نذر نذر، آن است که انسان ضمن عبارت خاصی، ملتزم شود که کار خیری را برای خدا به جا آورد، یا کاری را که انجام ندادن آن بهتر است، برای خدا ترک نماید.(1) وجوب وفا ما می توانیم نذر نکنیم، ولی اگر نذر کردیم باید به نذر خود وفا نموده، طبق آن عمل نماییم. قرآن مجید در سوره (انسان) یکی از ویژگی های خاندان پیامبر(ص) و (ابرار) را (وفای به نذر) معرفی می نماید: (یُوفُونَ بِالنَّذْرِ وَ یَخافُونَ یَوْماً کانَ شَرُّهُ مُسْتَطیراً)(2)؛ آنها به نذر خود وفا می ‌کنند و از روزی که شر و عذابش گسترده است می ‌ترسند. نام خدا حقیقت نذر، ملتزم شدن به انجام کاری برای (خداوند) است، بر این اساس در نذر باید نام خدا برده شود، البته به کار بردن خصوص کلمه (الله) در هنگام نذر لازم نیست، بلکه هر لفظی که مختص پروردگار باشد، کافی است.(3) طبق آنچه بیان گردید معلوم شد که نذر، فقط باید برای خدا باشد و نذر برای غیرخداوند باطل است. پس بدیهی است که وقتی فقها می فرمایند: (اگر برای خود امام(ع) چیزی نذر کند) یا می فرمایند: (اگر برای حرم یکی از امامان یا امامزادگان چیزی نذر کند) مقصود آن بزرگواران این نیست که نذر برای امام(ع) یا حرم بوده باشد، بلکه مقصود این است که نذر برای خدا بوده ولی کار خیر (خاصی) بر عهده گرفته شده و آن هم این است که مالی را در راه امام(ع) یا امامزاده یا حرم ایشان، به مصرف برساند. در این گونه موارد مثلاً چنین نذر می شود: برای خدا است بر عهدۀ من که این فرش را در حرم امام رضا(ع) وقف کنم. چنین نذری، هیچ ایرادی بر آن مترتب نیست؛ زیرا این نذر، برای خدا است و وقف در حرم، بیان مصرف است نه نذر برای غیر خدا. بر این اساس، ایراد وهابیت که چرا برای غیر خدا نذر می شود، بی اساس خواهد بود. نکته: نذر به مجرد نیّت منعقد نمی گردد، بلکه باید (صیغه) آن بر زبان جاری شود و در غیر این صورت واجب الوفا نخواهد بود؛ البته لازم نیست صیغه نذر به زبان عربی باشد، بلکه به هر زبانی که باشد، کافی است. صیغه نذری که مورد اتفاق همه فقهاست، این است که گفته شود: برای خدا بر من است که فلان کار خیر را انجام دهم. بنابراین صِرف نذر در ذهن یا نیّت نذر، نذر شرعی نبوده و واجب الوفا نمی باشد.(4) پینوشتها: (1) توضیح المسائل‌ محشی، امام ‌خمینی/2/609. (2) انسان/7. (3) تحریرالوسیله/2/116. (4) تحریرالوسیله/2/116.
صیغه نذر را باید چگونه بخوانیم که صحیح باشد و آیا میتوانیم نذری که کردهایم را ادا ننماییم؟
نذر
نذر، آن است که انسان ضمن عبارت خاصی، ملتزم شود که کار خیری را برای خدا به جا آورد، یا کاری را که انجام ندادن آن بهتر است، برای خدا ترک نماید.(1)
وجوب وفا
ما می توانیم نذر نکنیم، ولی اگر نذر کردیم باید به نذر خود وفا نموده، طبق آن عمل نماییم. قرآن مجید در سوره (انسان) یکی از ویژگی های خاندان پیامبر(ص) و (ابرار) را (وفای به نذر) معرفی می نماید: (یُوفُونَ بِالنَّذْرِ وَ یَخافُونَ یَوْماً کانَ شَرُّهُ مُسْتَطیراً)(2)؛ آنها به نذر خود وفا می کنند و از روزی که شر و عذابش گسترده است می ترسند.
نام خدا
حقیقت نذر، ملتزم شدن به انجام کاری برای (خداوند) است، بر این اساس در نذر باید نام خدا برده شود، البته به کار بردن خصوص کلمه (الله) در هنگام نذر لازم نیست، بلکه هر لفظی که مختص پروردگار باشد، کافی است.(3)
طبق آنچه بیان گردید معلوم شد که نذر، فقط باید برای خدا باشد و نذر برای غیرخداوند باطل است. پس بدیهی است که وقتی فقها می فرمایند: (اگر برای خود امام(ع) چیزی نذر کند) یا می فرمایند: (اگر برای حرم یکی از امامان یا امامزادگان چیزی نذر کند) مقصود آن بزرگواران این نیست که نذر برای امام(ع) یا حرم بوده باشد، بلکه مقصود این است که نذر برای خدا بوده ولی کار خیر (خاصی) بر عهده گرفته شده و آن هم این است که مالی را در راه امام(ع) یا امامزاده یا حرم ایشان، به مصرف برساند.
در این گونه موارد مثلاً چنین نذر می شود: برای خدا است بر عهدۀ من که این فرش را در حرم امام رضا(ع) وقف کنم. چنین نذری، هیچ ایرادی بر آن مترتب نیست؛ زیرا این نذر، برای خدا است و وقف در حرم، بیان مصرف است نه نذر برای غیر خدا.
بر این اساس، ایراد وهابیت که چرا برای غیر خدا نذر می شود، بی اساس خواهد بود.
نکته: نذر به مجرد نیّت منعقد نمی گردد، بلکه باید (صیغه) آن بر زبان جاری شود و در غیر این صورت واجب الوفا نخواهد بود؛ البته لازم نیست صیغه نذر به زبان عربی باشد، بلکه به هر زبانی که باشد، کافی است.
صیغه نذری که مورد اتفاق همه فقهاست، این است که گفته شود: برای خدا بر من است که فلان کار خیر را انجام دهم. بنابراین صِرف نذر در ذهن یا نیّت نذر، نذر شرعی نبوده و واجب الوفا نمی باشد.(4)
پینوشتها:
(1) توضیح المسائل محشی، امام خمینی/2/609.
(2) انسان/7.
(3) تحریرالوسیله/2/116.
(4) تحریرالوسیله/2/116.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا در اعتکاف نذری، انسان میتواند هنگام خواندن صیغه نذر، شرط کند که اگر مانعی پیش آمد اعتکافم را رها میکنم؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] از همسرم طلاق خلع گرفتم و سپس در عده طلاق با مردی ازدواج موقت کردم. آیا میتوانیم باهم ازدواج دائم کنیم؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] از همسرم طلاق خلع گرفتم و سپس در عده طلاق با مردی ازدواج موقت کردم. آیا میتوانیم باهم ازدواج دائم کنیم؟
- [آیت الله بهجت] صیغه ی نذر فارسی را مرقوم فرمایید؟
- [آیت الله مظاهری] تا حالا خیلی نذر کردهام از قبیل خواندن دعا و قرآن و اطعام به فقیر، ولی یادم نیست چه قدر نذر کردهام و نمیدانم که صیغه نذر را چگونه خواندهام، آیا اسم خداوند را در صیغه نذر ذکر کردهام یا نه، با توجّه به این که صیغه نذر را هم بلد نیستم، آیا نذرهایی که کردهام بر من واجب است؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا در اعتکاف نذری، انسان میتواند هنگام خواندن صیغه، شرط کند که اگر مانعی پیش آمد اعتکافم را رها میکنم؟
- [آیت الله سبحانی] شخصی، در طی چند ماه عمل خاصی را انجام داد و اکنون شک دارد که آیا این عمل را به واسطه ی نذر انجام داده یا نذری در کار نبوده است، با توجه به این نکته که این شخص گاهی برخی از کارها را با صیغه ی نذر بر خود واجب می کرد. اکنون وظیفه اش چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا میتوانیم با دختر نامحرمی، صیغه خواهر و برادری بخوانیم، و مثل خواهر و برادر با هم رفتار کنیم؟
- [سایر] صیغه نذر چیست و آیا جمله خاصی دارد؟
- [آیت الله سبحانی] آیا با نوشتن صیغه نذر منعقد می شود؟
- [آیت الله نوری همدانی] در نذر باید صیغه خوانده شود ولازم نیست آن رابه عربی بخوانند ، پس اگر بگوید چنانچه مریض من خوب شود ، برای خدا بر من است که ده تومان به فقیر بدهم نذر او صحیح است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در نذر باید صیغه خوانده شود و اگر صیغه نذر خوانده نشود نذر منعقد نمی شود و چیزی واجب نمی شود. و لازم نیست آن را به عربی بخوانند پس اگر بگوید چنانچه مریض من خوب شود، برای خدا بر من است که ده تومان به فقیر بدهم نذر او صحیح است و باید (برای خدا) به زبان گفته شود و قصد آن در دل کافی نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] ازدواج موقّت هر چند برای لذّت بردن هم نباشد صحیح است، همسر موقّت را (متعه) یا (صیغه) نیز میگویند.
- [آیت الله سبحانی] در نذر باید صیغه خوانده شود و لازم نیست آن را به عربی بخوانند پس اگر بگوید چنانچه مریض من خوب شود، برای خدا بر من است که مبلغی به فقیر بدهم نذر او صحیح است.
- [آیت الله وحید خراسانی] در نذر باید صیغه خوانده شود و لازم نیست ان را به عربی بخوانند پس اگر بگوید چنانچه مریض من خوب شود برای خدا بر من است که ده تومان به فقیر بدهم نذر او صحیح است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در نذر باید صیغه خوانده شود و لازم نیست آن را به عربی بخوانند؛ پس اگر بگوید چنانچه مریض من خوب شود؛ برای خدا بر من است که ده تومان به فقیر بدهم؛ نذر او صحیح است.
- [امام خمینی] در نذر باید صیغه خوانده شود و لازم نیست آن را به عربی بخوانند پس اگر بگوید چنانچه مریض من خوب شود، برای خدا بر من است که ده تومان به فقیر بدهم نذر او صحیح است.
- [آیت الله بروجردی] در نذر باید صیغه خوانده شود و لازم نیست آن را به عربی بخوانند، پس اگر بگوید:(چنانچه مریض من خوب شود، برای خدا بر من است که ده تومان به فقیر بدهم)، نذر او صحیح است.
- [آیت الله خوئی] در نذر باید صیغه خوانده شود و لازم نیست آن را به عربی بخوانند، پس اگر بگوید چنانچه مریض من خوب شود، برای خدا بر من است که ده تومان به فقیر بدهم نذر او صحیح است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نذر دو قسم است: اوّل: نذری که بصورت مشروط انجام می شود مثلا می گوید: چنانچه بیمار من بهبود یابد انجام فلان کار برای خدا بر عهده من است (اینگونه نذر را نذر شکر می گویند) یا اگر مرتکب فلان کار زشت شوم فلان کار خیر را برای خدا انجام خواهم داد (اینگونه نذر کردن را نذر زجر گویند). دوّم: نذر مطلق: و آن نذری است که بدون هیچ قید و شرطی بگوید: (لله علیّ) یا (برای خدا بر عهده من است) که فلان کار را انجام دهم و همه این نذرها صحیح است.