون نیاز به تطهیر نیست بلی بهتر است که تطهیر شود. 2. احتیاط در تطهیر دهان است. [1] . آیت الله صافی گلپایگانی. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
با سلام، اگر دندان، روکش شده یا پر شده باشد و بر اثر مسواک زدن، دهان نجس شود، آیا نیاز به آبکشی دهان است؟ اگر نجاست از بیرون به دهان برسد، چطور؟
1. باطن بدن (از جمله داخل دهان) در صورت برخورد با نجاست (داخلی یا خارجی)، نیاز به آب کشیدن ندارد و با از بین رفتن عین نجس، نجاست نیز بر طرف میشود. البته برخی از فقها[1] در صورت سرایت نجاست خارجی به داخل دهان، آب کشیدن آن را بنا بر احتیاط، واجب میدانند.
2. دندان پر شده و روکش شده که (بر خلاف دندان مصنوعی) ثابت است حکم دندان طبیعی و باطن بدن را دارد که در صورت تماس با عین نجس و از بین رفتن آن، پاک میباشد و نیاز به آب کشیدن ندارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):
1. اگر به گونهای است که جزو دندان طبیعی محسوب میشود حکم دندان طبیعی را دارد که با صرف ملاقات نجس نمیشود و اگر عین نجاست مثل خون در آن وجود داشته باشد با زوال عین نجاست پاک میشود و آب کشیدن آن لازم نیست و اگر جزو دندان طبیعی محسوب نمیشود برای تطهیر آن باید آبکشی شود.
2. تفاوتی نمیکند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
دندان پر شده و روکش شده که ثابت است حکم دندان طبیعی را دارد که با ملاقات نجاست خارجی نجس میشود، و با از میان رفتن آن پاک میگردد. و اما نجاست داخلی مانند خونی که از لای دندان بیرون میآید موجب نجس شدن باطن بدن نمیشود.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
در اینکه دهان با برطرف شدن نجاست پاک میشود تفاوتی بین نجاستی که از درون بوده یا از بیرون وارد شده نیست و تنها دندان مصنوعی که برداشته میشود از ظاهر است و باید آب کشیده شود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
1. اگر داخل دهان خون بیاید با برطرف شدن خون نیاز به تطهیر نیست بلی بهتر است که تطهیر شود.
2. احتیاط در تطهیر دهان است. [1] . آیت الله صافی گلپایگانی. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله خامنه ای] اگر دندان ها به وسیله ی موادی پر شده باشند که قابل جدا شدن از آنها نیستند، در صورتی که داخل دهان نجس شود، آیا نیاز به آبکشی آن وجود دارد یا به صرف زوال عین نجاست، پاک می شود؟
- [آیت الله خامنه ای] افرادی که دارای دندان پر شده یا با روکش ثابت هستند، در صورتی که داخل دهانشان با خون نجس شود آیا با از بین رفتن خون دهانشان پاک می شود یا نیاز به آب کشیدن دارد؟
- [سایر] چرا باید دهان خود را با مسواک زدن خوشبو کنیم؟
- [سایر] آیا شیوه مسواک زدن میتواند موجب پوسیده شدن دندان شود؟ چطور به فرزندم آموزش مسواک زدن بدهم، در حالی که هنوز خودم اشراف کامل ندارم؟
- [سایر] چرا باید دهان های خود را با مسواک زدن خوشبو کنیم؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر دندان مصنوعی، در خارج از دهان متنجّس شود و عین نجاست بر روی دندان موجود نباشد، آیا آب دهان که با این دندان تماس پیدا میکند، نجس است یا پاک و آیا میتوان آب دهان را فرو داد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا مسواک زدن بدون خمیردندان و یا با انگشت دهان را شستشو دادن در حال روزه مبطل روزه است؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا دندان پر شده در دهان جسم خارجی محسوب می شود و اگر کسی با داشتن دندان پر شده دندان دیگر را بکشد باید با آب جاری دهان را پاک کند یا خیر؟ و اگر بچه باشد و نشود اینکار را کرد یا بزرگسال باشد و نداند، حکم چیست؟
- [آیت الله مظاهری] آیا دندان پر شده در دهان جسم خارجی محسوب میشود و اگر کسی با داشتن دندان پر شده دندان دیگر را بکشد، باید با آب جاری دهان را پاک کند یا خیر؟ و اگر بچه باشد و نشود این کار را کرد یا بزرگسال باشد و نداند، حکم چیست؟
- [سایر] آیا در هنگام روزه می توان داندان ها را مسواک کرد؟ اگر مسواکِ مرطوب شده، در اثر تماس با آب دهان مجدّداً برای تمیز کردن دندان ها به کار رود، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . غذای نجسی که لای دندان ها مانده، اگر آب در دهان بگردانند و به تمام غذای نجس برسد، پاک می شود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر بدن حیوان به عین نجس مثل خون؛ یا متنجس مثل آب نجس آلوده شود؛ چنانچه آنها برطرف شوند؛ بدن آن حیوان پاک است و همچنین است باطن بدن انسان مثل توی دهان و بینی. مثلا اگر خونی از لای دندان بیرون آید و در آب دهان از بین برود؛ آب کشیدن توی دهان لازم نیست؛ ولی اگر دندان عاریه در دهان باشد و خون به آن برسد بنا بر احتیاط باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله سبحانی] اگر بدن حیوان به عین نجس، مثل خون، یا متنجّس مثل آب نجس، آلوده شود، چنانچه آنها برطرف شوند بدن آن حیوان پاک می شود. و همچنین است باطن بدن انسان مثل توی دهان و بینی. مثلا اگر خونی از لای دندان بیرون آید و در آب دهان از بین برود، آب کشیدن داخل دهان لازم نیست. ولی اگر دندان مصنوعی در دهان نجس شود -اگر نجاست از خارج دهان به آن رسیده باشد- باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر غذا لای دندان مانده باشد و داخل دهان خون بیاید چنانچه انسان نداند که خون به غذا رسیده ان غذا پاک است و اگر خون به ان برسد بنابر احتیاط محکوم به نجاست است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر غذا لای دندان مانده باشد و داخل دهان خون بیاید؛ چنانچه انسان نداند که خون به غذا رسیده؛ آن غذا پاک است. و اگر خون به آن برسد بنا بر احتیاط نجس می شود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر غذا لای دندان مانده باشد و داخل دهان خون بیاید ، چنانچه انسان نداند که خون به غذا رسیده ، آن غذا پاک است . و اگر خون به آن برسد بنابر احتیاط واجب ، نجس می شود .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر غذا لای دندان مانده باشد وداخل دهان خون بیاید چنان چه انسان نداند که خون به غذا رسیده آن غذا پاک است. و اگر خون به آن برسد بنابر احتیاط نجس می شود.
- [آیت الله بهجت] اگر غذا لای دندان مانده باشد و داخل دهان خون بیاید ، چنانچه انسان نداند که خون به غذا رسیده یا نه ، آن غذا پاک است . و اگر خون به آن برسد ظاهر آن نجس می شود .
- [آیت الله سبحانی] اگر غذا لای دندان مانده باشد و داخل دهان خون بیاید; چنانچه انسان نداند که خون به غذا رسیده، آن غذا پاک است. و اگر خون به آن برسد بنابر احتیاط لازم نجس می شود.
- [آیت الله بروجردی] اگر غذا لای دندان مانده باشد و داخل دهان خون بیاید، چنانچه انسان نداند که خون به غذا رسیده، آن غذا پاک است و اگر خون به آن برسد نجس میشود.