بنا به آنچه تا به حال از وضعیت مرگ و خصوصیات آن بیان کردیم، روشن می شود که هر انسانی به فراخور باورهایی که ملتزم به آنها بود و رفتار و کرداری که در دنیا داشت وقایعی را خواهد دید. هر چند اصل رخدادها تا حدودی مشترک اند، کیفیت ها فرق می کند؛ به عنوان مثال، همه، فرشتگان را در آخرین لحظات زندگی ملاقات خواهند کرد، الّا این که مؤمنان به گونه ای و تبهکاران به گونه ای دیگر (چنان که در فصل پنجم بیان شد). از جمله اموری که در هنگام جان دادن انسان رخ می دهد، تمثّل مال، فرزندان و عمل اوست. در روایت آمده است: انسان در هنگام مرگ، مال و فرزندان و عمل خود را متمثّل می بیند و به مال خود می گوید: من برای کسب و اندوختن تو بسیار حریص و بخیل بودم، تو برای من چگونه ای؟ مال در پاسخ می گوید: به مقدار کفن از من برگیر. سپس به فرزندان می گوید: به خدا سوگند من شما را بسیار دوست داشتم و حفاظت می کردم، شما برای من چه می کنید؟ آنان می گویند: تو را به قبر رسانیده، در آن دفن می کنیم. آن گاه به کردار خویش می گوید: من به تو رغبتی نشان نمی دادم و برایم سنگین بودی، تو برای من چه می کنی؟ عمل انسان می گوید: من در قبر و قیامت و نشور با تو خواهم بود تا به حضور پروردگارت برسیم.[1] پس در مجموع، حوادثی که در آخرین لحظات زندگی انسان رُخ می دهند عبارت اند از: 1. حضور شیطان برای گمراهی انسان 2. حضور اولیای دین برای مؤمنین و آنهایی که در طول عمرشان دو اصل تولّی و تبرّی را به خوبی عمل کرده اند 3. تمثل مال، فرزندان و عمل برای انسان در حال مرگ. پی نوشتها: [1]. ر.ک: عبدالله جوادی آملی، معاد در قرآن، ج 4، ص 216، و محمد حسین طباطبایی، انسان از آغاز تا انجام، ص 80. منبع: مرگ، واقعیت ناشناخته، محسن میرزاپور، نشر انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
بنا به آنچه تا به حال از وضعیت مرگ و خصوصیات آن بیان کردیم، روشن می شود که هر انسانی به فراخور باورهایی که ملتزم به آنها بود و رفتار و کرداری که در دنیا داشت وقایعی را خواهد دید. هر چند اصل رخدادها تا حدودی مشترک اند، کیفیت ها فرق می کند؛ به عنوان مثال، همه، فرشتگان را در آخرین لحظات زندگی ملاقات خواهند کرد، الّا این که مؤمنان به گونه ای و تبهکاران به گونه ای دیگر (چنان که در فصل پنجم بیان شد).
از جمله اموری که در هنگام جان دادن انسان رخ می دهد، تمثّل مال، فرزندان و عمل اوست. در روایت آمده است:
انسان در هنگام مرگ، مال و فرزندان و عمل خود را متمثّل می بیند و به مال خود می گوید: من برای کسب و اندوختن تو بسیار حریص و بخیل بودم، تو برای من چگونه ای؟ مال در پاسخ می گوید: به مقدار کفن از من برگیر. سپس به فرزندان می گوید: به خدا سوگند من شما را بسیار دوست داشتم و حفاظت می کردم، شما برای من چه می کنید؟ آنان می گویند: تو را به قبر رسانیده، در آن دفن می کنیم. آن گاه به کردار خویش می گوید: من به تو رغبتی نشان نمی دادم و برایم سنگین بودی، تو برای من چه می کنی؟ عمل انسان می گوید: من در قبر و قیامت و نشور با تو خواهم بود تا به حضور پروردگارت برسیم.[1]
پس در مجموع، حوادثی که در آخرین لحظات زندگی انسان رُخ می دهند عبارت اند از:
1. حضور شیطان برای گمراهی انسان 2. حضور اولیای دین برای مؤمنین و آنهایی که در طول عمرشان دو اصل تولّی و تبرّی را به خوبی عمل کرده اند 3. تمثل مال، فرزندان و عمل برای انسان در حال مرگ.
پی نوشتها:
[1]. ر.ک: عبدالله جوادی آملی، معاد در قرآن، ج 4، ص 216، و محمد حسین طباطبایی، انسان از آغاز تا انجام، ص 80.
منبع: مرگ، واقعیت ناشناخته، محسن میرزاپور، نشر انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
- [سایر] اگر حضرت زهرا (س) می دانستند چه حوادثی پشت در، اتفاق می افتد، چرا خودشان به پشت در رفتند؟
- [سایر] زمان مرگ چه وقتی است ؟ آیا وقتی قلب از کار می ایستد مرگ اتفاق می افتد ؟
- [سایر] آیا حادثه ای که در حین مأموریت برای کارگر اتفاق می افتد حادثه ناشی از کار خواهد بود؟
- [سایر] گاهی اوقات که انسان حوادثی را در خواب می بیند و بعداً اتفاق می افتند آیا به این غیب گفته می شود؟
- [سایر] فرق مرگی که در این دنیا اتفاق می افتد با مرگی که در نفخ صور اتفاق می افتد در چیست ؟
- [سایر] هنگام ولادت نبی اکرم(ص) چه حوادثی در دنیا اتفاق افتاد؟ آیا روایت بیانگر این اتفاقات را میتوان پذیرفت؟
- [سایر] مکاشفه به چه صورت هایی اتفاق می افتد؟
- [سایر] آیا در زمان ظهور، رجعت اتفاق می افتد؟ کمی در مورد آن دوران شرح دهید؟
- [آیت الله سیستانی] به غیر از نزدیکی جنابت برای خانمها چه زمانی اتفاق می افتد؟
- [سایر] لحظه ی مرگ یک فرد چه اتفاقی می افتد ؟
- [آیت الله سبحانی] موقعی که زلزله و رعد و برق و مانند اینها اتفاق می افتد، انسان باید فوراً نماز آیات را بخواند و اگر نخواند معصیت کرده و تا آخر عمر بر او واجب است و هر وقت بخواند ادا است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . موقعی که زلزله و رعد و برق و مانند اینها اتفاق می افتد، انسان باید فوراً نماز آیات را بخواند و اگر نخواند معصیت کرده و تا آخر عمر بر او واجب است و هر وقت بخواند ادا است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] موقعی که زلزله و رعد و برق و مانند اینها اتّفاق می افتد، انسان باید فوراً نماز آیات را بخواند و اگر نخواند معصیت کرده و تا آخر عمر بر او واجب است و هر وقت بخواند ادا است.
- [امام خمینی] موقعی که زلزله و رعد و برق و مانند اینها اتفاق می افتد، انسان باید فورا نماز آیات را بخواند و اگر نخواند معصیت کرده و تا آخر عمر بر او واجب است و هر وقت بخواند ادا است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر چیزهائی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یک بار اتّفاق بیفتد انسان باید برای هریک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر دو بار زلزله بشود باید دو نماز آیات بخواند اما اگر یک زلزله اتفاق افتد و به دنبال آن پس لرزه بیاید، پس لرزه ها نماز مستقل ندارد. و همینطور اگر دو تا از آنها اتفاق بیفتد یعنی هم خورشید بگیرد و هم زلزله شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هنگامی که زلزله یا صاعقه و مانند آن اتفاق می افتد باید بلافاصله نماز آیات را بخواند و اگر نخواند معصیت کرده و احتیاط مستحب آن است که تا آخر عمر هر وقت توانست بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] بنا بر احتیاط مستحب انسان در مرگ کسی یقه پاره نکند، به خصوص در مرگ غیر پدر و برادر.
- [آیت الله علوی گرگانی] جائز نیست انسان در مرگ کسی صورت وبدن را بخراشد وبخود لطمه بزند.
- [آیت الله مظاهری] جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن را بخراشد و به خود لطمه بزند.
- [آیت الله سبحانی] جایز نیست، انسان در مرگ کسی صورت و بدن را بخراشد و به خود لطمه بزند.