قمه زدن در عاشورا، چه حکمی دارد و اگر کسی نذر کرده باشد حکم آن چیست ؟
از مراسمی که در بعضی از شهرستان ها و بلاد شیعی وجود دارد، قمه زنی است. این عمل مورد اختلاف مراجع تقلید و پیروان آن‌ها می‌باشد. عده ای آن را جایز می دانند و گروه دیگر به خاطر تأثیر نامطلوبش بر افکار دیگران و موجب وهن مذهب بودن ، آن را جایز نمی دانند. البته اوضاع زمان در این مسئله بی تأثیر نیست . امام خمینی در اوایل انقلاب در پاسخ سؤالی در این زمینه فرمود: در وضع موجود قمه نزنند. (1) حضرت آیت الله فاضل لنکرانی می فرماید: با توجه به گرایشی که نسبت به اسلام و تشیّع بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در اکثر نقاط پیدا شده و ایران اسلامی به عنوان ام القرای جهان اسلام شناخته می شود و اعمال و رفتار ملّت ایران به عنوان الگوی اسلام مطرح است، لازم است دربارة مسایل سوگواری امام حسین (ع)به گونه ای عمل شود که موجب گرایش بیش تر به آن حضرت و هدف مقدس وی گردد. در این اوضاع مسئلة قمه زنی نه تنها چنین نقشی ندارد، بلکه به علت نداشتن هیچ گونه توجیه قابل فهم ، ثمره ای جز نتیجهء سوء نخواهد داشت. لذا لازم است علاقه مندان به امام حسین (ع) از این گونه اعمال خودداری کنند.(2) آیت الله مکارم گفته‌اند: عزاداری خامس آل عبا از افضل قربات و مایة بیداری مسلمین است، ولی از کارهایی که موجب وهن مذهب می شود و بهانه به دست دشمنان و مخالفان می دهد، باید اجتناب نمود(3). آیت الله تبریزی نیز گفته‌اند : عزاداری باید طوری باشد که موجب وَهَن بر شیعه نباشد .(4 ) حضرت آیت الله خامنه ای در دیدار جمعی از روحانیون در آستانة ایّام عاشورای سال 1373 ضمن بیانات مبسوطی در خرافه زدایی از عزاداری سیدالشهدا فرمود: قمه زدن هم از آن کارهای خلاف است ... این یک کار غلطی است که عده ای قمه ها را بگیرند و به سر خود بزنند و خون بریزند. کجای این کار، حرکت عزاداری است ؟ این جعلی است ، این ازچیزهایی است که از دین نیست . ایشان در پاسخ به نامهء امام جمعهء اردبیل نوشتند: امروز این ضرر بسیار بزرگ و شکننده است و لذا قمه زدن علنی و همراه با تظاهر، حرام و ممنوع است. اما این که اگر کسی نذر کرده باشد قمه بزند ، چون باید متعلق نذر از افعال راجح و مستحب و یا لا اقل مباح باشد، نیز با توجه به فتوا به حرمت توسط برخی مراجع، همچنین با توجه به بازتاب منفی این کار، چنین نذری از نظر شرعی صحیح نیست و نباید بدان عمل نمود؛ زیرا از شرایط صحت نذر برخوردار نیست. ------------------------------------------------------------------------------------------------- پی‌نوشت‌ها: 1.فرهنگ عاشورا، ص 358 2.جامع المسائل ، ج 1 ، ص 622 3.استفتاآت جدید، ج 1، ص 55 4 .استفتاات جدید، س 2014 .
عنوان سوال:

قمه زدن در عاشورا، چه حکمی دارد و اگر کسی نذر کرده باشد حکم آن چیست ؟


پاسخ:

از مراسمی که در بعضی از شهرستان ها و بلاد شیعی وجود دارد، قمه زنی است.
این عمل مورد اختلاف مراجع تقلید و پیروان آن‌ها می‌باشد. عده ای آن را جایز می دانند و گروه دیگر به خاطر تأثیر نامطلوبش بر افکار دیگران و موجب وهن مذهب بودن ، آن را جایز نمی دانند. البته اوضاع زمان در این مسئله بی تأثیر نیست . امام خمینی در اوایل انقلاب در پاسخ سؤالی در این زمینه فرمود: در وضع موجود قمه نزنند. (1)
حضرت آیت الله فاضل لنکرانی می فرماید: با توجه به گرایشی که نسبت به اسلام و تشیّع بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در اکثر نقاط پیدا شده و ایران اسلامی به عنوان ام القرای جهان اسلام شناخته می شود و اعمال و رفتار ملّت ایران به عنوان الگوی اسلام مطرح است، لازم است دربارة مسایل سوگواری امام حسین (ع)به گونه ای عمل شود که موجب گرایش بیش تر به آن حضرت و هدف مقدس وی گردد. در این اوضاع مسئلة قمه زنی نه تنها چنین نقشی ندارد، بلکه به علت نداشتن هیچ گونه توجیه قابل فهم ، ثمره ای جز نتیجهء سوء نخواهد داشت. لذا لازم است علاقه مندان به امام حسین (ع) از این گونه اعمال خودداری کنند.(2)
آیت الله مکارم گفته‌اند: عزاداری خامس آل عبا از افضل قربات و مایة بیداری مسلمین است، ولی از کارهایی که موجب وهن مذهب می شود و بهانه به دست دشمنان و مخالفان می دهد، باید اجتناب نمود(3).
آیت الله تبریزی نیز گفته‌اند : عزاداری باید طوری باشد که موجب وَهَن بر شیعه نباشد .(4 )
حضرت آیت الله خامنه ای در دیدار جمعی از روحانیون در آستانة ایّام عاشورای سال 1373 ضمن بیانات مبسوطی در خرافه زدایی از عزاداری سیدالشهدا فرمود: قمه زدن هم از آن کارهای خلاف است ... این یک کار غلطی است که عده ای قمه ها را بگیرند و به سر خود بزنند و خون بریزند. کجای این کار، حرکت عزاداری است ؟ این جعلی است ، این ازچیزهایی است که از دین نیست .
ایشان در پاسخ به نامهء امام جمعهء اردبیل نوشتند:
امروز این ضرر بسیار بزرگ و شکننده است و لذا قمه زدن علنی و همراه با تظاهر، حرام و ممنوع است.
اما این که اگر کسی نذر کرده باشد قمه بزند ، چون باید متعلق نذر از افعال راجح و مستحب و یا لا اقل مباح باشد، نیز با توجه به فتوا به حرمت توسط برخی مراجع، همچنین با توجه به بازتاب منفی این کار، چنین نذری از نظر شرعی صحیح نیست و نباید بدان عمل نمود؛ زیرا از شرایط صحت نذر برخوردار نیست.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
پی‌نوشت‌ها:
1.فرهنگ عاشورا، ص 358
2.جامع المسائل ، ج 1 ، ص 622
3.استفتاآت جدید، ج 1، ص 55
4 .استفتاات جدید، س 2014 .





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین