تحدی) به معنای مقابله‌ناپذیری قرآن است، و خداوند، در آیات تحدی، با سه تعبیر از مردم خواسته است همانند قرآن بیاورند: 1. در آیه (بِمِثْلِ هذَا الْقُرْآن (1) مانند این قرآن). 2. در آیه (بِحدِیث مِثْلِهِ ( (2)، گفتاری مانند این قرآن). 3. در آیه (فَأْتُوا بِسُوره مِنْ مِثْلِهِِ (3)، سوره‌ای مانند یک سوره قرآن). 4. در آیه (فَأْتُوا بِعَشْرِ سُوَرٍ مِثْلِه ِ (4) ده سوره مانند سوره‌های قرآن). دانشوران از دیرباز در این که چه مقدار معجزه است، اختلاف داشته‌اند؛ ولی با توجه به مجموع آیات می‌توان گفت: از آن جا که اعجاز قرآن از نظر محتوا و قالب به نظم خاص حاکم بر مجموعه هدفمند و برخوردار از آغاز و انجام مشخص بستگی دارد، کم‌تر از یک مجموعه به هم پیوسته آیات نمی‌تواند موضوع تحدی باشد. بنابراین، در تحدی به سخنی مانند قرآن (بِحدِیثٍ مِثْلِه) یا تحدی از قرآن نازل نشده بود تمام قرآن مراد نیست. همچنین مراد از )سوره( در دیگر آیات تحدی، معنای لغوی این واژه است نه یکی از سوره‌های صد و چهارده گانه قرآن. سوره در لغت معنایی چون فقره و پاراگراف دارد. بنابراین، آنچه قرآن بدان تحدی کرده، بخشی از آیات به هم پیوسته و برخوردار از نظم خاص و آغاز و انجام مشخص است. با این معیار حتی یک آیه، نظیر آیه دین (282 سوره بقره) که به احکام قرض می‌پردازد، می‌تواند مورد تحدی باشد؛ ولی سایر آیات قبل و بعد آن مورد تحدی نیست. (5) پی نوشت ها: 1. اسرا (17): آیه 88. 2. طور (52): آیه 44. 3. بقره (2): آیه 23. 4. هود (11): آیه 13. 5. قرآن‌شناسی، محمود رجبی، ص 186. eporsesh.com
تحدی) به معنای مقابلهناپذیری قرآن است، و خداوند، در آیات تحدی، با سه تعبیر از مردم خواسته است همانند قرآن بیاورند:
1. در آیه (بِمِثْلِ هذَا الْقُرْآن (1) مانند این قرآن).
2. در آیه (بِحدِیث مِثْلِهِ ( (2)، گفتاری مانند این قرآن).
3. در آیه (فَأْتُوا بِسُوره مِنْ مِثْلِهِِ (3)، سورهای مانند یک سوره قرآن).
4. در آیه (فَأْتُوا بِعَشْرِ سُوَرٍ مِثْلِه ِ (4) ده سوره مانند سورههای قرآن).
دانشوران از دیرباز در این که چه مقدار معجزه است، اختلاف داشتهاند؛ ولی با توجه به مجموع آیات میتوان گفت: از آن جا که اعجاز قرآن از نظر محتوا و قالب به نظم خاص حاکم بر مجموعه هدفمند و برخوردار از آغاز و انجام مشخص بستگی دارد، کمتر از یک مجموعه به هم پیوسته آیات نمیتواند موضوع تحدی باشد. بنابراین، در تحدی به سخنی مانند قرآن (بِحدِیثٍ مِثْلِه) یا تحدی از قرآن نازل نشده بود تمام قرآن مراد نیست. همچنین مراد از )سوره( در دیگر آیات تحدی، معنای لغوی این واژه است نه یکی از سورههای صد و چهارده گانه قرآن. سوره در لغت معنایی چون فقره و پاراگراف دارد.
بنابراین، آنچه قرآن بدان تحدی کرده، بخشی از آیات به هم پیوسته و برخوردار از نظم خاص و آغاز و انجام مشخص است. با این معیار حتی یک آیه، نظیر آیه دین (282 سوره بقره) که به احکام قرض میپردازد، میتواند مورد تحدی باشد؛ ولی سایر آیات قبل و بعد آن مورد تحدی نیست. (5)
پی نوشت ها:
1. اسرا (17): آیه 88.
2. طور (52): آیه 44.
3. بقره (2): آیه 23.
4. هود (11): آیه 13.
5. قرآنشناسی، محمود رجبی، ص 186.
eporsesh.com
- [سایر] در آیه 110 سوره آل عمران درباره اهل کتاب آمده: (مِّنْهُمُ الْمُؤْمِنُونَ وَ أَکْثَرُهُمُ الْفَاسِقُون) آیا اکثریت اهل کتاب فاسق هستند؛ نظر قرآن درباره اهل کتاب چیست؟
- [سایر] آیا قرآن دشمنان خود را به آوردن یک آیه مثل یکی از آیات خود به مبارزه (تحدی ) فرا خوانده است؟
- [سایر] آیا قرآن دشمنان خود را به آوردن یک آیه مثل یکی از آیات خود به مبارزه (تحدی ) فرا خوانده است؟
- [سایر] خداوند در آیه 23 سوره بقره فرموده است: (کسی نمیتواند سورهای همانند قرآن بیاورد). حال سؤال این است که: آیا این تحدّی باید به زبان عربی باشد تا همانند قرآن شود، یا میتوان به زبانهای دیگر نیز تحدّی کرد؟ اگر مثلاً با زبان فارسی بشود تحدّی کرد، کجای زبان فارسی همانند قرآن است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا فروش قرآن به کفار و اهل کتاب جایز است؟ بخصوص اگر بدانیم آنان قصد توهین به قرآن را ندارند، بلکه جهت مطالعه آن را تهیه می کنند؟
- [سایر] تفسیر آیه 29 توبه در رابطه با کشتن اهل کتاب چیست؟
- [سایر] بر اساس آیه 5 سوره مائده، ازدواج با زنان عفیف و پاک اهل کتاب جایز است. این آیه نسخ نیز نشده است. بنابراین، باید به آن عمل کرد، حال چرا شیعه ازدواج دائم با اهل کتاب را جایز نمیداند؟
- [سایر] تفسیر آیه 29 توبه در رابطه با کشتن اهل کتاب چیست؟ متشکرم
- [آیت الله علوی گرگانی] احکام ورود کفّار اعمّ از اهل کتاب و غیر اهل کتاب به مسجدالحرام و اماکن مقدّسه و سایر مساجد چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] به نظر شما حکم طهارت و نجاست کفّار اعمّ از اهل کتاب و غیر اهل کتاب چگونه است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله مکارم شیرازی] فرزندان نابالغ کفار بعد از ایمان آوردن پدران آنها پاک می شوند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوره هایی که سجده واجب دارد چهار سوره است: 1 سوره سجده (سوره 32) آیه 15. 2 سوره فصلت (سوره 41) آیه 37. 3 سوره نجم (سوره 53) آیه 62. 4 سوره علق(سوره 96) آیه 19.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله اردبیلی] دادن قرآن به دست کفار و اهل کتاب به امید هدایت آنان و به منظور مطالعه و بررسی و درک آیات آن، در صورتی که در معرض نجس شدن و هتک و اهانت نباشد و واقعا بخواهند از آن استفاده کنند، مانعی ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] فرزندان نابالغ کفار، پس از اسلام آوردن پدر یا مادر خود، محکوم به اسلام بوده و به تبعیّت آنان پاک میشوند، ولی قبل از اسلام آوردن پدر یا مادر حکم کافر را دارند؛ مگر این که خود آنها ممیّز و اهل فکر و تشخیص بوده و در این جهت تابع پدر و مادر نباشند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است (سوره های وَالنَّجم(53) اِقرَأْ(96) والم تنزیل(32) و حم سجده(41)) وهرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود، و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.