در اینکه پیامبر در غار حرا به پیامبری مبعوث شده جای هیچ شک و شبهه ای وجود ندارد چون هم روایات و هم تاریخ به این مطلب به صراحت اشاره دارند. حال برای بهتر روشن شدن مطلب، به نحوه بعثت پیامبر در غار حرا به طور مختصر اشاره می کنیم: پیامبر گرامی خدا چند روز از هر ماه را در بیرون از شهر مکه و به دور از شرک و بت پرستی حاکم بر شهر به کوه حرا می رفت تا با خدای خود راز و نیاز و عبادت کند، البته اینگونه کناره گیری و عبادت در حرا در میان خداپرستان قریش سابقه داشته است.[1] نخستین کسی که این سنت را گذاشت عبدالمطلب، جد پیامبر بود که چون ماه رمضان می رسید به کوه حرا می رفت ومستمندان را اطعام می کرد.[2] پیامبر که به سن چهل سالگی رسید باز به روش چندین ساله در کوه حراء به سر می برد که پیک وحی فرود آمد و نخستین آیات را به پیامبر وحی کرد.[3] لازم به ذکر است پیامبر خدا صلی الله علیه وآله برای زندگی به غار حرا نمی رفت که به غار نشینی متهم شود بلکه هر سال برای مدتی آن هم برای فرار از شرک و بت پرستی حاکم بر شهر مکه، جایی بهتر از کوه حرا وجود نداشت، چنانکه اجداد خداپرست وی هم همین راه و روش را طی کرده بودند، و این روش میان خداپرستان و پیامبران پیشین هم رایج بوده است. پی نوشت: [1] . ابن هشام، السیرة النبویة، ج 1، ص 251؛ طبری، تاریخ الامم والملوک،ج2، ص 206؛ ابن کثیر، السیرة النبویة، ج 1، ص 390؛ بلاذری،انساب الاشراف، ج1، ص 105. [2] . حلبی،السیرة الحلبیة، ص 382. [3] . طبرسی، مجمع البیان، ج 10، ص 514، مسعودی، مروج الذهب، ج2، ص 276. منبع:سایت انوار طاها
در اینکه پیامبر در غار حرا به پیامبری مبعوث شده جای هیچ شک و شبهه ای وجود ندارد چون هم روایات و هم تاریخ به این مطلب به صراحت اشاره دارند. حال برای بهتر روشن شدن مطلب، به نحوه بعثت پیامبر در غار حرا به طور مختصر اشاره می کنیم:
پیامبر گرامی خدا چند روز از هر ماه را در بیرون از شهر مکه و به دور از شرک و بت پرستی حاکم بر شهر به کوه حرا می رفت تا با خدای خود راز و نیاز و عبادت کند، البته اینگونه کناره گیری و عبادت در حرا در میان خداپرستان قریش سابقه داشته است.[1] نخستین کسی که این سنت را گذاشت عبدالمطلب، جد پیامبر بود که چون ماه رمضان می رسید به کوه حرا می رفت ومستمندان را اطعام می کرد.[2]
پیامبر که به سن چهل سالگی رسید باز به روش چندین ساله در کوه حراء به سر می برد که پیک وحی فرود آمد و نخستین آیات را به پیامبر وحی کرد.[3]
لازم به ذکر است پیامبر خدا صلی الله علیه وآله برای زندگی به غار حرا نمی رفت که به غار نشینی متهم شود بلکه هر سال برای مدتی آن هم برای فرار از شرک و بت پرستی حاکم بر شهر مکه، جایی بهتر از کوه حرا وجود نداشت، چنانکه اجداد خداپرست وی هم همین راه و روش را طی کرده بودند، و این روش میان خداپرستان و پیامبران پیشین هم رایج بوده است.
پی نوشت:
[1] . ابن هشام، السیرة النبویة، ج 1، ص 251؛ طبری، تاریخ الامم والملوک،ج2، ص 206؛ ابن کثیر، السیرة النبویة، ج 1، ص 390؛ بلاذری،انساب الاشراف، ج1، ص 105.
[2] . حلبی،السیرة الحلبیة، ص 382.
[3] . طبرسی، مجمع البیان، ج 10، ص 514، مسعودی، مروج الذهب، ج2، ص 276.
منبع:سایت انوار طاها
- [آیت الله خامنه ای] آیا جبل النور (کوه حرا) فعلًا جزء مکه محسوب میشود که حاجی بین عمره تمتع و حج می تواند برود یا خارج مکه به حساب می آید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اخیراً خطّ کمربندی اطراف مکّه از کنار (جبل النور) و (کوه ثور) می گذرد، که (غار حرا) و (غار ثور) در این دو کوه قرار دارد. زیارت این دو مکان مقدّس بین عمره و حج چه حکمی دارد؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اخیرا خط کمربندی در اطراف مکه از پای جبل النور و جبل ثور می گذرد که غار حرا و غار ثور در این دو جبل است بین عمره و حج رفتن برای زیارت این دو مکان مقدس چه صورت دارد
- [امام خمینی] آیا جایز است برای کسی که عمره تمتّع را در مکّه انجام داده و محلّ شده، از شهر مکه خارج شود: 1- برای زیارت غار حراء. 2- رفتن به عرفات و غیره؟
- [سایر] آیا ابوبکر سه روز در غار ثور دست و پایش را در سوراخهای غار میگذاشت تا جان پیامبر خدا(ص) را حفظ کند؟
- [آیت الله وحید خراسانی] ایا غار حرا جزو محدوده مکه است و بنابراین ایا می توان قبل از وقوف به انجا رفت و صدق خروج از مکه نمی کند
- [سایر] آیا پیامبر(ص) هنگامی که برای عبادت به غار حرا می رفت حضرت علی (ع)را با خود می برد؟
- [سایر] آیا رفتن به غار حرا شرک است ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا (غار حرا) جزء محدوده مکّه است؟ آیا می توان پس از عمره تمتّع و قبل از عزیمت به عرفات به آنجا رفت؟
- [سایر] غار ثور در کجا واقع است و فرقش با غار حرا کدام است ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در چهار محل مسافر مخیّر است نماز را تمام یا شکسته بخواند: (شهر مکّه)، (شهر مدینه) (در این دو شهر تفاوتی بین شهر قدیم و جدید نیست)، (مسجد کوفه) و (حرم حضرت سیّد الشّهداء(علیه السلام)) و منظور از حرم، قسمت زیر گنبد و رواقها است. البته افضل در این موارد، نماز تمام است.
- [آیت الله مظاهری] پیش از داخل شدن در حرم مکّه، شهر مکّه، مسجد الحرام، کعبه، حرم مدینه، شهر مدینه، مسجد پیغمبرصلی الله علیه وآله وسلم و حرم امامانعلیهم السلام، مستحب است انسان غسل کند، و اگر در یک روز چند مرتبه مشرف شود یک غسل کافی است، و کسی که میخواهد در یک روز داخل حرم مکّه و مسجدالحرام و کعبه شود، اگر به نیّت همه یک غسل کند کافی است. و نیز اگر در یک روز بخواهد داخل حرم مدینه و شهر مدینه و مسجد پیغمبرصلی الله علیه وآله وسلم شود، یک غسل برای همه کفایت میکند و برای زیارت پیغمبر و امامان از دور یا نزدیک و برای حاجت خواستن از خداوند عالم و همچنین برای توبه و نشاط به جهت عبادت و برای سفر رفتن خصوصاً سفر زیارت حضرت سیّد الشهداءعلیه السلام مستحب است انسان غسل کند و اگر یکی از غسلهایی را که در این مسئله گفته شد به جا آورد و بعد کاری کند که وضو را باطل مینماید مثلاً بخوابد، غسل او تا یک شبانه روز باطل نمیشود ولی برای نماز و مانند آن باید وضو بگیرد. _______ 1) شهادت میدهم بر اینکه نیست خدایی غیر از خداوند متعال، او که یکتاست و شریکی برای او نیست، و بر اینکه محمد صلی الله علیه وآله وسلم بنده خداوند و پیامبر اوست. خداوندا درود فرست بر محمد و آل محمد و مرا از توبه کنندگان و پاکان قرار ده.
- [آیت الله علوی گرگانی] پیش از داخل شدن در حرم مکّه، شهر مکّه، مسجد الحرام، خانه کعبه، حرم مدینه، شهر مدینه مسجد پیغمبر وحرم امامان: مستحبّ است انسان غسل کند و اگر در یک روز چند مرتبه مشرّف شود، یک غسل کافی است و کسی که میخواهد در یک روز داخل حرم مکّه و مسجد الحرام و خانه کعبه شود، اگر به نیّت همه، یک غسل کند کافی است و نیز اگر در یک روز بخواهد داخل حرم مدینه وشهر مدینه و مسجد پیغمبر شود، یک غسل برای همه کفایت میکند و برایزیارت پیغمبر و امامان از دور یا نزدیک و برای حاجت خواستن از خداوند عالم و همچنین برای توبه و نشاط به جهت عبادت و برای سفر رفتن خصوصاً سفر زیارت حضرت سیّد الشهدأ7 مستحبّ است انسان غسل کند و اگر یکی از غسلهایمکانی وبعضی از غسلهای فعلی که گفته شد بجا آورد، و بعد کاری کند که وضو را باطل مینماید مثلاً بخوابد، غسل او باطل میشود ومستحبّ است دوباره غسل را بجا آورد.
- [آیت الله اردبیلی] برای داخل شدن در حرم مکه، شهر مکه، خانه کعبه، حرم مدینه، شهر مدینه و مسجد پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم ، مستحب است انسان غسل کند و برای صِرف داخل شدن در مسجدالحرام و حرم امامان علیهمالسلام نیز میتواند به قصد رجاء غسل کند و اگر در یک روز چند مرتبه مشرّف شود، یک غسل کافی است و کسی که میخواهد در یک روز داخل حرم مکه و مسجدالحرام و خانه کعبه شود، اگر به نیّت همه یک غسل کند کافی است و نیز اگر در یک روز بخواهد داخل حرم مدینه و شهر مدینه و مسجد پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم شود، یک غسل برای همه کفایت میکند و برای زیارت پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم و امامان علیهمالسلام از دور یا نزدیک و برای حاجت خواستن از خداوند و همچنین برای توبه و برای نشاط به جهت عبادت و برای به سفر رفتن، خصوصا سفر زیارت حضرت سیدالشهداء علیهالسلام ، مستحب است انسان غسل کند و اگر یکی از غسلهایی را که در این مسأله گفته شد بجا آورد و بعد کاری کند که وضو را باطل میکند مثلاً بخوابد غسل او باطل میشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] شرط ششم باید بین مرد و زن در حال نماز حداقل مقدار یک وجب فاصله باشد ولی نماز خواندن در فاصله کمتر از ده ذراع در غیر شهر مکه مکروه است
- [آیت الله سیستانی] مسافر میتواند در تمام شهر مکه و مدینه و کوفه و در حرم حضرت سیدالشهداء علیهالسلام تا مقدار 5/11 متر تقریباً از اطراف قبر مقدس ، نمازش را تمام بخواند .
- [آیت الله سبحانی] پیش از داخل شدن در حرم مکه، شهر مکه، مسجدالحرام، خانه کعبه، حرم مدینه، شهر مدینه، مسجد پیغمبر و حرم امامان (علیهم السلام) (که غسل در زیارت آنها وارد شده) مستحب است انسان غسل کند و اگر در یک روز چند مرتبه مشرف شود، یک غسل کافی است و کسی که می خواهد در یک روز داخل حرم مکه و مسجدالحرام و خانه کعبه شود، اگر به نیّت همه یک غسل کند کافی است و نیز اگر در یک روز بخواهد داخل حرم مدینه و شهر مدینه و مسجد پیامبر(صلی الله علیه وآله) شود، یک غسل برای همه کفایت می کند و برای زیارت پیامبر(صلی الله علیه وآله) و امامان (علیهم السلام) از دور یا نزدیک و برای حاجت خواستن از خداوند عالم و همچنین برای توبه و نشاط به جهت عبادت و برای سفر رفتن خصوصاً سفر زیارت حضرت سیّدالشّهدا(علیه السلام)مستحب است انسان غسل کند و اگر یکی از غسل هایی را که در این مسأله گفته شد به جا آورد و بعد کاری کند که وضو را باطل می کند مثلا بخوابد; غسل او باطل می شود و مستحب است دوباره غسل را به جا آورد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مسافر مخیّر است در شهر مکّه و شهر مدینه و مسجد کوفه نمازش را تمام بخواند یا شکسته، و در این سه مکان فرقی بین بناء اصلی و اوّلیّه و آنچه بعد اضافه شده نمی باشد، و نیز مسافر می تواند در حرم و رواق حضرت سیدالشّهداء(علیه السلام)بلکه در مسجد متصل به حرم نماز را تمام یا شکسته بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مسلمانی منکر خدا یا پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم شود یا حکم ضروری دین یعنی حکمی که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند، مثل واجب بودن نماز و روزه را انکار کند، در صورتی که انکار آن حکم به انکار خدا یا پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم برگردد و با توجه به این موضع آن را انکار کند، (مرتدّ) است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی پناه بر خدا به خدا، یا پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا یکی از ائمه معصومین(علیهم السلام) یا فاطمه زهرا(علیهم السلام) دشنام و ناسزا گوید یا عداوت داشته باشد، کافراست.