از مراسمی که در بعضی از شهرستان ها و بلاد شیعی وجود دارد، قمه زنی است. این عمل مورد اختلاف مراجع تقلید و پیروان آنها میباشد. عده ای آن را جایز می دانند و گروه دیگر به خاطر تأثیر نامطلوبش بر افکار دیگران و موجب وهن مذهب بودن ، آن را جایز نمی دانند. البته اوضاع زمان در این مسئله بی تأثیر نیست . امام خمینی در اوایل انقلاب در پاسخ سؤالی در این زمینه فرمود: در وضع موجود قمه نزنند. (1) حضرت آیت الله فاضل لنکرانی می فرماید: با توجه به گرایشی که نسبت به اسلام و تشیّع بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در اکثر نقاط پیدا شده و ایران اسلامی به عنوان ام القرای جهان اسلام شناخته می شود و اعمال و رفتار ملّت ایران به عنوان الگوی اسلام مطرح است، لازم است دربارة مسایل سوگواری امام حسین (ع)به گونه ای عمل شود که موجب گرایش بیش تر به آن حضرت و هدف مقدس وی گردد. در این اوضاع مسئلة قمه زنی نه تنها چنین نقشی ندارد، بلکه به علت نداشتن هیچ گونه توجیه قابل فهم ، ثمره ای جز نتیجهء سوء نخواهد داشت. لذا لازم است علاقه مندان به امام حسین (ع) از این گونه اعمال خودداری کنند.(2) آیت الله مکارم گفتهاند: عزاداری خامس آل عبا از افضل قربات و مایة بیداری مسلمین است، ولی از کارهایی که موجب وهن مذهب می شود و بهانه به دست دشمنان و مخالفان می دهد، باید اجتناب نمود(3). آیت الله تبریزی نیز گفتهاند : عزاداری باید طوری باشد که موجب وَهَن بر شیعه نباشد .(4 ) حضرت آیت الله خامنه ای در دیدار جمعی از روحانیون در آستانة ایّام عاشورای سال 1373 ضمن بیانات مبسوطی در خرافه زدایی از عزاداری سیدالشهدا فرمود: قمه زدن هم از آن کارهای خلاف است ... این یک کار غلطی است که عده ای قمه ها را بگیرند و به سر خود بزنند و خون بریزند. کجای این کار، حرکت عزاداری است ؟ این جعلی است ، این ازچیزهایی است که از دین نیست . ایشان در پاسخ به نامهء امام جمعهء اردبیل نوشتند: امروز این ضرر بسیار بزرگ و شکننده است و لذا قمه زدن علنی و همراه با تظاهر، حرام و ممنوع است. اما این که اگر کسی نذر کرده باشد قمه بزند ، چون باید متعلق نذر از افعال راجح و مستحب و یا لا اقل مباح باشد، نیز با توجه به فتوا به حرمت توسط برخی مراجع، همچنین با توجه به بازتاب منفی این کار، چنین نذری از نظر شرعی صحیح نیست و نباید بدان عمل نمود؛ زیرا از شرایط صحت نذر برخوردار نیست. ------------------------------------------------------------------------------------------------- پینوشتها: 1.فرهنگ عاشورا، ص 358 2.جامع المسائل ، ج 1 ، ص 622 3.استفتاآت جدید، ج 1، ص 55 4 .استفتاات جدید، س 2014 .
از مراسمی که در بعضی از شهرستان ها و بلاد شیعی وجود دارد، قمه زنی است.
این عمل مورد اختلاف مراجع تقلید و پیروان آنها میباشد. عده ای آن را جایز می دانند و گروه دیگر به خاطر تأثیر نامطلوبش بر افکار دیگران و موجب وهن مذهب بودن ، آن را جایز نمی دانند. البته اوضاع زمان در این مسئله بی تأثیر نیست . امام خمینی در اوایل انقلاب در پاسخ سؤالی در این زمینه فرمود: در وضع موجود قمه نزنند. (1)
حضرت آیت الله فاضل لنکرانی می فرماید: با توجه به گرایشی که نسبت به اسلام و تشیّع بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در اکثر نقاط پیدا شده و ایران اسلامی به عنوان ام القرای جهان اسلام شناخته می شود و اعمال و رفتار ملّت ایران به عنوان الگوی اسلام مطرح است، لازم است دربارة مسایل سوگواری امام حسین (ع)به گونه ای عمل شود که موجب گرایش بیش تر به آن حضرت و هدف مقدس وی گردد. در این اوضاع مسئلة قمه زنی نه تنها چنین نقشی ندارد، بلکه به علت نداشتن هیچ گونه توجیه قابل فهم ، ثمره ای جز نتیجهء سوء نخواهد داشت. لذا لازم است علاقه مندان به امام حسین (ع) از این گونه اعمال خودداری کنند.(2)
آیت الله مکارم گفتهاند: عزاداری خامس آل عبا از افضل قربات و مایة بیداری مسلمین است، ولی از کارهایی که موجب وهن مذهب می شود و بهانه به دست دشمنان و مخالفان می دهد، باید اجتناب نمود(3).
آیت الله تبریزی نیز گفتهاند : عزاداری باید طوری باشد که موجب وَهَن بر شیعه نباشد .(4 )
حضرت آیت الله خامنه ای در دیدار جمعی از روحانیون در آستانة ایّام عاشورای سال 1373 ضمن بیانات مبسوطی در خرافه زدایی از عزاداری سیدالشهدا فرمود: قمه زدن هم از آن کارهای خلاف است ... این یک کار غلطی است که عده ای قمه ها را بگیرند و به سر خود بزنند و خون بریزند. کجای این کار، حرکت عزاداری است ؟ این جعلی است ، این ازچیزهایی است که از دین نیست .
ایشان در پاسخ به نامهء امام جمعهء اردبیل نوشتند:
امروز این ضرر بسیار بزرگ و شکننده است و لذا قمه زدن علنی و همراه با تظاهر، حرام و ممنوع است.
اما این که اگر کسی نذر کرده باشد قمه بزند ، چون باید متعلق نذر از افعال راجح و مستحب و یا لا اقل مباح باشد، نیز با توجه به فتوا به حرمت توسط برخی مراجع، همچنین با توجه به بازتاب منفی این کار، چنین نذری از نظر شرعی صحیح نیست و نباید بدان عمل نمود؛ زیرا از شرایط صحت نذر برخوردار نیست.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
پینوشتها:
1.فرهنگ عاشورا، ص 358
2.جامع المسائل ، ج 1 ، ص 622
3.استفتاآت جدید، ج 1، ص 55
4 .استفتاات جدید، س 2014 .
- [آیت الله بهجت] فردی نذر کرده که اگر خداوند فرزندی به وی عطا نمود، هر سال در روز عاشورا به سر وی قمه بزند، آیا نذر او صحیح است و در صورت صحّت از همان بدو تولد باید به این نذر عمل کند؟
- [آیت الله بهجت] شخصی نذر کرده هر سال در عاشورا به عزاداران شربت بدهد، اگر عاشورا مصادف با زمستان سرد شود و دوران فصل مصرف شربت در نزد مردم مطلوب نباشد، آیا می تواند نذر خود را عوض کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] شخصی نذر میکند روز عاشورا حیوان معیّنی را ذبح کند، قبل از عاشورا حیوان یا میمیرد یا این که فراموش میکند آن را ذبح کند و یا آن را میفروشد، آیا نذر این شخص ساقط است یا خیر؟
- [آیت الله علوی گرگانی] قمه زدن در عزاداری امام حسین 7 چه صورت دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر شخصی نذر کرده روز عاشورا گوسفندی را برای امام حسین 7 قربانی کند ذابح حیوان را ذبح شرعی نکرده، آیا عمل به نذر شده یا خیر؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی ده گوسفند جهت قربانی روز عاشورا نذر کرده آیا می شود در طول محرّم قربانی کرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] قمه زدن در عزای سید الشهدا علیه السلام چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا قمه زدن به طور مخفی حلال است یا اینکه فتوای شریف حضرت عالی عمومیت دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا قمه زدن جایز است چنانچه در این مورد نذری وجود داشته باشد وظیفه چیست؟
- [سایر] 1. چرا قمه زدن؟ آیا قمه زدن همان حجامت کردن است؟ 3. در روزگار امروز دشمنان اسلام برای ضرر رساندن به اسلام از این موضوع برای تبلیغ غلط استفاده نمی کنند؟ 4. آیا درست است که آیت الله العظمی سید ابوالحسن اصفهانی (ره) در زمانی واجب کردند که همه قمه بزنند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] روزه روز عاشورا وروزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است.
- [آیت الله اردبیلی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله مظاهری] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله سبحانی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است.
- [آیت الله بروجردی] روزهی روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [امام خمینی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان،مکروه است.
- [آیت الله نوری همدانی] روزة روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است . روزه های مستحب:
- [آیت الله سیستانی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است . روزههای مستحب