در قرآن کریم به عده طلاق و عده مرگ تصریح شده است: 1. (یا أَیُّهَا النَّبِیُّ إِذا طَلَّقْتُمُ النِّساءَ فَطَلِّقُوهُنَّ لِعِدَّتِهِنَّ وَ أَحْصُوا الْعِدَّةَ)؛[1] ای پیامبر، اگر زنان را طلاق می‌دهید به وقت عده طلاقشان دهید، و شمار عده را نگه دارید. 2. (وَ الَّذینَ یُتَوَفَّوْنَ مِنْکُمْ وَ یَذَرُونَ أَزْواجاً یَتَرَبَّصْنَ بِأَنْفُسِهِنَّ أَرْبَعَةَ أَشْهُرٍ وَ عَشْراً فَإِذا بَلَغْنَ أَجَلَهُنَّ فَلا جُناحَ عَلَیْکُمْ فیما فَعَلْنَ فی‌ أَنْفُسِهِنَّ بِالْمَعْرُوفِ وَ اللَّهُ بِما تَعْمَلُونَ خَبیر)؛[2] کسانی که از شما بمیرند و زنانی بر جای گذارند، آن زنان باید که چهار ماه و ده روز انتظار کشند و چون مدّتشان به سرآمد، اگر درباره خویش کاری شایسته و در خور کنند، بر شما گناهی نیست که خدا به کارهایی که می‌کنید آگاه است. اما به ازدواج موقت و عدهاش اشارهای نشده است. بیان نشدن عده ازدواج موقت در قرآن کریم، بدین معنا نیست که چون قرآن در باره آن حرفی نزده، بنابر این، عقد موقت از اساس، مشروعیت نداشته و یا آنکه نیازی به عده ندارد؛ زیرا موارد دیگری؛ مانند (لعان)،[3] و (ظهار)[4] در قرآن وجود دارد، اما علیرغم آنکه قطعا منجر به جدایی میشود، عده آنها در قرآن وجود ندارد، ولی با این وجود، علمای شیعه و اهل سنت در آن دو قائل به لزوم عده شدهاند. پی نوشت: [1] طلاق، 1. [2] بقره، 234. [3]. نور، 6. [4]. مجادله، 1. منبع:islamquest.net
در قرآن کریم به عده طلاق و عده مرگ تصریح شده است:
1. (یا أَیُّهَا النَّبِیُّ إِذا طَلَّقْتُمُ النِّساءَ فَطَلِّقُوهُنَّ لِعِدَّتِهِنَّ وَ أَحْصُوا الْعِدَّةَ)؛[1] ای پیامبر، اگر زنان را طلاق میدهید به وقت عده طلاقشان دهید، و شمار عده را نگه دارید.
2. (وَ الَّذینَ یُتَوَفَّوْنَ مِنْکُمْ وَ یَذَرُونَ أَزْواجاً یَتَرَبَّصْنَ بِأَنْفُسِهِنَّ أَرْبَعَةَ أَشْهُرٍ وَ عَشْراً فَإِذا بَلَغْنَ أَجَلَهُنَّ فَلا جُناحَ عَلَیْکُمْ فیما فَعَلْنَ فی أَنْفُسِهِنَّ بِالْمَعْرُوفِ وَ اللَّهُ بِما تَعْمَلُونَ خَبیر)؛[2] کسانی که از شما بمیرند و زنانی بر جای گذارند، آن زنان باید که چهار ماه و ده روز انتظار کشند و چون مدّتشان به سرآمد، اگر درباره خویش کاری شایسته و در خور کنند، بر شما گناهی نیست که خدا به کارهایی که میکنید آگاه است.
اما به ازدواج موقت و عدهاش اشارهای نشده است. بیان نشدن عده ازدواج موقت در قرآن کریم، بدین معنا نیست که چون قرآن در باره آن حرفی نزده، بنابر این، عقد موقت از اساس، مشروعیت نداشته و یا آنکه نیازی به عده ندارد؛ زیرا موارد دیگری؛ مانند (لعان)،[3] و (ظهار)[4] در قرآن وجود دارد، اما علیرغم آنکه قطعا منجر به جدایی میشود، عده آنها در قرآن وجود ندارد، ولی با این وجود، علمای شیعه و اهل سنت در آن دو قائل به لزوم عده شدهاند.
پی نوشت:
[1] طلاق، 1.
[2] بقره، 234.
[3]. نور، 6.
[4]. مجادله، 1.
منبع:islamquest.net
- [سایر] آیا در قرآن برای عقد موقت عده بیان شده است؟ اگر آمده کدام سوره و کدام آیه است؟
- [آیت الله خامنه ای] میزان عدّه زنی که در زمان عدّه عقد موقت مجدداً صیغه شود
- [آیت الله اردبیلی] زمان عده عقد موقت چند روز است؟
- [سایر] آیا با زنی که عده نگه نمی دارد می شود ازدواج موقت کرد؟ ایا در عقد موقت لازم است بدانیم که زن عده نگه می دارد؟
- [آیت الله سیستانی] اگر مردی با زنی صیغه عقد موقت جاری ساخته باشند و مجامعت نیز واقع شده باشد چنانچه به منظور تبدیل عقد مؤقت به دائم (میان همان مرد و زن) صیغه موقت را فسخ نمایند آیا قبل از جاری ساختن عقد دائم زن می بایستی عده نگه دارد؟ به بیان دیگر آیا برای تبدیل عقد موقت به دائم میان یک زن و مرد واحد نیز می بایستی توسط زن مدت عده رعایت شود؟
- [آیت الله سیستانی] اگر مردی با زنی صیغه عقد موقت جاری ساخته باشند و مجامعت نیز واقع شده باشد چنانچه به منظور تبدیل عقد مؤقت به دائم (میان همان مرد و زن) صیغه موقت را فسخ نمایند آیا قبل از جاری ساختن عقد دائم زن می بایستی عده نگه دارد؟ به بیان دیگر آیا برای تبدیل عقد موقت به دائم میان یک زن و مرد واحد نیز می بایستی توسط زن مدت عده رعایت شود؟
- [سایر] زنی که مرتب برای افراد متعدد در عقد نکاح موقت قرار میگیرد، نیاز به عده دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا در عقد موقت نزدیکی از پشت باعث می شود تا زن عدّه نگه دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] در عقد موقت در چه مواردی عده بر زن لازم نیست؟
- [آیت الله مظاهری] نا در عدّه عقد موقّت چه حکمی دارد؟ آیا موجب حرمت ابدی می شود؟
- [آیت الله سبحانی] مرد می تواند زنی را که صیغه او بوده و هنوز عده اش تمام نشده به عقد دائم خود درآورد.
- [آیت الله سبحانی] مرد می تواند زنی را که صیغه او بوده و هنوز عده اش تمام نشده به عقد دائم خود درآورد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زنی را برای خود عقد کند، دائمه باشد یا صیغه، تا وقتی که آن زن در عقد اوست نمیتواند با خواهر آن زن ازدواج نماید بلکه همچنین است اگر در عدّه متعه باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر با زنی که در عده طلاق رجعی است زنا کند ان زن بنابر احتیاط بر او حرام می شود و اگر با زنی که در عده متعه یا طلاق باین یا عده وفات است زنا کند بعد می تواند اورا عقد نماید و معنی طلاق رجعی و طلاق باین وعده متعه و عده وفات در احکام طلاق خواهد امد
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر با زنی که در عدّه طلاق رجعی است زنا کند، آن زن بر او حرام میشود و اگر با زنی که در عدّه متعه یا طلاق بائن یا عدّه وفات است زنا کند، بعداً میتواند او را عقد نماید اگرچه احتیاط مستحبّ آن است که با او ازدواج نکند ومعنای طلاق رجعی وطلاق بائن وعدّه متعه وعدّه وفات در احکام طلاق گفته خواهد شد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زن خود را به ترتیبی که در فصل طلاق (مسأله 2531) گفته میشود، طلاق رجعی دهد در بین عدّه نمیتواند خواهر او را عقد نماید، ولی در عدّه بائن (که بعداً بیان میشود) میتواند عقد کند، ولی احتیاط مستحبّ آن است که در عدّه متعه از ازدواج با خواهر او خودداری نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مرد می تواند زنی را که متعه او بوده و هنوز عده اش تمام نشده، به عقد دائم خود در آورد.
- [امام خمینی] مرد می تواند زنی را که صیغه او بوده و هنوز عده اش تمام نشده به عقد دائم خود در آورد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر با زنی که در عدّه طلاق است زنا کند باعث حرمت ابدی نمی شود لذا می تواند بعد از گذشت عده با او ازدواج کند هرچند احتیاط در ترک این ازدواج است و اگر با زنی که در عده است عقد کند (چه موقت چه دائم) هر چند این عقد باطل است ولی باعث حرمت ابدی می شود.
- [آیت الله سبحانی] اگر با زنی که در عدّه طلاق رجعی است زنا کند، آن زن بر او حرام می شود و اگر با زنی که در عدّه متعه، یا طلاق بائن، یا عده وفات است زنا کند، بعداً می تواند او را عقد نماید، اگرچه احتیاط مستحب آن است که با او ازدواج نکند و معنای طلاق رجعی و طلاق بائن و عده متعه و عده وفات در احکام طلاق گفته خواهد شد.