آیا دربار عید الزهرا، در متون اسلامی و روایی توصیه ای وجود دارد؟
سید ابن طاوس در کتاب (زوائد الفوائد) می‌گوید: محمد بن ابی العلاء همدانی واسطی و یحیی بن محمد بن حویج بغدادی گفتند: ما با هم به نزد احمد بن اسحاق قمی در قم رفتیم. احمد بن اسحاق از یاران امام حسن عسکری(علیه السّلام) است، در زدیم، دختر بچه‌ی عراقی بیرون آمد، از احمد بن اسحاق پرسیدیم، آن دختر بچه گفت: امروز روز عید است و او به عید خود مشغول است، نزد خودم گفتم: سبحان الله، اعیاد شیعه چهار عید بیشتر نیست: عید فطر، عید قربان، عید غدیر و جمعه. آن دختر بچه گفت: احمد بن اسحاق از سَرْوَرِ خود امام حسن عسکری(علیه السّلام) روایت می‌کند که این روز، روز عید است و نزد اهلبیت و پیروان آنان، از همه‌ی عیدها افضل است. گفتیم: برای ما از آقا اجازه بگیر و ما را به او معرفی کن. آن دختر بچه بر احمد بن اسحاق وارد شد و ما را معرفی کرد. احمد بن اسحاق از خانه بیرون آمد در حالی که تازه غسل کرده بود و هنوز بدنش خشک نشده بود. ما گفتیم: آقا چنین بیرون آمدن خوب نیست. گفت: شما مقصّر نیستید، من برای امروز که روز عید است غسل کرده‌ام. گفتیم: مگر امروز روز عید است؟! گفت: بله روز عید است. آن روز، روز نهم ربیع الاول بود. احمد بن اسحاق ما را به داخل خانه برد و نشستیم. احمد بن اسحاق گفت: روزی من به قصد مولایم امام حسن عسکری به سُرَّ مَنْ رأی رفتم همانطوری که شما به قصد من آمده‌اید، اجازه خواستم، اجازه داد. در مثل امروز که نهم ربیع الاول است بر آن حضرت وارد شدم، دیدم امام حسن عسکری(علیه السّلام) برای همه خادمها مقرّر فرموده که لباس تازه بپوشند و خودش هم عُود روشن کرده است. گفتم: پدران و مادرانمان به فدای تو باشند آیا برای اهلبیت عیدی روی داده است؟ آن حضرت گفت: چه روزی از امروز که نهم ربیع الاول است، گرامی‌تر و محترمتر؟! علامه مجلسی پس از نقل حدیث، چنین آورده است: وفات امام حسن عسکری(علیه السّلام) در هشتم ربیع الاول واقع شده است. بنابراین آغاز امامت حضرت ولی عصر(عج) روز نهم ربیع‌الاول است. شاید تعظیم و بزرگداشت روز نهم ربیع اول، از این جهت باشد. درباره‌ی روز نهم ربیع الاول، در بحار الانوار، ج 31، ص 118 به بعد نیز مطالبی را آورده است. در سفینة البحار، جلد اول، در ضمن ماده‌ی تسع به فضیلت روز نهم ربیع الاول، اشاره کرده و برخی از روایات بحارالانوار را آورده است. در سفینة البحار در ماده عود نیز اشاره به فضیلت عید ربیع الاول که روز نهم آن است، کرده است. در کتاب (الانوار النعمانیّة) جلد اول، چاپ تبریز، ص 108 تحت عنوان (نورٌ سماویٌ) درباره‌ی روز نهم ربیع الاول، بحث و بررسی به عمل آورده است. یادآوری: علی و آل علی علیهم السلام در جامعه اسلامی آن روز دارای دشمنان فراوانی بودند. این دشمنان سعی در نابودی آنها می‌کردند. برای همین آل علی اسراری داشتند که جز خواصّ کسی از آن اسرار خبر نداشت. یکی از آن اسرار همین روز نهم ربیع الاول است و جز خواص کسی از آن آگاه نمی‌شود. شیعیان روز نهم ربیع الاول را گرامی می‌دارند و یکی از عوامل تعظیم این روز به امامت رسیدن حضرت بقیة‌الله الاعظم است. گرامی داشتن این روز، اسرار دیگری هم دارد. برای اطلاع بیشتر به تفسیر صافی، ج دوم، ص 311، س 8، چاپ سنگی دو مجلّدی، مراجعه کنید. منبع: نرم افزار معمای هستی
عنوان سوال:

آیا دربار عید الزهرا، در متون اسلامی و روایی توصیه ای وجود دارد؟


پاسخ:

سید ابن طاوس در کتاب (زوائد الفوائد) می‌گوید: محمد بن ابی العلاء همدانی واسطی و یحیی بن محمد بن حویج بغدادی گفتند: ما با هم به نزد احمد بن اسحاق قمی در قم رفتیم. احمد بن اسحاق از یاران امام حسن عسکری(علیه السّلام) است، در زدیم، دختر بچه‌ی عراقی بیرون آمد، از احمد بن اسحاق پرسیدیم، آن دختر بچه گفت: امروز روز عید است و او به عید خود مشغول است، نزد خودم گفتم: سبحان الله، اعیاد شیعه چهار عید بیشتر نیست: عید فطر، عید قربان، عید غدیر و جمعه. آن دختر بچه گفت: احمد بن اسحاق از سَرْوَرِ خود امام حسن عسکری(علیه السّلام) روایت می‌کند که این روز، روز عید است و نزد اهلبیت و پیروان آنان، از همه‌ی عیدها افضل است. گفتیم: برای ما از آقا اجازه بگیر و ما را به او معرفی کن. آن دختر بچه بر احمد بن اسحاق وارد شد و ما را معرفی کرد. احمد بن اسحاق از خانه بیرون آمد در حالی که تازه غسل کرده بود و هنوز بدنش خشک نشده بود. ما گفتیم: آقا چنین بیرون آمدن خوب نیست. گفت: شما مقصّر نیستید، من برای امروز که روز عید است غسل کرده‌ام. گفتیم: مگر امروز روز عید است؟! گفت: بله روز عید است. آن روز، روز نهم ربیع الاول بود. احمد بن اسحاق ما را به داخل خانه برد و نشستیم. احمد بن اسحاق گفت: روزی من به قصد مولایم امام حسن عسکری به سُرَّ مَنْ رأی رفتم همانطوری که شما به قصد من آمده‌اید، اجازه خواستم، اجازه داد. در مثل امروز که نهم ربیع الاول است بر آن حضرت وارد شدم، دیدم امام حسن عسکری(علیه السّلام) برای همه خادمها مقرّر فرموده که لباس تازه بپوشند و خودش هم عُود روشن کرده است. گفتم: پدران و مادرانمان به فدای تو باشند آیا برای اهلبیت عیدی روی داده است؟ آن حضرت گفت: چه روزی از امروز که نهم ربیع الاول است، گرامی‌تر و محترمتر؟!
علامه مجلسی پس از نقل حدیث، چنین آورده است: وفات امام حسن عسکری(علیه السّلام) در هشتم ربیع الاول واقع شده است. بنابراین آغاز امامت حضرت ولی عصر(عج) روز نهم ربیع‌الاول است. شاید تعظیم و بزرگداشت روز نهم ربیع اول، از این جهت باشد.
درباره‌ی روز نهم ربیع الاول، در بحار الانوار، ج 31، ص 118 به بعد نیز مطالبی را آورده است. در سفینة البحار، جلد اول، در ضمن ماده‌ی تسع به فضیلت روز نهم ربیع الاول، اشاره کرده و برخی از روایات بحارالانوار را آورده است. در سفینة البحار در ماده عود نیز اشاره به فضیلت عید ربیع الاول که روز نهم آن است، کرده است. در کتاب (الانوار النعمانیّة) جلد اول، چاپ تبریز، ص 108 تحت عنوان (نورٌ سماویٌ) درباره‌ی روز نهم ربیع الاول، بحث و بررسی به عمل آورده است.
یادآوری: علی و آل علی علیهم السلام در جامعه اسلامی آن روز دارای دشمنان فراوانی بودند. این دشمنان سعی در نابودی آنها می‌کردند. برای همین آل علی اسراری داشتند که جز خواصّ کسی از آن اسرار خبر نداشت. یکی از آن اسرار همین روز نهم ربیع الاول است و جز خواص کسی از آن آگاه نمی‌شود.
شیعیان روز نهم ربیع الاول را گرامی می‌دارند و یکی از عوامل تعظیم این روز به امامت رسیدن حضرت بقیة‌الله الاعظم است. گرامی داشتن این روز، اسرار دیگری هم دارد. برای اطلاع بیشتر به تفسیر صافی، ج دوم، ص 311، س 8، چاپ سنگی دو مجلّدی، مراجعه کنید.
منبع: نرم افزار معمای هستی





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین