مراجع تقلید در این‌باره می‌گویند: «اگر نماز احتیاط و قضای سجده یا تشهد و سجدۀ سهو بر نمازگزار واجب شود، باید[1] اول نماز احتیاط را به جا آورد، سپس قضای سجده یا تشهّد و بعد سجدۀ سهو را انجام دهد.[2] [1] . آیت الله سیستانی: (بنابر احتیاط واجب)؛ آیت الله اراکی: (بنابر احتیاط مستحب...، ولی چنانچه سجدۀ سهو هم بر او واجب باشد، باید سجدۀ سهو را بعد از آنها به جا آورد). [2] . آیت الله بهجت: (اگر هم نماز احتیاط و هم سجدۀ سهو بر نمازگزار لازم شد، بنابر اظهر باید نماز احتیاط را بر سجدۀ سهو، مقدّم بدارد؛ و اگر همراه با نماز احتیاط، قضای سجده یا تشهّد هم بر او واجب شد، پس در لزوم تقدیم آنها بر نماز احتیاط و یا تأخیر، تأمّل است؛ و در هر صورت، علاوه بر به جا آوردن آن دو، أحوط اعادۀ نماز است)؛ ر.ک: امام خمینی، سید روح اللّٰه، توضیح المسائل (محشّٰی - امام خمینی)، ج‌1، ص 667، م 1233، دفتر انتشارات اسلامی، قم، هشتم، 1424 ق.
چنانچه نیاز به خواندن نماز احتیاط و سجده سهو باشد، آیا فرقی میکند که کدام یک نخست به جا آورده شود؟ اگر آری، کدام یک باید در آغاز خوانده شود؟
مراجع تقلید در اینباره میگویند: «اگر نماز احتیاط و قضای سجده یا تشهد و سجدۀ سهو بر نمازگزار واجب شود، باید[1] اول نماز احتیاط را به جا آورد، سپس قضای سجده یا تشهّد و بعد سجدۀ سهو را انجام دهد.[2]
[1] . آیت الله سیستانی: (بنابر احتیاط واجب)؛ آیت الله اراکی: (بنابر احتیاط مستحب...، ولی چنانچه سجدۀ سهو هم بر او واجب باشد، باید سجدۀ سهو را بعد از آنها به جا آورد). [2] . آیت الله بهجت: (اگر هم نماز احتیاط و هم سجدۀ سهو بر نمازگزار لازم شد، بنابر اظهر باید نماز احتیاط را بر سجدۀ سهو، مقدّم بدارد؛ و اگر همراه با نماز احتیاط، قضای سجده یا تشهّد هم بر او واجب شد، پس در لزوم تقدیم آنها بر نماز احتیاط و یا تأخیر، تأمّل است؛ و در هر صورت، علاوه بر به جا آوردن آن دو، أحوط اعادۀ نماز است)؛ ر.ک: امام خمینی، سید روح اللّٰه، توضیح المسائل (محشّٰی - امام خمینی)، ج1، ص 667، م 1233، دفتر انتشارات اسلامی، قم، هشتم، 1424 ق.
- [آیت الله بهجت] اگر در یک نماز بیش از یک مورد سجده سهو پیش آمد؛ آیا خواندن یک سجده سهو کفایت می کند؟
- [آیت الله بهجت] خانمی پس از اتمام نمازش حیض شده در حالی که باید نماز احتیاط و سجده سهو به جا آورد، در این صورت می تواند حال نماز احتیاط و سجده سهو را انجام دهد؟
- [آیت الله سیستانی] آیا بین نماز احتیاط یا سجده سهو و نمازی که برایش احتیاط یا سجده را میخوانیم میتوان کاری که نماز را باطل میکند انجام داد؟
- [آیت الله بهجت] لطفا چگونگی خواندن و اجزای سجده سهو را ذکر کنید؟
- [آیت الله جوادی آملی] بعد از نمازی که سجده سهو در آن واجب شده است به جا آوردن سجده سهو، برای آن نماز مقدم است یا سجده به خاطر سهو نمازهای گذشته؟
- [آیت الله مظاهری] آیا آغاز وقت نماز عشاء بلافاصله بعد از خواندن نماز مغرب است، یا اگر نماز مغرب در اوّلین لحظات دخول وقت خوانده شود، برای نماز عشاء باید کمی صبر کرد؟
- [آیت الله سبحانی] اگر نماز احتیاط یا سجده سهو فراموش و پس از مدتی طولانی بیاد بیاید آیا قضا دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر کلمه ای از ذکرهای نماز یا آیات قرآنی یا دعاهای قنوت، سهواً غلط خوانده شود، آیا سجده سهو واجب می شود؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در یک نماز، هم نماز احتیاط و هم سجده سهو بر او واجب میشود، کدام یک را باید اول به جا آورد؟
- [آیت الله سبحانی] اگرنماز احتیاط فراموش شود در اثنای نماز دوم متذکر شود و همچنین اگر سجده سهو که در ذمه داشته در اثنای نماز دوم یادش بیاید چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] اگر چیزی را که غلط خوانده دوباره بهطور صحیح بخواند، برای دوباره خواندن آن سجده سهو واجب نیست، و همچنین اگر در بین نماز احتیاط موجبات سجده سهو پیش بیاید، بنابر اظهر سجده سهو واجب نمیشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کارهایی که در اصل نماز واجب سجده سهو را واجب میکند در نماز احتیاط موجب سجده سهو نمیشود بنابراین اگر در نماز احتیاط چیزی که رکن نیست سهواً کم یا زیاد شود، سجده سهو ندارد.
- [آیت الله سیستانی] اگر پیش از خواندن نماز احتیاط بفهمد که رکعتهای نمازش کم بوده ، چنانچه کاری که نماز را باطل میکند انجام نداده ، باید آنچه را از نماز نخوانده ، بخواند ، وبرای سلام بیجا بنابر احتیاط لازم دو سجده سهو بنماید ، و اگر کاری که نماز را باطل میکند انجام داده مثلاً پشت به قبله کرده ، باید نماز را دوباره بجا آورد .
- [آیت الله نوری همدانی] اگر چیزی را غلط خوانده دوباره به طور صحیح بخواند برای دوباره خواندن آن سجدة سهو واجب نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر چیزی را که غلط خوانده دوباره بطور صحیح بخواند، برای دوباره خواندن آن سجده سهو واجب نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر چیزی را که غلط خوانده دوباره به طور صحیح بخواند؛ برای دوباره خواندن آن سجده سهو واجب نیست.
- [امام خمینی] اگر چیزی را که غلط خوانده دوباره صحیح بخواند برای دوباره خواندن آن سجده سهو واجب نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر چیزی را که سهواً غلط خوانده، دوباره به طور صحیح بخواند، برای دوباره خواندن آن سجده سهو واجب نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر چیزی را که غلط خوانده دوباره به طور صحیح بخواند، برای دوباره خواندنِ آن، سجده سهو واجب نیست.
- [آیت الله مظاهری] اگر چیزی را که غلط خوانده دوباره به طور صحیح بخواند برای دوباره خواندن آن سجده سهو واجب نیست.